Heb je weleens de behoefte gehad om meerdere WordPress thema’s tegelijkertijd op je website te gebruiken?
Je kunt natuurlijk een pagina template maken en deze volledig stijlen zoals je het zelf wilt, maar vaak is dit niet de ideale oplossing.
Het zou makkelijker zijn om gewoon een ander thema uit te kiezen voor een bepaalde pagina. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je naast een blog ook een membership gedeelte op je website wilt zetten en hier liever een ander design aan geeft.
In dit artikel kun je lezen hoe je op één WordPress installatie meerdere thema’s kunt gebruiken op verschillende pagina’s.
Meerdere thema’s op één website met Multiple Themes
Om ervoor te zorgen dat je meerdere thema’s kunt gebruiken op je website kun je de plugin “Multiple Themes” installeren.
Met deze plugin kun je andere thema’s gebruiken voor alle berichten of pagina’s, de homepage, een specifiek bericht of pagina of als er een bepaalde query keyword in de URL staat.
Helaas werkt deze plugin niet samen met alle thema’s, maar in de meeste gevallen zal het prima werken. Om direct goed de veranderingen te kunnen zien is het verstandig om in het begin de cache plugin uit te schakelen (indien je deze gebruikt).
Verder is het uiteraard belangrijk dat je ook alle thema’s die je wilt gebruiken op je website installeert. Vergeet niet om alle thema’s ook goed in te stellen. Aangezien er maar één thema actief kan zijn zou je het andere thema kunnen instellen met behulp van de WordPress customizer.
Hoe werkt de Multiple Themes plugin?
Wanneer je Multiple Themes geïnstalleerd hebt op je website kun je naar “Weergave -> Multiple Themes Plugin” gaan om bij de instellingen te komen van deze plugin.
Op de instellingenpagina staat meer informatie over de instellingen dan je ooit bij andere plugins gezien hebt. Wanneer je alle informatie leest zal je prima begrijpen wat de instellingen precies doen, maar eigenlijk spreekt het allemaal best voor zich.
Op de “Settings” pagina kun je een thema uitzoeken voor de homepage, een specifiek URL en voor een query keyword.
Om een thema voor de homepage uit te zoeken hoef je alleen maar een thema uit het dropdown menu te kiezen.
Om een thema voor een specifieke URL uit te kiezen moet je de URL invoeren en een thema uit het dropdown menu selecteren. Wil je een bepaalde thema gebruiken voor meerdere specifieke URL’s, dan moet je deze stappen meerdere keren uitvoeren.
Om een thema in te stellen voor een query moet je een thema selecteren uit het dropdown menu en een query keyword invullen. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de “s” invullen om een ander thema te gebruiken voor wanneer iemand zoekt binnen je website.
Bij het tabblad “Advanced Settings” heb je tevens nog de mogelijkheid om een thema uit te zoeken voor alle berichten of alle pagina’s. In dit geval hoef je ook alleen maar een thema uit het dropdown menu te selecteren.
Conclusie
Het kan handig zijn om meerdere thema’s op één WordPress website te gebruiken wanneer je voor een bepaald onderdeel van je website liever een ander uiterlijk gebruikt. Met de plugin Multiple Themes krijg je deze mogelijkheid.
De plugin werkt helaas niet met alle thema’s, maar in de meeste gevallen zal het wel goed werken. Wanneer iets niet goed werkt kun je prima terecht op het officiele WordPress forum. De maker van de plugin geeft over het algemeen altijd antwoord op vragen.
Heb jij weleens de behoefte gehad om meerdere thema’s op één website te gebruiken? Hoe heb jij dit toen opgelost?
8 reacties
Hallo Maikel
Is er naast deze plugin of multisite inmiddels nog een andere optie?
Nee, niet dat ik weet.
Hallo Maikel,
Ik wil een nieuwe WordPress site inrichten, waarbij er verschillende thema’s per (groep van) pagina(s) nodig zijn. Daarnaast is er een deel dat overkoepelend is voor de verschillende groepen.
Dit zou volgens mij prima met de multiple themes plugin kunnen. Alternatief is echter het gebruik van multisite.
Wat is jouw ervaring / advies in deze, met name ook vanwege mogelijke consequenties voor SEO
Hartelijke groet,
Jay
Ondertussen is de plugin wellicht iets te gevaarlijk hiervoor, daar het al tijden geen update heeft gehad. Voor SEO is er natuurlijk niet echt verschil tussen beide, daar je er hetzelfde mee kunt bereiken.
Hoi Maikel,
Interessant! Ik vraag me alleen af of dit de snelheid van je website niet erg kan vertragen?
Groeten, Liona
Dit hoeft niet per definitie merkbaar te zijn, maar het vergt natuurlijk wel iets meer omdat er gewisseld moet kunnen worden tussen thema’s.
Bedankt voor de tip. Ik ga het uitproberen in een site waar ik ook een lms actief wil maken. Dit werkt niet zo lekker met het standaard template dat ik gebruik.
Succes, hopelijk biedt dit een goede oplossing.