Maak je blogberichten scanbaar

blogberichten scanbaar maken

De meeste mensen lezen je teksten niet.

De meeste mensen scannen je artikelen op zoek naar woorden, tussenkoppen en andere visuele signalen.

Onderzoek heeft aangetoond dat 16% van de mensen woord voor woord leest op een website.

79% van de mensen scant iedere pagina waar zij op terecht komen.

Het is dus wel duidelijk dat we de scannende lezer zeker niet mogen overslaan.

Waarom scannen mensen webpagina’s?

Het internet is een medium waar gebruikers graag op dingen klikken en niet te lang stil willen blijven staan. Alles moet zo snel mogelijk zodat mensen zich actief blijven voelen.

Het lezen van een computerscherm is tevens vermoeiender voor de ogen dan wanneer je een boek leest. Je leest daardoor 25% minder snel op een computerscherm.

Naarmate de technologie vordert wordt het verschil tussen het lezen van een boek en een computerscherm (en tablets) wel kleiner.

We moeten ook niet vergeten dat er honderden miljoenen andere webpagina’s zijn die aandacht willen van jouw bezoeker. Mensen hebben het druk en willen zo snel mogelijk de informatie waar zij naar op zoek zijn.

Tevens weet iedereen tegenwoordig maar al te goed dat je altijd de juiste informatie op een andere website ook kan vinden. Er wordt niet zomaar een blogbericht gelezen, de meeste webpagina’s zijn niet eens de tijd van je bezoeker waard.

Hoe werkt scannend lezen?

Scannend lezen op internet is ongeveer hetzelfde als wat mensen doen die een krant lezen. Je leest de tekst niet woord voor woord, maar kijkt naar opvallende visuele signalen zoals de headlines.

Scannende lezers bekijken je webpagina tevens in een F-vormig patroon, dit is bewezen in een onderzoek van Jakob Nielsen.

F-vormig scan patroon

Als eerste leest de lezer horizontaal het bovenste gedeelte van de inhoud. De titel krijgt dus veel aandacht en moet daarom functioneren als een effectieve headline.

Vervolgens scant de lezer verticaal aan de linkerzijde de eerste paar woorden van een aantal zinnen en kijkt hij voor de tweede keer horizontaal.

Tot slot scant de lezer weer verticaal aan de linkerzijde naar beneden. De meest gelezen woorden zijn de eerste paar woorden van een alinea.

Maak je blog scanbaar met onderstaande technieken

Hierboven heb je kunnen lezen dat je de belangrijkste informatie op de F-vormige patroon moet plaatsen. Enkele dingen die je hierop kunt plaatsen zijn:

[checklist]

  • Titel van je blogbericht
  • Tussenkoppen
  • Dikgedrukte (vette) woorden
  • Hyperlinks
  • Lijst met bulletpoints (zoals deze lijst)
  • Quoteboxen
  • Eerste paar woorden van een alinea

[/checklist]

Titels en Tussenkoppen

Grote dikke woorden zien eruit als visuele signalen die uitleggen wat er in de alinea’s eronder wordt beschreven. Mensen scannen dit snel omdat je erachter kunt komen waar de alinea’s overgaan.

In WordPress kun je eenvoudig tussenkoppen maken in je blogberichten. Naast dat het gebruiksvriendelijk is, is het ook nog eens goed voor de zoekmachine optimalisatie van je website.

Dikgedrukte (vette) woorden

Gebruik een paar dikgedrukte woorden per alinea om deze woorden extra op te laten vallen. Doe dit alleen met belangrijke woorden en niet met woorden als “de” en “het”.

Schrijf hyperlinks die wat vertellen

Hyperlinks hebben een andere kleur dan de normale tekst en worden vaak ook onderstreept. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van de opvallende hyperlinks in de tekst en leg uit waar de lezer terecht komt als hij of zij erop klikt.

“Klik hier” zegt helemaal niets en wordt nog altijd te vaak gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld een artikel hebt over hoe je een WordPress blog kunt maken, dan kun je de hyperlink “WordPress blog maken” noemen.

Lijst met bulletpoints

Wanneer je een aantal dingen hebt die je kunt opsommen, dan kun je mooi gebruik maken van bulletpoints. Bulletpoints vallen op voor de scannende lezer, waardoor deze bulletpoints ook daadwerkelijk gelezen worden.

Bij hele lange bulletpoints zou je er eventueel ook nog voor kunnen kiezen om de allerbelangrijkste woorden dik te drukken.

Quoteboxen

[box type=”shadow” ]Met quoteboxen bedoel ik een box als deze of natuurlijk een variant hierop. Deze box trekt een stuk sneller de aandacht dan een normaal stukje tekst.

Het is een ideale mogelijkheid om een goede quote onder de aandacht te brengen.[/box]

Eerste paar woorden van een alinea

De eerste paar woorden van een alinea worden goed bekeken. Het is dus belangrijk dat de eerste zin van een alinea zoveel mogelijk duidelijk maakt van wat er nog komen gaat.

Wanneer je eenmaal de aandacht hebt gepakt kun je alles in detail uitleggen.

Moet ik alles toepassen wat ik hier gelezen heb?

Wanneer de blogberichten op jouw website niet goed scanbaar zijn verliest een bezoeker sneller zijn of haar interesse.

Een groot deel van content gebruiksvriendelijkheid is hoe gebruikers de tekst lezen, 79% van de mensen scant de tekst en wij moeten onze schrijfstijl hierop aanpassen.

Natuurlijk is het niet mogelijk om alles toe te passen, dit is ook niet nodig. Waar je op moet letten is dat je de punten maakt die je wilt maken. Je kunt hier enkele van de bovenstaande technieken voor gebruiken.

Vond je dit artikel nuttig?

Vond jij dit artikel nuttig en ben je van mening dat je mede-bloggers dit ook moeten weten? Ik zou het leuk vinden als je dit artikel deelt om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar website beter scanbaar kan maken.

15 reacties

  1. Als beginnende blogger heb ik erg veel aan je tips, zeker ook bij het opzetten van mijn blog (heel hartelijk dank daarvoor!), en dit is ook zeker iets waarvan het goed is om me van bewust te zijn. Zelf schrik ik er soms van hoe snel ik iets lees of zelfs ergens overheen lees, zodat ik twee of drie keer moet teruggaan naar het begin voor ik weet wat ik nu eigenlijk gelezen heb. Het is denk ik niet zo heel moeilijk om de tekst zo te schrijven dat je de aandacht van je lezer kunt vasthouden, maar dat neemt niet weg dat het wel een kwestie van oefenen is. Ik blijf leren dus, en dat doe ik graag. En met jouw tips kom ik weer een stapje verder!

  2. Je maakt hier zeker een punt. Als ik er bij nadenk, lees ik zelf ook zo. Met name als ik op zoek ben naar bepaalde informatie, die ik snel wil vinden. Ik vindt het een goed artikel. Top

    1. Mooi is dat hé, als je er bij nadenkt besef je dat je het zelf ook doet (ik ook), zeker wanneer je naar bepaalde informatie zoekt. Het is voor ons een handig weetje om gebruik van te maken en er ons voordeel mee te doen.

  3. Handige tips! Maar ik zeg er ook maar meteen bij dat ik het moeilijk vind om ze ook (consequent) toe te passen.
    Schrijven in “F-vorm” bijvoorbeeld, zie ik me nog niet direct doen. En meteen van bij de eerste zin van een alinea met de deur in huis vallen vind ik ook moeilijk. Zeker als je ook graag een beetje achtergronden wil meegeven.

    Beschrijvende hyperlinks en korte(re) alinea’s met tussenkoppen probeer ik wel toe te passen …

  4. Ik ben weken bezig geweest om een website te maken maar op WordPress is het mij niet gelukt. Ik ben een Digibeet dus dan kan je daar maar beter niet aan beginnen, ik vind et wel jammer maar ja als te veel spam er bij krijg en je weet niet precies wat je wel en niet moet doen dan begin ik er maar liever niet aan. 123 website vind ik niet leuk en ook Op mijn Domein is het me niet gelukt, zit nu op Netlog wel heel makkelijk en heb daar ook wel leuke mensen ontmoet die erg leuk schrijven. Hg Coby Blog spot is ook wel leuk. Dat kan ik nog proberen.

  5. Zeer interessant stuk, erg leuk om te lezen!

    Gebruiksvriendelijkheid blogposts vind ik altijd een boeiend onderwerp omdat ik het uiteindelijk goed wil doen voor de gebruikers en niet alleen voor mezelf. Ben je van plan meer van dit soort onderzoeken met ons te delen of heb je nog andere gebruiksvriendelijkheid blogposts? Laat maar komen hoor 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *