7 handige tools van Google voor website-eigenaren

7 Handige Google Tools Website-eigenaren

Tools om achter informatie te komen en je website te verbeteren kunnen erg duur zijn.

Voordat je voor een tool betaald kun je beter eerst naar de gratis tools van Google kijken.

Google heeft namelijk een aantal schitterende tools die veel kunnen.

Hieronder volgen 7 gratis tools van Google waar elke website-eigenaar wel iets aan kan hebben.

Google Search Console

Google Webmasterhulpprogramma'sDe Google Search Console, ook wel hulpprogramma’s voor webmasters genoemd, is een ontzettend handige tool.

Wanneer Google je website doorzoekt en je pagina’s indexeert krijg je niet vanzelf de resultaten te horen.

Je kunt echter wel veel resultaten en informatie over je website bekijken wanneer je je hebt aangemeld bij Google Webmaster Tools.

De informatie die je onder andere kunt bekijken:

  • Of er dubbele meta tags op je website voorkomen;
  • Op welke zoekopdrachten je gevonden wordt, op welke positie en het aantal klikken;
  • Of Google crawlfouten is tegengekomen;
  • Hoeveel URL’s er zijn geïndexeerd (indien je XML sitemap is geüpload);
  • En nog veel meer.

Er is ontzettend veel nuttige informatie te krijgen om de SEO van je website te verbeteren. Ik raad je dan ook zeker aan om altijd je website aan te melden bij Google Webmaster Tools.

Google Keyword Planner

Google keyword plannerVoorheen was er altijd de Google Keyword Tool, maar hedendaags is deze tool vervangen voor de Google Keyword Planner.

De Keyword Planner is een handige tool om erachter te komen op welke zoekwoorden mensen zoeken.

Een keyword onderzoek via de Google Keyword Planner kan je aan een aantal relevante zoekwoorden helpen waarop je je kunt richten met het schrijven van artikelen voor meer bezoekers.

Hieronder een voorbeeld als je zoekt op “bloggen”.

Google Keyword Planner

Vergeet vooral niet om op “Zoekwoordideeën” te klikken om dit overzicht te krijgen nadat je een zoekwoord hebt ingevuld.

Google Pagespeed

Google PagespeedSnelheid is een van de vele factoren die invloed heeft op de ranking van je website in Google.

Snelheid wordt steeds belangrijker en daarom heeft Google ook een speciale tool beschikbaar gesteld om de snelheid van je website te testen.

Wanneer je met Google Pagespeed je website test krijg je suggesties wat je nog kunt verbeteren om je website sneller te maken voor zowel desktops als smartphones.

Google Trends

Google TrendsWanneer je je website wilt richten op een bepaald zoekwoord is het wellicht handig voor je om te weten of de populariteit van desbetreffende zoekwoord omhoog of omlaag gaat.

Waar vorig jaar nog veel op gezocht werd, kan hedendaags een stuk minder naar gezocht worden.

Bij Google Trends kun je een zoekwoord invullen om vervolgens een grafiek te bekijken met de populariteit over de laatste maanden of jaren heen. Een grafiek waar iedereen blij van zal worden is wanneer je iets krijgt als de grafiek hieronder:

Google Trends grafiek

Vergeet niet om Google Trends op Nederlands te zetten of een ander land waar je website zich op richt. Standaard zal je met Google Trends op wereldwijd zoeken.

Google Analytics

Google AnalyticsGoogle Analytics is een erg uitgebreide tool om de statistieken van je website te meten.

Wanneer je gebruikt maakt van Google Analytics kun je precies bijhouden hoeveel bezoekers je website krijgt, welke pagina’s het populairst zijn, hoeveel bezoekers na 1 paginaweergave weer weg gaan, en nog veel meer.

Verder heb je ook de mogelijkheid om je Google Webmaster Tools account te koppelen aan Google Analytics. Je kunt dan dezelfde SEO data in Google Analytics bekijken als in Google Webmaster Tools.

Tot slot kun je ook nog doelen instellen. Wil jij weten hoeveel mensen een bepaalde actie uitvoeren op je website, dan kun je dit instellen als doel en de resultaten bijhouden.

Geavanceerde zoek commando’s in Google

Wat niet iedereen weet is dat er verschillende commando’s zijn die je kunt gebruiken in Google om te zoeken. Het is een mooie manier om inspiratie op te doen voor nieuwe artikelen, linkpartners te vinden en te controleren hoeveel pagina’s van je website in Google zijn geïndexeerd.

Hieronder staan 3 voorbeelden van commando’s die je kunt gebruiken om geavanceerd te zoeken in Google en die je kunnen helpen als website-eigenaar.

1. site:naamvanwebsite.nl
Wanneer je dit in Google invult krijg je een lijst met alle pagina’s van de ingevulde website die door Google zijn geïndexeerd. Je kunt zo eenvoudig bekijken welke pagina’s van je eigen website zijn geïndexeerd, maar ook van andere websites.

Wellicht kun je ideeën opdoen voor nieuwe artikelen of kun je herkennen waar je concurrenten het fout doen.

2. allinurl:zoekwoord
Wanneer je dit commando gebruikt krijg je een lijst met alle websites die het zoekwoord dat je hebt ingevuld in de URL heeft staan.

Dit kan een handige manier zijn om linkpartners te vinden die over soortgelijke onderwerpen schrijven, maar het kan je ook ideeën geven waar je nog over zou kunnen schrijven.

3. link:naamvanwebsite
Met dit commando krijg je een lijst van websites die een link hebben geplaatst naar desbetreffende website. Wanneer je weet welke andere websites linken naar je concurrenten kun je proberen om daar ook een link te krijgen.

Google Alerts

Google AlertsMet Google Alerts kun je instellen dat je mails (alerts) ontvangt van een zoekwoord waar je geïnteresseerd in bent.

Wanneer een zoekwoord ergens in een nieuw artikel op internet voorkomt ontvang je een mail met een link naar het artikel.

Je krijgt niet van alle vermeldingen een e-mailupdate, maar wel van een hele boel. De frequentie van de e-mailupdates kun je zelf instellen. Je kunt kiezen voor onmiddellijk, dagelijks of één keer per week.

Het is handig om Google Alerts in te stellen om op de hoogte te blijven van wat er allemaal speelt, te kijken naar linkbuilding mogelijkheden en je kunt weleens ontdekken of websites je teksten kopiëren.

Dit waren 7 gratis tools van Google

Dit waren de 7 gratis tools van Google met een aantal goede functionaliteiten waar je gebruik van kunt maken.

Gebruik jij deze tools en heb je hier nog tips over? Laat het weten in de reacties hieronder.

3 reacties

  1. Hi Maikel,
    Interessant artikel, ik ken Search Console, Page Speed, Analytics. Alle anderen zijn een welkome aanvulling. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *