Code toevoegen aan Head en Footer sectie in WordPress

Code toevoegen aan de head en footer sectie in WordPress

Wanneer je niet ontzettend veel plugins wilt gebruiken, maar ook niet de theme bestanden wilt bewerken omdat je bang bent dat je iets verkeerd doet, hoe voeg je dan een stukje code toe aan je header (head sectie) of footer?

Bij sommige WordPress thema’s kun je eenvoudig een stukje code toevoegen aan de head of footer sectie van je website bij de thema opties. Bij de meeste thema’s ontbreekt helaas deze mogelijk.

Dit is een probleem, want de meeste mensen met een website willen altijd wel een stukje code toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een tracking code voor Google Analytics.

Om dit voor elkaar te krijgen zonder de code van de thema bestanden in te duiken, kun je een plugin installeren. Nu heb ik het er niet over dat je voor elk stukje code dat je wilt plaatsen in de head of footer sectie een extra plugin moet installeren. Je kunt namelijk alles met 1 plugin bereiken en de plugin waar ik het over heb heet Insert Headers and Footers.

Deze plugin is niet alleen heel eenvoudig om te gebruiken, je kunt ook de thema bestanden hiermee niet verpesten en je hoeft niet allerlei extra plugins te installeren.

Hoe werkt Insert Headers and Footers?

In de video hieronder kun je bekijken hoe de plugin precies werkt en waar de code komt te staan die je in de plugin Insert Headers and Footers plaatst.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de tekstuitleg, dan kun je hieronder verder lezen.

Download en activeer de plugin Insert Headers and Footers voor WordPress en ga naar “Instellingen » Insert Headers and Footers”. Je komt nu op een pagina terecht waarop het volgende staat:

Insert Headers and Footers instelpagina

Je ziet twee boxen waar je een stukje code kunt plaatsen. De code die je in de box “Scripts in Header” plaatst komt tussen <head> en </head>  te staan in de code van je website. In de head sectie kun je codes plaatsen voor bijvoorbeeld Google Analytics, een favicon, verificatie codes voor Google Webmaster Tools en uiteraard ook nog andere codes.

De code In de box “Scripts in Footer” wordt net boven de </body> tag geplaatst in de code. Dit is bijna aan het einde van de code van je website. Dit is een perfecte locatie als je bepaalde JavaScript codes wilt plaatsen op alle pagina’s van je website. Wanneer je deze code onderaan plaatst hoeft de rest van de website niet eerst te wachten met laden totdat deze code geladen is.

Het enige wat je hoeft te doen om de code op je website te krijgen is de code in de header of footer box te plaatsen. Wanneer je dit gedaan hebt kun je op “Save” klikken en de plugin zal er dan voor zorgen dat de code op alle pagina’s van je website wordt geplaatst.

26 reacties

 1. Hoi Maikel, vraagje: klopt het wanneer ik de google search verificatiecode in het header gedeelte plaats, deze ook op de site zichtbaar is? Ik zie hem nu namelijk bovenaan de website staan en dat ziet er wel wat vreemd uit.

 2. Hoi Maikel, als beginnend Google Analytics-doe-het-zelfer vraag ik mij af wat het verschil is in het plaatsen van een code in de head- of body section? Ik ben in elk geval blij dat je de weg hebt gewezen naar het implementeren van deze code! Joke

  1. Dingen in de head sectie zijn codes die niet hoeven worden weergegeven voor de gebruiker.
   Dingen in de Body sectie zijn codes die wel moeten worden weergegeven: Het heeft daadwerkelijk invloed op hoe een bezoeker het ziet.

   JavaScript in de body wordt uitgevoerd wanneer de pagina al is weergegeven aan de bezoeker.
   JavaScript in de head wordt uitgevoerd voordat er iets zichtbaar is op de website.

 3. Hallo Maikel
  Het nadeel van deze plugin is dat hij de code op iedere pagina plaatst, dus ook op de admin. zoals hier. wp-admin/customize.php?return=%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D3300%26action%3Dedit

  En op deze pagina’s mag geen ads auto code op, dan krijg je een melding van google dat je het beleid schend.

  Maar handmatig eraf halen kan dan ook niet meer.
  Is er een andere mogelijkheid om een code tussen de head en body te zetten?
  Hartelijke groeten Margaret

  1. Je kunt het ook via het thema doen. Via de customizer zal het dan overigens ook gewoon zichtbaar zijn, dit is hoe de customizer werkt, je ziet live hoe de pagina eruit ziet, dus alles wordt geladen zoals het op een normale pagina ook geladen zal zijn. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand hier daadwerkelijk voor gestraft is. Zolang je niet op je eigen advertenties klikt zal je wel goed zitten.

 4. Hoi Maikel,

  Ik heb een child thema. Betekent dit dat ik geen code handmatig er in kan zetten als ik een child thema heb? Ik was van plan dit in de header.php van wordpress te doen in niet in het child thema zelf.

 5. hey, vraagje, kun je ook deze plugin installeren op een site met wordpress.com
  BV: halloikbenlola.wordpress.com
  Zo ja, hoe? En trouwens, als ik het bestand open, kom ik gewoon in het volgende mapje…

  1. Ik heb deze plug-in gebruikt om een script te plaatsen van een chatbot. Nu wil ik graag het script weer verwijderen maar dit lukt met geen mogelijkheid. Waar kan ik het script nu verwijderen? Ik werk in een WordPress omgeving. Ik kan daar geen mogelijkheid vinden om het script weer te verwijderen. Ook niet in de plug-in zelf. Graag advies. Alvast bedankt!

 6. Ik heb dit geprobeerd om de google verificatiecode toe te voegen. Maar wanneer ik hem controleer, kent hij hem nog steeds niet. Ik krijg het niet voor elkaar. Ook via seo niet.

  1. Ik heb er zelf nog nooit problemen mee gehad, maar als het met beide plugins niet lukt begin ik toch te denken dat het ergens anders aan ligt. Kan helaas alleen niet zeggen wat aangezien ik de verificatiecode niet ken en ook niet weet wat er is ingevuld.

   Een alternatief is natuurlijk altijd om je website te verifieren met behulp van het HTML bestand die je kunt downloaden via de Google Search Console.

 7. Hoi Maikel,

  Ten 1e toffe website heb je, dank je wel!

  Kan je in de Header ook een optin scriptje plaatsen (voor een optin formulier)
  zodat mensen zich daar in kunnen schrijven voor de zogenaamde nieuwsbrief?

  Groet Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *