De waarheid over bloggen

De waarheid over bloggen

Je wilt het misschien niet horen, maar de waarheid moet soms ook gezegd worden.

Ik wil je in dit blogbericht uitleggen dat een blog starten en er een succes van maken een hele klus is die je niet moet onderschatten.

Je krijgt hier niets anders dan de waarheid. Ik kan je dus niet vertellen hoe je supersnel een succesvolle blog krijgt, dit heeft tijd nodig (op enkele uitzondering na).

Ben je bang voor de waarheid en heb je geen zin om dit te lezen? No hard feelings.

Ben je nog steeds aan het lezen? Ontdek de waarheid over bloggen die niemand je wilt vertellen.

Bloggen is niet eenvoudig

Als je al een tijdje blogt weet je het waarschijnlijk al, bloggen is niet zo eenvoudig als dat het lijkt en het kost ook veel tijd. Je moet tenslotte:

Wanneer je dit allemaal gedaan hebt ben je nog lang niet klaar. Je hebt bezoekers nodig.

Waarom bloggers vaak snel stoppen

Na lang twijfelen neem je eindelijk de beslissing om een blog te starten en niemand kan je tegenhouden. Je barst van de ideeën (Schrijf ze op!) en je hebt torenhoge verwachtingen.

Drie maanden nadat je gestart bent blog je nog altijd, je hebt alleen niet het verwachte resultaat. Je verwachte binnen korte tijd heel veel bezoekers en op zijn minst een aantal reacties.

Je raakt gedemotiveerd en vraagt jezelf af waarvoor je het allemaal doet. Het is demotiverend, ik weet het, ik ben daar ook geweest toen ik mijn eerste blog startte.

Op dit punt (of een paar maanden later) stoppen de meeste bloggers alweer met bloggen en wordt er niet gesnapt waar het mis is gegaan.

Succes komt niet direct

De populariteit van je blog stijgt met de leeftijd van je blog. Mensen moeten je blog eerst ontdekken en dit kan even duren.

Bloggen is net als sporten, wanneer je sport moet je jezelf proberen tot het uiterste te dwingen om nog beter te worden. Je bent niet direct de volgende dag een stuk beter, maar op termijn boek je vooruitgang.

Het duurt soms gewoon een tijdje voor je echt succes hebt met bloggen.

Maar ik wil direct succes, dat moet toch mogelijk zijn?

Natuurlijk is het niet onmogelijk om direct succes te boeken. Als je er even voor zorgt dat je een bekende Nederlander wordt en een blog start, dan zullen de bezoekers vast direct binnenstromen en laten allemaal een reactie achter.

Even zonder gekheid, er zijn uiteraard altijd enkele uitzonderingen op de regel, sommige mensen weten gewoon hun blog binnen een korte tijd tot een groot succes te maken.

Het geheim van deze bloggers? Deze bloggers bloggen over dingen waar mensen behoefte aan hebben en waar waarschijnlijk (nog) weinig echte concurrentie zit.

Je blog gaat niet alleen om jou

Je moet niet denken dat alles om jou en alleen maar om jou moet draaien met bloggen. Natuurlijk moet je er wel een stukje van jezelf inleggen, maar bloggen gaat gewoon niet alleen om jou.

Je kunt beter een blog schrijven voor je bezoekers, het gaat hoofdzakelijk om de bezoekers en niet om jou. Waarom het om je bezoekers gaat? Je bezoekers lezen jouw blog.

Als mensen je blog bezoeken omdat ze jou leuk vinden, dan kun je bloggen over je persoonlijke leven. De meeste bezoekers die je totaal niet kennen zullen echter niet meer terugkeren als alles over jou gaat.

Waarom komen deze bezoekers niet meer terug? Mensen zijn meestal op zoek naar informatie over een bepaald onderwerp.

Ik zal een voorbeeld geven om het te verduidelijken: Er zijn voor mannen veel sportblogs en voor vrouwen veel beautyblogs. Bezoek je een sportblog of beautyblog omdat je wilt weten wat de persoon allemaal uitvoert in zijn of haar vrije tijd of wil je informatie over sport en over beauty?

Mensen willen graag advies, tips en een beetje motivatie. Het is niet verkeerd om af en toe dingen over jezelf te vertellen, dit kunnen je lezers geweldig vinden. Het belangrijkste blijft echter dat je de leukste nieuwtjes, advies en tips deelt.

Hebben reacties veel waarde voor een blogger?

Ik kan niet ontkennen dat reacties veel waarde hebben. Je wilt als blogger graag dat mensen reageren op je berichten, het is een extra bevestiging dat mensen je blogberichten lezen.

Toch moet ik je weer teleurstellen. De meeste bezoekers van je blog zullen (bijna) nooit een reactie achter laten. Mensen reageren tegenwoordig meer om een link naar hun eigen blog achter te laten.

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen die gewoon reageren om het reageren.

Waarom laten mensen niet snel een reactie achter?

Kijk eens naar jezelf, laat jij altijd een reactie achter op elk bericht dat je leest? Ik doe dit in ieder geval niet, het is zeldzaam wil ik ergens een reactie achterlaten.

Het maakt het blogbericht er echter niet minder interessanter door. Je moet alleen beseffen dat maar een klein percentage van je bezoekers zal reageren op je berichten en ook deze lezers zullen weleens berichten overslaan.

Veel berichten schrijven is geen garantie tot succes

Je hoort het vaak, je moet veel berichten schrijven wil je succesvol worden. Dit is gedeeltelijk waar.

Wanneer je veel berichten schrijft maar keer op keer dezelfde fouten maakt, dan kom je geen steek vooruit. Teveel hoeft dus niet altijd goed te zijn.

Zorg dat je op een of andere manier feedback krijgt over wat mensen van je blog vinden. Je kunt dit aan je vrienden of familie vragen (zijn zij wel objectief?). Wat je ook kunt doen is op een forum vragen om feedback, dit is gratis en objectief advies.

Voel je niet beledigt wanneer je negatieve feedback krijgt. Het is niet persoonlijk, deze mensen willen je juist helpen.

[box type=”shadow” ]“Om succesvol te bloggen moet je starten, jezelf verbeteren, doorgaan en niet meer stoppen.” – Tweet dit[/box]

Enkele tips om je op weg te helpen

Ik ben blij dat je nog altijd dit artikel aan het lezen bent. Er zullen vast een aantal (of meer) mensen zijn die het niet eens tot hier gered hebben.

Jij bent anders. Je hebt dit bericht gelezen omdat je een succes van je blog wilt maken en je bent niet bang voor de tegenslagen die je tegen kan komen.

Waar andere stoppen, daar ga jij verder en dit is een beloning waard. Omdat je het tot hier hebt gered vind ik het de moeite waard om je 10 tips te geven.

1. Verwacht niet teveel, maak een aantal bescheiden doelen om je gemotiveerd te houden. Start bijvoorbeeld met een doel 10 bezoekers op een dag, daarna 25, daarna 50 bezoekers, en ga zo maar door. Telkens als je een doel haalt besef je dat je blog groeit.

2. Neem een eigen domeinnaam. Er zijn talloze blogs, de grote blogs hebben echter allemaal een eigen domeinnaam omdat dit professioneler overkomt.

3. Be different (wees anders). Zorg ervoor dat mensen niet om je heen kunnen omdat je blog one of a kind is. Ga zo nu en dan eens naar links waar andere juist naar rechts gaan.

4. Plaats social media (facebook, twitter, etc.) knoppen op je website zodat je bezoekers jouw berichten kunnen delen met hun vrienden.

5. Wees kritisch op je eigen berichten, is de kwaliteit hoog genoeg? Willen mensen dit wel lezen?

6. Promoot je beste blogberichten door middel van social media, gastblogs op andere blogs en forums.

7. Ga in op een hype. Is er iets razend populair en heeft dit te maken met het onderwerp van je blog? Schrijf er een artikel over.

8. Beginnen de bezoekers te komen? Vraag wat ze willen lezen en schrijf hier een artikel over.

9. Verras je bezoekers met een video. Door een video kunnen extra bezoekers op je website komen als je de video bijvoorbeeld op YouTube plaatst.

10. Reageer op reacties die je bezoekers geven. Doe dit vooral op het begin, laat zien dat je waardeert dat er de tijd genomen wordt om een reactie achter te laten.

Bonus tip:Het heeft geen zin om honderden artikelen te lezen over hoe je het best kunt bloggen, begin gewoon meteen met je blog.

Geen idee hoe je een blog kunt starten? Lees dan het artikel “WordPress blog maken” zodat je direct aan de slag kunt.

Je verliest pas als je stopt

Om succes te halen heb je doorzettingsvermogen nodig en een gezond verstand.

Een gezond verstand heb je nodig om te leren van je eigen fouten. Bekijk wat wel en wat niet werkt en herhaal de dingen die werken en stop met de dingen die niet werken.

Als je dit doet en je blijft het proberen, dan zal je vroeg of laat succes halen.

Je verliest dit “spel” pas als je stopt. Ook al blijf je falen, het is pas over wanneer jij stopt met je blog of wanneer je eindelijk succesvol bent.

Succes met je blog en ga door tot je succes hebt

Ik hoop dat je wat van dit blogbericht hebt geleerd en dat je weet waar je aan begint.

Ik zou het erg waarderen als je een reactie achterlaat en dit bericht met andere mensen deelt als je er wat aan gehad hebt.

Was dit een nuttig artikel om te lezen? Ben ik iets vergeten en wil je nog iets toevoegen? Laat het gerust weten in de reacties hieronder.

13 reacties

 1. We leven tussen de regels door van een Internet dat alles hypt. En dus moet alles supersnel en gisteren. Bloggen al niet anders. Het is doodzonde dat veel bloggers het voor gezien houden, want zoals je in je verhaal al vermeldde, je geeft nu eenmaal niet altijd commentaar in een reactie, maar dat wil nog niet zeggen dat je er niets aan hebt gehad of het verhaal niet de moeite waard vond (wat natuurlijk ook best wel eens voorkomt). Als je een bedrijf begint gaat niet altijd alles in een keer voor de wind. Je gaat door een leerproces, komt meer dingen te weten, krijgt meer ervaring, enz. Het zou mooi zijn als meer bloggers dat voor ogen zouden houden, dat het offline soms al net zo worstelen is om boven te blijven. Dan zouden er waarschijnlijk meer overleven.

 2. Dag Maikel
  Wat is nu de makkkelijkse Weblog om mee te starten als leek.
  Is 123 website de makkkelijkste of is er ook 1 die nog een die makkelijk op te starten is.?
  Word press is te moeiljk voor mij daar heb ik hulp bij nodig en moet het progamma downlowden.!

  En ik ben als de dood voor spam en gehackt te worden.

  groetjes coby

  1. Ik heb zelf geen ervaring met weblogsystemen als 123 website e.d.

   Ik weet wel dat de grootste weblogsystemen waar je zelf niet een hele website moet bouwen met hosting en domeinnamen e.d. zijn blogger (van Google) en WordPress.com. Ik bedoel hier dus niet wordpress.org mee waar je zelf alles moet doen, maar de versie van WordPress waar alles voor je gedaan wordt.

   Bij blogger krijg je jouwblog.blogspot.com en bij WordPress jouwweblog.wordpress.com.

   Ik zou zelf een van deze twee proberen, maar nogmaals ik heb hier verder geen ervaring mee.

   1. Ik ben momenteel bezig met een opleiding (“Schrijven voor het web”) en wil in de toekomst ook een blog maken. Bedankt voor de uitleg en de tips! Ik kom zeker weer terug op deze site.

 3. Weet waar je aan begint als je aan bloggen begint.

  ik ben momenteel bezig met mijn blog online aan het krijgen. gisteren net wordpress geïnstalleerd en ben ook niet van plan om binnen een aantal maanden te stoppen.

  als je ergens aan begint moet je er gewoon mee doorgaan in slechte en goede tijdenn.

  het begin is slecht maar je kunt het alleen maar beter doen dan hoe je begon!

 4. Goed artikel!

  Ik heb nog geen blog online, maar wel een plan. Het is wel wat je zegt dat ik teveel artikelen en achtergrond informatie aan het doornemen ben, en dit kost enorm veel tijd. Ik kan beter gewoon met m’n blog beginnen en gaandeweg leren en zo nu en dan artikelen lezen, zoals bijv. van Webtalis.

  1. Ja, gewoon beginnen is het belangrijkste en vanaf daar kun je altijd nog ontzettend veel veranderen en aanpassen.

   Hopelijk plaats Mitch binnenkort het artikel “Start Vandaag, Niet morgen” voor je, Mitch kennende zal dit een goed artikel zijn en zal dit jou op weg helpen.

   Wanneer je eenmaal een “kritische massa” hebt bereikt, gaat het inderdaad telkens beter en krijg je ook meer interactie op je blog.

   Dit begin ik ook te merken. Op het begin bijna geen reacties, maar nu komen er telkens meer reacties, tweets, likes op artikelen, wat ook weer motiveert om door te gaan.

   Kortom: Starten, jezelf verbeteren, doorgaan en niet meer stoppen.

 5. Nice artikel Maikel.

  Ik heb het in een keer helemaal gelezen zonder te stoppen en je quote zegt alles in 1 zin. Om succesvol te bloggen moet je starten, jezelf verbeteren, doorgaan en niet meer stoppen.

  Ik probeer me ook constant te verbeteren door artikelen zoals deze te lezen. Je weet dan dat het niet vanzelf gaat en je gemotiveerd moet blijven.

  Wat ik nog wil toevoegen is dat je altijd je doel in zicht moet blijven houden, weet waarom je blogt dit geeft je meer energie om door te blijven gaan! Ook wanneer het een keer minder loopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *