Mailinglijst opschonen: Inactieve abonnees verwijderen

Mailinglijst opschonen

Afgelopen week heb ik ongeveer 25% van de abonnees op mijn mailinglijst van mijn lijst afgehaald. Dit zijn weer een aantal duizend abonnees die nooit meer een e-mail van mij gaan ontvangen.

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom ik gedaan heb en waarom ik je ook aanraad om zelf ook abonnees van je mailinglijst af te halen.

In dit artikelen zal ik je vertellen over de redenen waarom het handig kan zijn om gebruikers van je mailinglijst af te gooien en wat de voordelen hiervan zijn.

Hoe je waarschijnlijk op dit moment denkt

Wanneer je een mailinglijst hebt, wat ik zeker zou aanraden om op te bouwen mocht je dit nog niet hebben, dan wil je zoveel mogelijk e-mailadressen verzamelen op je lijst.

Hoe meer mensen er op je mailinglijst staan, hoe meer mensen je kunt bereiken en hoe groter de kans is dat iemand je e-mail opent, erop klikt en wellicht iets koopt op je website.

Dit klinkt logisch. Alleen wanneer je al een langere periode een mailinglijst hebt, dan komt er een moment dat bepaalde er ook een groep mensen is die je e-mails nooit meer zal openen en zich niet uit zichzelf uitschrijft.

Het is helemaal niet erg dat mensen zijn uitgekeken op je mails. Het hoeft niet aan jou te liggen. Iemand kan simpelweg geen interesse meer in het onderwerp hebben of is met totaal iets anders bezig en heeft er geen tijd meer voor.

De vraag die je daarom jezelf moet stellen is: “Heb ik wat aan mensen die al maanden mijn mails niet meer openen?”

Welke abonnees ik van de lijst heb gegooid

Toen ik zei dat ik 25% van de lijst had afgegooid, bedoelde ik uiteraard niet de mensen die mij trouw volgen en alle mails met plezier openen.

Ik heb een specifieke doelgroep van abonnees gemaakt die de afgelopen 5 maanden nooit actie hebben ondernomen op mijn mailtjes. De mails zijn niet geopend en omdat dit niet altijd goed bijgehouden kan worden moest er ook nog 5 maanden niet op een link zijn geklikt.

Redenen om inactieve abonnees te verwijderen van je mailinglijst

Laten we nu overschakelen naar de juiste denkwijze die je hoort te hebben bij abonnees op je mailinglijst. We gaan niet meer voor een zo’n groot mogelijke mailinglijst.

Een grote mailinglijst hoeft niet beter te zijn dan een kleine mailinglijst. Het gaat erom hoe actief de mensen op dit moment nog zijn die zich hebben ingeschreven op jouw mailinglijst.

Heb je liever een mailinglijst van 10.000 mensen waarvan maar 1.000 de mails openen of een mailinglijst van 1.500 mensen waarvan 1.000 de mails openen? Ik zou voor het laatste gaan.

Je doel moet zijn om een zo actief mogelijke mailinglijst op te bouwen. Om dit te bereiken is het verstandig om inactieve mensen van je mailinglijst verwijderen. Een abonnee die je e-mails niet opent is tenslotte geen echte abonnee.

Daarnaast kost een mailinglijst van 10.000 man ook meer geld dan een mailinglijst van 1.500 personen. Dit is niet erg als je een actieve mailinglijst hebt, want het geld kun je er altijd makkelijk uithalen, maar betaal je liever voor 10.000 of 1.500 abonnees als hetzelfde aantal mensen je mails opent?

Het kan per jaar honderden euro’s schelen en dit geld kan je dan eigenlijk beter aan iets anders besteden.

Voordelen inactieve abonnees verwijderen

Er zijn meerdere voordelen aan het verwijderen van inactieve abonnees. Ik zal hieronder een aantal punten noemen die te maken hebben met inactieve abonnees en waar je dus eigenlijk op een bepaalde manier je voordeel mee kunt doen.

Je mailreputatie is slechter met inactieve abonnees

Wanneer niemand je mail opent heeft dat invloed op je mailreputatie. Gmail en andere mailproviders kijken naar allerlei dingen om te bepalen of jouw e-mails spam zijn of juist goed zichtbaar getoond moeten worden in de mailbox. Of in het geval van Gmail, moet het in de inbox primair of moet het naar de inbox reclame?

Hoe meer mensen je mails openen hoe beter het is voor je mailreputatie en hoe eerder jouw volgende mail ook weer in de juiste mailbox terechtkomt.

Wanneer je echter inactieve abonnees hebt en je mail wordt heel vaak niet geopend of erger gemarkeerd als spam, dan is dit natuurlijk niet goed voor je mailreputatie. De volgende mail kan dan eerder in de reclame of spam inbox komen. Het is daarom dus verstandig om zo min mogelijk inactieve abonnees te hebben.

Inactieve abonnees kosten je geld

Het werkt bij alle e-mailmarketing providers hetzelfde. Je betaald voor abonnees op je mailinglijst. Hoe meer abonnees je hebt, hoe meer je zal moeten betalen.

E-mailmarketing providers kijken echter niet naar of een abonnee actief is en laat dat nou net belangrijk zijn voor onszelf. Wanneer je een hoop inactieve abonnees hebt betaal je dus eigenlijk om mails te versturen naar mensen die hier geen interesse in hebben.

Wat mij betreft is dat geen fijne manier om je geld te besteden. Je kunt dit beter op een andere manier investeren in je bedrijf of het lekker zelf opmaken aan leuke dingen.

Het is daarom geen gek idee om eens in de zoveel tijd je inactieve abonnees te verwijderen, want je mails worden door deze abonnees toch niet gelezen. Afhankelijk van de grootte van je lijst kan dit honderden of duizenden euro’s per jaar besparen.

Inactieve abonnees hebben geen interesse meer

Wanneer je in gesprek bent met iemand over een onderwerp waar je geen interesse meer in hebt, dan dwaal je vanzelf af met je gedachten of je denkt naderhand van ‘pfff waarom ging het hier over’.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb geen behoefte om mensen dit gevoel te geven. Met e-mail is dit hetzelfde. Ik wil geen mensen die niet (meer) geïnteresseerd zijn lastigvallen met mijn e-mails.

Verder trek ik het mij ook niet persoonlijk aan. Iemand die 6 maanden geleden vol enthousiasme een website wilde gaan maken of fanatiek bezig was met de website, die kan nu met iets totaal anders bezig zijn. Dit is geen enkel probleem, maar onze wegen kunnen dan beter scheiden.

Hoe ontdek je of een abonnee inactief is?

Ten eerste moet je natuurlijk zelf wel met enige regelmaat mailen, want anders kun je niet echt spreken van inactieve abonnees en is het zonde om mensen van je mailinglijst te verwijderen.

Wanneer je zelf regelmatig mailt kun je voor jezelf bepalen wanneer iemand wel echt een tijdlang niet meer actief is en als inactieve abonnee beschouwd kan worden.

Ik probeer altijd op zijn minst 1x per week te mailen en heb besloten dat het na 5 maanden wel genoeg is met een abonnee. Een abonnee heeft dan minimaal 20 (meestal meer) mails niks meer gedaan en er zou dan echt wel een interessant onderwerp voorbij moeten zijn gekomen.

Hoe je dit alles precies instelt zal per e-mailmarketing provider verschillen. Ik kan je wel het proces vertellen wat ik gebruik bij ActiveCampaign. Wellicht maak je er ook gebruik van of kan je ongeveer hetzelfde doen bij jouw e-mailmarketing provider.

Ik heb zelf een automation gemaakt waarin ik abonnees een tag geef zodra een abonnee 30 dagen inactief is (geen mail opent en niet klikt op een link). Dit heb ik op 30 dagen gezet voor als ik in de toekomst wellicht sneller wil handelen of deze informatie wil gebruiken voor iets anders.

Vervolgens krijgt de abonnee iedere 30 dagen een andere tag met het aantal dagen dat deze abonnee inactief is.

Wanneer iemand dus tussentijds op een link in een mail klikt of de mail opent, dan wordt deze abonnee gereset en start het aantal dagen weer opnieuw.

Zodra een abonnee 150 dagen inactief is krijgt de abonnee een mailtje met een waarschuwing dat de abonnee over 7 dagen van de mailinglijst afgegooid wordt. Uiteraard moet je iedereen de kans geven om op je mailinglijst te blijven, want wellicht is er nog wel degelijk interesse. Ik heb daarom ook een link in de mail gezet waar op geklikt kan worden, zodat de abonnee op de mailinglijst zal blijven staan.

Vervolgens zal de automation na 7 dagen controleren of er op de link geklikt is. Is dit het geval, dan blijft de abonnee op de mailinglijst. Is er niet op de link geklikt, dan wordt de ongeïnteresseerde abonnee automatisch uitgeschreven en zijn we allebei tevreden. Mijn percentage actieve abonnees is beter geworden en de ander heeft geen ‘last’ meer van mijn mails.

Voorbeeld mail die je kunt gebruiken

Ondanks dat je lijst een stuk accurater is als je zoekt op 5 maanden niet geopend en 5 maanden niet geklikt, kan het nog altijd zijn dat iemand wel degelijk interesse heeft in je mails en op je mailinglijst wil blijven staan.

Ik zei daarom dat je het best een e-mail kunt sturen met een laatste kans. Hieronder is een mail die je eventueel kunt gebruiken:

Hey (Voornaam),

Wil je nog steeds e-mail updates ontvangen van (websitenaam)? Het is mij opgevallen dat je al 5 maanden geen e-mail meer hebt geopend of op een link hebt geklikt. Ik wil er daarom zeker van zijn of je nog wel interesse hebt in mijn mails, anders is het zonde voor jou om deze te blijven ontvangen.

Wanneer je nog steeds e-mail updates wil ontvangen kun je HIER KLIKKEN. Mijn mailsysteem ziet dit en zorgt er automatisch voor dat je op de mailinglijst blijft staan.

Wil je geen e-mails meer ontvangen? Geen enkel probleem, je hoeft dan niet te doen. Over 7 dagen zal je automatisch van de mailinglijst verdwijnen en geen e-mails meer ontvangen.

Bedankt,
(Je eigen naam
)

Uiteraard moet je alles tussen haakjes nog even vervangen en je mag ook aanpassingen doen waardoor de mail beter bij jouw business/schrijfstijl past.

Conclusie: Mailinglijst opschonen de moeite?

Ik hoop dat dit artikel je aan het denken heeft gezet of je ook niet jouw mailinglijst een keer zou moeten opschonen of in ieder geval start met het controleren wie er wel en niet actief zijn op je mailinglijst, zodat je in de toekomst de boel kunt opschonen.

Jouw e-mailmarketing provider zal deze tip waarschijnlijk niet geven, want dit kost je e-mailmarketing provider geld. Je hebt er echter helemaal niks aan om inactieve mensen op je mailinglijst te hebben staan.

Voor je ego kan het leuk zijn om te zeggen dat je 25.000 abonnees hebt, maar wanneer iemand met 5000 abonnees er meer uit weet te halen, dan zegt het aantal helemaal niks.

Verwijder jij weleens mensen van je mailinglijst omdat deze niet meer actief zijn of heb je een reden om dit niet te doen? Laat het weten in de reacties hieronder.

2 reacties

  1. Als ik wist dat ik als consument in de gaten werd gehouden of ik wel of niet mijn mail opende, dan zou ik zelf niets meer willen van dat bedrijf.

    Hart. Gr. Jo

    1. Dan kan je jezelf beter nooit aanmelden voor een nieuwsbrief/mailing. Alle providers hebben deze optie.
      Daarnaast kun je ook beter geen aankopen doen via webwinkels (want die maken gebruik van je aankoopgedrag) en al helemaal geen gebruik maken van sociale media of diensten van Google.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *