Hoe maak je een menu link die niet klikbaar is in WordPress?

Menu link niet klikbaar maken in WordPress

Wil je weten hoe je op jouw WordPress website een menu link kunt maken die niet klikbaar is?

In dit artikel laat ik je het eenvoudige trucje zien dat je kunt uitvoeren om dit te bereiken.

Misschien vraag je je wel af in welke situaties dit nou echt handig is. Het komt met name van pas wanneer je in het menu op je website gebruik wilt maken van een dropdown menu. Wanneer de bovenste menu-item (die direct zichtbaar is) nergens naartoe hoeft te gaan, omdat alles in het dropdown menu staat, dan is het handig om de bovenste menu link niet klikbaar te maken.

Video: Menu link niet klikbaar maken in WordPress

In onderstaande video kun je over mijn schouder meekijken hoe ik een menu link maak die niet klikbaar is. Jij zal dit na het bekijken van de video ook probleemloos kunnen.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je liever de uitleg in tekstvorm lezen, dan kun je hieronder verder gaan.

Menu-item niet klikbaar maken

Om ervoor te zorgen dat een menu-item niet klikbaar is zal je naar “Weergave -> Menu’s” moeten gaan om je menu te bewerken.

Op deze pagina zie je aan de linkerkant een kolom met onder andere pagina’s die je kunt selecteren om er een link van te maken. Je hebt hier verder ook een kopje “Aangepaste links”. Hier moet je zijn om een menu link niet klikbaar te maken.

Menu-item niet klikbaar in WordPress

Bij Linktekst kun je natuurlijk gewoon de naam invoeren die weergegeven moet worden. Bij URL kun je een hekje (#) invullen. Het hekje gaat ervoor zorgen dat bezoekers nergens heengaan als er op dit menu-item geklikt wordt.

Klik tot slot op “Aan menu toevoegen”, sleep je menu-item naar de juiste plek en je bent helemaal klaar. Wil je meer over het maken en beheren van menu’s weten? Bekijk dan ook zeker het artikel WordPress menu maken en beheren.

37 reacties

 1. Hi Maikel! Ik heb een vraagje 🙂 Ik ben een wordpress pagina aan het bouwen en ik wil dat mijn ‘berichten’ op een pagina landen. Ik heb een pagina aangemaakt, ik heb berichten aangemaakt. Ik ben naar settingen/lezen gegaan alleen en daar klik ik dan statische berichten aan alleen voor de homepagina kan ik nu niet de HOME pagina aanklikken omdat hij er niet tussen staat. Het is een ‘aangepaste link’ dus hij verschijnt niet in het rijtje… Bij de berichtenpagina staat wel de pagina ertussen echter verandert dan wel mijn hele home pagina… Geen idee hoe ik dit moet oplossen en heb me de hele middag suf gegoogled. Zou je willen meedenken. Thanks!

  1. Hmm, nog nooit van dit probleem gehoord. Wanneer een pagina is gepubliceerd hoort hij er altijd tussen te staan. Wat je altijd kunt proberen is een nieuwe pagina maken en dan kijken of WordPress deze pagina wel ziet. Vervolgens selecteer je deze pagina alvast en plaats je de informatie van de homepage naar deze pagina.

 2. Hallo Maikel,
  Submenu’s blijken niet te werken op mijn MAC met OS Catalina. De sub-opties worden niet getoond. Onder Chrome en met Edge geen problemen. Weet jij waar het probleem zit? Ik heb # staan in het veld URL.

  1. Ik werk ook op een Mac en draai op Catalina en zie de submenu’s wel zonder problemen.
   Zo te zien draait er nog een scriptje voor je submenu, waardoor het met een effect ingeladen wordt. Dit zorgt wellicht voor het probleem. Aangezien het bij mij wel werkt, zou ik de cache van je browser proberen te legen. Vermoedelijk lost dit het probleem op.

 3. Hoi Maikel,
  Ik heb een probleem met mijn menu. Ik kan de items wel aanklikken maar hij blijft op de homepage staan. Dit was niet zo. Waarschijnlijk ergens een vinkje verkeerd maar ik zou niet weten waar. Heb je een goede tip?

  1. Wanneer je een menu-link niet klikbaar maakt, blijft deze altijd op dezelfde pagina staan. Wanneer je dit niet wilt, zal je het menu-item moeten linken. Ik weet verder niet hoe het bij jou ingesteld staat, dus kan er verder niks over zeggen.

 4. Ik wil niet veel zeggen, maar elke keer als ik een probleem in WordPress wil oplossen en in Google ga zoeken, dan kom ik bijna altijd bij Webtalis uit.

  1. Dag Maikel,

   Prima video en artikel! Wellicht wel interessant voor jou als case study: na het opvolgen van jouw stappen werkt het toch niet is het niet menu-item klikbaar. Enig idee hoe dat toch kan?

   1. Nee, want volgens standaard code doet “#” gewoonweg niks. Er zal dus iets op je website zijn waardoor het nog wel klikbaar is. Heb je een voorbeeld van je website waarop het niet werkt en je het wel hebt ingesteld?

 5. Hallo Maikel,
  Ik neem het beheer van een site over van iemand anders en loop tegen het precies omgekeerde probleem aan: ik wil het hoofdmenu juist wel klikbaar maken, maar dat is het nu niet. Kan ik dat wijzigen?
  En zo niet, kan ik dan wel zorgen dat er geen handje/pijltje zichtbaar wordt als je over het menu gaat zodat het niet lijkt of het klikbaar is?
  Alvast bedankt!

   1. Hoi Maikel,
    Ik heb de pagina gelezen maar kom er nog niet uit. Misschien lees ik er overheen? Mijn hoofdmenu is alleen klikbaar als er geen dropdown menu onder staat. Zodra ik die er onder zet, ik het hoofditem niet meer klikbaar. Hoop dat je me kunt helpen.
    Alvast bedankt!

 6. Hoi Maikel,

  Dank voor je tip. Bij mij is de de kop uit het hoofdmenu nog steeds aanklikbaar en verwijst naar een pagina about:blank. Enig idee hoe dit kan?

  Hartelijke groeten,
  Hilde

 7. Hallo Maikel,

  2 Vraagjes.
  1: Ik heb een pagina in mijn menu staan maar ik dan deze niet aanklikken terwijl dat wel de bedoeling is. De subpagina is wel aanklikbaar maar is zwart (in scrolldown menu) ik zie nergens een # staan en werk met maar 1 menu.
  2: Dan heb ik ook nog een pagina in het menu staan waar, wanneer ik deze pagina aanklik, bovenaan geen menu zie staan.
  Ho kan ik dit aanpassen?
  Ik hoor het graag, dank je wel alvast!

 8. Lang bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen en jou hulp kwam als geroepen.

  Mag ik je bedanken voor deze gouden en toch zo simpele tip?

 9. Beste Maikel,

  Je hebt me echt al ontzettend ver geholpen met het bouwen van mijn eigen wp website.
  Echter loop ik tegen een probleem aan.

  Ik heb een filmpje van je bekeken waarin je uitlegde WordPress child theme maken en bewerken.
  Ik heb exact je stappen gevolgd in de browser Firefox. En tevens al kleuren gewijzigd met de firebug.

  Als ik op een object in mijn menu ga staan boven aan de site wordt de achtergrondkleur van het object oranje.
  En de achtergrondkleur van mijn subitems worden in het menu ook een andere kleur dan de rest van het menu?

  Ik heb al geprobeerd het met de firebug te wijzigen maar ik kan de codes niet vinden die deze kleuren vertegenwoordigen.

  Groetjes

  1. Dit komt omdat het objecten zijn die maar tijdelijk verschijnen. Je kunt de code via Firebug dan alleen zien wanneer je op het object zelf staat.

   Zo zie je bijvoorbeeld onderstaande code die de achtergrond aangeeft wanneer je met je muis over het menu gaat.

   .main-navigation li:hover > a {
     background: none repeat scroll 0 0 #f90;
     color: #fff;
   }
   

   Het submenu heeft de volgende code voor de achtergrond:

   .main-navigation ul ul {
     background: none repeat scroll 0 0 #444;}
   

   Je moet de code overigens nog wel in het style.css bestand van je child theme plaatsen. Firebug is alleen om de code te achterhalen en eventueel te testen in je eigen browser.

 10. In mijn menuweergave heb ik geen kolom “Aangepaste links” staan. Ik heb het idee dat dit tegenwoordig niet meer is in WordPress. Weet je hoe ik niet klikbare links kan aanmaken zonder de kolom aangepaste links?

   1. Bedankt voor je snelle reactie. Stom van me. Ik heb het aangepast maar hij laat de aangepast link niet op de site zien. Ik heb bij de URL gewoon # ingevuld en bij label de naam van de niet klikbare pagina. Ik koppel de bijbehorende pagina’s hieraan en sla het menu op, maar hij geeft het niet weer op de site. Enig idee hoe dat kan komen?

 11. Ik heb dit precies gedaan zoals jij zij… maar de laatste 4 menu’s verschijnen nu los. Als je op 1 van de 4 klikt zie je wel dat er staat brainwave buddy/contact of iets!

  1. Volgens mij is het al gelukt? Hier alsnog het antwoord (voor als nog iemand deze vraag heeft):

   Wanneer de menu-items los naast elkaar verschijnen moet je ervoor zorgen dat je de menu-items als sub-element positioneert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *