HTTP error 500 oplossen in WordPress

HTTP error 500 oplossen in WordPress

WordPress is eenvoudig te beheren, maar je kan altijd tegen problemen aanlopen. Een probleem dat regelmatig voorkomt is een HTTP error 500 in WordPress.

Gelukkig is deze HTTP error 500 in WordPress vaak redelijk eenvoudig op te lossen door naar verschillende punten te kijken.

In dit artikel zal ik je uitleggen wat een HTTP error 500 is, waarom deze voorkomt en zal ik je een aantal opties geven om het op te lossen.

Wat is een HTTP Error 500 (Internal Server Error)?

De HTTP error 500 melding staat bekend onder verschillende namen. Zo kun je het ook een WordPress internal server error noemen of HTTP status 500.

De naam maakt eigenlijk niet uit, wanneer je er last van hebt met je website kan dit erg vervelend zijn.

Het is goed om te weten dat deze foutmeldingcode niet specifiek iets met WordPress te maken heeft. Je kunt het op ieder type website krijgen.

Je vraagt je waarschijnlijk af wat een HTTP error 500 nou precies is? Het komt erop neer dat de server waar je website op staat aangeeft dat er iets verkeerd is gegaan, maar niet zeker weet waardoor het komt, anders wordt dat wel aangegeven.

Wanneer je last hebt van deze melding zal je website vermoedelijk ervoor zorgen dat je website niet goed te bekijken is voor je bezoekers. Bezoekers krijgen een foutmelding of wit scherm te zien.

Afhankelijk van je browser kan dit er op verschillende manieren uitzien. Hieronder volgt een voorbeeld:

HTTP error 500

Je krijgt een melding dat de pagina niet werkt of niet bereikbaar is. Verder zie je ook de statuscode die de browser meegeeft. In dit geval HTTP ERROR 500.

Een andere melding die je ook weleens ziet is:

Internal server error

Hier zie je ook dat er iets aan de hand is op de server en dat er daarnaast ook nog een 500 internal server error is. Hoewel de oorzaken van de foutmelding kunnen verschillen, zijn de oplossingen over het algemeen redelijk hetzelfde.

Wat veroorzaakt een HTTP error 500 in WordPress?

Een error geeft altijd een indicatie wat er aan de hand is. Zo weet je bij een error 404 dat een pagina niet gevonden kan worden. Bij een HTTP error 500 krijg je helaas niet heel vaak informatie waar je iets aan hebt. Hooguit dat het een internal server error is.

Wanneer je een WordPress website hebt en deze foutmelding krijgt, dan komt het in de meeste gevallen door het volgende:

  • Je hebt het PHP geheugenlimiet bereikt
  • Er is een conflict met een plugin
  • Je htaccess-bestand is corrupt
  • De error is op serverniveau

Bij de bovenste 3 opties kun je het zelf oplossen, maar bij een error op serverniveau kun je beter jouw hostingprovider een bericht sturen om ernaar te kijken.

HTTP error 500 in WordPress oplossen

Het oplossen van een error is meestal wat technischer dan je gewend bent bij WordPress dingen. Zo is het ook belangrijk dat je bij de bestanden op de server kunt komen en deze kunt bewerken.

Om bij bestanden op de server te komen kun je FTP-programma gebruiken. Om bestanden te bewerken kun je een eenvoudige tekst editor gebruiken.

Als er op serverniveau iets aan de hand is

Het kan soms zijn dat je deze error ziet, maar dat je er zelf niets aan kunt doen omdat er problemen zijn op de server of bij je hostingprovider. Vaak zie je storingen en dergelijke terug op de storingspagina van je provider.

Het is dan vaak een kwestie van wachten en de pagina op een later moment vernieuwen. Je hoeft dan zelf niks te doen, aangezien je hier ook niets aan kan doen. Het ligt bij je hostingprovider.

Het enige wat je wel kan doen is een berichtje sturen naar je hostingprovider dat je problemen hebt.

Ik hoop voor je dat het probleem in dit geval snel opgelost zal worden. Bij een goede WordPress hosting provider zal je hier echter niet vaak last van hebben.

PHP geheugenlimiet verhogen

Een website vraagt veel geheugen om bepaalde functionaliteiten uit te voeren. Het kan zijn dat je op een bepaald moment zoveel moet uitvoeren dat je tegen de geheugenlimiet aanloopt.

Wanneer er niet meer voldoende PHP geheugen beschikbaar is om taken uit te voeren, kan het zijn dat je een HTTP error 500 ziet op je website.

Om dit probleem op te lossen kun je de geheugenlimiet van je website verhogen. Je kunt dit doen via FTP of bestandsbeheer naar het wp-config.php-bestand te gaan en deze te bewerken. Vervolgens kun je de volgende code in het bestand plaatsen.

define('WP_MEMORY_LIMIT', '256M');

Je kunt dit net boven de regel /* That’s all, stop editing! Happy publishing. */ plaatsen. Met deze code geef je aan dat de geheugenlimiet 256mb is. Standaard is dit vaak rond de 64mb, waardoor je nu meteen meer ruimte geeft.

Vergeet het bestand niet op te slaan en vervolgens weer te uploaden naar de server van je website.

Deactiveer je WordPress plugins

Wanneer bovenstaande probleem het niet oplost zullen we verder moeten kijken. Veel problemen worden in WordPress veroorzaakt door de plugins die je geïnstalleerd hebt staan.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een HTTP error 500 krijgt nadat je een nieuwe plugin installeert of een update doorvoert van een plugin.

Wanneer je ondanks de fout nog steeds bij het dashboard van je website kan komen, heb je de mogelijkheid om jouw plugins te deactiveren. Maak wel altijd een back-up voordat je dit doet. Gewoon voor het geval dat.

Zodra je een back-up klaar hebt staan kun je alle plugins deactiveren. Doet je website het nu weer probleemloos? Mooi, dan kun je alle plugins 1 voor 1 weer aanzetten en zal je iedere keer je website moeten bekijken of het probleem zich opnieuw voordoet.

Uiteindelijk zal je zien dat 1 plugin de boosdoener is. Je kunt vervolgens een update of downgrade uitvoeren. Als de plugin al tijden niet meer up-to-date is gebracht is dit ook een goed moment om een alternatief te vinden.

Kun je jouw website niet in? Je zal dan via FTP of een bestandsbeheerprogramma bij de bestanden van je server moeten komen. Je kunt dan naar de map wp-content gaan. Je ziet hier de map plugins staan. Hernoem deze map naar iets anders. WordPress herkent deze map dan niet meer waardoor alle plugins gedeactiveerd worden.

Wanneer dit het probleem oplost kun je de map weer terug hernoemen naar de naam plugins. Test vervolgens 1 voor 1 alle plugins om te kijken welke de boosdoener is.

Controleer het .htaccess-bestand

Het .htaccess-bestand is een configuratiebestand voor je server. Dit bestand kan al voor problemen zorgen wanneer er iets kleins verkeerd staat. Bij diverse websites zorgt dit dan ook voor problemen.

Log wederom via FTP in op de server van je website om bij de bestanden te komen en zoek het .htaccess-bestand op. Dit bestand staat altijd in de hoofdmap van je website. Dit is waar je ook wp-admin, wp-content en wp-includes ziet staan.

Het makkelijkste wat je kunt doen is het bestand hernoemen. Bijvoorbeeld naar .htaccess-oud. Log nu in op je website, als dit weer mogelijk is, en ga naar instellingen -> Permalinks. Klik hier op “Wijzigingen opslaan” om automatisch een nieuw .htaccess-bestand aan te maken.

Doet alles het zoals je gewend bent? Mooi, dan kun je het oude bestand verwijderen. Kijk nog wel even of hier belangrijke dingen instaan die je niet kunt missen (dit zal je waarschijnlijk zelf al wel weten), anders zal je deze moeten kopiëren naar het nieuwe bestand.

Wat als echt niks lukt?

Wanneer bovenstaande stappen allemaal niet lukken, dan is het verstandig om contact met je hostingprovider te nemen om te kijken of zij kunnen helpen.

Heb je geen behulpzame hostingprovider? Dan kun je een specialist inschakelen om hem of haar jouw website te laten debuggen.

Conclusie

Het is nooit fijn om een foutmelding te ontdekken op je website. Zeker niet als deze er ook nog eens voor zorgt dat je website niet bereikbaar is voor je bezoekers.

Een HTTP error 500 in WordPress is wellicht wel de meest nietszeggende foutmelding die je liever niet wilt krijgen. Gelukkig is alles altijd wel weer op te lossen.

Het is vaak wat technischer om de fouten op te lossen, maar je kunt altijd kijken naar je geheugenlimiet, plugins en htaccess-bestand. Je hostingprovider kan vaak ook helpen.

Wanneer je alles onder de knie wilt krijgen met je website en ook dit soort fouten wilt leren oplossen, dan kan je ook altijd de WordPress onderhoud training volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *