Met welk programma kan ik een online cursus maken?

Met welk programma je een online cursus kunt maken

Update: Wil je een online cursus website maken? Bekijk hier met welke tools je dit kunt doen in 2020.

Wil jij een online cursus maken, maar heb je nog geen enkel idee met welk programma of welke plugin je dit kunt realiseren?

In deze aflevering van Webtalis TV vertel ik je hier alles over. Ik beantwoord namelijk de volgende vraag.

Met welk programma kan ik een online cursus maken?

Welke WordPress plugin voor een online cursus?

Natuurlijk beantwoord ik deze vraag met een WordPress plugin, want ik maak natuurlijk gebruik van WordPress en hier heb je genoeg mogelijkheden mee om een online cursus te maken.

De plugin die ik zelf gebruik voor de Webtalis Academy heet LifterLMS (update 2020: ondertussen gebruik ik LearnDash, soortgelijk maar in mijn ogen net wat beter en prettiger werken), dit is een Learning management system. Een andere optie is Wishlist Member en dit is ook zeker een goede optie waar ik al vaker mee gewerkt heb.

LifterLMS is een ontzettend uitgebreid systeem die je prima kunt gebruiken voor grote en kleine cursussen.

Enkele mogelijkheden die je hebt is het laten drippen van content. Je geeft dan mensen bijvoorbeeld pas na 5 dagen toegang tot de volgende les of wanneer er een quiz succesvol is afgerond. Wat ook meteen het volgende punt is, je kunt eenvoudig quizzen maken om de kennis van mensen te testen na een les. Super natuurlijk.

Verder kun je cursisten automatische e-mails sturen en kun je werken met gamifications, badges en certificaten om je cursisten extra te motiveren.

Tot slot kun je naast losse cursussen ook een membership lidmaatschap verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale membership level maken waarmee iemand overal toegang tot krijgt (of specifieke onderdelen). Je kunt het helemaal zelf bepalen.

Natuurlijk wil je wel betalingen kunnen ontvangen met iDEAL. Met lifterLMS kun je hiervoor een koppeling maken met WooCommerce. Hiervoor heb je wel een betaalde add-on nodig, maar dit is natuurlijk zeker de moeite waard om mensen de juiste betaalmogelijkheden te geven.

Alternatieve plugin

Een andere plugin waar je mee kunt werken is Wishlist Member. Deze plugin is betaald en ook hier heb je een koppeling met WooCommerce nodig om betalingen via iDEAL te ontvangen.

Het verschil tussen LifterLMS en Wishlist member is met name dat LifterLMS een echt leersysteem is en je alles per cursus ontzettend overzichtelijk bij elkaar kunt zetten. Bij Wishlist Member is dit iets minder handig, maar het is en blijft zeker een goede optie om te overwegen. Het is allemaal net wat minder uitgebreid, wat juist ook weer een pluspunt kan zijn.

Belangrijke dingen die je hier bijvoorbeeld wel mee kunt is content drippen en mensen direct koppelen aan een bepaalde mailinglijst.

Ik hoop dat alles een beetje duidelijk voor je is en dat je een keuze kunt maken tussen deze twee plugins. Heel veel succes met het maken van je online cursus!

9 reacties

 1. Hi Maikel, super bedankt voor je tip mbt Lifterlms! Precies zoals je zegt, erg veel en leuke mogelijkheden. Helaas lukt het met niet bij ‘quiz’ vragen te formuleren. Het kader klapt niet open. Weet jij toevallig hoe dit kan. En (nog belangrijker) weet jij hoe ik dit kan verhelpen?

  1. Dit is vermoedelijk een JavaScript conflict met een andere plugin of iets dergelijks. Je zou dit kunnen testen door alle plugins uit te schakelen (behalve LifterLMS) en controleren of het dan wel weer werkt. Werkt het, dan kun je alle plugins weer 1 voor 1 inschakelen om de boosdoener te ontdekken.

 2. Een vraag over LifterLMS, hier zitten nog best wat kosten aan of zie ik dat verkeerd? Omdat je aangeeft in de tekst dat de add-on geld kost om de betaling via WooCommerce te maken, las ik tussen de regels door dat de plugin wellicht free was. Of lees ik het verkeerd en is LifterLMS op zichzelf gratis maar kost iedere add-on die je nodig hebt $99 per stuk/perjaar?

 3. Hi Maikel, Dank je wel voor de informatie! Ik werk voor een vrouwelijke onderneemster die met wordpress lifterlms werkt. Ze biedt online programma’s voor vrouwen over de hele wereld aan. Wat raad je aan qua betalingen?
  Deelnemers uit NL moeten via iDEAL betalen, betalen euro’s, en inclu btw. Andere deelnemers wil je graag via Stripe en / of Paypal laten betalen, hier gelden prijzen in dollars, zonder btw.

  1. Omdat je iDEAL nodig hebt, zal je toch de koppeling met WooCommerce moeten maken. Ik werk zelf altijd met Mollie. Hiermee kun je betalingen ontvangen via iDEAL en ook met PayPal. De euro/dollar prijzen gaan dan ook via WooCommerce.

 4. Dank voor de cursus plugin tips Maikel! Nog een vraagje; zouden we de koppeling met WooCommerce kunnen overslaan door de plugin Paytium te gebruiken voor directe iDEAL betalingen?

  1. Nee, want er moeten accounts komen voor de gebruikers en deze moeten toegang krijgen tot een bepaalde cursus. Met de WooCommerce LifterLMS koppeling wordt dit allemaal goed gekoppeld en doorgezet. Bij Paytium zal dit niet het geval zijn, tenzij dit ingebouwd wordt in de plugin.

  2. Hallo Erna

   Wat Maikel zegt klopt, Paytium kent geen integratie met LifterLMS. Je kunt wel creatieve alternatieve manieren bedenken om dit te doen (content als cursus aanbieden aan gebruikers) maar dan gebruik je dus niet LifterLMS, tenzij je een integratie programmeert (of laat programmeren).

   Zo’n alternatieve menier moet maar net bij je concept passen.

   Je kunt na een geslaagde betaling je eigen code draaien en dus ook een WordPress gebruiker maken en een bepaalde rol geven, en vervolgens de content alleen zichtbaar maken voor die rol. Zie:
   https://www.paytium.nl/handleiding/veelgestelde-vragen/#kan-ik-na-een-betaling-mijn-eigen-code-8216draaien8217

   Alternatieve manieren bijvoorbeeld: Paytium heeft een koppeling met ActiveCampaign (en MialChimp) en je zou de content na geslaagde betaling dan met AC of MC kunnen drippen (om de x tijd een automatische email met inhoud van de cursus).

   Overigens zie ik nu dat LifterLMS een integratie met Zapier heeft, en Paytium sinds kort ook. Wellicht is het dan mogelijk na een betaling in Paytium die data via Zapier te verwerken en het eea. in LifterLMS daarna aan te maken. Maar daar heb ik persoonlijk geen ervaring mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *