Hoe verstop je een pagina voor Google?

Verstop een pagina voor Google

Het klinkt misschien gek om een pagina te verstoppen voor Google, maar in sommige gevallen kan dit erg handig zijn.

Met je pagina verstoppen bedoel ik eigenlijk dat je Google laat weten dat een bepaalde pagina niet in de zoekresultaten getoond hoeft te worden.

Wanneer iemand via Google op zoek is naar een onderwerp waar jouw verstopte pagina over gaat, dan zal de zoeker jouw pagina dus niet vinden.

Waarom zou je een pagina willen verstoppen?

Simpel, bepaalde pagina’s wil je gewoon liever niet in de zoekresultaten zien. Een goed voorbeeld is wanneer je een nieuwsbrief hebt en een speciale pagina maakt waar mensen een e-book kunnen downloaden.

Laat je Google deze pagina wel indexeren en weergeven in de zoekresultaten, dan loop je de kans dat mensen zonder in te schrijven het e-book kunnen downloaden omdat zij via de zoekresultaten op de pagina zijn gekomen. Je verliest op deze manier inschrijvingen op je nieuwsbrief en dat is natuurlijk zonde.

Hoe verstop je een pagina voor Google voordat deze gepubliceerd is?

Het beste is om een pagina te verstoppen voordat deze gepubliceerd is. Je weet op deze manier zeker dat de pagina niet in de zoekresultaten komt.

Om dit te doen moet je Google vertellen dat zij deze pagina over mogen slaan en niet hoeven te indexeren. De eenvoudigste methode om dit te doen is met de plugin WordPress SEO by Yoast.

De WordPress SEO plugin heeft ontzettend veel opties en je krijgt in de editor onder al je berichten en pagina’s een kolom van de plugin te zien waar je het een en ander kunt instellen.

Om een pagina te verstoppen moeten we naar de tab “Geavanceerd”. Bij dit tabblad krijg je normaliter het volgende te zien:

WordPress SEO Geavanceerd

Om te zorgen dat Google je pagina overslaat moet je ervoor zorgen dat “Meta robots index” op noindex ingesteld staat.

WordPress noindex

Door Meta robots index op noindex te zetten vertel je Google dat deze pagina niet geïndexeerd mag worden. Alle links op deze pagina die naar andere pagina’s van je website gaan zullen nog wel gevolgd en geïndexeerd worden. Indien je dit ook wilt voorkomen zal je “Meta robots follow” op nofollow moeten zetten.

Hoe verwijder je een pagina uit Google?

Wanneer je pagina gepubliceerd is en in de zoekresultaten van Google voorkomt, dan heb je gelukkig ook de mogelijkheid om deze pagina weer te laten verdwijnen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je eerst zorgen dat Google snapt dat de pagina niet meer in de zoekresultaten hoeft worden opgenomen.

Volg onderstaand stappenplan om een pagina uit Google te verwijderen.

Stap 1: Volg de stappen van “voordat je pagina gepubliceerd is”

Volg de stappen die hierboven beschreven staan. Je moet ervoor zorgen dat Google snapt dat deze pagina niet meer geïndexeerd mag worden.

Waarom? Wanneer je dit niet doet en de pagina uit de index laat halen, dan bestaat de kans dat deze pagina later opnieuw in de zoekresultaten verschijnt.

 

Stap 2: Voeg je website toe aan Google Webmasterhulpprogramma’s

Wanneer je stap 1 hebt gevolgd kun je verdergaan en moet je jouw website toevoegen en verifiëren bij Google Webmasterhulpprogramma’s. De reden waarom je dit moet doen is omdat Google er zeker van moet zijn dat jij de beheerder van de website bent.

Stap 3: Ga naar “Optimalisatie -> URL’s verwijderen”

Open de site in de Webmasterhulpprogramma’s en ga naar “Google-index -> URL’s verwijderen”. Je krijgt nu het volgende te zien:

urls verwijderen

Stap 4: Dien een verzoek tot verwijdering in

Klik op “Een nieuw verzoek voor verwijdering indienen” en vul de URL van de pagina in die je wilt verwijderen uit de zoekresultaten van Google.

Verzoek url verwijderen

Stap 5: Pagina verwijderen uit zoekresultaten en cachegeheugen

Kies tot slot bij Reden voor “Pagina verwijderen uit zoekresultaten en cachegeheugen” en klik op “Verzoek verzenden”.

Reden verwijdering URL

Nadat je op verzoek verzenden hebt geklikt kun je zien dat je pagina in behandeling is genomen om uit de zoekresultaten te verdwijnen.

Het is nu alleen nog een kwestie van tijd voordat je pagina uit de zoekresultaten van Google verwijderd is.

29 reacties

 1. Goed artikel!
  Nu een vraag die hierop lijkt.
  Wat als je niet wilt dat Google je afbeeldingen laat zien in google images, maar je wel wilt dat je website op google wordt gevonden?

  Doe je dit door “geen afbeeldingsindex” in Yoast?

 2. Fijn artikel! Maar hoe zorg je er nu voor dat die pagina ook niet wordt gevonden in de zoekmogelijkheid die je op jouw eigen website hebt? (Bijvoorbeeld in geval van een salespagina met een aanbod wat alleen beschikbaar moet zijn via een link in de e-mail?) 🙂

 3. Hallo Maikel
  Allereerst complimenten voor de steeds mooie artikelen en duidelijke uitleg, ik heb er al veel van geleerd.
  Waar ik nu al weken naar op zoek ben, is hoe kun je je oude site gaan herbouwen met wordpress, zonder dat google langskomt en je duplicate content hebt. Ik moet een site met 2000 pagina’s opnieuw gaan maken van html naar wordpress. Zet ik het in prive, kan ik niets doen, ook niet in concept, dus eerst moet je publiceren om een subpagina onder de hoofdpagina aan te kunnen maken, en je links kunt updaten, want zonder publicatie zie je niets en kun je niets. Ook in Yoast of All in one seo , kun je een no follow zetten, mzar het is nog maar de vraag of Google hier gehoor aan geeft. Dacht een test domein aan te schaffen om daar eerst alles aan te maken, en later over te zetten, maar blijf met dit probleem zitten. Is er een of andere mogelijkheid om iets in de admin te doen zodat zoekmachines de site niet zien. Aangezien het voor mij een werk is van misschien wel 6 maanden.

  Hartelijke groeten Margaret

 4. Allereerst bedankt voor het meedenken hoor! Er zijn helaas ook hier weer uitzonderingen. Neem nu de Wix sites. Als je daar een pagina verwijdert blijft deze vindbaar op Google.Ook met robot txt en ook met search console verouderde content verwijderen.
  Reden is, dat Wix de pagina niet verwijderd na delete, maar een opmerking op die pagina plaatst dat het artikel niet te vinden is. Daardoor blijft het een ‘legitieme’ pagina volgens Google. Jammer dat Wix dat doet omdat zo de URL van jouw pagina blijft bestaan, met die boodschap van hun erop.Heel vervelend ook, als de search engines nu juist net die 2 door mij vewijderde pagina’s indexeert en mensen op ‘loze links’ klikken. Alsof het een half gesloopte website is.

 5. Hi Maikel,

  Kan het kloppen dat deze mogelijkheid niet meer wordt geboden door Yoast? Ik zie de Meta Robots optie nergens (meer) staan.

  Gr. Edith

 6. Advies gezocht, voor een website van mij wil ik het volgende doen.

  website.nl/pagina-niet-indexeren-/wel-indexeren
  Wat is jullie advies, do or don’t ?

  Wil namelijk geen relevante tekst op midden gedeelte, dit zal alleen enkel een relevant zoekwoord zijn en geen uitgebreide pagina.

  Ben benieuwd naar jullie ideeën.

  Alvast dank. jur

  1. Ik heb ook weleens een tussen pagina gehad waar eigenlijk zo goed als niks op stond. Ik heb hier verder niks bijzonders mee gedaan. Het is niet dat je website meteen beschadigd raakt als er 1 pagina leeg is.

   Persoonlijk zal ik echter altijd mijn best doen om toch op alle pagina’s wel wat content te hebben staan. Wanneer je het zoekwoord in de URL wilt hebben maar niet de pagina, dan kun je beter een plugin als permalinks customizer gebruiken.

 7. Hoi Maikel,

  Bedankt voor het delen van dit artikel. Ik heb een vraagje, het gaat in jouw artikel over het onzichtbaar maken van pagina’s, echter heb ik een PDF e-book als media bestand geüpload. Hoe maak je dit onzichtbaar?

  Bedankt alvast,

  Groetjes.
  Carlijn

  1. Dit kan onder andere via het robots.txt bestand. Je kunt hier bijvoorbeeld het volgende aangeven:

   User-agent: *
   Disallow: /pdf/ (om de map pdf te blokkeren, dan moet je de bestanden dus wel hierin zetten.)
   Disallow: *.pdf (om pdf-bestanden te blokkeren)

   Een andere methode is om de onderstaande code in het .htaccess-bestand te zetten:

   header set x-robots-tag: noindex

 8. Hoi Maikel,

  Werkt dit ook voor pdf documenten die je via WordPress hebt geupload? kun je die ook op no index zodat zodat Google deze niet indexeert?

  Groeten,
  Esthel

 9. Beste Maikel,

  Mag ik je wat vragen?
  Ik had een profiel online en de webmaster van die site heeft de webmasters die mijn profiel ook hebben gebruikt alles(afbeeldingen)laten verwijderen. Nu vind ik op Google nog steeds wat afbeelding als ik het profiel naam intyp. Heb contact gehad met de webmaster en die vertelde mij dat het waarschijnlijk met de cache van google heeft te maken.. wat houd dat precies in ? Een soort update ofzo die op z’n tijd vernieuwd van de bestaande site s of hoe kan ik dat zien ? Ik heb ook al verzoeken in gediend zoals hier boven genoemd. Sommige staan op status van ‘verwijderd ‘,zijn deze nu dan verwijderd ?,maar ook best veel op geweigerd. En dat kan 4 redenen hebben staat er dan… is dat dan de reden dat ze wel al van de Sites af zijn gehaald? Maar google dit nog moet verwerken?

  Mvg
  Anoniem ( graag anoniem )

  1. Wanneer iets van een website is afgehaald blijft dit altijd nog wel een tijd zichbaar in Google inderdaad. Google kan niet meteen alles verwijderen als iets offline is gehaald omdat een website ook weleens plat kan liggen door technische omstandigheden. Wanneer Google dan meteen alles eruit gooit zijn deze websites niet al te blij.

   Hoe snel Google dingen uit de zoekresultaten haalt is mij niet helemaal bekend, maar ik vermoed dat hier rustig een aantal weken overheen kunnen gaan.

 10. Maikel, mag ik je nog iets vragen naar aanleiding van dit oude artikel?
  Als ik (dofollow) links in een oud artikel wil veranderen in nofollow links met behulp van de Yoast plugin, heeft dit dan effect op alle links in dat artikel of alleen op de externe links? ik hoop het laatste. Of bestaat er een andere handige manier om alleen specifieke (externe) links naar nofollow om te zetten?
  En hoe zit het met de links die in/bij de reacties staan vermeld?
  En als ik een link aanpas, neemt Google dat dan direct over of duurt het een tijdje voor de wijzigingen effect hebben? Ben benieuwd naar je antwoorden!

  1. Alle links op de pagina zullen nofollow links worden als je dit instelt. De links in de reacties staan zo goed als altijd bij alle thema’s al standaard als nofollow ingesteld. Bij jouw website is dit ook het geval (net even gekeken)

   Wanneer je alle externe links op je website nofollow wilt maken kun je een plugin als WP External Links gebruiken.

   Wil je slechts enkele links nofollow maken dan zou je het ook handmatig kunnen doen door naar de tekst editor over te schakelen en opzoek te gaan naar de links die je nofollow wilt maken.

   zo ziet de code van een normale link eruit:
   <a href="http://normalelink.nl">linktekst</a>

   Zo ziet de code van een nofollow link eruit:
   <a rel="nofollow" href="http://nofollowlink.nl">linktekst</a>

   Succes

 11. ik heb een paar vraagjes; ik heb aan een webmaster ( thinkfree) gevraagd een PDF bestand te verwijderen.Hij laat me weten dat het verwijderd is. Toch vind ik het nog, met een link die begint met docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:_N-pV3MtEdMJ:docs.thinkfree.com/tools/download.ph………Via hulpprogramma’s voor webmaster heb ik verwijdering van de pagina aangevraagd. Het is “in behandeling”. Mijn vragen; hoelang duurt dat ? en wat verschijnt er op die pagina van hulpprogrammas’ voor webmaster als vermelding , als de behandeling geslaagd is ? vrgr

  1. In de URL staat het woord cache dus de pdf kan verwijderd zijn maar nog wel in de cache (tijdelijk geheugen) staan. Wanneer de cache geleegd wordt zal dit ook verdwijnen.

   Toen ik het laatst een keer een pagina liet verwijderen was die er al binnen een dag af. Ik zou zelf rekening houden met een paar dagen. Wanneer de verwijdering geslaagd is verdwijnt de URL van de pagina.

   Ps: ik heb de URL iets aangepast zodat deze niet meer klikbaar is.

  1. Nofollow zorgt ervoor dat de links die op de pagina staan niet worden gevolgd door Google, zo zal bijvoorbeeld de downloadlink van je E-book niet gevolgd worden en dus ook niet in de zoekresultaten verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *