9 functies in WordPress die je wellicht over het hoofd ziet

9 functies in WordPress die je wellicht over het hoofd ziet

Hoewel WordPress altijd bestempeld wordt als “eenvoudig in gebruik”, zijn er altijd functies die over het hoofd worden gezien.

Het hoeft niet om grote dingen te gaan, maar soms zijn kleine dingen erg handig om zoveel mogelijk uit WordPress te halen.

In dit artikel volgen daarom 9 functies die je wellicht over het hoofd hebt gezien tijdens het werken aan je WordPress website.

Scherminstellingen

Scherminstellingen WordPressNaar de scherminstellingen in WordPress wordt vaak totaal niet omgekeken en dat terwijl het in sommige situaties toch handig is om er eens naar te kijken.

Wil je bijvoorbeeld de auteur van een bericht wijzigen of het aantal berichten in het berichtenoverzicht, dan kun je dit doen via de scherminstellingen.

De scherminstellingen knop kun je in het beheerdersgedeelte altijd rechtsboven op de pagina vinden.

Link maken naar een ander artikel op je site

Een link maken naar een ander artikel op je site is natuurlijk niet heel moeilijk. Maak je echter links door de URL te typen of zoek en selecteer je het artikel via WordPress?

Je kunt artikelen zoeken door op “Of link naar bestaande bericht of pagina” te klikken (WordPress zal dit onthouden). Je krijgt vervolgens een overzicht van alle berichten en pagina’s te zien en kunt dan een artikel zoeken en selecteren als link.

Link maken in WordPress

Je kunt pagina’s beschermen met een wachtwoord

In bepaalde situaties kan het handig zijn om een bericht of pagina te beschermen met een wachtwoord. In WordPress kun je dit eenvoudig doen op de bewerkpagina door bij “zichtbaarheid” op bewerken te klikken en vervolgens te kiezen voor beschermd met een wachtwoord.

WordPress bericht of pagina beschermen met wachtwoord

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is een wachtwoord invoeren en het bericht te publiceren.

Meer mogelijkheden in de editor

Mis je de functie om teksten te onderstrepen, de tekstkleur te wijzigen, de opmaak op een eenvoudige manier te verwijderen of om een tussenkop te maken?

Je ziet dan waarschijnlijk maar één rij met opmaakmogelijkheden. Om de tweede rij zichtbaar met opmaakmogelijkheden in beeld te krijgen zal je op de knop helemaal rechts moeten klikken.

WordPress extra werkbalk weergeven

WordPress zal in het vervolg onthouden dat je deze rij wilt zien, dus je hoeft het maar eenmalig aan te klikken.

Berichten inplannen

Wil je een vast publicatieschema aanhouden of ben je een keer niet aanwezig wanneer je een artikel wilt publiceren, dan kun je van te voren inplannen wanneer het artikel gepubliceerd moet worden.

Je doet dit door op bewerken te klikken naast de woorden “onmiddellijk publiceren” in de publiceren box. Je kunt vervolgens een datum en tijd invoeren wanneer het artikel gepubliceerd moet worden. Bekijk ook onderstaande video om te zien hoe deze functie werkt.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Standaard afmetingen van afbeeldingen wijzigen

Wanneer je een afbeelding upload maakt WordPress altijd uit zichzelf meerdere extra afbeeldingen van verschillende afmetingen. Standaard is dit 150×150, 300×300 en 1024×1024. Afhankelijk van het thema dat je gebruikt worden er ook nog afbeeldingen met andere afmetingen aangemaakt.

Indien het formaat dat je graag gebruikt hier niet tussen staat, dan is het wellicht een idee om één van de standaardformaten die WordPress maakt te wijzigen naar de afmetingen die je graag wilt gebruiken. Je kunt dit doen bij “Instellingen -> Media”.

Afmetingen van afbeeldingen in WordPress

Vergeet echter niet dat het verstandig is om altijd je afbeeldingen te optimaliseren en dat je dus het best een afbeelding meteen in het juiste formaat op je website kunt plaatsen. Desalniettemin kan deze optie in bepaalde situaties erg handig zijn.

Het is mogelijk om galerijen te maken

Er zijn allerlei plugins die je de mogelijkheid geven om galerijen aan te maken. Wist je echter dat je standaard al WordPress galerijen kunt aanmaken? Wanneer je op “Media toevoegen” klikt kun je aan de linkerkant op “Galerij aanmaken” klikken om dit te doen.

WordPress galerij aanmaken

Het is afhankelijk van het thema waar je gebruikt van maakt hoe de galerij er precies uitziet, maar het is dus zeker niet altijd nodig om een plugin hiervoor te gebruiken.

Video’s kun je embedden met een link

Wil je een video van YouTube, Vimeo of een ander populaire dienst embedden (insluiten) in een artikel op je website?

Je hebt hiervoor geen code nodig, het is voldoende om een link van de video te plaatsen in het artikel en WordPress zorgt dan automatisch dat de video in het artikel zichtbaar wordt.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Naast video’s kun je ook tweets embedden. Op de embeds pagina in de WordPress codex kun je bekijken van welke websites je video’s of andere dingen kunt insluiten door alleen maar een link te plaatsen in het artikel in WordPress.

Je kunt woorden op de zwarte lijst zetten

Wil je dat bepaalde woorden op je website niet gebruikt mogen worden in de reacties? Het is mogelijk om deze woorden bij “Instellingen -> Reacties” op de zwarte lijst te zetten.

WordPress zwarte lijst voor spamreacties

Wanneer iemand vervolgens in de reactie één of meerdere woorden van de zwarte lijst in zijn of haar naam, URL of bericht plaatst, dan wordt deze reactie automatisch gemarkeerd als spam en verschijnt het niet op je website.

Welke functies wilde jij eerder leren kennen?

Heb jij er lang over gedaan om bepaalde handige functies te ontdekken sinds je WordPress gebruikt? Laat in de reacties weten welke functies dit zijn, wellicht dat je hier iemand anders mee kan helpen.

2 reacties

  1. Beste Maikel,

    Bedankt weer voor je informatie. Ik vroeg mij nog af wat er gebeurt als je de standaard-afmetingen van de afbeeldingen allemaal op 0 zet. Uiteraard moet je de afbeeldingen dan wel in de juiste afmetingen importeren.

    Heb je hier ervaring mee?

    Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *