3 websites om de snelheid van je website te verbeteren

Snelheid van je website verbeteren

Snelheid speelt steeds meer een rol, mensen houden in het echte leven al niet van wachten, laat staan in de online wereld. Aan jou is het dus de taak om je website zo snel mogelijk te maken en te houden.

Snelheid is sinds vorig jaar ook een factor waar Google rekening mee houdt bij het ranken van websites. Het is dus echt belangrijk om op de snelheid van je website te letten.

Om erachter te komen op welk gebied je jouw website kunt optimaliseren om hem iets sneller te maken zijn er verschillende websites beschikbaar.

WebPagetest

WebPagetest bezoekt je website twee keer, het kan namelijk zijn dat je website de tweede keer een snellere laadtijd heeft dan de eerste keer. Dit kan bijvoorbeeld door een cache plugin komen.

Een bijkomend voordeel is dat je de test locatie kunt instellen. Als je website gericht is op Nederland is het verstandig om Amsterdam in te stellen, voor een Amerikaan zal het laden namelijk langer duren.

Je kunt met WebPagetest zien hoe snel alle objecten laden (HTML, javascript, afbeeldingen, css, etc.) en welke je objecten je dus kunt verbeteren. Webpagetest heeft tevens Google Page geïntegreerd waardoor je alles in een keer kunt bekijken.
WebPagetest

Test je website met WebPageTest.

Google Page Speed

Google Page Speed is een open-source tool om de snelheid van je website te evalueren en om punten te ontdekken die je verder kunt optimaliseren.
Google Page Speed

Test je website met Google Page Speed (voor Firefox en Chrome is een plugin beschikbaar).

Pingdom

Met Pingdom tools test je de laadtijd van alle objecten die je website moet laden (html, afbeeldingen, javascript, css, etc.). Je kunt ook controleren hoe snel elk element van je website laadt, zo weet je precies welke elementen je website vertragen.
Pingdom

Test je website met Pingdom tools.

Wat kun je doen met de resultaten?

Dankzij de resultaten die je met deze websites kunt vinden, kun je jouw website sneller maken. Ik zal even twee voorbeelden noemen

Javascript bestand

Je ziet in de resultaten dat een javascript bestand er erg lang over doet om compleet geladen te worden en je hebt deze functie eigenlijk alleen maar nodig op 1 pagina.

Oplossing: het is aan jou de taak om ervoor te zorgen dat het bestand alleen maar op die ene pagina laadt en niet op alle andere pagina’s van je website.

Afbeeldingen

Wat weleens vergeten wordt is dat ook afbeeldingen lang moeten laden wanneer deze te groot zijn, dit kan ook terugkomen in de resultaten op bovenstaande pagina’s.

Oplossing: zorg er altijd voor dat je afbeeldingen zo klein mogelijk in kb’s maakt voordat je ze op de website plaatst. Heb je een aantal grote afbeeldingen op je website? Verklein deze alsnog en upload de afbeeldingen opnieuw.

Maak het niet te bont

Uiteraard wil je jouw website zo snel mogelijk maken, besteed hier echter niet tientallen uren aan om de website nog net 0,1 seconde sneller te maken. Je kunt deze tijd beter besteden aan het schrijven van goede teksten om meer bezoekers te trekken.

Zorg er gewoon voor dat je website niet te traag is, zodat het niemand zal storen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *