Eigen IP-adres uitsluiten in Google Analytics

Google Analytics

We weten allemaal dat Google Analytics een handige tool is om de statistieken van je website bij te houden.

Je kunt zien hoeveel bezoekers je website bekeken hebben, welke pagina’s bezocht zijn en het populairst zijn, waar de bezoekers vandaan komen, en nog veel meer.

Al deze informatie is erg interessant om te bekijken indien het accuraat is.

Een veel voorkomend probleem is dat je zelf de statistieken van je website beïnvloed omdat Google analytics ook de bezoeken die je zelf maakt meetelt.

Wanneer je dus 100 pagina’s op je eigen website hebt bezocht, heb je dus eigenlijk 100 paginaweergaves die je weg kunt strepen omdat je het zelf bent geweest.

Om dit probleem te voorkomen kun je het best je eigen IP-adres uitsluiten in Google Analytics. Door dit te doen zorg je dat alle activiteiten van je eigen IP-adres niet in de statistieken worden weergegeven. Je krijgt alleen nog de statistieken van andere bezoekers te zien.

Hoe sluit je je eigen IP-adres uit in Google Analytics?

Om je eigen IP-adres uit te sluiten moet je inloggen op je Google Analytics account en rechtsboven op de oranje beheerdersknop klikken.
beheerdersknop in Google analytics

Je krijgt nu 3 kolommen te zien en in de rechterkolom staat het woordje “filters” waar je op moet klikken.
Filters in Google Analytics

Klik vervolgens op de knop “Nieuw filter” om een nieuwe filter aan te maken.
Nieuw filter

Je krijgt nu onderstaand scherm te zien waar je kunt instellen dat je eigen IP-adres uitgesloten moet worden van de statistieken in Google Analytics.
IP-adres uitsluiten in Google Analytics

Neem de instellingen uit de afbeelding over om er zeker van te zijn dat je alles goed instelt.

Bij de optie IP-adres moet je natuurlijk nog wel je eigen IP-adres invullen die je wilt uitsluiten. Heb je geen idee wat voor IP-adres je hebt? Bezoek dan even de website MyIP om je IP-adres te bekijken. Vul vervolgens je IP-adres in en klik op opslaan.

Je hebt nu succesvol je eigen IP-adres uitgesloten voor de statistieken van je website in Google.

22 reacties

 1. Hoi Maikel,

  Nog een extra aanvulling: Ik zie nu in ene dat mijn concept artikelen zijn weg gehaald uit mijn statistieken van gisteren op mijn WP-dashboard. Ook staan de bezoekersaantallen gelijk aan die van mijn Google Analytics app. Is het nu zo dat Google Analytics tijd nodig heeft om alles door te voeren? Zie ik het later? Werkt het nu wel of niet? Wat denk jij? Als ik mijn real time nu check, dan zou het moeten werken..

  1. Een IP-adres staat niet gekoppeld aan een browser. Wanneer je overschakelt op een andere browser heb je dus geen nieuw IP-adres en hoef je niets aan te passen in Google Analytics. Hoe je het in het begin had ingesteld zou dus nog steeds moeten werken.

   Hoewel Google tegenwoordig inderdaad aangeeft dat er een “/” teken voor elke punt moet staan werkt het bij mij ook nog zonder. De [] tekens zouden hoef je echter niet te gebruiken, dit is om meerdere IP-adressen uit te sluiten.

   Ik heb geen idee of het bij jou nu ook goed werkt, waarschijnlijk wel als je niet in de real-time statistieken te vinden bent. Het hoeft trouwens ook geen gok te zijn welke cijfers werken. Wanneer je op MyIP kijkt zie je je eigen IP-adres.

 2. Beste Maikel,

  Ik gebruikte eerst Google Chrome en had toen mijn IP-adres geblokt voor al mijn bezoeken vanuit mijn Google Chrome. Nu doet om de één of andere reden Google Chrome het niet meer en ben ik overgestapt naar Firefox. Het uitsluiten van mijn IP adres op de ‘normale’manier via Google Analytics werkt helaas niet zo simpel. Nu ben ik er achter gekomen dat je een ‘\’ teken voor iedere punt moet zetten en het laatste blok van cijfers kunt vervangen door een [ ] – blok met cijfers er in. Ik moest wel testen welke cijfers ik moest hebben. Het komt er dus op neer dat ik nu een ip-adres heb ingevoerd op de volgende manier : 00\.00\.00.\ [02] (je zult begrijpen dat die nullen een voorbeeld zijn om aan te geven wat ik bedoel). Door telkens een cijfer te veranderen in het []- blok bleek het in ene wel te werken. Bij mij werkte toevallig [02] en bij mijn broer werkte [06]. Vraag me niet hoe dit komt, maar als ik dan op mijn website bezoek en tegelijk Google Analytics Real Time in de gaten houd, dan zie ik dat het zou moeten werken.

  Nu is er alleen wel iets raars gebeurd. Op mijn Google Analytics app (mobiel) zijn het aantal bezoekers in ene veel minder dan dat het eerder die dag aangaf. Ik heb sinds het uitsluiten van mijn IP-adres in ene 5 bezoeken minder dan dat mijn app eerder aan gaf. Betekend dit dat het met terugwerkende kracht wordt hersteld? Ik dach dat Google Analytics dat niet deed. Het gebeurde ook pas 2 uur nadat ik het IP-adres had uitgesloten.

  Daarnaast gebeurde er ook iets raars op het dashboard van mijn wordpress. Toen ik voorheen mijn IP adres via Google Chrome had uitgesloten zag ik ook geen weergave van mijn concepten als ik die tussendoor bekeek. Ik bedoel hiermee dat als ik een concept artikel schrijf en tussendoor wil kijken hoe hij er uit komt te zien (via ” voorbeeld”) dan zag ik dit niet tussen mijn ‘bekeken artikelen’staan op mijn dashboard. En nu zie ik dat dus wel staan. Heel vreemd, omdat mijn Google Analytics aangeeft dat het uitsluiten wel is gelukt.

  Inmiddels heb ik heel wat uren besteed aan dit probleem, ben ik lichtelijk wanhopig en IP-uitsluiten-moe. Ik heb een artikel klaar staan die ik er vanavond op wil zetten maar wil heel graag dat mijn statistieken vrij zijn van mijn IP om goed te kunnen zien hoe mijn artikel wordt bekeken.

  Kun jij mij helpen hiermee? En misschien verklaren wat er gebeurd hier? Het liefste heb ik (net zoals bij Google Chrome) dat in al mijn statistieken mijn IP-adres wordt uitgesloten. Is er een handige manier? Of meerdere manieren?

 3. Hoi,

  Ik heb geen rode knop met ‘filter toevoegen’. Ik zie de optie nergens. Ik heb alleen een optie voor uitleg (over categoriën). Ik hoop dat je me kunt helpen!

  Madelon

  1. Ik denk dat je ergens verkeerd bent gegaan, maar ik kan vanaf hier niet zien waar dat is. Ga naar je Google analytics account, dan “beheerder”, dan in het rechterkolom naar “filters” en dan zal je toch echt een knop “+ nieuw filter” moeten zien.

 4. Beste Maikel,

  Interessant stuk, maar wat nu als je meerdere ip’s wilt uitsluiten.
  Bijvoorbeeld ook van de webdesigner en het bedrijf wat de online marketing verricht

 5. Maikel, bedankt voor je bericht. Sinds kort zijn we van KPN naar Ziggo verhuisd. Wellicht dat het hiermee heeft te maken? Ik weet verder helemaal zeker dat ons IP-adres statisch is. De add-on gebruik ik nu als tijdelijke oplossing. Bedankt daarvoor.

  (Ik heb geen e-mail gekregen na jouw reactie, klopt dit?)

  1. Een wisseling van internetprovider brengt volgens mij ook een IP-adres verandering met zich mee. Ik zou dus even voor de zekerheid controleren of het nieuwe IP-adres is ingevuld.

   Het klopt dat je geen e-mail krijgt bij een nieuwe reactie.

 6. Al enige tijd probeer ik erachter te komen waarom het filter hier niet werkt. Het filter staat goed ingesteld. Enig idee wat hier aan de hand kan zijn?

  1. Als alles echt goed ingesteld staat zou het normaliter gewoon moeten werken. Ik zou dus ook niet weten waarom dit niet het geval is. Wellicht heb je een dynamische ip?

   Een alternatief is om een browser add-on van Google te gebruiken. Je kunt deze add-on hier vinden.

 7. Dank voor je uitleg. Als ik je stappen volg, zie ik uiteindelijk toch mijn eigen bezoeken aan de website in analytics. Onder het unieke bezoekers en mijn verschillende browsers waar ik de website nu mee benader registreert hij allemaal netjes. Hoe kan ik nu testen of hij het nu wel of niet goed doet?

  Groeten,

  Roy

   1. Tja, dát kun je wel zeggen! Toen ik dit artikel van je kreeg kon ik er niets mee. Vandaag sloot ik mijn IP-adres uit (nog niet gecontroleerd of het inderdaad zo is, gelet op de reacties hier), maar via iemand anders zijn (verouderde!) aanwijzingen. Daarna kwam ik je e-mail tegen en kon ik vaststellen dat ik in elk geval de juiste stappen deed. Wonderlijk of niet? Maar ja, bij mij komen alle dingen altijd precies op juiste momenten, ook via vreemde kronkelwegen, zoals in dit geval. Wilde ik je toch nog even laten weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *