Gerelateerde berichten plugin voor WordPress

Gerelateerde berichten onder je artikelen in WordPress

Het tonen van gerelateerde berichten onderaan de artikelen van je WordPress website verleiden de bezoekers van je website om langer te blijven “hangen” en meer artikelen te lezen.

Uiteraard moet het eerste artikel wat gelezen is dan wel de moeite waard zijn.

Een bijkomend voordeel is dat gerelateerde berichten onder een artikel ook nog eens goed zijn voor de zoekmachine optimalisatie en gebruiksvriendelijkheid van je website. Gerelateerde berichten zijn namelijk interne links, kunnen de bouncepercentage verlagen en je bezoekers kunnen op een eenvoudige manier meer gerelateerde berichten lezen.

Wat is een goede plugin voor gerelateerde berichten?

Kun je het je voorstellen dat je onder alle artikelen van je website een aantal relevante berichten zou moeten plaatsen? Hoewel dit wel de beste methode zou zijn, je weet tenslotte zelf welke artikelen het relevants zijn, zou dit een aardige klus zijn om keer op keer te doen. Zeker wanneer je al 100en artikelen hebt gepubliceerd.

Met een WordPress plugin kun je dit proces volledig automatiseren. Er zijn meerdere WordPress plugins die gerelateerde berichten kunnen tonen onderaan je artikelen. Hieronder volgen drie handige gerelateerde berichten plugins die je kunt gebruiken op je WordPress website.

Yet Another Related Post Plugin

Yet Another Related Post Plugin

De bekendste en populairste plugin voor gerelateerde berichten is Yet Another Related Post Plugin (YARPP). Deze plugin is meer dan 3,2 miljoen keer gedownload en is veruit de meest gebruikte plugin voor gerelateerde berichten.

Met YARPP kun je een lijst gerelateerde berichten (en pagina’s) maken met en zonder thumbnail. Je kunt deze lijst onderaan je artikelen plaatsen, maar kunt er ook voor kiezen om de gerelateerde berichten te laten zien in de sidebar. In combinatie met een sticky widget kan dit zeker een handige toevoeging zijn.

Het algoritme van YARPP bepaald aan de hand van een aantal signalen hoe relevant een artikel is. De signalen waar naar gekeken wordt zijn de titel, inhoud, categorieën en tags. Je kunt zelf bepalen hoe zwaar een bepaald signaal mag meewegen.

Het enige nadeel van YARRP is dat het best veel vermogen van je server vraagt omdat het veel queries (opdrachten) uitvoert. Dit kan een reden zijn om de plugin niet te gebruiken omdat je website trager kan worden of omdat je niet teveel van je server wilt vragen.

Related Posts for WordPress

Related Posts for WordPress

Related Posts for WordPress (RPFW) is een stuk minder bekend dan bovengenoemde plugin, maar werkt uitstekend en heeft daarnaast nog een aantal mooie voordelen.

Met Related Posts for wordPress kun je tijdens het installatieproces met 1-klik ervoor zorgen dat gerelateerde berichten naar elkaar linken. Het enige wat je hoeft te doen is aangeven hoeveel berichten naar elkaar moeten linken en op “nu linken” te klikken.

De plugin werkt niet foutloos, net zoals elk gerelateerde berichten plugin, en heeft een uitstekende oplossing voor als er een keer geen goede gerelateerde berichten bij een bericht staan. Je hebt per bericht namelijk de mogelijkheid om zelf aan te geven welke artikelen gerelateerd zijn.

Met RPFW kun je zelf bepalen of de gerelateerde artikelen met of zonder thumbnail getoond moeten worden. Je hebt tevens de mogelijkheid om te bepalen of er een korte introtekst getoond moet worden of juist niet.

De gerelateerde berichten worden getoond onder je artikelen en je hebt ook de mogelijkheid om de gerelateerde berichten in de sidebar tonen of met een shortcode in een bericht toe te voegen.

Verder doet RPFW al het zware werk in het beheerdersgedeelte en wordt er op de website zelf gebruikgemaakt van caching. Op deze manier heb je geen last van een tragere website.

Tot slot is deze plugin ook nog eens volledig in het Nederlands beschikbaar, wat toch altijd net even iets prettiger is. De maker van de plugin is overigens ook een Nederlander, namelijk Barry Kooij.

Contextual Related Posts

Contextual Related Posts

Contextual Related Posts is nog een plugin waarmee je eenvoudig gerelateerde berichten onder je artikelen kunt plaatsen.

Net als bij de andere twee plugins kun je kiezen of er thumbnails bij de gerelateerde berichten getoond moeten worden en hoe groot de thumbnails moeten zijn. Verder heb je ook hier weer de mogelijkheid om te bepalen of er ook een introtekst bij moet staan.

Het algoritme van Contextual Related Posts kijkt alleen naar de titel en inhoud van je artikelen. Tags en categorieën hebben dus geen enkele invloed op de resultaten.

De gerelateerde berichten worden onder de artikelen getoond en je hebt ook de mogelijkheid om met een shortcode de gerelateerde berichten op een andere locatie te tonen.

Tegenwoordig zit er ook een cache functie bij Contextual Related Posts, wat ervoor zorgt dat de server minder zwaar belast wordt.

Conclusie

Wanneer je ervoor wilt zorgen dat bezoekers langer op je website blijven en na een artikel direct door kunnen naar een ander artikel, dan kan het zeker de moeite waard zijn om een gerelateerde berichten plugin te installeren.

Hierboven staan drie WordPress plugins die je eventueel zou kunnen gebruiken op jouw website. Naast deze plugins zijn er nog veel meer andere plugins die hetzelfde kunnen, maar je hebt er natuurlijk maar één nodig en daarom heb ik geen opsomming gemaakt van alle plugins.

Nadat je een plugin hebt uitgekozen is het ook leuk en verstandig om te bekijken wat het effect nou is van de gerelateerde berichten onder je artikelen.

Bekijk met Google Analytics (of een ander statistiekenprogramma) de resultaten voordat je een gerelateerde berichten plugin geïnstalleerd hebt en bekijk bijvoorbeeld na een maand opnieuw de resultaten om te controleren of de “paginaweergaves” en de “tijd op site” gestegen zijn en de “bouncepercentage” gedaald is.

Van welke gerelateerde berichten plugin maak jij gebruik op jouw WordPress website? Ben je hier tevreden over?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *