6 dingen die je met WordPress kunt maken

6 dingen die je met WordPress kunt maken

We weten ondertussen al wel dat WordPress er niet alleen meer is om een blog mee te maken.

Het is wellicht leuk om begin 2016 eens een aantal dingen op te noemen wat je nog meer voor kunt maken met WordPress.

Ik bedoel dan uiteraard de dingen naast een blog of ‘normale’ website. Ben je benieuwd? Laten we dan maar snel beginnen.

1. Je kunt een webshop maken

Steeds meer webshops maken gebruik van WordPress. Uiteraard kun je het niet met WordPress alleen, maar met een plugin als WooCommerce kun je een prachtige webshop maken.

WooCommerce is op dit moment de grootste e-commerce plugin voor WordPress en het bedrijf achter WooCommerce is zelfs overgenomen door Automattic, het bedrijf achter WordPress.

Het is een super handige plugin met vrijwel alle functionaliteiten die je nodig hebt om een webshop te maken. Mocht er onverwacht toch een functie niet zijn, dan zijn er meestal wel gratis of betaalde plugins te vinden waarmee je het wel kunt bereiken.

2. Je kunt een forum maken

Er zijn meerdere plugins waarmee je een forum kunt maken op je WordPress website. De bekendste plugin is waarschijnlijk bbPress, gemaakt door het bedrijf achter WordPress.

bbPress wordt onder andere gebruikt op het officiële support forum van WordPress, dus dat zeg in principe genoeg over hoeveel het aan kan.

Naast bbPress zijn er nog andere plugins waarmee je een forum kunt maken zoals bijvoorbeeld Simple:Press. Het is misschien niet altijd even ideaal om een forum te maken op je WordPress website, maar de mogelijk is er wel.

3. Je kunt een online community starten

Met een plugin als BuddyPress heb je de mogelijkheid om een soort sociale platform te creëren. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen voor je sportteam, bedrijf of misschien heb je wel een website over een onderwerp waar een hele community achter schuilt.

Met BuddyPress krijg je in ieder geval de mogelijkheid om een community te starten. Zo krijgen alle leden een eigen profiel waarin ze meer over zichzelf kunnen vertellen, bestaan er activiteit notificaties, kun je groepen aanmaken waarin gebruikers kunnen discussiëren over een bepaald onderwerp, er kunnen berichten gestuurd worden, en nog wel een aantal dingen meer.

4. Je kunt een ledenwebsite maken

Je kunt je WordPress website ook omtoveren in een ledenwebsite. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld online cursussen wilt verkopen.

Er zijn meerdere plugins op de markt waarmee je een ledenwebsite kunt maken. De bekendste is waarschijnlijk de plugin Wishlist Member. Met Wishlist kun je allerlei verschillende ledenniveau ’s maken, content laten drippen, en nog wat dingen meer.

Wishlist Member is daarnaast ook te koppelen aan een betaalprovider als PayPro, waardoor mensen direct na aanschaf van je cursus inloggegevens ontvangen om in te loggen op de website. Je hoeft dan niets handmatig te doen en de registratie URL kan in dit geval ook niet gedeeld worden.

5. Je kunt een meertalige website maken

Soms wil je de mogelijkheid hebben om een website meertalig te maken zonder dat je compleet verschillende websites hoeft te maken. In WordPress zijn diverse plugins waarmee je dit kunt bereiken.

Eerlijk is eerlijk, ik heb zelf weinig ervaring met het maken van meertalige websites, maar de volgende plugins zouden je goed op weg kunnen helpen.

Polylang (gratis) is momenteel de populairste plugin om een meertalige website te maken. Je kunt bij deze plugin aangeven in welke talen je berichten en pagina’s wilt schrijven en kunt dit vervolgens per taal apart doen.

WPML (betaald) is een andere populaire plugin om een meertalige website te maken. Ook bij WPML kun je alle artikelen apart in een andere taal schrijven en publiceren.

6. Je kunt een WordPress multisite maken

Met WordPress multisite heb je de mogelijkheid om meerdere WordPress sites te beheren vanaf één installatie. Je maakt dus eigenlijk een netwerk van websites. De bekendste speler die dit doet is natuurlijk WordPress zelf met de wordpress.com variant.

Alle individuele websites op je multisite-netwerk kun je zien als virtuele websites omdat deze websites geen eigen directory hebben. Daarnaast is het mogelijk om plugins en thema’s te delen op verschillende websites.

En je kunt nog veel meer…

Dit waren slechts een zestal voorbeelden van wat er met WordPress mogelijk is. Verder zijn er bijvoorbeeld naast plugins ook nog bepaalde thema’s gebouwd om specifieke dingen te bereiken.

Zo kun je een kortingscode website starten, sportwebsite met statistieken, een website voor een hotel waar mensen kunnen reserveren, en ga zo maar door.

Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik een website altijd liever wil uitbreiden door middel van een plugin in plaats dat je vast zit aan een bepaald thema. De keuze ligt echter volledig bij jou.

Gebruik jij WordPress gewoon voor een normale website of heb je er wat anders mee gemaakt? Laat het gerust weten in de reacties hieronder.

2 reacties

  1. Hoi makel,

    Handig artikel. De meeste ken ik al.
    Vooral wishlist is een heel krachtige plugin die ik in de toekomst zelf ook wil gaan gebruiken. Je betaald er wel voor, maar als je het serieus aanpakt verdient dat zich zo terug.

    Ik ben zelf een enorme fan van wordpress. De eenvoud en de oneindige mogelijkheden werken super.

    Ik vind het fijner werken dan bijvoorbeeld joomla.

    Groeten chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *