Maak gebruik van interne links in je artikelen

Vanaf een pagina linken naar andere artikelen binnen je eigen website, ook wel intern linken genoemd, is goed voor de zoekmachine optimalisatie van je website. Met interne links verspreidt je de waarde van een pagina uit over meerdere pagina’s, waardoor er meer pagina’s goed kunnen gaan ranken.

Wikipedia is een perfect voorbeeld van het nut van interne link. Als je ergens naar zoekt is de kans groot dat je ook Wikipedia in de top 5 tegenkomt. De reden hiervan is dat Wikipedia de zoekmachine optimalisatie goed voor elkaar heeft en interne links zijn hier onderdeel van.

Nog een groot voordeel van interne links is dat je zelf de anchor tekst kunt bepalen waarmee je linkt en je ook een title attribuut kunt meegeven aan de link.

Interne links leggen woorden voor je uit

Interne links zijn niet alleen goed voor de zoekmachine optimalisatie, de bezoekers van je website hebben er ook wat aan. Iedereen kan dankzij de interne links eenvoudig doorklikken naar een ander onderwerp op je website.

Je kunt perfect interne links maken van woorden die je nieuwe bezoekers misschien nog niet begrijpen. Het enige wat je hoeft te doen is een artikel over het woord maken en je artikelen hier naar toe laten linken.

Dit scheelt een hoop werk omdat je niet meer iedere keer opnieuw hoeft uit te leggen wat het woord betekend. Je bezoeker kan dit nu eenvoudig zelf vinden op je website.

Vind en link naar gerelateerde artikelen in WordPress

Als je een stuk tekst in WordPress hebt getypt, dan kun je een woord of stukje tekst selecteren dat je graag wilt linken. Klik op het link icoontje (of gebruik Alt + Shift + A) in de visuele editor of klik op link in de HTML editor.

Intern linken in de wysiwyg editorIntern linken in de html editor

Er komt nu een schermpje naar voren waarin je een link kunt toevoegen of bewerken. Om gerelateerde artikelen te vinden moet je een keyword in de zoekbox typen. Je krijgt vervolgens direct een overzicht met alle artikelen die gerelateerd zijn aan het door jou gekozen keyword.

Link toevoegen of bewerken

Klik op het artikel waar je naar wilt linken en de URL en Titel worden automatisch voor je ingevuld. De titel wordt gebruikt als title attribuut en is altijd de titel van het bericht zelf. Wanneer je een andere title attribuut wilt gebruiken kun je dit aanpassen bij het kopje “titel”.

Klik op “Link toevoegen” om de link te koppelen aan het geselecteerde woord of tekst en je interne link is succesvol gemaakt.

5 reacties

 1. Maikel, duidelijke verhaal weer! Als ik in een nieuw artikel een interne link plaats verschijnt bij de reacties van het originele artikel waar ik naar toe link een verwijzing naar die interne link. Ik vind dat maar lelijk tussen de normale reacties, dus ik vraag me af of ik dat kan voorkomen? Kan ik deze verwijzingen zonder problemen verwijderen?

  1. Dit komt omdat de pingbacks en trackbacks aanstaan en elk gelinkt blog in het desbetreffende artikel benadert.

   Je kunt dit probleem oplossen door naar “Instellingen -> Reacties” te gaan en de vinkjes weg te halen bij:
   – Probeer elk ander blog gelinkt in dit artikel te benaderen
   – Linknotificaties toestaan van andere blogs (pingbacks en trackbacks)

   Wanneer je dit gedaan hebt zal je dit probleem niet meer ondervinden in toekomstige berichten.

   Om het probleem op te lossen voor de berichten die al bestaan moet je hier ook de pings uitzetten. Je kunt dit per bericht doen, maar het kan ook met meerdere berichten tegelijk. Het werkt eigenlijk hetzelfde als hoe je de reacties kunt uitzetten alleen moet je dan de pings (trackbacks en pingbacks) uitzetten.

   Het verwijderen van deze reacties is verder geen probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *