Hoe kun je de Gutenberg editor uitschakelen in WordPress?

Wil je de Gutenberg editor uitschakelen op je WordPress-website? In dit artikel laat ik je zien hoe je dit kunt doen.

WordPress ondergaat een metamorfose op het moment dat WordPress 5.0 uitgebracht wordt. De Gutenberg editor zorgt voor een totaal nieuwe schrijfervaring.

Doordat we al zo’n 14 jaar lang de oude editor gewend zijn en alle thema’s en plugins hiervoor zijn gebouwd, kan het zijn dat niet alles op jouw website compatibel is met de Gutenberg Editor. Het kan er dus voor zorgen dat belangrijke functies op je website niet werken.

In plaats van jezelf in het diepe te gooien en alles direct op te lossen zodra WordPress 5 met Gutenberg wordt uitgebracht, kun je ook de Gutenberg editor uitschakelen tot alles wel goed werkt op jouw website.

Video: Gutenberg editor uitschakelen

In onderstaande video laat ik je precies zien hoe je de nieuwe editor van WordPress kunt uitschakelen of hoe je eventueel de optie krijgt om tussen de nieuwe en oude editor te wisselen per bericht.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je graag meer leren over de WordPress Gutenberg editor? Bekijk dan ook zeker de online training “Leer werken met de WordPress Gutenberg editor”. Ik laat je hierin stapsgewijs kennis maken met alle onderdelen van Gutenberg. Op een rustiger tempo dan in deze video, blok voor blok en nog een stuk uitgebreider.

Klik hier voor de Gutenberg editor online training

WordPress Gutenberg Editor uitzetten

De verandering van de Gutenberg editor is groot. Heel groot. De makers van WordPress weten dit en daarom is er een mogelijkheid om de Gutenberg editor uit te zetten. Je kunt dan dus nog steeds gebruikmaken van de oude editor, terwijl je wel de nieuwste WordPress versie hebt.

Gutenberg en de klassieke editor melding in WordPress

Sinds WordPress 4.9 krijg je een melding over deze mogelijkheid in je dashboard, zoals in bovenstaande afbeelding kunt zien.

Schakel Gutenberg uit met de Klassieke editor plugin

Klassieke editor WordPress plugin

Zoals je in de melding van WordPress ziet staan, is het installeren van de klassieke editor plugin de oplossing. Zodra je deze plugin hebt geïnstalleerd ben je in staat de oude editor te behouden, totdat je er zelf klaar voor bent om over te schakelen naar Gutenberg.

Om problemen te voorkomen en niks met Gutenberg te maken te krijgen, is het dus belangrijk om deze plugin te installeren voordat je overschakelt naar WordPress 5.

Zodra de plugin actief is op je website, zal je bij het bewerken van berichten en pagina’s de oude vertrouwde editor weer zien.

De opties in de klassieke editor plugin

Klassieke editor plugin instellingen

De plugin werkt out of the box, maar je hebt wel een instelling waarbij je kunt kiezen uit twee opties. De instelling kun je vinden bij “Instellingen -> Schrijven” en de twee opties zijn:

 • Altijd de klassieke editor gebruiken (Gutenberg vervangen)
 • Mogelijkheid om beide editors te gebruiken (keuze per bericht/pagina)

Altijd de klassieke editor gebruiken

Dit is de standaard optie die ingeschakeld staat zodra de plugin geactiveerd is. Gutenberg zal nergens zichtbaar zijn en volledig uitgeschakeld staan. Al je berichten en pagina’s zullen eruit zien zoals je al die jaren gewend bent.

Mogelijkheid om beide editors te gebruiken

Wanneer je zowel de Gutenberg editor wilt gebruiken als de klassieke editor, dan zal je voor de optie “Use the Gutenberg editor by default and include optional links back to the Classic editor” gebruiken.

Deze optie is ideaal wanneer je rustig wilt wennen aan de Gutenberg editor of wanneer je bestaande berichten liever nog bewerkt met de klassieke editor. Als je voor deze optie kiest, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je welke editor kunt gebruiken. Ik zal het je laten zien.

Berichten bewerken met de Gutenberg editor

Gutenberg is de standaard optie. Wanneer je een nieuw bericht of pagina maakt of wilt bewerken, zal Gutenberg automatisch de editor zijn.

Berichten bewerken met de klassieke editor

Om berichten met de Klassieke editor te bewerken heb je meerdere opties. Je kunt op “Nieuw bericht (classic)” of “Nieuwe pagina (classic)” klikken om direct met de klassieke editor te starten bij een nieuw artikel.

WordPress omschakelen naar de klassieke editor

Een andere optie is wanneer je al in een bericht of pagina zit en Gutenberg als standaard wordt gebruikt. Je kunt dan bovenaan in de admin toolbar op “Edit (classic)” klikken om over te schakelen naar de klassieke editor van WordPress.

Hoe nu verder?

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft om Gutenberg uit te schakelen op jouw WordPress-website. Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust hieronder weten in de reacties.

Hoewel je Gutenberg kunt uitschakelen en de klassieke editor plugin nog een aantal jaar ondersteuning krijgt, moet je niet vergeten dat de Gutenberg editor de toekomst is. De tijd is misschien nu nog niet daar voor jou, omdat bijvoorbeeld je website dan in de problemen komt, maar ik wil je wel aanraden om te leren werken met de Gutenberg editor. Hoe sneller je overstapt, hoe eerder je gewend bent en het fijn vindt om ermee te werken.

Wil je graag meer leren over de WordPress Gutenberg editor? Bekijk dan ook zeker de online training “Leer werken met de WordPress Gutenberg editor”. Ik laat je hierin stapsgewijs kennis maken met alle onderdelen van Gutenberg. Op een rustiger tempo dan in deze video, blok voor blok en nog een stuk uitgebreider.

Klik hier voor de Gutenberg editor online training

8 reacties

 1. In de laatste versie van WP Bakery / Visual Composer kun je ook Gutenberg uitschakelen. Heel handig want veel themas draaien op deze builder.

  Zo heb je niet nog een extra plugin nodig.

 2. Hoi Maikel

  ik heb geupdate naar 5.0 en vindt de gutenberg fantastisch. Als ik echter een nieuw bericht of pagina wil maken zegt hij : publiceren misluikt. nu kan ik wel weer overschakelen naar de oude editor… maar dat wil ik eigenlijk niet.
  ik gebruik het thema Flash 1.2. heb jij enig idee waar ik de oplossing zou kunnen vinden zodat ik nwe berichten kan maken?

  met liefdevolle groet
  Jolanda
  Wees de Glimlach en heb Plezier

 3. Informatief item!

  We hebben onze site in een testomgeving getest met Gutenberg, en ondervinden toch een paar kleine dingetjes.

  En kan dit item uitkomst bieden van deze problemen af te komen, tenzij de ontwikkelaar van het Thema dit nog aanpast.

  Jammer dat de makers van Gutenberg ons eigenlijk pushen dit te gaan gebruiken, terwijl het meer voor de doorgewinterde CSS nerds is, niet vervelend bedoelt!

  Zolang ons thema niet Gutenberg proof is, zullen wij de oude functie moeten blijven gebruiken.

  1. Het is inderdaad zeker in het begin niet voor iedereen meteen perfect helaas. Zonde dat dit bij jou ook niet het geval is.

   Op termijn zullen alle thema’s wel Gutenberg-proof zijn, waardoor het juist makkelijker hoort te zijn voor mensen zonder kennis van code.

   1. Dank voor je reactie!

    Je tip om te schakelen naar het oude dashboard, is een gouden tip, zover zijn we inmiddels, dankjewel hiervoor.

    We hebben de probleempjes gedeeld met de ontwikkelaar van het thema, die op 2 van de 4 punten die we waren tegengekomen al een oplossing hebben, welke meekomt in de volgende update van het thema. Ze hopen alle 4 de punten te hebben aangepast op het moment dat de grote WP update uitgerold wordt.

    Zo niet, passen we het aan i.c.m. het omschakel idee.

    Ze zijn er van WordPress zelf ook nog niet helemaal uit, anders was de grote update al lang aangeboden.

    We blijven het nauwlettend volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *