Gebroken links zijn slecht voor SEO

Een gebroken link ontstaat wanneer een website een pagina verwijdert, je een URL foutief invoert of wanneer een URL aangepast wordt zonder een redirect naar de nieuwe pagina.

Wanneer een bezoeker je website bekijkt en op een gebroken link klikt, dan komt deze bezoeker op een 404 error pagina terecht. Hetzelfde geldt voor de bot van Google en van andere zoekmachines.

Bijna alle websites hebben wel ergens op een pagina een gebroken link staan. In principe is dit niet erg, zolang je maar heel weinig gebroken links op je website hebt.

Indien er veel gebroken links op je website staan kan het wel negatieve gevolgen hebben. Hieronder volgen een aantal redenen waarom je gebroken links moet voorkomen.

Gebroken links kunnen SEO problemen veroorzaken

Het is belangrijk om te begrijpen dat Google (en andere zoekmachines) je website doorzoekt door de links op je website te volgen. Wanneer de crawler van Google tegen een gebroken link aanloopt kan de crawler niet meer verder en verlaat hij je website.

Komt dit te vaak voor, dan zal Google dit als slechte website usability ervaren. Bij teveel gebroken links kan tevens de crawlsnelheid en crawldiepte verminderen. Je website kan hierdoor slechter geïndexeerd worden en dit kan weer ranking problemen opleveren.

Gebroken links jagen bezoekers weg

Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar wanneer ik denk op een goede link te klikken en ik kom op een 404 error pagina uit, dan baal ik van de website waar ik op kijk.

404 error pagina’s bemoedigen bezoekers om de website te verlaten en naar een andere website te gaan om de juiste informatie te vinden. Daarnaast kan het ook nog de conversie van je website verlagen. Het is dus gewoon de moeite waard om gebroken links zo snel mogelijk te repareren.

Google zet zich in voor gebruiksvriendelijkheid

Van alle zoekmachines is Google op dit moment de belangrijkste die je tevreden moet houden. Google doet er alles aan om haar bezoekers een gebruiksvriendelijke ervaring te geven. Websites met veel gebroken links zullen hierdoor minder snel hoog in de zoekresultaten komen omdat het niet gebruiksvriendelijk is.

Hoe controleer je eenvoudig alle links op je website?

Om zowel je bezoekers als zoekmachines tevreden te stellen, zal je regelmatig moeten controleren of je site geen gebroken links bevat.

Het is onmogelijk om van je te verwachten dat je alle pagina’s op je website handmatig gaat controleren op gebroken links. Dit is gelukkig ook helemaal niet nodig, je kunt het op twee manieren controleren.

1. Met de broken link checker plugin voor WordPress worden alle links op je website met enige regelmaat automatisch gecontroleerd. Je krijgt vanzelf een melding wanneer een link niet meer werkt. Vervolgens krijg je de mogelijkheid om de niet werkende link te bewerken of te ontkoppelen.

Broken link checker

2. Je kunt naast de broken link checker ook met behulp van Google Webmasterhulpprogramma’s controleren of er ergens een gebroken link staat. Dit is te bekijken in de sectie Gezondheid -> Crawlfouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *