Google is in de WordPress plugin business en heeft een essentiële plugin gemaakt.
Met behulp van één plugin kun je verschillende Google diensten integreren in je eigen website. Alle data is dan vanuit WordPress zelf te bekijken.
Wil jij analytics, search console, tag manager, Adsense en nog een aantal andere Google diensten integreren op jouw website? Dit is de plugin die ik op dit moment zou gebruiken.
Site kit by Google – WordPress plugin

De WordPress plugin die Google heeft gemaakt heet Site kit. Je kunt deze plugin gewoon via “Plugins -> Nieuwe plugin” vinden wanneer je zoekt op Site Kit.
Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, krijg je direct de volgende melding in beeld om de setup te starten.

Wanneer je op de knop klikt kom je direct uit op een pagina van Google waar je moet verifiëren dat je de eigenaar van de website bent.

Klik hier op “Sign in with Google” en log in op je Google account waarmee je van de diensten gebruikmaakt.
Je zal nu toestemming moeten geven voor het een en ander.

Wanneer je dit gedaan hebt moet je de keuzes bevestigen.

Klik hier op toestaan om dit gedeelte te voltooien. Je zal nu aan moeten tonen dat je de website-eigenaar bent.

Klik hier op “Proceed” om een verificatie token toe te voegen aan de html code van je website.
De volgende stap is om aan te geven dat je website toegang mag hebben tot de data op je Google account.

Klik hier op “Allow” om je website toegang te geven tot de data. Op een later moment kun je de toegang altijd weer weigeren.
Wanneer je website nog niet in de Search Console van Google staat, kun je dit nu toevoegen.

Klik hier op “Add site” om je website toe te voegen aan de Search Console.
Je hebt Site Kit nu succesvol geactiveerd op je website en de data kan hierdoor via je eigen website bekeken worden.

Om verder te gaan kun je op “Go to my dashboard” klikken. Je komt dan in de Site Kit omgeving terecht op je eigen website.
Je krijgt hier direct een aantal opties om meer diensten te koppelen aan je website.
Google Analytics koppelen aan Site Kit

Wanneer je bijvoorbeeld Google Analytics wilt koppelen aan je website, kun je op “Connect Service” klikken. Je zal dan wederom moeten inloggen op je Google account en een aantal keer toestemming moeten geven. Eigenlijk precies hetzelfde als wat je in eerste instantie moest doen om Site Kit te koppelen.
Wanneer je de stappen doorlopen hebt kom je weer terug op je eigen website om Analytics te verbinden.

Als het goed is staat hier de juiste account informatie van je website. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je dit wijzigen.
Wanneer je ziet dat alles goed staat, kun je op “Configure Analytics” klikken om de verbinding met Google Analytics te voltooien.
Vanaf nu zullen de statistieken van je website worden bijgehouden. Je kunt nu in WordPress zelf bekijken hoeveel bezoekers je hebt, wat de populairste pagina’s zijn en waar de bezoekers voornamelijk vandaan komen.
Overige diensten koppelen
Eigenlijk gaat het bij vrijwel alle diensten hetzelfde. Je dient in te loggen op je Google account, toestemming te geven en vervolgens is het vrij eenvoudig te koppelen. Bij PageSpeed Insights is het zelfs alleen maar een druk op de knop.
Conclusie
Google Site Kit is een super handige plugin. Zo hoef je nu niet meer verplicht plugins van derden te gebruiken om Analytics statistieken bij te houden (indien je de code niet zelf handmatig kunt plaatsen).
Het is ook erg fijn dat je diverse Google diensten in een mooi overzicht op je eigen website kunt bekijken.
Hopelijk gaat deze plugin jou het leven wat aangenamer maken. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze uiteraard altijd stellen in de reacties hieronder.
11 reacties
Beste Maikel,
Om Adsense te koppelen moet ik Adblocker uitzetten. Is dat wel zo handig?
Alvast bedankt
Ik snap eerlijk gezegd wel dat Google zo slim is om dit op deze manier te doen en je het laat uitschakelen. Je wilt eigenlijk geld verdienen met Adsense, terwijl je het zelf blokkeert op andere websites en niet wilt zien.
Hoi Maikel,
helaas verloopt het proces bij mij niet volgens de door jou omschreven stappen. Ik kom niet verder dan de sign in. Dit heb ik gedaan en ik zie dan dat ik na het toestaan van van alles weer wordt terug geleid naar het dashboard. Als ik dan op Site Kit klik dan krijg ik precies dezelfde stappen weer die ik moet doorlopen.
Ik ondertussen na wat google werk een google tracking code voor mijn DNS geplaatst. Gaat dit helpen?
Hoe kan ik verder komen met deze plugin?
Groeten Marianne
Heb je wellicht cookies of iets dergelijks uitstaan, waardoor niet onthouden kan worden dat je ingelogd bent of iets? Je kunt altijd eens kijken op de volgende pagina met veel voorkomende oplossingen.
Ik weet niet hoe je dit voor je DNS hebt geplaatst en zie de code ook niet op je website staan. Als je het handmatig wilt plaatsen op je website, dan kun je dit in de head sectie van je website plaatsen.
Hoi Maikel, sinds het installeren van Site kit werkt Google Analytics niet meer, ik zou ineens gezakt zijn naar 0 bezoekers. Ik kan niets geks ontdekken in Analytics zelf, testverkeer verzenden lijkt ook niet te werken maar er is geen enkele aanwijzing te vinden waarom het niet werkt. Ik heb op alle pagina’s opnieuw de trackingcode neergezet, maar zonder resultaat. Heb je enig idee waar dit aan ligt?
Je hoeft de trackingscode niet te plaatsen als je Google Analytics koppelt via Site kit. Site Kit doet dit voor je zodra je de koppeling met Google Analytics actief hebt. Ik zie wel een tag op je website. Wellicht even controleren of je Analytics met de juiste website hebt gekoppeld.
Dank je wel, gekoppeld aan de juiste website, ik ga weer even verder speuren!
Google vraagt heel wat toegangen die feitelijk niets met je website samenhangen en levert daar feitelijk niets voor terug wat echt de moeite waard is.
Je bent niets aan het delen waar Google nog geen weet van heeft.
Je geeft voornamelijk toegang dat Site Kit bij de informatie van je website bij de diensten van Google komt, zodat het straks in je dashboard op WordPress ingeladen kan worden.
Je persoonlijke informatie van je Google account valt hier natuurlijk niet onder, maar daar deel je eigenlijk alleen dingen mee wat Google al weet.
Dank je wel Maikel,
Zitten er ook nadelen aan deze Plugin installeren ?
Nadelen in de zin van? Ik heb niet direct nadelen kunnen ontdekken. Bij mij werkte alles zonder dat ik problemen ben tegengekomen.