Wat is er nieuw in WordPress 4.5?

WordPress versie 4.5

Yes, WordPress 4.5 is vandaag uitgebracht. Deze nieuwe versie van WordPress heet Coleman, vernoemd naar de jazz saxofonist Coleman Hawkins.

Dit keer zitten er zeker een aantal handige nieuwe functionaliteiten in waar iedereen vrolijk van kan worden.

Benieuwd wat er allemaal nieuw is? Je leest en bekijkt het hieronder.

Bekijk hoe responsive je website is in de customizer


In versie 4.5 van WordPress heb je de mogelijkheid om in de customizer te testen hoe je website er ongeveer uit zal zien op andere devices zoals een tablet of smartphone.

Verschillende devices in de WordPress Customizer

Je kunt onderaan in de customizer klikken op 1 van de icoontjes om je website in het formaat van een andere device te bekijken.

Je kunt een logo instellen

In WordPress 4.5 heb je de mogelijkheid om zelf een logo toe te voegen aan je WordPress website via de customizer. Voorheen was het alleen mogelijk om in WordPress een stukje tekst toe te voegen als sitetitel.

Logo instellen in WordPress

Een logo toevoegen is natuurlijk een functie welke in veel thema’s verwerkt zit, maar nu dus eindelijk in de WordPress core zit. Het thema waar je gebruik van maakt moet hier overigens wel ondersteuning aan bieden, want anders zal je deze optie niet zien in de customizer.

Verbeteringen aan de visuele editor

Als je ergens vaak zal komen met een WordPress website of blog, dan is het natuurlijk de visuele editor. Verbeteringen aan de editor zijn dus altijd welkom.

In WordPress 4.5 komen een aantal extra shortcuts. Zo kun je met de toetsencombinatie CTRL + K een interne link plaatsen.

Interne links maken in WordPress met een shortcut

Ben je meer fan van de tekst shortcuts? Dan kun je nu door **vette letters** te typen vette letters krijgen.

Inloggen op WordPress met e-mailadres of gebruikersnaam

Wellicht is het je weleens opgevallen dat je voorheen alleen met een gebruikersnaam kon inloggen op WordPress. Misschien heb je zelfs mails gehad van gebruikers omdat iemand zijn of haar gebruikersnaam vergeten was.

Met zoveel verschillende websites waar iedereen een gebruikersaccount voor heeft kan het soms gewoon wat veel worden. Het is daarom makkelijker om met een e-mailadres in te kunnen loggen, want dit wordt niet zo snel vergeten.

Met WordPress versie 4.5 is dit eindelijk mogelijk zonder dat je er een extra plugin voor hoeft te gebruiken. Een gewenste verbetering voor met name ledenwebsite.

WordPress inloggen met mailadres

Modereer systeem is beter geworden

Op veel websites staat aan dat een reactie eerst goedgekeurd moet worden voordat deze op de website zichtbaar wordt.

Wanneer er een nieuwe reactie wordt geplaatst ontvang je een mailtje met een link om de reactie goed te keuren of te verwijderen. Wanneer je op een link klikt wordt je naar een moderatiepagina gebracht en deze pagina heeft wat aanpassingen gekregen.

In plaats van dat je de html codes ziet zal je de daadwerkelijke opmaak van de reactie zien. Je ziet het dus simpel gezegd net zoals het op je website te zien zal zijn.

Verbeterde afbeelding performance

WordPress zorgt er sinds versie 4.4 voor dat afbeeldingen op verschillende apparaten een ander formaat afbeelding te zien krijgen. Dit zorgt ervoor dat de laadtijd van je website beter wordt en je bezoeker de afbeelding sneller kan zien.

WordPress 4.5 optimaliseert de afbeeldingen nog beter zonder dat er zichtbaar kwaliteit verloren gaat. De standaard compressie gaat ook van 90 naar 82.

En nog meer verbeteringen…

In totaal zijn 372 bugs opgelost in WordPress 4.5. Verder zijn er ook nog allerlei nieuwe hooks en hebben hooks additionele parameters ontvangen.

Niet voor iedereen interessant, maar plugin en thema makers krijgen hierdoor op een eenvoudige manier extra mogelijkheden om bepaalde dingen te doen. Allemaal in ons voordeel dus.

Welke verbetering maakt jou blij? Laat het weten in de reacties hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *