Plugins om een online cursus website te maken met WordPress

Plugins om een online cursus website te maken

Wil je een cursus website bouwen met WordPress om jouw online trainingen te verkopen? Dit is een uitstekend idee.

Er zijn diverse voordelen aan het starten van een business in het verkopen van online cursussen. Je hoofddoel is natuurlijk het helpen van mensen met het bereiken van het resultaat waar zij naar verlangen.

Daarnaast is het ook de ultieme manier om mensen te bereiken. Hoe tof is het dat jij mensen de mogelijkheid geeft om op elk moment van de dag en waar dan ook op de wereld te leren?

Zeker sinds corona hebben we kunnen zien hoe fijn het is om dingen online te leren en weten we ook hoe belangrijk de online wereld voor je business is.

In dit artikel wil ik je helpen een begin te maken door je te vertellen welke software, plugins en programma’s je allemaal nodig hebt om een cursus website te bouwen met WordPress.

Wat heb je nodig om een online cursus website te maken?

Ik kan direct beginnen over allerlei randzaken en snufjes die jouw online cursus website geweldig zullen maken. Dit doe ik echter niet, ik wil starten met de absolute basis. De fundering van jouw online cursus website.

Denk aan de website software, de juiste plugin voor een online leeromgeving en plugins om ervoor te zorgen dat je betalingen kunt ontvangen.

WordPress website

WordPress

Het is een open deur, maar je hebt een website nodig en ik kan je alleen maar aanraden om een website met WordPress te maken.

Om een website te kunnen bouwen heb je weer hosting en een domeinnaam nodig. Wil je zelf een WordPress website maken? Ik leg je alles stap voor stap uit in het artikel “Hoe maak je een website in WordPress“.

Bij je WordPress website wil je natuurlijk ook een mooi design hebben. In WordPress kun je een thema gebruiken voor het design. Wil je een tip welk thema goed werkt met de online leeromgeving plugin? Het Astra thema hier uitstekend geschikt voor.

LearnDash – Online leeromgeving plugin

LearnDash logo

Wanneer je jouw WordPress website eenmaal hebt opgezet, zal je een plugin nodig hebben om een leeromgeving te maken in de website.

Voor de Webtalis Academy maak ik gebruik van LearnDash. Dit is de belangrijkste plugin van de website. LearnDash maakt namelijk een Learning Management System (LMS) van de website met ontzettend veel functionaliteiten.

De plugin is redelijk eenvoudig in te stellen, waardoor je op een simpele manier nieuwe cursussen kunt toevoegen met verschillende modules, lessen, categorieën en quizzen. Cursisten kunnen tevens goed bijhouden waar zij precies gebleven waren, zodat de volgende keer vanaf dat punt begonnen kan worden.

Het is mogelijk om kleine cursussen te maken, maar ook echt hele grote. Het is dus maar net wat je zelf zou willen. Daarnaast is het ook mogelijk om memberships te verkopen.

In mijn ogen kun je niet zonder LearnDash als je een online cursus website wilt bouwen met WordPress. Het is op dit moment de nummer 1 plugin voor online leeromgevingen.

WooCommerce

WooCommerce

LearnDash heeft net als veel andere online leeromgeving plugins van zichzelf helaas geen iDEAL oplossing. LearnDash werkt echter wel uitstekend met de webshop plugin WooCommerce.

Je kunt alle cursussen eenvoudig koppelen aan WooCommerce, waardoor het een ideale partner is om in combinatie met Mollie betalingen te ontvangen via iDEAL en andere betaalmethodes.

In WooCommerce hoef je alleen maar een uniek product aan te maken, de prijs in te voeren en aan te geven tot welke cursus mensen toegang mogen krijgen na het aanschaffen van dit product.

Naast WooCommerce zal je ook de LearnDash WooCommerce Integration add-on van LearnDash moeten installeren.

Mollie

Mollie logo

Wanneer je betalingen wil ontvangen heb je een betaalprovider nodig. Ik maak al meer dan 7 jaar zonder problemen gebruik van Mollie.

Er zijn geen aanmeldkosten en je hoeft ook niet maandelijks een bedrag te betalen. Het enige waar je een kleine vergoeding voor moet betalen bij Mollie is wanneer een transactie is geslaagd. Kortom, alleen wanneer je iets verkoopt.

De transactiekosten zijn één van de laagste op de betaalprovider markt. Zo betaal je bijvoorbeeld slechts €0,29 per transactie via iDEAL.

Mollie Payments for WooCommerce

Mollie WooCommerce plugin

Wanneer jij je hebt aangemeld bij Mollie, kun je met de plugin Mollie Payment for WooCommerce een koppeling maken tussen Mollie en jouw website maken.

Dankzij de koppeling kun je via WooCommerce betalingen ontvangen met Mollie via betaalmethodes als iDEAL, PayPal, Bancotact, Creditcard en SEPA-incasso.

Precies wat je nodig hebt als je jouw cursussen online wilt verkopen. In het artikel WooCommerce Mollie iDEAL plugin leg ik je uit hoe je je kunt aanmelden bij Mollie en betalingen kunt ontvangen.

Back-up plugin voor je online cursus website

Wanneer je goede WordPress website hosting hebt zit je al vrij goed, want dan wordt er minimaal dagelijks een automatische back-up van je website gemaakt en is het vrij eenvoudig om terug te zetten.

Dit is een uitstekend begin, maar het is nog vele malen beter om alles in eigen hand te houden. Ik kan je dus alleen maar aanraden om een back-up plugin te installeren, zodat je ook zelf back-ups kunt maken.

Wanneer je een gratis plugin zoekt, kun je voor de plugin UpdraftPlus gaan. Wil je extreem goed zitten met real-time back-ups die extern worden opgeslagen en malware scanning? Dan kun je voor de betaalde optie VaultPress (heet nu Jetpack Backup) gaan.

WooCommerce EU VAT Number

In Europa zijn allerlei regels als het gaat om het berekenen van BTW. Zo moeten Nederlandse bedrijven gewoon de BTW betalen als er een online cursus aangeschaft wordt. Buitenlandse bedrijven in Europa met een geldig btw-nummer hoeven dit in eerste instantie niet te betalen. Verder zijn er nog allerlei andere regeltjes.

Ik ben geen accountant, dus ik zal hier verder niet uitgebreid op in gaan in dit artikel, maar vanwege alle regels heb je iets nodig om de BTW voor buitenlandse bedrijven op de juiste manier automatisch te laten verlopen.

Wanneer je enkel en alleen aan Nederlanders online cursussen wil verkopen, dan heb je deze plugin niet nodig. Wil je aan buitenlanders verkopen, dan is het een must-have plugin om de btw te regelen. Bij mij kopen naast Nederlanders ook veel Belgen cursussen, zodoende dat ik hier een plugin voor heb moeten zoeken.

Een heel verhaal, maar de oplossing op dit probleem is de EU Vat number plugin. Simpel gezegd controleert deze plugin (via de officiële VIES API) of iemand een geldig BTW-nummer invoert, of er BTW betaald moet worden of dat de BTW moet worden verlegd.

WooCommerce subscriptions (voor abonnementen)

Wanneer jij een membership website wilt waar mensen bijvoorbeeld voor een maandelijks bedrag al jouw cursussen mogen volgen, dan is WooCommerce Subscriptions jouw redder.

Deze plugin is een extra toevoeging op WooCommerce die ervoor zorgt dat er automatisch nieuwe bestellingen worden gemaakt.

Doordat deze plugin ook goed samenwerkt met Mollie, kan er na iedere nieuwe bestelling automatisch een betaling voor je geïncasseerd worden. Er wordt automatisch geïncasseerd op het rekeningnummer waar de eerste iDEAL betaling mee is voldaan.

Vimeo (om je video’s online te zetten)

Het kan heel goed zijn dat je video’s wil maken voor jouw online cursus. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen deze video’s kan bekijken, dus YouTube valt hierdoor af.

Je kunt als alternatief overwegen om alle video’s op je eigen server te plaatsen, maar dit vraagt om veel ruimte en dataverkeer. Je kunt het naar mijn mening alsnog beter extern hosten, maar dan bij een goede provider waar je jouw video’s kunt beschermen.

Vimeo Plus is waar ik altijd gebruik van maak. Het is de betaalde variant van Vimeo, maar daardoor krijg je de mogelijkheid om je video’s goed te verbergen en kun je zelf bepalen op welke domeinnamen de video’s getoond mogen worden.

Het maakt dus niet uit of iemand anders de videolink “steelt”. Wanneer het alleen op jouw website getoond mag worden, kan de videolink ‘dief’ helemaal niets met de link. Je video’s zijn bij Vimeo dus veilig en het Vimeo logo hoeft niet zichtbaar te zijn bij de video’s, dus qua branding heb je ook geen last van Vimeo.

Contactformulieren plugin

WPForms Lite

Het is belangrijk om altijd bereikbaar te zijn voor je cursisten. Er is dan ook geen twijfel over mogelijk dat je minimaal een contactpagina met een contactformulier op je website moet hebben.

Er zijn echt ontzettend veel contactformulieren plugins voor WordPress te vinden. De populairste is Contact Form 7, maar ik zou tegenwoordig liever voor een Drag en Drop interface gaan. WPForms Lite is in dit geval een goede keuze.

Uitbreidingen voor je online cursus website

Hierboven staan alle tools waar je echt niet zonder kunt als je een cursus website wil bouwen met WordPress. Er zijn echter altijd nog handige uitbreidingen. In bepaalde situaties kunnen dit ook echte must-have plugins zijn. Benieuwd welke plugins dit zijn? Laten we beginnen.

WooCommerce Checkout Field Editor

Wanneer je velden wilt aanpassen, toevoegen of verwijderen op de afrekenpagina, dan kan de plugin Checkout Field Editor hier uitstekend bij helpen.

Ik heb op mijn eigen online leeromgeving met behulp van deze plugin onder andere de posities van een aantal velden aangepast en een aantal velden weggehaald die overbodig waren. Lees ook het artikel: WooCommerce velden aanpassen op de afrekenpagina.

WooCommerce PDF Invoice

WooCommerce kun je aan diverse boekhoudprogramma’s waar je facturen mee kunt maken koppelen. Ik zou dus eerst controleren of er voor het boekhoudprogramma waar jij van gebruik maakt ook een koppeling is. Is dit het geval, dan zou ik hier gebruik van maken.

Heb je nog helemaal niks van dit alles of heb je een plugin nodig die facturen kan maakt?

De plugin WooCommerce PDF Invoice is in dit geval de ideale oplossing. Zodra er een bestelling betaald is wordt er automatisch een factuur gegenereerd die met de bevestigingsmail mee wordt gestuurd. Meer over deze plugin kun je ook lezen in het artikel: WooCommerce facturen maken.

Doordat er verschillende regels zijn voor de BTW, heb ik wel de code van de plugin iets moeten aanpassen om ervoor te zorgen dat er BTW verlegd kwam te staan in de gevallen dat dit nodig was.

Kadence WooCommerce Email Designer

Kadence WooCommerce email Designer plugin

De betaling is verricht en het geld is binnen. Een e-mail naar de cursist volgt vervolgens al snel. Gek genoeg worden deze e-mails vaak toch niet heel goed opgemaakt door de website-eigenaar.

E-mails zijn echter heel goed om je online cursus website mee te onderscheiden. Zo kun je bruikbare informatie over de cursus toevoegen en je merk beter opbouwen.

Met de plugin Kadence WooCommerce Email Designer kun jij jouw e-mails precies zo opmaken als de huisstijl van je website.

Bekijk ook het artikel: WooCommerce e-mail template aanpassen.

Loco Translate – voor de vertaling

Loco Translate

Alle plugins zijn gericht op de Engelse taal. Nu zijn er voor diverse plugins ook direct Nederlandse vertalingen beschikbaar, maar dit is helaas niet voor alle plugins het geval.

Mocht je Engelse woorden op je website tegenkomen, dan kun je deze met de plugin Loco Translate vertalen. Gewoon via je eigen website. Zo heb je mooi geen gedoe met externe programma’s en FTP om de vertalingen te uploaden naar je website.

Lees ook het artikel: Hoe je een WordPress plugin of thema kunt vertalen.

Custom Login Page Customizer

Custom Login Page Customizer

De standaard inlogpagina van WordPress is niet iets waar je heel vrolijk van zal worden. Het laat je cursisten alleen maar zien dat je van WordPress gebruik maakt. Dit is overbodige informatie en sommige mensen weten niet eens wat WordPress precies is en raken hiervan in de war.

Het beste is om de inlogpagina om te toveren naar een pagina die volledig past bij de huisstijl van jouw website. Met de plugin Custom Login Page Customizer kun je de kleuren en logo aanpassen, zodat het helemaal bij jouw online cursus website past.

Bekijk ook het artikel: WordPress inlogpagina aanpassen.

Conditional Menus

Heb je meerdere cursussen in jouw online leeromgeving staan? Het is een idee om per cursus een apart menu in te stellen. Wat ik precies bedoel?

Wanneer iemand met een bepaalde cursus bezig is en op een pagina van deze cursus zit, dan is het heel fijn om in het menu snel naar een volgende module of les te gaan.

Algemene menu’s waar je alle cursussen in wil toevoegen zijn gewoonweg niet praktisch. Niet alle cursisten volgen tenslotte alle cursussen.

Met een plugin als Conditional Menus kun je per pagina instellen welk menu getoond moet worden. Bekijk ook het volgende artikel voor meer informatie over deze plugin: Verschillende menu’s per pagina in WordPress.

Koppeling met je e-mail marketing provider

Wanneer je een e-mail marketing provider hebt (ik gebruik ActiveCampaign) om nieuwsbrieven of e-mail updates te sturen naar jouw mailinglijst, dan is het helemaal geen gek idee om dit te koppelen aan je online leeromgeving.

Wanneer iemand een online cursus aanschaft, kun je deze bijvoorbeeld een aparte welkomstmail sturen. Je kunt de cursist tevens filteren uit toekomstige promotiemails over deze online cursus. Wel zo prettig.

Er zijn ontzettend veel verschillende e-mail marketing providers en dus ook ontzettend veel verschillende koppelingen met LearnDash/WooCommerce. Via Google kom je er al snel achter welke koppeling jij in jouw situatie kunt gebruiken.

Tijd om aan de slag te gaan

Met bovenstaande plugins heb ik al diverse websites met een online leeromgeving gebouwd. Ik heb niks voor je achtergehouden, dus je hebt geen reden om er niet mee aan de slag te gaan.

Alleen de echte doeners zullen uiteindelijk een online leeromgeving bouwen en een business kunnen opzetten met het verkopen van online cursussen. Ik hoop dat jij er ook één van bent.

Mocht je vragen hebben over plugins uit dit artikel, dan kun je hieronder in de reacties jouw vraag stellen. Wanneer je iets aan dit artikel hebt gehad zou ik het leuk vinden als je dit wilt delen. Heel veel succes met de start van jouw carrière in het maken en verkopen van online cursussen!

19 reacties

  1. Hoi Maikel

    Je zegt “Het is de betaalde variant van Vimeo, maar daardoor krijg je de mogelijkheid om je video’s goed te verbergen en kun je zelf bepalen op welke domeinnamen de video’s getoond mogen worden.”

    Als ik de Starter kies van het Vimeo abonnement. Kan ik met dat abonnement het bovenstaande al instellen?

    Groetjes van Nancy

    1. Ik maak geen gebruik van Huddle, dus hier kan ik niet alles over zeggen natuurlijk. Maar bij Learndash heb je uiteraard veel meer flexibiliteit en controle in plaats van een pakket waar je enkel kunt wijzigen wat er bestaat in het programma. Dat zou voor mij het belangrijkste verschil zijn.

  2. Hai Maikel, dank voor de uitgebreide beschrijving van alles wat je kunt/moet gebruiken voor een online cursus. Ik wil echter heel simpel gaan beginnen omdat ik nog niet exact weet wat ik nodig heb. Dus ik wou eerst maar eens beginnen met een pagina waar ik van alles kan opzetten maar wel met een login. Bestaat er een plugin of iets dergelijks waarmee ik een pagina kan maken met een login?
    Alvast mijn dank, Elian Smit

  3. Hallo Maikel, Heb je misschien ergens uitgelegd hoe je 1 iemand een gratis (maand)abonnement kan geven als uitzondering terwijl de cursussen verder gewoon betaald aangeboden blijven op de site. Ik heb het met wordpress-learndash-woocommerce en subscriptions opgebouwd. Ik heb geen idee waar ik het kan instellen?

  4. Hoi Maikel,
    Als ik kies voor Learndash blijft dan de gehele site exclusief op de server van mijn hostingbedrijf draaien of draait het ook gedeeltelijk op de server van Learndash?

    1. Enkel op de server van je eigen website. Het is een plugin die je installeert. De enige connectie die er met Learndash zelf is, is voor zover ik weet de licentie die via Learndash geverifieerd wordt, waarna je updates kunt krijgen voor de plugin.

  5. Hoi Maikel,

    Ik ben bezig met een geheel nieuwe website voor mijn leeromgeving (dus geen subdomein op mijn bestaande website), nu zie ik zie verschillende wordpress thema’s die je kunt gebruiken voor Learndash. Ik twijfel nu tussen Astra en Elementor. Beide ken ik niet, welke zou jij aanbevelen qua gebruiksvriendelijkheid?

  6. Heej Maikel,

    Ik probeerde deze plugin aan te kopen via jouw link: EU Vat number plugin, maar is het normaal dat ik dan een account moet aanmaken op wordpress.com?
    Ik wil helemaal niet met WP.com werken?
    Is deze plugin geschikt voor wordpress.org sites?
    Ik kan deze plugin niet aankopen alvorens WP.com ‘toegang’ te geven. Lijkt me een beetje raar.

    Ik hoor graag jouw feedback.
    Alvast bedankt,

    1. Dit klopt. De reden hiervan is dat WooCommerce van dezelfde eigenaren is als WordPress.com en ze als gebruikersaccount WordPress.com hanteren.

      De plugins zijn volledig geschikt voor WordPress.org. Ik gebruik het zelf ook.

  7. Hi Maikel,

    Kan ik middels deze weg ook zorgen dat klanten alleen de cursussen zien die ze hebben aangekocht, dus niet het hele aanbod?

    Ik ben aan het overwegen een dergelijke structuur te gebruiken voor mijn product, al zijn het geen echte cursussen. Het is de bedoeling dat de klant na aankoop toegang krijgt tot bepaalde digitale content per thema / aparte aankoop bestaande uit 7 delen.

    Bedankt!

  8. Hoi Maikel,

    helder en zeker bruikbaar stuk.

    Ik heb een korte vraag. Heb je een aparte wordpress installatie nodig voor de leeromgeving?
    Ik zie dat die van jouw op een subdomein staat, dus waarschijnlijk wel.

    Gr.

    1. Nee, je hebt geen aparte installatie nodig. Je kunt het integreren in iedere bestaande website. Het is een keuze om dit op een subdomein te plaatsen. Persoonlijk houd ik het liever gescheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *