301 redirect instellen met WordPress

Redirect instellen in WordPress

Met een 301 redirect kun je ervoor zorgen dat je een URL doorverwijst naar een andere URL.

Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je de URL van een pagina wijzigt. Wanneer je een URL doorverwijst komt je bezoeker niet de oude pagina terecht die niet meer werkt, maar wordt de bezoeker automatisch doorverwezen naar de correcte URL.

Dankzij een 301 redirect zullen je bezoekers dus altijd op de juiste pagina terechtkomen.

Nog een voordeel van een 301 redirect is dat je Google duidelijk maakt dat de pagina is verhuisd. Google kan hierdoor de URL’s van jouw website in de zoekresultaten aanpassen naar de nieuwe URL’s, zonder dat jij je positie in Google verliest.

Wanneer een 301 redirect gebruiken?

Een 301 redirect is handig bij:

 • Het overstappen naar een WordPress website;
 • Het overstappen naar een andere URL structuur;
 • Het verhuizen van je website naar een nieuwe domeinnaam;
 • Het veranderen van een URL van een bepaalde pagina.

Let op: Je kunt 301 redirects alleen maar instellen op de domeinnaam van de URL die je wilt doorverwijzen. Wanneer je je website hebt verhuisd naar een nieuwe domeinnaam, dan zal je de 301 redirects op de oude domeinnaam moeten instellen.

Video uitleg: Hoe je een 301 redirect kunt instellen

In onderstaande video laat ik je zien hoe je vanuit je WordPress website een 301 redirect kunt instellen. Hiervoor hoef je geen technische handelingen te verrichten of bestanden in te duiken.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

De plugin die ik in deze video: Redirection.

Wanneer je meer informatie nodig hebt of liever de uitleg in tekst wilt lezen kun je hieronder verder lezen.

WordPress 301 redirect plugin

Voor WordPress kun je hele handige 301 redirect plugins vinden. De plugin waar ik altijd met tevredenheid gebruik van maak is de Redirection plugin. Je kunt met deze plugin heel eenvoudig redirects instellen.

Weet je niet hoe je een plugin kunt installeren? Bekijk dan het artikel WordPress plugin installeren.

Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd kun je in het menu naar Gereedschap -> Redirection gaan om de configuratie te starten. Je kunt hier ook komen door op de plugin overzichtspagina direct op omleidingsinstellingen te klikken.

Omleidingsinstellingen redirection plugin

Je komt nu op een welkomstpagina terecht met informatie over hoe je de plugin kunt gebruiken. Lees dit gerust even door.

Wanneer je uitgelezen bent of het allemaal wel geloofd, kun je onderaan op de knop Begin configuratie klikken. We komen nu uit bij de basisconfiguratie.

Basisconfiguratie

Je hebt hier zoals je ziet een aantal opties. Met Bewaak permalinks veranderingen in WordPress berichten en pagina’s kun je ervoor zorgen dat er automatisch redirects worden aangemaakt zodra je een wijziging doet aan een URL van een bericht of pagina. Dit is wat mij betreft een super handige optie en het scheelt je mooi wat werk.

Bij Houd een logboek bij van alle omleidingen en 404-fouten krijg je bij de plugin een logboek met gegevens. Je krijgt dan precies te zien van welke omleidingen gebruikgemaakt wordt en welke 404-fouten er zijn. Met name de 404-fouten zijn handig om te ontdekken. Zo kom je wellicht een url tegen die je was vergeten te redirecten. Prima optie om te schakelen dus.

Bij IP-informatie opslaan voor omleidingen en 404-fouten kun je ook nog IP-adressen opslaan bij je logboek. Met de AVG-wetgeving is dit echter geen goed idee, los van dat het weinig voor je toevoegt. Dit zou ik altijd uitgeschakeld houden.

Wanneer je je keuze hebt gemaakt kun je op Doorgaan met configuratie klikken. Er wordt nu gecontroleerd of de WordPress REST API goed werkt.

WordPress REST API controle door de Redirection plugin

In bijna alle gevallen zal dit goed werken, tenzij je een beveiligingsplugin hebt geïnstalleerd die dit blokkeert. Wanneer de controle is uitgevoerd en goed is kun je op Installatie afronden klikken.

Werkt de REST API op jouw website niet? Bekijk dan welke beveiligingsplugin voor een blokkade zorgt en haal deze eraf.

Hoe kan ik een redirect instellen?

Wanneer je door de installatie heen bent gekomen kun je starten met het maken van 301 redirects. Mocht je voor de automatische redirect optie hebben gekozen, hoef je bij toekomstige aanpassingen van berichten en pagina’s niks te doen. Alles wat je voor het installeren van de plugin hebt aangepast moet je uiteraard nog wel doorvoeren.

Om een nieuwe redirect toe te voegen kun je naar Gereedschap -> Redirection. Bovenaan de pagina zie je de knop Nieuwe toevoegen. Klik hierop om onderstaande formulier bovenaan de pagina te krijgen. In eerste instantie staat die namelijk onderaan de pagina. Je kunt hier jouw 301 redirect toevoegen.

In bovenstaand voorbeeld is de URL /schrijven-voor-mijn-website/ de oude pagina. De nieuwe pagina waar bezoekers op uitkomen is /schrijven-website/.

Bron-URL: Bij Bron-URL voer je de slug in van de oude URL die je wilt doorsturen naar de nieuwe URL. Nee, je domeinnaam hoef je echt niet toe te voegen.

URL opties / regex: Standaard hoef je hier niks mee te doen. Je kunt hier echter een aantal geavanceerde dingen mee doen. Doe hier alleen iets mee als je weet wat je doet, aangezien je anders je website kan breken.

Zoekopdrachtparameters: Hiermee geef je aan dat alleen de exacte URL doorgestuurd mag worden. Staan er ook regelmatig parameters achter een URL, dan zou je deze ook kunnen laten doorsturen.

Doel-URL: Hier kun je de nieuwe URL invoeren waar je bezoekers op uit moet komen. Je kunt ook de domeinnaam invoeren, aangezien je de URL ook naar een andere website zou kunnen doorlinken.

Groep: Je kunt hier eventueel je redirects in groepen verdelen. Zelf doe ik dit niet, maar als je dit prettig vindt is het wel een mogelijkheid.

Kan ik ook 301 redirects importeren?

Het is je misschien ook al opgevallen dat je met deze plugin niet in één keer meerdere URL’s kunt instellen om te redirecten. Er is echter wel een optie om meerdere redirects te importeren. Je kunt hiervoor naar Redirection -> Import/export gaan.

Redirects importeren of exporteren in WordPress

Je kunt hier een CSV-bestand, htaccess of JSON bestand uploaden. Hier moet uiteraard de Bron-URL en Doel-URL ingevoerd worden. Wil je weten hoe het importeer-bestand eruit moet komen te zien? Je kunt het best een redirect toevoegen op je website en deze exporteren.

404-pagina’s vinden en redirecten

In de plugin kon je ook aangeven dat 404-foutpagina’s in een logboek mogen komen. Je kunt de 404-foutpagina’s vinden door naar Redirection -> 404s te gaan. Je krijgt hier een overzicht met 404-fouten te zien.

404-fouten redirecten in WordPress

De fouten die je hier ziet staan komen in het logboek te staan zodra een bezoeker of bot op deze pagina terecht is gekomen.

Nu kan het zijn dat je nutteloze 404-fouten ziet staan die erin terecht zijn gekomen door bots die op bepaalde manieren je website proberen te bezoeken via niet bestaande URL’s.

Je kunt echter ook 404-foutpagina’s tegenkomen die je wellicht bent vergeten te redirecten. Indien dit het geval is kun je op Verwijzing toevoegen klikken. Er komt dan een pop-up naar voren waar je een 301-redirect kunt toevoegen.

301 redirect toevoegen in WordPress

Dit werkt gewoon hetzelfde als wanneer je het zelf handmatig toevoegt.

Conclusie: Redirects toevoegen in WordPress

Om 301 redirects toe te voegen in WordPress kun je een plugin als Redirection installeren. Het grote voordeel hiervan is dat redirects ook automatisch voor je aangemaakt kunnen worden wanneer je deze optie hebt ingeschakeld.

Redirects importeren is ook een mogelijkheid voor als je veel redirects hebt en met het 404-foutpagina logboek kun je ook vergeten URL’s terugvinden en alsnog redirecten.

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft en dat het je nu duidelijk is hoe je in WordPress redirects kunt instellen. Mocht je meer informatie willen over redirects in het algemeen, dan kun je ook altijd het “Wat is een redirect?” artikel bekijken.

89 reacties

 1. Hoi Maikel,

  Als je een nieuwe subcategorie aanmaakt in Woocommerce voor een webshop en daar bestaande producten in plaatst is dan per product een redirect nodig? Mede ook uit SEO-overwegingen (dubbele canonieke pagina)?

  Ik zie namelijk dat WP ook de juiste url laat zien wanneer een url met productnaam zonder een (sub)categorie wordt gebruikt (WP biedt hier dus ook een oplossing voor). Dus https:\\domein.nl\eten\spaghetti\ functioneert nog steeds naast (en verwijst zonder redirect door naar) https:\\domein.nl\eten\pasta\spaghetti\

  Alvast bedankt voor je reactie.

 2. Hi,
  Ik heb geen vraag over hoe redirects in te stellen, maar wat ik mij afvraag is hoe lang je deze zou moeten laten staan. Op den duur is zo’n redirect toch niet meer nodig?

  1. Het advies van Google was altijd een jaar, hoewel Google dat allemaal wel sneller oppikt. Wat je echter niet moet vergeten is dat het ook kan zijn dat andere websites naar je artikel linken. Deze links raak je kwijt zodra je de redirects weghaalt.

 3. Hoi Maikel.

  Ik heb even een vraag over redirecten wanneer ik van een wordpress website weer wil overstappen naar een statische website. Ik heb begrepen dat je dan alle pagina’s moet redirecten, aangezien alle pagina’s in wordpress geen gebruik van .html in de bestandsnaam.
  Mijn statische website zal namelijk gebruik maken van .html bestanden. vandaar.

  Hoe moet ik dan bjvoorbeeld de pagina
  https://goochelshow.nl/kindergoochelaar een redirect geven naar https://goochelshow.nl/kindergoochelaar.html ??

 4. Beste Maikel,
  De doorverwijzigingen gaan niet goed met het instellen van pagina’s met de plugin. De stylesheets worden niet geladen van de nieuwe website bij een doorverwijzing naar de nieuwe pagina.
  Ik heb een oude html site met .html bestanden.
  heb losse pagina’s gedefinieerd zoals je beschrijft:
  voorbeeld:
  /onderwerp.html
  en verwijzend naar https://www.domeinnnaam.nl/nieuw-onderwerp
  Ik kom dan op de nieuwe pagina uit maar de hele opmaak ligt in puin omdat de css niet geladen wordt kennelijk. Hoe kan dit en hoe kan ik dit oplossen?

  1. Beste Maikel,

   Vervolgend op mijn eerdere bericht:
   Het wordt nog erger:
   Als ik de plugin activeer dan worden alle nieuwe webpagina’s niet meer goed weergegeven.
   Alle stylesheets worden dan niet geladen.
   Ook de Jquery een keer aan en uit gezet maar niets werkt.

   Enigste mogelijkheid is onder de opties Redirect Options de optie
   Laat ALLE omleidingen naar deze URL gaan: en dan de betreffende URL ingeven.
   Dan kom je in ieder geval op een 404 pagina uit van de website maar ideaal is het niet.
   Ik overweeg zo snel mogelijk de plugin te verwijderen.
   Want we lopen nu traffic mis als klanten op dode links klikken.

   Groet Arjan

  2. Ik heb dit zelf nooit ervaren en ook op dit moment niet, maar dit is natuurlijk niet de bedoeling nee. Wellicht dat er een conflict is met een andere plugin. Dit zou je kunnen testen door alle plugins tijdelijk uit te schakelen.

 5. Hallo Maikel. Zo zie je dat na jaren je filmpjes nog steeds bekeken worden. Ik wil ook een Redirect aanmaken maar dan in de zin van een alternatieve URL. Ik wil nl. http://www.fotogroepveldhoven.nl/expo2020 laten verwijzen naar een pagina. Heb alle instellingen van de plugin geprobeerd maar helaas. Is het met deze plugin alleen mogelijk om een bestaande pagina te verwijzen naar een andere? Kun je me vertellen hoe ik dus een nette url kan laten verwijzen naar een bestaande pagina. Dank! Jolanda

 6. Hallo Maikel Eerst maar eens bedankt, dat je zoveel tijd en moeite stopt in al je artikelen, ik lees ze vol bewondering, en heb er ook veel van geleerd. Nu mijn vraag! Ik heb een pagina die 15 jaar oud is met toen nog subdomeinen, zoals een startpagina. Nu ben ik alles aan het omzetten naar wordpress met berichten. Kan ik met deze plugin ook subdomeinen redirecten. als voorbeeld. https://seo.domein.nl naar https://domein.nl/categorie/seo ? Kan het nu niet testen, omdat mijn testomgeving niet in de root staat. Alvast bedankt! groeten Marco

  1. Ik moest je reactie uit de spam vissen (vermoedelijk door de meerdere links), maar hij is boven water.

   Nee, je kunt geen subdomeinen redirecten. Je kunt alleen redirects maken vanaf het domein waar je WordPress website actief op staat.

   Je zou op een subdomein handmatig redirects kunnen maken in een .htaccess-bestand.

 7. Hallo Maikel
  Ik heb een testdomein gekocht om in alle rust mijn nieuwe website te bouwen. Als het klaar is gaat alles weer naar mijn eigen domein. Maar kan ik met de redirect plugin alles al redirecten op de testsite, of kan dit pas als het weer op mijn eigen domein staat. Het zijn namelijk nogal wat redirects zo’n 2000.
  voorbeeld
  domeintest.nl/trouwvervoer.htm
  domein.nl/trouwvervoer/

 8. Dank voor de nuttige info over redirects Maikel,
  Ik heb nog een klein vraagje; moet je de oude url van verwijderde afbeeldingen ook redirecten?
  Er worden regelmatig plaatjes verwijderd, dat wordt een hele lijst redirects.. Ik gebruik de plugin: Safe Redirect Manager van 10up

 9. Hoi Maikel.

  Door een zoekoprdracht werd zowel de homepage als ook een categoriepage weergegeven, waardoor beide pagina’s niet hoger komen. Doordat google niet bewust kiezen kan schiet het niet op. Ik heb daarom de categorie van url veranderd en de oude url naar de homepage gestuurd met een 301..
  Maar is dat wel verstandig geweest?

  1. Klinkt niet helemaal zoals het zou moeten. In principe staat op de nieuwe URL van de categorie dezelfde informatie als op de oude URL. Redirecten naar de homepage is daardoor wat vreemd, daar de informatie juist op de nieuwe categoriepagina staat.

 10. Bedankt voor de uitleg! Nog 1 vraag: ik heb mijn .com domein geredirect naar mijn .nl domein. Achter mijn .nl domein zit een wordpress site. Achter mijn .com domein alleen de Directadmin.

  Mijn .nl domein is echter niet zichtbaar in de zoekmachine en de .com wel, maar daar staat echter als tekst (in de resultaten) bij: “19 mei 2019 – Welcome to the home of ******.com. To change this page,,, upload your website into the public_html directory. Date Created: Sun May ..”

  Hoe kan ik zorgen dat de zoekmachine de tekst van mijn .nl domein gebruikt als resultaat? Of hoe kan ik de tekst in de zoekmachine aanpassen?

 11. Hallo Maikel
  Mijn website die al actief is vanaf 2002, en toen gemaakt werd in Frontpage hebben nog de htm. Nu wil ik mijn site overzetten naar wordpress, dus word het html. Ik kan nergens vinden hoe ik redirect van htm naar html. Ik heb het al geprobeerd in mijn htacces, maar lukt nog steeds niet. voorbeeld RewriteRule ^oud.htm /oud.html [L,R=301].
  Verder blijven alle url hetzelfde, zit alleen met dit issue, misschien weet jij een oplossing.Hartelijke groeten

 12. Hoi Maikel, de huidige e-pages webshop ga ik omzetten naar WordPress. Hiervoor maak ik een host bestand aan. De bestaande site blijft dus zolang online bij de oude provider. Als de website in WordPress af is wordt de domeinnaam verhuisd. Quick page wil ik gebruiken in WordPress, de domeinnaam blijft immers hetzelfde. Kan ik de oude URl al invullen in de “fake” website in WordPress.? Of kan ik dat pas doen na verhuizing van de domeinnaam?
  Wellicht kun je me tips geven over de juiste volgorde. Alvast bedankt!

 13. Dag Maikel,

  Duidelijke beschrijving. Dank. Twee vragen:
  Hoe lang moet je een redirect laten staan? Het gaat bv om links die naar kort op de site gestaan hebben.
  De plugin is twee jaar geleden voor het laatst bijgewerkt. Oudere plugins hebben normaal niet mijn voorkeur. Hoe denk jij daar over?

  Groet, Peter

  1. De plugin werkt hier in elk geval nog uitstekend. Dat een plugin al een tijd niet up-to-date is gebracht hoeft niet altijd iets te zeggen. Soms is het gewoonweg niet nodig geweest.

   Wel moet ik hier zeggen dat de maker zo te zien ook niet actief is in het forum, dus dat het zomaar kan zijn dat het na verloop van tijd wel problemen kan veroorzaken indien hij niet meer actief wordt.

 14. Hi Maikel, wat een handig artikel! Ik heb me direct op je videokanaal geabonneerd, interessant om meer te weten over WordPress, vooral nu ik de 301 zelf in wil zetten om mijn domeinnaam over te zetten naar een nieuwe domeinnaam.
  Ik lees in 1 van deze reacties dat ik dit het beste kan doen met deze plugin en dan, wanneer de oude domeinnaam nog actief is, de oude domeinnaam middels een / redirecten naar http://www.nieuwedomein.nl .

  Een paar vraagjes:
  Mijn hostingprovider zal de domeinnamen zelf omzetten, dus enkele uren daarvoor zal ik de oude domeinnaam via de 301 moeten omzetten toch? Aangezien ik in dezelfde (wordpress) omgeving blijf, lijkt het me wel belangrijk om dit nog voor de wisseling te doen.
  Is het zinvol om dan ook alle artikelen van oude naam mee te nemen via de plugin?

  Alvast heel veel dank voor je antwoord 🙂

  1. Deze plugin kun je gebruiken als je redirects wilt doen op de domeinnaam waar de plugin op geïnstalleerd staat. Wanneer je de plugin op de nieuwe domeinnaam zet, kun je niet pagina’s van de oude domeinnaam redirecten naar de nieuwe.

   In dit geval kun je beter via .htaccess een redirect maken (doet je hostingprovider misschien al) dat alles 1 op 1 geredirect wordt. Dus dat oud.nl/artikel-naam/ automatisch naar nieuw.nl/artikel-naam/ gaat.

 15. Hi Maikel,
  We gaan van een Drupal site naar een WordPress site met een andere domeinnaam. In de Drupal site staan ca 2000 pagina’s die we willen 301 redirecten naar de nieuwe WordPress site. Moet dit zowel in de oude (Drupal) site als de nieuwe WordPress site worden ingevoerd, (liefst per bulk/import)? Of kan het ook anders? En hoe zit het qua timing? Hoor veel verschillende meningen hierover en kom en er niet uit… Ben benieuwd naar je reactie!

  1. Bij een domeinnaam wissel moet je altijd de redirects op de oude domeinnaam plaatsen, want vanaf hier moet het tenslotte geredirect worden. Je kunt daar geen invloed op uitoefenen vanaf een ander domeinnaam.

   Wat bedoel je precies qua timing? Je moet het uitvoeren wanneer je overgaat en vervolgens zal het even duren voordat Google dit helemaal door heeft.

 16. Hallo,

  Ik heb een request URL’s ingesteld voor elke pagina (/pagina/). De destination URL is telkens de homepage (http//www.domein.nl). Wanneer ik in de site op een bepaalde pagina uit het menu klik komen deze allen uit op de homepage (redirect).

  Ik dacht dat dat alleen het geval was indien de pagina verwijdert dan wel verandert (bv qua naam) was. Wat doe ik fout?

  Alvast dank voor het antwoord.

   1. Hallo Maikel, als een redirect meteen werkt, kan ik dus niet in mijn staging map die ik nu heb al redirecten voor de site overgezet word naar het www gedeelte?

    Als ik het naderhand moet doen, duurt dat enkele dagen met 1500 redirects, dus dan werkt mijn site enkele dagen niet als mensen het vanuit google bezoeken?

    Een htacces bestand maken is voor mij heel moeilijk omdat ik nog veel oude url’s heb met hoofdletters en spatie. Kan ik nu de redirects al aanmaken, als het bijvoorbeeld overmorgen pas overgezet word?

  1. Dat is gek. Hier werkt alles zonder problemen, zowel op de website als op YouTube. De video is ook van mijn eigen YouTube kanaal en ik zie hier verder geen problemen. Wellicht dat er een klein hikje was bij YouTub of iets dergelijks. Nu werkt het in elk geval weer. 🙂

 17. Hoi Maikel,

  Duidelijk. Werkt het uploaden via txt bestand ook met reguliere expressies?

  Dus

  /camper/page/*|www.mijnsitenaam.nl/camper/|0|0

  Gr

  Ivo

 18. Plugin geinstalleerd, maar ik zie de volgende melding:

  The Use jQuery? option is turned off in the settings.
  In order to use NW (open in a new window) or NF (add rel=”nofollow”) options for Quick Redirects, you must have it enabled.

  Dat zie ik bij jou niet, dus wat is het en waar moet ik dat instellen? Snap het even niet.

  Verder de vraag dat de webpages allemaal normaal zijn, dus goed bereikbaar en geen enkele fout, alleen Google geeft allemaal pagina’s aan die eindigen met .htm
  en dat die dus niet worden gevonden. Dat snap ik, want het is altijd .html
  Dus ook dit vind ik super vreemd.
  Kan het zijn dat deze pagina’s die Google aangeeft en die niet worden gevonden, nog oude pages zijn van een eerdere website bij een andere hosting? En dat die nog steeds in het systeem van Google zitten?
  En zo ja, wat doe ik daaraan?

  Ik wacht op je antwoord. 😉
  Alvast bedankt.
  Groetjes Angela.

  1. Bij de “redirect options” staat de mogelijkheid om jquery te activeren. Dit is een JavaScript library die veel gebruikt wordt. In dit geval willen ze het activeren omdat bij deze plugin NW en NF wordt geladen met JavaScript code.

   .htm is overigens ook een bestaande extensie hoor, dus dit hoeft niet zo vreemd te zijn. Je kunt het oplossen door redirects te maken naar de pagina’s die het nu zijn geworden. Google neemt dit vervolgens over.

   1. Hallo Maikel Ik ben bezig met de site over te zetten op wordpress. Mijn site is 15 jaar oud, en heb nog heel veel htm extensies. Ik maak eerst de site met wordpress in een aparte map, om daarna in de www. map over te zetten. Stel dat mijn oude url test.htm is en de nieuwe url word test. En ik redirect dit met een plugin in wordpress. Klopt dan alles nog, omdat het nu nog in een map staat! Of kan ik dat pas doen als de wordpress site in het www gedeelte staat.

 19. Ik ben bezig met een website voor een nieuw bedrijf, maar terwijl ik daar aan werk wil ik dat de bezoekers worden doorgelinkt naar een andere website. Kan dat ook op deze manier?

  1. Nee, met een redirect stuur je jezelf ook door naar een andere site als je een bepaalde URL wilt benaderen. Daarnaast vertel je de zoekmachine met een 301 redirect dat een URL permanent verplaatst is naar de URL waar je het naar doorstuurt.

 20. Hoi Maikel,

  Kun je met deze plugin ook redirecten wanneer mensen inloggen op de website. Ik heb namelijk een shop voor members en wil dat wanneer ze inloggen direct op een landingspagina komen.

 21. Hoi Maikel,

  Bedankt voor je info. De plug in werkt. Alleen krijg ik in de Google Search Console (webmastertool) nu de melding dat er dubbele pagina’s zijn. Kennelijk ziet Google de .html en de nieuwe pagina waar ik naartoe geredirect heb niet als dezelfde. Welke instelling moet ik veranderen om dit goed te krijgen?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groet,
  Sandra

  1. De Google Search Console loopt meestal achter. Wanneer je recent 301 redirects hebt ingesteld kan het dus nog even duren voordat dit zichtbaar is in de Google Search Console.

   Zolang je zeker weet dat er een 301 redirect is ingesteld zal het waarschijnlijk wel goed komen.

 22. Hoi,

  Voor mijn vader migreer ik zijn veel te oude Joomla site naar WordPress. Het domein blijft gewoon hetzelfde, maar de URL structuur wordt anders. vogelzangcampers.nl/verhuur/index.php gaat naar vogelzangcampers.nl/camper-huren/. Kan ik gewoon in de nieuwe omgeving op WordPress 301’s toevoegen of moet ik dat in Joomla doen?
  Ik neem alleen de inhoud van de pagina’s over, want het design wordt grondig aangepakt!

  Ik hoor graag van je!

  Jordi Vogelzang

 23. Beste Maikel,

  Ik moet een nieuw website ontwerp maken, gebruik een nieuw thema met totaal nieuwe lay-out, zelfde domeinnaam. Als ik redirect instel, behoud ik dan ook SEO positie van website? Als ik huidige home redirect naar nieuw ontwerp met totaal andere lay-out etc blijft het dan behouden?

  Dank je!

  1. Je hoeft geen redirect in te stellen wanneer de domeinnaam hetzelfde blijft en alles op dezelfde URL’s blijft staan. Bij een nieuw ontwerp zal de homepage URL nog altijd hetzelfde zijn en hoef je dit dus niet te doen.

   Wellicht wijzig je ook de URL structuur en dan kun je inderdaad redirects maken. Google weet dan waar de pagina gebleven is en de nieuwe pagina zal normaliter de oude pagina vervangen in Google. De posities blijven over het algemeen wel gelijk, maar het kan soms wel eventjes duren voordat alle posities weer hetzelfde.

   Een nieuw ontwerp geeft overigens ook geen garantie dat de posities hetzelfde blijven. Wanneer alles goed in elkaar zit zal je weinig verschil merken, maar ik heb ook weleens gehoord dat de posities na een nieuw ontwerp gedaald zijn. Vaak komt dit dan omdat het nieuwe ontwerp niet goed in elkaar zit en veel overbodige dingen met zich mee brengt. In de meeste gevallen zal er echter weinig wijzigen.

 24. Als ik een uitgelichte afbeelding vervang (Twenty Fourteen theme) die door Google geïndexeerd is moet ik die oude afbeelding dan redirecten?

 25. Hallo Maikel,

  Ik heb onlangs mijn oude site overgezet naar een nieuwe domeinnaam en hosting. Nu kan ik bij Hostgator (oude hosting), in mijn ControlPanel doorlinken dmv redirect 301. Dit werkte prima. Als ik op Google mijn oude domein intypte, werd ik doorgelinkt naar mijn nieuwe site. Echter, als ik via Social Media gedeelde links, op een bericht klikte, dan kwam ik dus op mijn oude domeinnaam en kon ik het geschreven artikel nog lezen op de oude domeinnaam… de bedoeling is dus dat wanneer mensen op oude gedeelde links op social media klikken, ook doorverwezen worden naar het adres waar de artikelen nu online staan… Ik kom er maar niet uit..

  Ik heb momenteel de redirect 301 tijdelijk uitgeschakeld.

  Groetjes,
  Deb

 26. Ha Maikel,
  Bedankt voor je snelle respons. Had ik nog niet aan gedacht.
  Ik gebruik nu ook een plugin HTTPS voor WordPress, daarmee zie ik mbt Google Webmastertools ook weer de pagina’s dwz via fetch as Google. Zonder die plugin volgde telkens ‘tijdelijk niet bereikbaar’ voor zowel de http://www https://www .
  Echter die plugin is al enige tijd niet vernieuwd, het lijkt nog wel goed te werken onder WP 4.0
  Gr Kees

 27. Hallo Maikel,
  Vandaag heb ik een WordPress site veranderd van http naar https. Bij algemene instellingen is het WordPress adres en Siteadres veranderd in https.
  Werkt op zich, alleen had ik een vraagteken bij de 301 redirect.
  Als ik het http:// webadres via een 301 checker controleer dan zie ik dat er een 301 permanent move is naar https://… Terwijl ik niets in de .htaccess heb veranderd. Kan het zijn dat WordPress 4 hier zelf voor zorgt of de SEO plugin van Yoast?
  Gaat erom dat het goed ingesteld staat voor Google.
  Gr Kees

  1. Dit gaat voor zover ik weet niet automatisch door WordPress of de SEO plugin. Ik denk eerder dat op serverniveau alles direct goed voor je is geregeld waardoor de redirects al meteen goed staan.

   Ik weet niet in hoeverre je alles zelf gedaan hebt, maar de kans is groot dat er in het httpd.conf bestand op je server iets staat als:

   RewriteEngine On
   RewriteCond %{HTTPS} off
   RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI}

   Voor Google zal het waarschijnlijk ook wel duidelijk zijn aangezien Google de links volgt en ziet dat alles geredirect wordt.

 28. Ik heb inmiddels de redirects gemaakt op het .htaccess bestand van de oude website. Werkt prima.

  Een goede tip voor “message before redirect” heb ik helaas niet meer gevonden.

  Nog bedankt voor je snelle reacties.

  Groet, Rob

  1. Eerste artikel dat ik in Google tegenkom op de zoekwoorden die ik je gaf ging over een php redirect waarmee je dit voor elkaar kunt krijgen. Ik heb geen idee of dit ook met alleen .htaccess kan, hier gebruik ik het te weinig voor en heb er ook niets over kunnen vinden.

 29. Ik wil een 301 instellen op mijn (statische!) oude site meubelwerktekening.nl naar mijn nieuwe WordPress site neo-eko-meubelwerking.nl.
  Omdat het uiterlijk nogal veranderd is wil ik vaste bezoekers graag via een soort van “tussenpagina” op de hoogte stellen dat ze worden doorgelinkt zodat ze zijn voorbereid op de geheel veranderde vormgeving. De tekst daarop zou dan kunnen zijn: “u wordt doorgelinkt naar de vernieuwde website” of zoiets.
  Is dat een goed idee? En bestaat daarvoor een mogelijkheid?

  Rob

  1. Persoonlijk zou ik dit nooit doen omdat het voor de bezoeker alleen maar langer duurt voordat de nieuwe pagina geladen gaat worden. Hoe langer bezoekers moeten wachten hoe meer mensen vertrekken.

   Het is echter wel mogelijk om een stuk tekst te laten zien als je dit echt wilt, hier is volgens mij alleen geen WordPress plugin voor. Wanneer je in Google zoekt naar “message before redirect” kom je al meteen een aantal methodes tegen om dit voor elkaar te krijgen.

   1. Hoi Maikel. Ik neem je advies geen extra pagina ter harte. Bedankt daarvoor. Ik heb gegoogeld op “message before redirect” maar tot nog toe niets toepasselijks gevonden.
    Een WP plugin zou hier trouwens sowieso niet werken want het .htaccess bestand moet toch op de oude (statische) site?

 30. Ik heb Quick Page/Post Redirect geinstalleerd, maar kan nergens het vervolge bewerkstelligen.

  Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd moet je gaan naar “Redirect Options -> Quick Redirects”.

  waar en hoe doe je dit ?

  Eric

 31. Ik ben overgegaan van het programma Webdesign naar een WordPress site. Alle bestandsnamen in mijn oude programma eindigen op .html
  In WordPress heb ik nu dezelfde bestandsnamen aangehouden maar google kan de pagina’s niet vinden omdat de namen eindigen met html. Hoe kan ik dit redirecten. Dit is niet mogelijk vanuit het oude programma. Die site met dat programma bestaat immers niet meer. Ik hoop dat je een oplossing hebt.
  Vriendelijke groet, Corinne

  1. Als het domeinnaam hetzelfde is gebleven kun je dit met de plugin die in dit artikel staat doen. In de eerste kolom plaats je alles wat achter de domeinnaam extensie komt van de oude URL. Als een URL dus tintyourcar.nl/voorbeeld.html is, plaats je in het kolom /voorbeeld.html.

   In de tweede kolom plaats je de nieuwe URL (volledige URL).

  1. Goede vraag, ik ben dit helemaal vergeten in het artikel te behandelen.

   Wanneer je een nieuwe website met andere domeinnaam hebt moet je de plugin bij je oude website installeren. Je kunt met de plugin alleen URLs van de website waarop het geïnstalleerd staat redirecten naar een nieuwe URL.

   Succes

 32. Ooit begonnen met verhalen schrijven.
  Nu lopen de kijkers dramatisch terug.
  Ik zoek het in de 301 redirect.
  Moet ik alle artikelen dan overnieuw plaatsen?
  En bovenstaande handeling uitvoeren ?

  1. Ik weet niet wat je precies gedaan hebt dus kan niet vertellen waarom de bezoekers teruglopen.

   Wanneer je nog geen 301 redirect hebt ingesteld en wel je verhalen onder een andere URL hebt geplaatst, kan dit inderdaad de reden zijn. Wanneer je de oude links nog weet kun je alsnog de 301 redirect instellen en doorverwijzen naar de nieuwe URL. Je hoeft de berichten dus niet opnieuw te plaatsen onder de URL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *