Google Publisher plugin voor WordPress

Google Publisher Plugin

Google heeft afgelopen woensdag een WordPress plugin gelanceerd genaamd “Google Publisher Plugin”.

Het is een beta versie die nog wat fine-tuning vereist om te zorgen dat het op alle WordPress websites werkt. Een goed begin is in ieder geval al wel gemaakt.

Hoewel we het hier nog hebben over een beta versie denk ik dat we in de toekomst nog wel het een en ander van deze plugin gaan horen.

Waarom komt Google met een WordPress plugin?

Ik denk dat dit komt omdat WordPress op dit moment het grootste CMS ter wereld is. Dit houd namelijk in dat er ook ontzettend veel WordPress websites zijn die gebruik maken van een of meerdere Google producten zoals bijvoorbeeld Google Adsense.

Google wil blijkbaar websites helpen om ervoor te zorgen dat alles eenvoudig geïmplementeerd kan worden zonder veel moeilijke dingen te hoeven doen. Een bijkomend voordeel is dat dit er tevens voor kan zorgen dat nog meer mensen gebruik maken van Google producten op hun website.

Voordat je de plugin installeert

Het gaat hier om een beta versie. De kans bestaat dat er nog fouten in de plugin zitten en het niet helemaal perfect werkt.

Het is verstandig om te wachten met het gebruiken van deze plugin tot de stabiele versie gelanceerd wordt.

Wat kun je met de Google Publisher plugin?

De eerste versie van de Google Publisher plugin geeft ondersteuning aan twee Google producten en vereist minimaal WordPress versie 3.0, PHP versie 5.2 en de mogelijkheid om plugins van derden te installeren.

Het gaat om de volgende twee Google producten:

Google Webmaster Tools

Met de webmasterhulpprogramma’s van Google kun je gedetailleerde rapporten bekijken over de zichtbaarheid van je pagina’s in Google. Met deze plugin kun je met een simpele klik je website verifiëren voor de webmasterhulpprogramma’s.

Google Adsense

Bijna iedereen weet onderhand wel dat je met Google Adsense geld kunt verdienen met je website. Het plaatsen van de code op de juiste positie moet handmatig gebeuren en dit is weleens een struikelblok voor mensen zonder HTML kennis.

Met deze plugin kun je je WordPress website koppelen aan je Google Adsense account en is het mogelijk om advertenties te plaatsen op je website zonder HTML code. Het werkt echt heel eenvoudig.

Het eerste wat je moet doen is alle bestaande Adsense advertenties van je website verwijderen. Wanneer je de bestaande Adsense advertenties niet weghaalt, dan kun je met deze plugin niet alle advertenties beheren.

Ga vervolgens naar “Instellingen -> Google Publisher Plugin” en klik op “Advertenties beheren ” om de voorpagina, berichten en pagina’s van je website te laten analyseren op mogelijke posities voor de advertenties.

Zodra de analyse van je website voltooid is krijg je ongeveer het volgende te zien:

Google Publisher Plugin Analyse

Linksboven kun je selecteren voor welk soort pagina je de advertenties wilt instellen (voorpagina, berichten, pagina’s).

Het is mogelijk op een Adsense advertentie te plaatsen op alle plekken waar een pinnetje met een + teken staat. Je krijgt dan direct te zien wat voor Advertentie er op die plek komt, maar hebt linksonder bij het draaiwieltje ook nog de mogelijkheid om dit aan te passen.

Advertentie Google Publisher Plugin

Wanneer je alle advertenties hebt geplaatst die je wilt plaatsen kun je rechtsboven op “Opslaan & activeren” klikken en je bent klaar zonder ook maar een code te hebben ingevoerd.

Alleen voor WordPress.org niet WordPress.com

De Google Publisher plugin is alleen beschikbaar wanneer je gebruik maakt van WordPress.org op je eigen domeinnaam. Er bestaat wel een kans dat er in de toekomst een zelfde soort plugin komt voor WordPress.com als het aan Google ligt.

Google hint namelijk dat WordPress.com een gelimiteerd aantal plugins toestaat en dat de Google Publisher plugin hier momenteel niet bij staat. Door het woordje momenteel kun je stiekem verwachten dat Google wel de intentie heeft om hierbij te komen.

Wat kunnen we van deze plugin verwachten?

Hoewel in de eerste versie van de Google Publisher plugin slechts twee Google producten ondersteund worden, zal dit in de toekomst vast veranderen.

Er komen in de toekomst waarschijnlijk mogelijkheden voor Google+, Google Analytics en andere Google producten.

Deze plugin heeft de potentie om erg populair te worden. Bijna iedereen maakt wel gebruik van een Google product en met Google als ontwikkelaar kun je wel een stabiele plugin verwachten.

4 reacties

  1. Dank voor de tip. GWT koppeling hebben we natuurlijk al via de Yoast plugin. Dus als je geen Adsense gebruikt, heeft dit nog weinig waarde. Zou mooi zijn als er een goede koppeling met Google Analytics in komt. Dat is iets wat ik wel verwacht en hoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *