Hoe je de eerste reactie van een lezer kunt doorsturen naar een bedankpagina

Hoe je de eerste reactie van een lezer kunt doorsturen naar een bedankpagina

De meeste bezoekers van je website lezen of scannen je artikelen, maar laten nooit wat van zich horen in de reacties.

Het is daarom helemaal geen slecht idee om lezers die wel een reactie achterlaten te belonen voor de moeite. Zo kun je lezers die voor de allereerste keer een reactie achterlaten op je website doorsturen naar een speciale bedankpagina.

Je kunt op deze manier laten zien hoe erg je het waardeert dat iemand de tijd en moeite heeft genomen een reactie te plaatsen en het is natuurlijk ook meteen een leuke ervaring voor je lezer.

Naast dat je de lezer kunt bedanken voor het achterlaten van een reactie geeft een bedankpagina je ook de kans om je mailinglijst te promoten. De lezer heeft tenslotte al actie genomen en de kans is hierdoor aanwezig dat hij of zij zich ook wel wilt inschrijven voor je mailinglijst om e-mail updates te ontvangen.

Verder zou je ook kunnen overwegen om op de bedankpagina je beste artikelen te promoten of een mooie beloning weg te geven in de vorm van een gratis e-book, kortingsbon of iets anders.

Video: Eerste reactie doorsturen

In onderstaande video kun je over mijn schouder meekijken hoe je de eerste reactie van een bezoeker kunt doorsturen naar een bedankpagina.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de uitleg in tekst lezen, dan kun je hieronder verder lezen.

Hoe je eerste reacties kunt doorsturen in WordPress

Yoast Comment Hacks

Met de plugin “Yoast Comments Hacks” kun je ervoor zorgen dat lezers die voor het eerst een reactie plaatsen worden doorgestuurd naar een bedankpagina.

Om de plugin te gebruiken moet je eerst een (verborgen) pagina maken waar de lezers die voor de eerste keer reageren terecht op moeten komen. Hierboven kon je al wat ideeën lezen wat je op deze pagina kunt plaatsen.

Nadat je de pagina hebt gemaakt kun je de plugin Yoast Comment Hacks installeren en activeren. Het instellen van de doorstuur pagina is super simpel. Het enige wat je hoeft te doen is naar “Instellingen -> Reactie Hacks” gaan en vervolgens naar het tabblad “Reactie doorsturen”.

Bij “Redirect naar” kun je vervolgens de pagina selecteren waar de lezer op uit moet komen nadat hij of zij voor het eerst een reactie heeft achtergelaten op je WordPress website.

Reactie doorsturen met behulp van Yoast Reactie Hacks

Vergeet tot slot niet om ook nog even op “Wijzigingen opslaan” te klikken om ervoor te zorgen dat het vanaf dat moment werkt.

Hoe controleert de plugin of het een eerste reactie is?

Je vraagt je wellicht af hoe er gecontroleerd wordt of iemand voor de eerste keer een reactie achterlaat op je website. Het antwoord op deze vraag is simpel: Er wordt gekeken naar het e-mailadres.

Wanneer iemand zijn of haar e-mailadres invult en er is met dit e-mailadres nog nooit eerder gereageerd op je website, dan komt deze persoon na het achterlaten van een reactie op de bedankpagina terecht.

Ben je benieuwd hoe het precies werkt? Plaats gerust een reactie onder dit artikel om te bekijken wat de plugin doet.

Heb je al eerder een reactie achtergelaten voordat ik gebruikmaakte van deze plugin, dan kun je een ander e-mailadres gebruiken om alsnog te bekijken hoe het werkt en op de bedankpagina terecht te komen.

Ga jij deze plugin gebruiken op je website?

14 reacties

  1. De bedankpagina is gewoon een normale pagina die via de normale manier is aangemaakt. Je kunt dus inderdaad net als bij alle andere pagina’s alles wijzigen wat je maar wilt.

   De bedankpagina kun je inderdaad ook weer verwijderen. Je doet dit op dezelfde manier als bij alle andere pagina’s of berichten op je website die je wilt verwijderen.

 1. Hoi Maikel,

  Ik gebruikte een e-mailadres van mijn werk dat ik nooit eerder gebruikte. Mijn ‘Test’ is geslaagd en ik kom op je bedanktpagina. Ik neem aan dat ik op zo’n pagina net als op alle normale WP-pagina’s wijzigingen kan aanbrengen. Klopt dat?

  1. Met verborgen pagina bedoel ik eigenlijk gewoon een normale pagina die niet te bereiken is via het menu of een andere pagina van je website. Je hoeft dus niets speciaals aan te maken, je moet er alleen voor zorgen dat het niet op een andere manier te bereiken is.

   Met de WordPress SEO plugin kun je eventueel wel een no-index aan de pagina geven om het ook uit de zoekresultaten te houden.

   1. Ik ga deze tip waarschijnlijk niet gebruiken, omdat mijn website zich er niet voor leent, maar ik vind het geweldig hoe Maikel elke keer nieuwe onderwerpen vindt. En ik gebruik heel wat van zijn tips. Erg verhelderend elke keer.

 2. Nuttige plugin, Maikel.
  Goed te gebruiken om de lezer langer op je website te houden, meer gerelateerde artikelen voor te schotelen en te bedanken voor zijn of haar moeite.
  Nu maar hopen dat dit mijn eerste reactie is om te zien waar je me naartoe leidt…

  1. Het is inderdaad ook een mooie manier om je lezer wat langer op de website te houden. Zo te zien was dit inderdaad je eerste reactie. Ik verwacht er in de toekomst natuurlijk nog veel meer 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *