5 functionaliteiten in WordPress die je misschien niet kent

5 onbekende WordPress functionaliteiten

WordPress bevat ontzettend veel verschillende functionaliteiten waar je gebruik van kunt maken.

Doordat het er zoveel zijn is de kans groot dat je een aantal functies gewoonweg over het hoofd ziet.

Je hebt tenslotte alle functionaliteiten niet direct nodig, maar het is wel handig om te weten omdat het vroeg of laat van toegevoegde waarde kan zijn. In dit artikel behandel ik een vijftal functies die je misschien nog niet kent.

1. De Customizer

De Customizer is er ondertussen al een tijdje in WordPress, maar het wordt nog lang niet door iedereen gevonden. Wanneer je naar Weergave -> Customizer gaat kun je live aanpassingen doen aan je website, zonder dat de bezoeker het ziet.

WordPress customizer

Standaard kun je dingen instellen als de sitetitel en ondertitel, een favicon en vaak ook een logo. Verder kun je ook altijd wijzigingen aanbrengen aan het menu en de widgets. Afhankelijk van het thema dat je gebruikt kun je via de customizer nog heel veel dingen meer aanpassen.

De customizer is dus zeker de moeite waard om te bekijken als je live wilt zien wat je aanpast.

2. Snelkoppelingen om je artikel op te maken

Sinds WordPress 4.3 bestaat de mogelijkheid om met snelkoppelingen je artikel op te maken, zonder dat je met je muis hoeft te bewegen naar een knop.

Je kunt dus op een snellere manier werken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een hashtag (#) om een kop te maken in het artikel.

Je kunt de volgende snelkoppeling gebruiken binnen WordPress:

 • * of – om een opsommingslijst te starten.
 • 1. om een genummerde lijst te starten.
 • ## om h2 koppen te maken, met ### h3 koppen, en ga zo maar door.
 • > om een blockquote te maken.

3. Volgende pagina tag

Ben je weleens in de situatie gekomen dat je een pagina het liefst in meerdere pagina’s wilde opsplitsen en dat mensen moeten klikken om naar het volgende deel van de pagina te gaan?

Met de “Volgende pagina tag” kun je dit in WordPress ook bereiken. Je moet hiervoor naar de tekst editor gaan (door op tekst te klikken bij visueel/tekst). Vervolgens kun je op de plekken waar je de pagina wilt opsplitsen de volgende code plaatsen:

<!–nextpage–>

Meer werk is het niet en je kunt dit meerdere malen in een artikel gebruiken. Wanneer je de pagina nu opslaat zal je onderaan de pagina een link zien staan om naar de volgende pagina te gaan.

Werkt het bij jou niet? Het kan zijn dat je thema hier helaas geen ondersteuning voor heeft, maar in veel gevallen zal het gewoon werken.

4. Foto’s bewerken in WordPress

Wist je dat je de mogelijkheid hebt in WordPress om een afbeelding te bewerken? Zo heb je de mogelijkheid om foto’s te roteren, bij te snijden en om te draaien.

Om op de fotobewerkpagina in WordPress te komen kun je naar de mediabibliotheek gaan en op een afbeelding klikken, om vervolgens op “Afbeelding bewerken” te klikken.

Afbeeldingen in WordPress bewerken

Op de bewerkpagina kun je daarna zelf selecteren hoe je de afbeelding wilt bijsnijden of je kunt op de andere buttons klikken om de afbeelding te roteren.

Afbeelding bewerken in WordPress

Aan de rechterkant kun je overigens ook nog selecteren of dit op alle formaten van de afbeelding moet worden toegepast of bijvoorbeeld alleen op de thumbnail.

5. Op alle locaties uitloggen

Je kunt overal waar je maar wilt aan je WordPress website werken. Dit kan gewoon thuis zijn, op school, op je werk, een internetcafé, bij een vriend, en ga zo maar door.

Dat je overal aan je website kan werken is tegelijkertijd ook meteen gevaarlijk, want wat als je nou bent vergeten uit te loggen op een publieke locatie? Iemand anders kan dan zo het beheerdersgedeelte van je website in en voor je het weet gaat het een keer fout.

Om dit scenario te voorkomen heeft WordPress een functionaliteit ingebouwd waarmee je meteen op alle locaties uitlogt. Twijfel je of je ergens bent uitgelogd? Ga dan in het beheerdersgedeelte naar je profiel door rechtsboven op “Hallo je naam” te klikken.

Vervolgens kun je bij “Gebruikersbeheer” naast het kopje “Sessies” klikken op de knop “op alle overige locaties uitloggen”.

Op alle locaties uitloggen op je WordPress website

Op deze manier weet je zeker dat je alleen nog maar bent ingelogd op de computer waar je momenteel actief op bent.

10 reacties

 1. Hoi Maikel,

  als ik de volgende pagina tag gebruik, komt er bovenaan de volgende pagina de code [/av_codeblock] te staan. Enig idee hoe ik dat weg krijg?
  Ik heb al heel veel geprobeerd qua locatie van de code , dan komt er weer een andere code bovenaan de volgende pagina te staan, maar ik krijg het niet weg.

  groetjes Conny

 2. Toffe tips, waar ik weer mee aan de slag kan.
  Alleen zit ik al weken te zoeken waarom mijn menu aan de linkerzijde, plots enkel nog de icoontjes toont.
  Voor de rest, mooie website dat jullie hebben

 3. Bij 5.:
  Automatisch uitloggen, als je de pagina afsluit of ook na een bepaalde periode inactiviteit op de site, is dat mogelijk?
  Ik gebruik het Enfold theme met plug-in Simple WordPress Membership. Als ik nu de pagina afsluit en weer opnieuw opstart ben ik nog steeds ingelogd….
  BVD !

  Hartelijke groet,
  Rob Schmitz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *