Quiz maken in WordPress

Quiz maken in WordPress

Quizzen worden steeds vaker gebruikt op websites. Een quiz kan onder andere zorgen voor meer leads, meer betrokkenheid en dat bezoekers langer op je website blijven.

Het goede nieuws is dat je helemaal niets van programmeren hoeft te weten om een quiz te maken op jouw WordPress-website. Het enige wat je nodig hebt is een goede plugin, de vragen en antwoorden en eventueel nog wat afbeeldingen om de boel op te vrolijken.

Met de Quiz plugin die ik in dit artikel ga behandelen, kun je ook nog e-mailadressen verzamelen, verschillende uitkomsten laten zien, en nog veel meer.

Wil jij een quiz maken op jouw WordPress-website, maar heb je geen idee hoe je dit moet doen? Maak je geen zorgen, na het lezen van dit artikel zal het geen probleem meer voor jou zijn.

Redenen om een quiz te maken

Voordat we een quiz maken, is het fijn om te weten wat de voordelen van het maken van een quiz kunnen zijn. Vaak wordt een quiz namelijk meer gemaakt als “bijzaak”. Website-eigenaren richten zich liever op het maken van nieuwe blog posts, het verder ontwikkelen van de website of het afhandelen van bestellingen.

Een quiz geeft je een nieuwe manier om interactie met je bezoekers te creëren. Het is namelijk niet alleen leuk om te maken, mensen willen ook graag het resultaat dat behaald wordt delen (via social media) en blijven door een quiz langer op de website hangen.

Twijfel je of een quiz wat voor jouw website is? Hieronder heb ik een aantal redenen voor je waarom het goed zou kunnen zijn om een quiz op jouw website te implementeren.

Het geeft je bezoekers iets te doen: Oké, dit was makkelijk binnen te koppen, maar het is natuurlijk wel zo. Een quiz kan ontzettend leuk en leerzaam zijn om te maken.

Je kunt met een quiz je mailinglijst uitbreiden: Ben je al weleens een quiz tegengekomen waar je jouw naam en e-mailadres moet geven om het resultaat te bekijken? Dit is een uitstekende manier om jouw mailinglijst verder uit te breiden. Mensen hebben al zoveel actie ondernomen, dat deze laatste stap om de uitslag te zien ook nog wel kan.

Een quiz kan de conversie verhogen: Heb je een webshop of verkoop je bepaalde diensten en denk je dat een quiz niks voor jou kan betekenen? Fout gedacht. Wat dacht je van een quiz waarmee je bezoekers vragen laat beantwoorden, waardoor je kunt bepalen welk product het beste bij de situatie van de bezoeker past? Een koop knop voor het product op de resultatenpagina is zo gemaakt.

Je krijgt meer social media shares: Quizzen en uitslagen van mensen die een quiz hebben gedaan zie je vaak genoeg voorbij komen op social media. Je kunt dankzij een quiz dus ook zeker meer mensen bereiken.

Je kunt meer over je bezoekers leren: Wanneer je meer over je bezoekers wilt leren, kun je ook een quiz maken. Waar hebben jouw bezoekers het meeste interesse in, hoeveel kennis heeft een bezoeker over het onderwerp en dat soort dingen. Je kunt er allemaal achter komen.

Zoals je kunt lezen is het helemaal niet zo gek om een WordPress quiz plugin te installeren op jouw website om de mogelijkheid te krijgen om een quiz te maken. Het opent allerlei mogelijkheden voor jouw business, webshop of blog.

Laten we dus maar snel starten met de WordPress quiz plugin die ik zelf gebruik voor een aantal van mijn klanten en waar ik erg tevreden over ben.

Quizzen maken met Thrive Quiz Builder

Thrive Quiz Builder overzicht

Er zijn diverse WordPess quiz plugins waar je gebruik van kunt maken. De plugin die ik regelmatig voor mijn klanten gebruik, is de plugin Thrive Quiz Builder.

Simpel gezegd kun je met deze plugin gewoon hele professionele quizzen maken, zonder ook maar een regel code te kennen. De mogelijkheden zijn oneindig. Ik zal voordat ik uitleg hoe je quizzen kunt maken een aantal functionaliteiten beschrijven waar je gebruik van kunt maken met Thrive Quiz Builder.

Waarom Thrive Quiz builder?

De reden dat ik deze plugin gebruik is puur om het feit dat het mega gebruiksvriendelijk is, je verschillende soorten quizzen kunt maken, statistieken van de quiz kunt zien, een inschrijfformulier kunt plaatsen voordat je de resultaten kunt zien en resultatenpagina’s kunt maken gebaseerd op de antwoorden.

4 verschillende soorten quizzen

4 verschillende quiz soorten

Je kunt kiezen uit 4 verschillende soorten quizzen. Je kunt voor Number, Percentage, Category en Right/Wrong gaan.

Met Number kun je antwoorden een x aantal punten geven en op de resultatenpagina laten zien hoeveel punten iemand heeft gescoord. Eventueel is het ook mogelijk om verschillende resultatenpagina’s te laten zien aan de hand van het aantal punten dat is gescoord.

Met Percentage geef je geen nummer als resultaat, maar een percentage. Bijvoorbeeld: Je hebt 80% van de vragen goed of Je hebt 60% kans om je doel te behalen als je zo doorgaat.

Met Category krijgen deelnemers een resultaat te zien gebaseerd op de antwoorden die ingevuld zijn. Zo kan een quiz bijvoorbeeld op de vraag “Welke sport past het best bij mij” gebaseerd op de antwoorden het antwoord “Basketbal” geven.

Tot slot heb je ook nog de Right/Wrong quiz optie. Op de resultatenpagina krijgen deelnemers dan te zien hoeveel antwoorden er goed ingevuld zijn in de quiz.

Quiz statistieken waar je iets aan hebt

We houden allemaal van statistieken. In de Thrive Quiz builder kun je ontzettend veel statistieken bekijken. Je kunt resultaten per dag, week en maand bekijken. Je kunt statistieken zien hoeveel mensen zijn begonnen aan de quiz en hoeveel mensen het voltooid hebben. Je kunt bekijken waar mensen afhaken in de quiz. Per vraag bekijken wat voor antwoorden er zijn gegeven, gebruikersstatistieken bekijken en hoe vaak de quiz gedeeld is via sociale media.

3 Quiz templates om te gebruiken

Zodra je een quiz wilt maken, kun je een template selecteren. Zo kun je kiezen voor de optie Build from Scratch om een quiz van begin af aan op te bouwen.

Met de List Building optie staat direct ingesteld dat de resultatenpagina pas getoond wordt nadat een bezoeker zijn of haar e-mailadres achterlaat.

Met de Social Shares optie krijg je een quiz die geoptimaliseerd is om te delen. Zo kun je een social share badge maken die bezoekers kunnen gebruiken om te delen met vrienden, waardoor de quiz weer meer aandacht krijgt.

Super gebruiksvriendelijke Quiz Builder

De quiz builder is natuurlijk een belangrijk onderdeel van een WordPress quiz plugin. Persoonlijk vind ik de builder waarmee je quizzen kunt maken super gebruiksvriendelijk.

De knop om nieuwe vragen toe te voegen is altijd zichtbaar. Vragen in een bepaalde volgorde zetten of aan specifieke antwoorden linken gaat verder ook probleemloos. Het is eigenlijk zoals je hierboven op de afbeelding kunt zien een soort visuele editor waar je alle vragen en antwoorden kunt zien.

Dynamische resultatenpagina’s

Waar ik een groot fan van ben, is dat je dynamische resultatenpagina’s kunt maken. Zo kun je een resultatenpagina maken voor alle variaties van je quiz. Je kunt dus voor ieder resultaat een andere pagina met verschillende inhoud tonen.

Zo kun je ook verschillende conversie doelen hebben. Voor het ene resultaat kun je je bijvoorbeeld richten op een aanmelding voor je mailinglijst, terwijl je bij een ander resultaat wellicht liever wilt dat het gedeeld wordt op social media.

Los van bovenstaande punten is er nog veel meer mogelijk. Hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe jij een quiz kunt maken op jouw WordPress-website.

Video handleiding: WordPress quiz maken

In onderstaande video laat ik je zien hoe je met Thrive Quiz Builder een quiz kunt maken op je WordPress-website. Aan het einde van de video kun je een simpele quiz maken en weet je ook hoe je deze op je website kunt integreren.

Abonneer je op mijn YouTube kanaal

Wil je de uitleg liever op je gemak in tekstvorm lezen, dan is dit natuurlijk ook geen probleem. Lees dan vooral hieronder verder.

Hoe je een quiz kunt maken in WordPress

Wanneer je onderstaande uitleg wilt volgen, heb je de plugin Thrive Quiz Builder nodig. Zodra deze plugin actief staat op je website, kun je naar “Thrive Dashboard -> Thrive Quiz Builder” gaan om je eerste quiz te maken.

Quiz maken in WordPress met Thrive Quiz Builder

Bovenaan zie je direct een knop met “Add new” staan en ook onder de tekst zie je een vak waar je direct op kunt klikken om je eerste quiz aan te maken.

Mocht je eerst een Quick Start Tutorial willen bekijken van de makers van deze plugin, dan kun je dit ook eenvoudig doen voordat je start door op de link te klikken.

Eenmaal op “Add New” geklikt, kun je een template selecteren die je wilt gebruiken voor je quiz. In dit geval kies ik voor “Build from scratch”, omdat ik je zoveel mogelijk wil laten zien, maar als een andere optie beter bij je past kun je hier zeker voor gaan. Wanneer je een keuze hebt gemaakt kun je op “Continue” klikken.

Quiznaam invoeren

Je krijgt nu bovenstaand scherm te zien om een naam voor je quiz in te voeren. Dit zal je alleen intern zien, zodat je quizzen van elkaar kunt onderscheiden. Op de website zelf kunnen bezoekers de naam die je hier invult niet zien. Zodra je een naam hebt verzonnen kun je weer op “Continue” klikken.

Ondertussen ben je bij een soort van tourguide gekomen die je moet helpen met het maken van je quiz. De eerste stap is dat je een quiz type moet uitzoeken en selecteren.

Quiz type uitzoeken

Er zijn 4 soorten quiz types. Deze zijn met name verschillend in hoe mensen kunnen scoren met de antwoorden en wat voor resultaat er te zien is op de resultatenpagina.

Number geeft een score in nummers, bij Percentage krijg je de score in percentages, bij Category kun je zelf mogelijke resultaten geven afhankelijk van de antwoorden van de bezoeker en bij Right/Wrong is er natuurlijk maar 1 juiste antwoord per vraag, waardoor je uiteindelijk op de resultatenpagina te zien krijgt hoeveel antwoorden je goed hebt.

Zodra je een quiz type hebt geselecteerd kun je doorgaan en krijg je de mogelijkheid om een quiz style te kiezen.

Quiz style selecteren

Er zijn een aantal verschillende templates waar je uit kunt kiezen. Bekijk de templates en kies voor de template die je het mooiste vindt of die bij de kleuren van je website past. Eenmaal een template geselecteerd, kun je op “Choose Style” klikken om verder te gaan.

Quiz structuur - Vragen en antwoorden

We krijgen nu een goed overzicht van de builder en hoe het proces verloopt. Zoals je ziet krijgen mensen eerst de vragen en daarna de resultatenpagina.

Aan de rechterkant zie je ook nog de mogelijkheid om een Splash Page en Opt-in Gate toe te voegen, maar laten we eerst op “Manage” klikken bij het blokje Questions, zodat we de vragen en antwoorden kunnen toevoegen.

Vragen en antwoorden maken voor je quiz

We zijn nu echt in de quiz builder. Dit is de plek waar je alle vragen en antwoorden kunt toevoegen. Mocht je het interessant vinden, kun je eerst op “Quiz Start” klikken om een video uitleg te krijgen van de makers.

Wil je direct beginnen met het toevoegen van vragen, dan kun je op “Add Question” klikken om je allereerste vraag te maken.

Type quizvraag selecteren

Je kunt hier kiezen wat voor type vraag je wilt maken. Wil je een vraag maken waarbij de antwoorden met kiesknoppen staan of wil je een vraag maken waarbij je ook afbeeldingen toevoegt aan de antwoorden? De keuze is aan jou. Ik kies in dit geval voor de eenvoudige optie “Multiple Choice with Buttons”.

Quizvraag maken

Bovenaan bij “Question text” kun je direct de vraag invoeren die je wilt stellen in de quiz. Aan de linkerkant kun je eventueel een afbeelding toevoegen die je bij de vraag kunt gebruiken, maar dit is niet verplicht. Hetzelfde geldt voor de description, je hoeft alleen een beschrijving in te vullen als je iets wilt toelichten.

Bij Answers moet je natuurlijk de verschillende antwoorden invullen. Elke keer wanneer je een antwoord gemaakt hebt, kun je op de “New answer” knop klikken om een extra antwoord toe te voegen.

Aangezien ik in dit geval voor een nummers quiz heb gekozen, kun je per vraag ook nog punten geven. Deze worden gebruikt voor het eindresultaat.

Zodra je een vraag en de antwoorden hebt toegevoegd, kun je op “Save” klikken om verder te gaan. Je kunt nu uiteraard verder gaan met je andere vragen door opnieuw op “Add Question” te klikken.

Quizvragen aan elkaar linken

Eenmaal al je vragen gemaakt, moet je de vragen nog aan elkaar linken om de volgorde te bepalen. Je doet dit vrij eenvoudig. Het is een kwestie van de vragen uit elkaar slepen en vervolgens via de rondjes verbinden, zoals je op bovenstaande afbeelding ook kunt zien.

Er zijn nog wat geavanceerde mogelijkheden. Zo kun je ook instellen dat als een bezoeker een bepaald antwoord selecteert, hij of zij een andere vraag krijgt dan bij de andere antwoorden. Je moet hiervoor vanaf het rondje met het antwoord slepen naar een andere vraag.

Zodra je alles eenmaal naar wens hebt ingesteld, kun je rechtsonder op “Save & Exit” klikken om verder te gaan met andere onderdelen van de quiz.

Resultatenpagina maken voor je Quiz

Resultatenpagina aanpassen

Het laatste wat je nodig hebt om een quiz af te ronden en klaar te hebben om op je website te plaatsen, is een resultatenpagina. Deze pagina krijgen mensen te zien zodra de laatste vraag is beantwoord.

Klik op “Manage” onder Results Page om de resultatenpagina naar wens aan te kunnen passen.

Resultatenpagina bewerken

Je komt nu op een pagina uit waar je eventueel ook split-test variaties kunt maken van de resultatenpagina. Hier ga ik alleen nu niet dieper op in. Klik op het blauwe bewerk knopje om de resultaten aan te passen.

Template uitkiezen voor de resultatenpagina van de quiz

Je kunt nu een keuze maken uit 3 verschillende standaard templates. Kies voor de template die je het beste lijkt. Bij alle templates kun je alles nog naar wens aanpassen.

Standaard resultatenpagina bij Thrive Quiz Builder

Hierboven zie je een standaard template en zoals je aan de rechterkant kunt zien, kun je nog van alles toevoegen en eventueel ook verwijderen. Het is een page builder waarin je alles naar wens kunt instellen.

Klik tot slot op “Save Work” en dan heb je in principe je eerste quiz gemaakt! Waarom zeg ik in principe? Nou, je hebt nog een aantal extra mogelijkheden. Op dit moment heb je namelijk de vragen en de resultatenpagina. Je kunt verder ook nog een splash pagina maken en een opt-in gate.

Splash page maken voor je quiz

Een splash page is content die je kunt laten zien voordat een bezoeker met een quiz is gestart. Het is een soort van pagina die de bezoeker kan overtuigen om met de quiz te beginnen.

Splash-pagina toevoegen aan de quiz

Om een splash page toe te voegen aan je quiz, kun je aan de rechterzijde op het knopje “Splash page” klikken. Daarna komt het aan de linkerkant naast de questions te staan en kun je op “Manage” klikken om het te bewerken.

Splash page maken en bewerken

De splash pagina kun je net als de resultatenpagina bewerken aan de hand van een page builder. Ik heb er zelf niet iets heel moois van gemaakt, maar de mogelijkheden zijn oneindig. Je kunt er echt wat moois van maken.

Opt-in gate instellen voor je quiz

Wat je tot slot ook nog kunt instellen is dat er een inschrijfformulier voor je mailinglijst wordt getoond voordat mensen de resultaten kunnen bekijken.

Opt-in Gate toevoegen aan een quiz

Een opt-in gate kun je toevoegen door aan de rechterkant op “Opt-in Gate” te klikken. Vervolgens zal er een Opt-in Gate box tussen Questions en Results Page komen te staan. Klik op “Manage” om het inschrijfformulier in te stellen.

Opt-in formulier instellen in Thrive Quiz Builder

Zoals je ondertussen gewend bent kun je alles naar wens aanpassen. De Engelse teksten vertalen hoeft dus geen enkel probleem te zijn. Daarnaast kun je ook forceren dat het formulier ingevuld moet worden. Je doet dit door het blokje met de tekst “Skip this step” te verwijderen.

Natuurlijk moet je verder natuurlijk wel je e-mail marketing provider koppelen om mailadressen te verzamelen. Er is ondersteuning voor alle grote bekende providers, dus dit zal geen probleem moeten zijn. Om je e-mail provider te koppelen, moet je op het formulier klikken en daarna linksboven op “Connect form to service”.

Formulier aan service koppelen.

Je krijgt dan de volgende twee mogelijkheden. Persoonlijk zou ik voor “New Api connection” kiezen, daar dit handig is voor als je meerdere quizzen gaat maken.

Nieuwe API connectie toevoegen

Wanner je nog geen API van je e-mail marketing provider hebt gekoppeld aan Thrive Quiz Builder, zal je hier nog niks kunnen selecteren. Klik op “Add new API connections” om een koppeling te maken.

Nieuwe connectie toevoegen

Je komt nu op een pagina uit waar je op “add new Connection” kunt klikken om je e-mail marketing provider uit te zoeken.

E-mail marketing provider selecteren

Je kunt zoeken naar je e-mail marketing provider door naar beneden te scrollen of door de naam van je provider in te typen. Selecteer je provider om verder te gaan.

ActiveCampaign koppelen aan de quiz

Zelf gebruik ik ActiveCampaign. Hier moet ik de API URL en API key voor invullen om de software met elkaar te verbinden. Afhankelijk van jouw e-mail provider moet je wellicht andere dingen invullen.

Wanneer je de benodigde informatie hebt ingevuld, kun je in elk geval op “connect” klikken om alles succesvol te koppelen. Je kunt nu weer terug naar de pagina waar je jouw Opt-in Gate maakt.

ActiveCampaign koppelen aan het quiz inschrijfformulier

Wanneer je nu weer jouw e-mail marketing provider wilt koppelen, zal je zien dat deze netjes wordt weergegeven. Klik op je provider en doorloop daarna alle stappen om alles netjes met elkaar te verbinden en in de juiste lijst te laten komen.

Vergeet tot slot niet om onderaan de pagina op “Save Work” te klikken.

Voeg je quiz aan een pagina toe

Wanneer je bovenstaande stappen hebt gevolgd, zal jij jouw eerste quiz succesvol gemaakt hebben. Het enige wat je nog hoeft te doen, is de quiz toevoegen aan een bericht of pagina.

Quiz shortcode kopiëren

Om een quiz toe te voegen aan je website heb je de shortcode nodig. Je kunt deze altijd rechtsboven vinden in je quiz dashboard. Kopieer de shortcode en ga vervolgens naar je bericht of pagina.

Shortcode widget toevoegen in de Gutenberg editor

Zoek nu in de Gutenberg editor de shortcode widget op en voeg deze toe aan je bericht of pagina. Gebruik je nog de klassieke editor, dan hoef je dit niet te doen en kun je de shortcode direct plakken in je bericht.

Wanneer je het shortcode blok toegevoegd hebt, kun je de shortcode plakken. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de pagina publiceren en je quiz staat online.

Conclusie

Quizzen kunnen van toegevoegde waarde zijn voor jouw business, webshop of blog. Het geeft je de mogelijkheid om meer interactie te krijgen met je bezoekers, te achterhalen hoe bezoekers ergens tegenaan kijken, je kunt bezoekers sturen naar bepaalde producten en het is een mooie manier om je mailinglijst uit te breiden.

Er zijn diverse WordPress quiz plugins op de markt, maar de plugin die ik aanbeveel is Thrive Quiz Builder. Ik ben fan van de eenvoud van deze plugin en de mogelijkheden om inschrijfformulieren te maken en je focus te richten op social media.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog ergens vragen over hebben, laat het dan gerust weten in de reacties hieronder.

14 reacties

 1. Interessant artikel! Is het ook een optie om na het invoeren van een aantal vragen de uitslag via een automatische mail te laten versturen?

  Ik ben namelijk op zoek naar een plugin die mij kan helpen bij het creeren van een soort beroepskeuze test. Na het invoeren van de vragen wil ik de uitslag via een automatische mail laten verzenden. Mocht je hier andere plugins voor weten dan hoor ik het graag!
  Alvast bedankt voor je reactie.

 2. Dag Maikel,

  Mooi artikel!

  weet je ook of je bij de resultatenpagina meerder resulaten kunt laten zien. Bijvoorbeeld 57 % dit
  43 % dat en 23% zo….
  Dat je als het ware de top 3 laat zien van de 8 mogelijkheden…

  Zou fijn zijn om te horen,

  alvast dank!

  Edwin

 3. Hoi Maikel,

  Ik krijg het niet voor elkaar om de Quiz te koppelen aan Mailblue. Het scherm wat jij laat zien ziet er tegenwoordig anders uit. Ik heb de api connectie, maar toch krijg ik na het invullen van de email geen email met resultaat toegezonden. Wat mis ik hier? Heel graag jouw reactie, want ik raak beetje gefrustreerd…. Ik wil namelijk de quiz gaan gebruiken als mijn gratis weggever zo meteen op mijn nieuwe site Groet Maaike

  1. Ik heb het nooit over dat er een e-mail kan worden toegezonden met de resultaten van de quiz. Het gaat er enkel over dat mensen het e-mailadres achter kunnen laten om zich in te schrijven op je mailinglijst, waarna daarna de resultatenpagina zichtbaar wordt. Wat je vervolgens zelf met het mailadres doet en wat voor e-mails je stuurt zal je bij je e-mailmarketing provider moeten instellen.

 4. Beste maikel
  Ik lees je handeleidingen altijd
  Nu heb ik een vraag. Weet je of deze builder ook geschikt kan zijn om een pubquiz te maken of ken je er eentje ? Het gaat eigenlijk ook om de scorepublicatie.

 5. Hoi Maikel, dank voor je duidelijke uitleg. Ik wil deze quiz builder graag gebruiken in combinatie met een ENFOLD Theme. Weet je of dat compatible is?

 6. Hi Maikel,

  Dat ziet er goed uit.
  Ik kan helaas de plug-in niet vinden.

  Ik hoop,dat jij mij deze kunt geven.
  Alvast bedankt.

  Heb jij ervaring met Wp bakery ik wil een portfolio toevoegen, maar hij link niet door.

  Ik hoor het graag.

  Super bedankt alvast.

 7. Hi Maikel,
  Bedankt voor je duidelijke uitleg. Weet je toevallig of er ook een vergelijkbare plugin is (gratis)? Mijn baas wil namelijk zo min mogelijk uitgeven…

  Ik hoor het graag!

  1. Er zijn wel diverse gratis quiz plugins te vinden als je zoekt via WordPress.org, maar mijn inziens komen deze plugins niet echt in de buurt van deze. Ik heb ook niet echt een tip welke gratis plugin nou echt de beste is, je zou dit kunnen uittesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *