Vroeg of laat komt iedereen wel een keer op het moment dat het design van de website aangepast moet worden.
Gewoon om het er wat beter uit te laten zien en met de tijd mee te gaan of gewoon omdat je het oude design helemaal zat was.
Je kunt dan overschakelen op een nieuw thema of je kunt zelf aan de slag om een complete redesign te maken.
Je komt op het moment van een redesign wel al snel bij een vraag uit, namelijk:
Op welke manier kun je een redesign online zetten zonder enige downtime, dus zonder dat iemand het merkt. En hoe maak ik dit redesign?
In de video beantwoord ik deze vraag en hieronder kun je nog wat extra tekstuitleg terugvinden.
Waar maak je een redesign van je website?
Wanneer je een nieuw design voor je website wilt maken of een nieuw thema goed wilt indelen, zonder dat iemand hier last van heeft, dan kun je het beste een test website maken.
Met een test website bedoel ik eigenlijk gewoon een exacte kopie van je huidige live website, zodat je precies dezelfde content en dergelijke hebt om mee aan de slag te gaan. Je ziet dan echt precies hoe het eruit komt te zien met het nieuwe thema of tijdens het redesignen.
Wanneer je eenmaal tevreden bent met het nieuwe design van je website, en dit graag door wilt voeren naar je live website, moet je een ding niet vergeten. Alles wat op de live website is gebeurd nadat jij jouw test website hebt gemaakt, staat er niet in (tenzij je dit zelf al hebt toegevoegd). Voordat je alles overzet naar de live website is het daarom aan te raden om eerst nog even alle nieuwe content in te laden.
Nieuwe versie website lanceren zonder transitietijd
Ben je klaar om de nieuwe versie van je website te lanceren en wil je hierbij geen downtime / transitietijd? Mooi, dat kun je als volgt doen.
Als eerste kun je alle bestanden van de test website overzetten naar de server waar je live website opstaat. Het beste is om dit in eerste instantie in een aparte map te zetten (maak er een nieuwe map voor aan), zodat de live website tijdens het uploaden gewoon actief blijft.
In de tussentijd kun je ook alvast de database van de test website uploaden als nieuwe database. Het enige wat je hier verder nog aan moet veranderen is natuurlijk de URL, zodat het de URL van je live website krijgt. Tot slot is het ook nog even belangrijk om te controleren of de databasegegevens in het wp-config.php-bestand nog kloppen of dat je dit moet wijzigen.
Wanneer al het bovenstaande gedaan is kun je de switch gaan maken. Maak voordat je begint eerst nog even een back-up van je oude website (just in case) en verwijder daarna alle bestanden. De nieuwe bestanden staan al klaar en hoef je alleen nog maar van map te verplaatsen. Dit gaat echt in een split second.
Tadaa, de nieuwe versie van je website staat online zonder enige transitietijd.