Het is vandaag een mooie dag om aan de slag te gaan en je blog naar het volgende niveau te brengen.
Ik maak het vandaag voor jou wat makkelijker om actie te ondernemen en je blog te verbeteren.
Het enige wat je hoeft te doen is onderstaande 10 actiepunten te lezen en uit te voeren.
Hoe meer je uitvoert, hoe meer vooruitgang je boekt met je blog.
Het kan zijn dat je al enkele van onderstaande actiepunten hebt uitgevoerd en dat is alleen maar goed. Er zit echter bijna zeker iets tussen wat je nog niet gedaan hebt.
1. Schrijf je doelen op papier
Wat heeft je doelen opschrijven te maken met je blog verbeteren? Simpel, als je niet weet wat je wilt met je blog, dan is het moeilijk om een strategie te verzinnen om vooruit te komen.
Denk bij het opschrijven van je doelen aan de volgende punten:
Specifieke cijfers voor:
- Bezoekers
- Facebook/twitter volgers
- Nieuwsbrief inschrijvingen
- Verkopen
- Inkomsten
- En wat je nog meer kunt bedenken
Overige dingen als:
- Design van je website
- Autoriteit
- Product maken
- Etc.
Wanneer je weet wat jouw doelen zijn kan het een energie-boost geven omdat je weet wat je moet gaan doen om het te bereiken. Je ziet misschien zelfs in dat je het totaal anders moet aanpakken.
2. Bezoek je voorpagina (homepage) voor de “eerste keer”
De eerste indruk van je website is heel belangrijk. Je hebt maar een paar seconde om je bezoekers ervan te overtuigen dat jouw website goed genoeg is om op te blijven, daarna raak je de bezoeker kwijt.
Schuif jezelf in de schoenen van iemand die voor het eerst je website bezoekt, iemand die dus totaal niet weet hoe je website in elkaar zit.
Ga naar je voorpagina en stel jezelf de volgende vragen:
[starlist]
- Wat valt mij als eerste op?
- Snap ik binnen een paar seconde waar de website overgaat zonder te scrollen?
- Zijn er meer sites zoals deze?
- Kan ik mezelf eenvoudig door de website heen navigeren?
- Wat mis ik?
- Wat stoort mij aan de website?
[/starlist]
Probeer deze vragen snel te beantwoorden en neem hier niet uren de tijd voor, het gaat allemaal om de eerste indruk. Vind je het moeilijk om je in te leven in een bezoeker die voor het eerst op je website komt? Vraag het dan aan je familie, vrienden en/of kennissen om het voor je te doen.
Je komt er misschien achter dat je iets simpels moet verbeteren om duidelijker te maken waar je website over gaat. Wanneer het niet teveel tijd kost kun je de problemen direct oplossen. Duurt het lang om de problemen op te lossen? Schrijf dan op wat je allemaal wilt verbeteren zodat je dit later kunt doen.
3. Start met het bouwen van een mailinglijst
Wanneer je nog niet begonnen bent met het bouwen van een mailinglijst, is het vandaag een mooie dag om een mailinglijst te maken als een professional.
Een mailinglijst is een krachtig middel om bezoekers terug te laten komen naar je website. Met een mailinglijst ben je minder afhankelijk van externe factoren die bezoekers moeten trekken en je bent in contact met je doelgroep.
Sinds 2013 is mijn wekelijkse piek qua bezoekersaantallen altijd op maandag. Hoe komt dit? Sinds 2013 heb ik bijna alle maandagen een mail gestuurd naar mijn mailinglijst.
Ik raad je aan om tussen twee e-mail providers te kiezen, GetResponse en YourMailingListProvider (YMLP). Ik maak zelf gebruik van GetResponse, de eerste 30 dagen zijn gratis en daarna kun je een betaald account nemen. YMLP is tot 1000 contacten en 1000 e-mails in de maand gratis, daarna moet je overschakelen op een betaald account.
Bouw een mailinglijst:
- Registreer een e-mail marketing account bij GetResponse of YMLP;
- Maak een inschrijfformulier voor je mailinglijst;
- Plaats een inschrijfformulier op je website;
- (optioneel) Geef iets gratis weg om je mailinglijst op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een e-book, rapport of video;
- Vergeet niet om je mailinglijst te onderhouden, stuur regelmatig e-mail updates.
Je kunt een inschrijfformulier in je sidebar plaatsen, je “over mij” pagina, onder een blogbericht of doe eens gek en doe het midden in een blogbericht.
[optin-monster-shortcode id=”hc31qeyhyt-sidebar”]
Dit was voor mij een kleine moeite om toe te voegen in dit blogbericht en kan zomaar nieuwe inschrijvingen opleveren.
4. Maak een Call to Action
Een call to action (oproep tot actie) is de beste manier om bezoekers een bepaalde actie te laten doen.
Wil je meer e-mail inschrijvingen? Vraag of je lezers zich willen inschrijven.
Wil je meer reacties? Vraag je lezers of zij willen reageren.
Maak een duidelijke call to action die iedereen kan zien, bijvoorbeeld in je sidebar, op je homepage, in je blogberichten of onder je blogberichten.
Wanneer je waardevolle artikelen schrijft willen je trouwe lezers graag een keer iets terug doen.
5. Leer de basis van zoekmachine optimalisatie
Waarom is dit belangrijk? Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een van de dingen die je kunt leren in een uur, maar het kost je levenslang om het volledig onder de knie te krijgen.
Wanneer je de basis van zoekmachine optimalisatie beheerst kun je jouw blog een extra duwtje in de rug geven om hoger in Google te scoren.
Lees het artikel WordPress SEO: De ultieme handleiding om hoger te ranken in Google om de basisinstellingen voor zoekmachine optimalisatie voor je WordPress website te leren.
6. Stel aan iemand een vraag
Het maakt niet uit wie je bent, iedereen heeft vragen en dit is helemaal niet erg. Als je verder wilt komen moet je soms aan iemand iets vragen die meer over het onderwerp weet.
Stel vandaag een vraag aan iemand waar je graag antwoord op wilt hebben. Het ergste wat kan gebeuren is dat je geen antwoord krijgt, er zijn ergere dingen in de wereld.
Om de kans te vergroten een reactie terug te krijgen kun je aanbieden om iets voor de ander te doen. Je laat zo zien dat je het helemaal niet erg vindt om ook iets terug te doen voor advies.
7. Voeg social media knoppen toe aan je website
Met social media knoppen heb je een extra kans om nieuwe bezoekers aan te trekken. Wanneer een lezer je artikel waardeert, bestaat de kans dat hij of zij dit wilt delen met anderen. Met social media knoppen wordt dit eenvoudig gemaakt.
Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Hyves en Google+ overal zijn knoppen voor. Kies voor jouw blog social media knoppen die bij je doelgroep passen en implementeer deze in je website.
Wanneer je een WordPress website hebt kun je dit bereiken met de plugin WP Socializer of een van de vele andere social media plugins.
8. Probeer iets nieuws uit voor je blog
Wanneer je alleen maar dezelfde soort blogberichten schrijft kan het zijn dat je kansen laat liggen. Misschien vinden je lezers het ontzettend leuk om een video te bekijken of naar een podcast te luisteren die jij gemaakt hebt.
Blogberichten schrijven is veilig, uit je comfortzone stappen kan een mooie uitdaging zijn die je wat nieuws brengt.
Je kunt uit onderstaande lijst een aantal nieuwe manieren uitzoeken die je kunt uitproberen op je eigen blog:
[checklist]
- E-book (bijvoorbeeld voor je nieuwsbrief)
- Video
- Minicursus
- Podcast (audio)
- Interview
- Hele lange blogberichten met meer dan 2000 woorden
[/checklist]
Maak iets uit bovenstaand lijstje en kijk hoe je lezers erop reageren. Bevalt het je lezers? Mooi, dan heb je een nieuwe manier om je lezers te vermaken die je vaker kunt gaan toepassen.
9. Bekijk je concurrenten
De kans is groot dat je concurrenten hebt maar bekijk jij deze concurrenten weleens? Wat doen je concurrent allemaal en waar reageren zijn of haar lezers goed op? Wat zelfs nog belangrijker is, is wat de lezers missen op desbetreffende blog.
Door reacties bij de artikelen van je concurrent te lezen kom je er vaak achter wat lezers missen of wat zij erg waarderen. Met deze informatie kun jij je voordeel doen. Missen de lezers iets? Zorg dat jij het wel op je blog hebt.
Je kunt ook iets heel anders doen, je zou contact kunnen maken met je concurrenten. Je concurrenten hoeven niet altijd je vijanden te zijn, je kunt net zo goed bondgenoten worden en elkaar helpen.
10. Laat je beste artikelen zien
Wanneer iemand je website bezoekt moet je je beste beentje voor zetten. Wat je kunt doen is de beste artikelen van je website eenvoudig vindbaar te maken.
Hoe doe je dit? De eenvoudigste manier is om je beste artikelen in de sidebar te plaatsen. Een hele andere manier is om een speciale “Start hier” pagina te maken waar je bezoekers in het navigatiemenu op kunnen klikken.
De manier waarop je jouw beste artikelen selecteert kun je zelf bepalen. Je kunt het bijvoorbeeld baseren op de meeste bezoekers, meeste reacties of meeste likes/tweets. Je kunt er ook voor kiezen om zelf artikelen uit te zoeken waarvan je denkt dat de lezer hier iets aan heeft.
Wanneer je jouw populaire artikelen in de sidebar wilt laten tonen kun je een Popular Post WordPress plugin gebruiken.
Dit waren de 10 actiepunten
Dit waren de 10 actiepunten waar jij (als het goed is) vandaag mee aan de gang gaat. Laat een reactie achter wanneer je alle actiepunten hebt uitgevoerd.
Een nog waardevollere reactie zou een actiepunt zijn dat jij met ons wilt delen. Welk actiepunt kunnen wij vandaag nog meer uitvoeren?
13 reacties
hey ik heb een vraagje, is het misschien handig als ik een blog maak voor de webshop labdirect.info ?
zodat het misschien meer winst zal opleveren ?
Het kan inderdaad een goede toevoeging zijn om ook te bloggen over het onderwerp waar je producten van verkoopt.
geweldige tips, ik zal het meteen toepassen aan instauto.nl !
Succes met je website en het toepassen van de tips.
Ontbrekend actiepunt: controleer je tekst op grammaticale fouten, en verbeter die.
(zie laatste zin: ‘[…] zou een actiepunt zijn die jij met ons wilt delen. Welke actiepunt […]’;
‘t is ‘het’ actiepunt, niet ‘de’ actiepunt).
Bedankt voor je toevoeging. De grammatica van je artikelen extra controleren kan inderdaad nooit kwaad, het is en blijft tenslotte belangrijk.
Ik heb ‘welke’ aangepast naar ‘welk’ (bedankt voor tip).
Dan zou je ook nog even een actiepunt die [jij met ons wilt delen] moeten veranderen in actiepunt dat …
Hey Maikel,
Bedankt voor je handige lijst, ga hem binnenkort doornemen!
Ik loop er tegenaan dat ik m’n blog over een bepaald punt wil krijgen, waarnaar de eerste bezoekers komen, en het gaat lopen.
Bovendien onder het mom ‘Stel een vraag’ was ik benieuwd hoe jij komt aan die mooie inschrijfformulieren (die groene). Gebruik je het thesis theme of dat niet? Welk theme gebruik je wel?
Ook ben ik benieuwd hoe je de Opmaak regelt, dus het lettertype en vooral de kleur van de titels etc.
Ik loop hier erg mee te klooien, met enters e.d.
Ik heb de inschrijfformulieren opgemaakt met CSS. De opmaak, kleur lettertype, etc. kun je ook allemaal regelen met CSS. Om de basis van CSS te leren, wat erg handig is als je zelf dit soort dingen wilt aanpassen, kun je het best een bezoekje brengen aan: http://www.w3schools.com/css/
Ik heb geen ervaring met Thesis themes.
Deze week ga ik extra aandacht aan m’n website besteden en ga zeker gebruik maken van je tips. Dank je wel!!!
Leuk om te zien dat je al begonnen bent met een blog sinds de laatste reactie die je hebt achtergelaten. Ik wens je veel succes
Goeie actielisjt, ga hem binnekort eens aflopen. Één suggewtie nog: call to action zou ik eerder vertalen als “oproep tot actie” ipv roep naar actie.
Verzoeknummer voor een volgende blog: kan je eens wat schrijven over het opbouwen van je mailinglist? En wat je zoal allemaal gratis kunt weggeven. Ik zit maar te hannessen met een ebook, maar ik zoek eigenlijk iest originerlers, dat óók werkt.
Bedankt, “oproep tot actie” klinkt inderdaad beter, heb het zojuist aangepast in de tekst.
Ik zal eens kijken of ik over het opbouwen van een mailinglijst iets leuks kan schrijven voor volgende week maandag.