Onbekende nieuwe eigenaar in Google Search Console

Nieuwe website eigenaar in Google Search Console

Krijg je opeens een melding van Google Search Console dat er een nieuwe eigenaar is aangemeld voor je website in Google Search Console?

Wanneer je de nieuwe eigenaar niet kent, dan is het foute boel met je website en is het tijd om snel actie te ondernemen…

Je bent slachtoffer geworden van een hack. Alleen waarom zou iemand zich willen aanmelden bij de Search Console van Google? Dit en nog een aantal dingen meer bespreek ik met je in dit artikel.

Google Search Console is super handig

Google Search Console geeft super handige informatie en tools voor webmasters die:

  • Willen weten hoe de website presteert in de zoekresultaten.
  • Notificaties willen ontvangen over performance- en beveiligingsproblemen.
  • SEO foutmeldingen wil ontvangen om op te lossen.
  • Nog heel veel meer.

Eigenlijk is er geen enkele reden om je website niet aan te melden, tenzij je natuurlijk niks te maken wil hebben met Google. In alle andere gevallen kun je handige informatie over je website krijgen over hoe Google naar je website kijkt.

Juist omdat het zo handig is en veel informatie geeft, is het voor kwaadwillende ook handig om zich aan te melden bij een website die gehackt is.

Waarom melden kwaadwillende zich aan bij Search Console?

Doordat er ontzettend veel nuttige informatie te vinden is in de Search Console van Google melden kwaadwillende zich hier aan. Eigenlijk gaat het vrijwel altijd om een hack waarna vervolgens ‘black-hat SEO’ gedaan wordt. In makkelijkere woorden: Er zullen stiekem op je website allerlei linkjes verborgen staan naar andere websites.

Wanneer een kwaadwillende zich als eigenaar heeft aangemeld voor jouw website, dan zal het vermoedelijk om de een van de volgende redenen zijn:

  • Om een sitemap in te dienen met nieuwe pagina’s die aangemaakt zijn en vol staan met spamlinks.
  • Statistieken bekijken hoe de black hat SEO campagnes presteren.
  • Notificaties bekijken om te controleren of Google ontdekt dat de website gehackt is.

Weet overigens wel dat hoewel een hacker zich kan laten verifiëren, dat de website nog steeds van jou is. Het is enkel dat de kwaadwillende ook alle informatie kan zien.

Nu je de vermoedelijke redenen weet waarom kwaadwillende dit doen, ben je wellicht ook benieuwd hoe dit kan gebeuren en wat je zou moeten doen.

Hoe kan iemand zich zomaar aanmelden?

Een website aanmelden bij Google Search Console kan op verschillende manieren. Met alle manieren weet je echter wel dat iemand toegang heeft tot iets wat eigenlijk niet zou mogen.

Zo kunnen kwaadwillende zich voornamelijk eenvoudig verifiëren door:

  • Een HTML-bestand die Google heeft gegeven op de server uploaden.
  • Een HTML-tag toevoegen.

Heel moeilijk is dit allemaal niet wanneer je toegang hebt tot de website.

Hoe weet je dat iemand zich heeft aangemeld?

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te reageren wanneer iemand zich als eigenaar heeft aangemeld bij de Google Search Console. Door snel te reageren kun je de schade beperken.

Om snel te reageren zal je zelf ook bij Google Search Console aangemeld moeten zijn als eigenaar van je website. Doe dit dus meteen als je dit nog niet gedaan hebt.

Wanneer je een geverifieerde website-eigenaar bent en er wordt voor je website een nieuwe eigenaar aangemeld, dan krijg je van Google een e-mail met als onderwerp “nieuwe eigenaar voor jewebsitenaam”. Het mailtje ziet er als volgt uit:

Nieuwe eigenaar Google Search Console

Zoals je ziet geeft Google ook al direct aan dat je meer onderzoek moet doen als je de nieuwe eigenaar niet kent. Je wordt dan naar deze pagina gebracht.

Wat moet je doen als je de nieuwe eigenaar niet herkent?

Wanneer je de nieuwe eigenaar niet herkent, dan is het zaak om deze eigenaar zo snel mogelijk te verwijderen uit de Search Console.

Om dit te doen zal je wel eerst de verificatiemethode die gebruikt is door de kwaadwillende verwijderen. Dit is meestal een HTML-bestand op de server of een HTML-tag in de code. Wanneer de verificatiemethode weg is kun je de gebruiker verwijderen.

Je kunt een gebruiker in Search Console verwijderen door naar Instellingen -> Gebruikers en rechten te gaan en vervolgens bij de gebruiker die je wil verwijderen op ‘Toegang verwijderen’ te klikken.

Maak je website hackvrij

Je bent er nog niet door enkel de gebruiker te verwijderen in de Search Console van Google. Je website is gehackt en besmet. Het is dus zaak om zo snel mogelijk een scan uit te voeren, alle besmette bestanden op te schonen en alle wachtwoorden aan te passen. Daarna zal je ook het lek moeten dichten. Vermoedelijk is je website niet volledig up-to-date, dus voer alle updates uit.

Wanneer je dit niet zelf kan, kun je het best hulp zoeken bij een professional of bij een goede WordPress hosting provider kun je hier ook (tegen betaling en soms gratis) bij geholpen worden.

Aangezien een aanmelding in Google Search Console vaak op black hat SEO wijst, zal ik als ik jou was ook goed kijken of er nieuwe pagina’s zijn aangemaakt. Dit kan een datum hebben die allang voorbij is, zodat je het niet direct ziet staan in je overzicht. Controleer dus echt alle berichten en pagina’s.

Verder kunnen er ook op bestaande pagina’s van je website verborgen links staan zonder dat je er erg in hebt. Vaak wordt een vage kleur gebruikt die je bijna niet ziet en soms wordt het zelfs half achter bestaande tekst geplaatst, waardoor je het met het blote oog helemaal haast niet kan zien.

Eén reactie

  1. Inderdaad een keer last van gehad. Was op een nieuwe site die was net af, echter was men vergeten de “backdoor xml” te sluiten en een backup te maken. Kortom in weekend site gehackt en 900 linkjes erin geplaatst naar ons vreemde producten. Heel gedoe om te schonen en kostte enorm veel tijd, energie en ergernis. Dus attentie blijft geboden en hoe eerder je erbij bent hoe beter. Blijft overigens wel gek dat men daar zomaar zichzelf kan waarderen op deze wijze en er verder niets aan afschermen te doen blijkt te zijn?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *