Hoe schrijf je een tutorial?

Hoe schrijf je een tutorial

Wanneer je een nieuw blogbericht wilt schrijven is een tutorial, ook wel bekend als how to, een goede manier om bezoekers naar je website te krijgen.

Tutorials zijn erg populair omdat een tutorial een probleem oplost en hier gebruiken veel mensen het internet voor.

Mensen willen problemen oplossen en hiervan leren.

In dit artikel zal ik je een aantal tips geven over hoe je een goede tutorial kunt schrijven. Een hoop van deze tips zijn geen geheim, maar werken wel goed.

Je hoeft overigens niet alles te gebruiken, dit doe ik ook niet bij iedere tutorial die ik schrijf. Gebruik wat jou handig lijkt bij je tutorials.

Voordelen van een goede tutorial

Een goede tutorial heeft een aantal voordelen. Ten eerste kan het je een hoop bezoekers naar je website geven. Mensen zoeken tenslotte naar oplossingen en willen leren zoals ik daarnet al zei.

Ten tweede gaan mensen je zien als een expert over het onderwerp van je tutorial.

Ten derde zorgen tutorials ook voor reacties (vragen). Er ontstaat interactie tussen jou en je lezers en dit is wat elke blogger wel wilt toch?

Tot slot kan een tutorial je zelfs freelance opdracht opleveren. Er zijn altijd mensen die graag dingen uitbesteden om tijd te besparen of omdat een expert er gewoon beter in is. Jij wordt dankzij je tutorial als expert gezien en daar besteden ze graag dingen aan uit.

Onderzoek is erg belangrijk

Voordat je begint met het schrijven van een tutorial is het belangrijk dat je eerst voldoende kennis hebt over het onderwerp.

Soms kan dit betekenen dat je onderzoek moet doen omdat je misschien toch niet alles in details kunt vertellen. Het onderzoeken van een onderwerp kan wat tijd kosten, maar een goede tutorial is zeker deze tijd waard.

Bepaal de doelgroep waarvoor je schrijft

Net als onderzoek is het ook ontzettend belangrijk dat je de doelgroep bepaald waarvoor je schrijft. Schrijf je een tutorial over het maken van een blog voor mensen die er bijna geen verstand van hebben of voor programmeurs? Het kennisverschil is enorm.

Afhankelijk van de kennis van je doelgroep moet je erop letten welke woorden je gebruikt. Een leek zal bepaalde technische woorden van een onderwerp nog niet kennen, terwijl iemand met ervaring deze woorden wel snapt.

Kies een specifieke titel

Een goede titel kiezen is erg belangrijk. De titel hoeft niet spectaculair te zijn, je moet met de titel direct duidelijk maken wat de lezers kunnen leren.

Tip: Vaak worden de woorden “Hoe kan je” gebruikt in de titel van tutorials, Google heeft hier maar liefst 33 miljoen zoekresultaten van.

Een aantal voorbeelden van titels op Webtalis die precies beschrijven wat je kunt verwachten:

Maak duidelijk wat er bereikt kan worden

Ook al zal waarschijnlijk je titel al voor een groot deel beschrijven wat je kunt bereiken, het is ook handig om te laten zien wat het resultaat is.

Wanneer je laat zien wat mensen kunnen bereiken hebben je lezers een goed idee wat ze gaan doen en dat het verstandig is om je tutorial te volgen.

Een voorbeeld hiervan kun je zien bij mijn tutorial “Hoe krijg je een Google auteursfoto bij je website?”. Ik laat de lezers al vrij snel zien wat het resultaat is door middel van een afbeelding.

Maak een inhoudsopgave

Wanneer je een ontzettend lang artikel hebt zou je kunnen overwegen om een inhoudsopgave te maken met welke punten je allemaal gaat behandelen.

Dit maakt voor je lezers duidelijk wat er allemaal in de tutorial aan bod komt en wat geen aandacht krijgt in je tutorial.

Voeg afbeeldingen of een video toe

Bij de meeste tutorials zijn afbeeldingen of video’s erg nuttig. Maak bijvoorbeeld screenshots van je beeldscherm, je tutorial kan hierdoor een stuk eenvoudiger te volgen worden.

Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden, hoeveel waarde heeft een video dan wel niet? Een video tutorial maken zal je wat tijd kosten, maar je kunt wel alles stap voor stap laten zien aan je lezers. Eenvoudiger kun je het niet maken.

Ik maak in bijna al mijn tutorials gebruik van afbeeldingen of een video. Naast een video plaats ik meestal ook nog een uitleg zodat mensen het rustig terug kunnen lezen.

Gebruik begrijpbare woorden en voldoende witruimte

Zoals bij het bepalen van je doelgroep al staat is de moeilijkheidsgraad van de woorden die je gebruikt erg belangrijk. Is het te moeilijk, dan verlies je lezers.

Daarnaast is het verstandig om voldoende witruimte te hebben en niet lappen tekst achter elkaar. Je tutorial moet scanbaar zijn, dit leest het makkelijkst op internet.

Tip: Wanneer je Engelstalig blogt is het zeker verstandig om op je woordkeuze te letten. Je website kan bezoekers van over de hele wereld krijgen. Sommige mensen kunnen vloeiend Engels, maar genoeg mensen ook niet.

Maak gebruik van bullet points

Bullet points zijn erg populair omdat ze eenvoudig te volgen zijn. Je kunt bullet points gebruiken voor een lijstje van alle stappen die je lezer moet volgen, maar ook om bijvoorbeeld alle benodigdheden op een rijtje te zetten.

Controleer of je tutorial goed is

Wanneer je klaar bent met het maken van je tutorial is het handig om het een keer te controleren. Leg wel je tutorial even aan de kant en controleer op een later tijdstip of alles goed is.

Wanneer je iets direct controleert na het schrijven lees je sneller over dingen heen en dat is zonde.

Controleer je tutorial onder andere op de volgende punten:

  • Staan alle punten erin die je wilt behandelen?
  • Is alles duidelijk voor de doelgroep?
  • Staat er ergens een fout waardoor lezers in de problemen komen?

Neem de tijd om alles goed te controleren, een tutorial moet nou eenmaal goed zijn.

Wanneer je alles hebt gecontroleerd en gecorrigeerd kun je jouw tutorial met een gerust hart plaatsen op je blog.

Geef antwoord op de reacties

Denk nu niet dat je na het plaatsen van je tutorial klaar bent. Op een tutorial kun je vaak reacties verwachten. Hoe goed je alles ook uitlegt, mensen zullen altijd vragen hebben of willen je bedanken voor de tijd die je erin hebt gestoken om hun verder te helpen.

Geef op alle vragen een reactie. Het is voor je lezers frustrerend om een tutorial te volgen en niet verder te kunnen omdat ze ergens niet uitkomen. Je lezers zullen het alleen maar waarderen als je helpt.

Conclusie

Een tutorial schrijven kost over het algemeen meer tijd dan een “normaal” blogbericht schrijven. Wanneer je echter een goede tutorial schrijft waar veel vraag naar is kun je veel bezoekers naar je blog krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *