Rank Tracker, een handige tool om je website ranking te controleren

Rank Tracker

Wanneer je een of meerdere websites beheert is het altijd handig om te bekijken hoe je berichten en pagina’s ranken op bepaalde zoekwoorden in de zoekmachines.

Om mijn rankings in de zoekresultaten te controleren gebruik ik sinds enige tijd Rank Tracker van Link-Assistant.com. Dit programma is in de Nederlandse taal te gebruiken.

Ik begon anderhalve maand geleden met de gratis editie om te kijken of deze tool goed werkt. Ondertussen gebruik ik al een kleine maand de betaalde versie omdat het mij beviel en ik zo meer functionaliteiten kan gebruiken en alles op kan slaan.

Je rankings controleren is handig omdat je zo kunt bekijken welke artikelen goed scoren en voor verkeer zorgen. Je kunt tevens ook zien welke artikelen juist niet scoren en voor bijna geen verkeer zorgen.

Wanneer je deze informatie weet kun je de artikelen eventueel nog beter optimaliseren om hogerop te komen in de zoekmachines.

Handige functionaliteiten van Rank Tracker

De hoofdfunctie waar je Rank Tracker voor kunt gebruiken is natuurlijk om de ranking van je website(s) op bepaalde zoekwoorden bij te houden. Rank Tracker haalt deze gegevens uit de zoekresultaten via je eigen verbinding, tenzij je gebruik maakt van een proxy.

Met Rank Tracker kun je zelf bepalen tot hoe diep je de zoekresultaten wilt controleren. Standaard staat ingesteld dat de top 100 wordt doorzocht, maar je kunt dit ook verlagen naar de top 10 of verhogen naar maximaal de top 1000. Ik zou echter persoonlijk nooit verder gaan dan de top 100.

Je kunt met Rank Tracker ook zoveel keywords voor je websites bijhouden als je zelf wilt. Rank Tracker kent hierin geen limieten en je hoeft er niet meer voor te betalen. Het enige kleine nadeel dat je hebt bij veel keywords is dat het ietsjes langer duurt om alle gegevens bij elkaar te verzamelen.

Het maakt overigens niet uit op welk land je je richt met je website, je kunt in Rank Tracker ontzettend veel zoekmachines van allerlei landen selecteren.

Hieronder staat een lijst met alle zoekmachines die je alleen in Nederland al kunt selecteren. Voor andere landen kun je weer andere lokale zoekmachines selecteren.

Zoekmachines Nederland in Rank Tracker

Je kunt data filteren en sorteren

Wanneer je Rank Tracker zijn werk hebt laten doen kun je de data bekijken in een spreadsheet achtige omgeving. Je kunt de spreadsheet sorteren op ranking, keywords, en op nog wel meer onderdelen.

Je kunt daarnaast ook zelf bepalen welke gegevens worden weergegeven in de spreadsheet, zodat je alleen de voor jou belangrijke gegevens kunt zien in een mooi overzicht. Wat ik zelf altijd belangrijk vind is dat de URL wordt weergegeven waarmee je op een bepaald zoekwoord rankt, dit is bij Rank Tracker gewoon mogelijk.

Verder is het natuurlijk ook handig om direct te zien of je ranking is gestegen of gedaald voor een bepaald zoekwoord. Hieronder een voorbeeld hoe de spreadsheet eruit kan zien.

Spreadsheet

Dit is slechts een fractie van de gegevens die je kunt laten zien, dit is puur om je ranking te bekijken, er is nog veel meer mogelijk.

Voortgang grafiek voor je rankings

Wat ik zelf altijd leuk vind om te bekijken is hoe je na verloop van tijd steeds beter scoort op bepaalde zoekwoorden. Rank Tracker laat dit in een mooi grafiekje zien.

Voortgang grafiek in Rank Tracker

Het is echter ook mogelijk dat je ziet hoe je steeds verder weg zakt in de zoekresultaten en dit is natuurlijk minder leuk om te zien.

Een bijkomende functie in Rank Tracker is dat je ook de rankings van je concurrenten kunt bijhouden. Je kunt de resultaten van je concurrenten ook in hetzelfde grafiekje zien en ook op een aantal plekken meer.

Rank Tracker zijn werk laten doen op de automatische piloot

In principe kun je Rank Tracker eenmalig instellen zodat het daarna automatisch je ranking controleert.

Je kunt instellen of het eenmalig, dagelijks, wekelijks of maandelijks moet gebeuren op een tijdstip dat je zelf kunt kiezen. Je computer moet in dit geval wel aanstaan zodat Rank Tracker ook daadwerkelijk de taak kan uitvoeren.

Je kunt vervolgens de resultaten bekijken wanneer het je een keer uitkomt.

Nieuwe keywords vinden waarop je kunt proberen te scoren

Wat anders maakt dan andere programma’s is de vele mogelijkheden. Naast het bijhouden van je posities in zoekmachines kun je ook zoeken naar nieuwe keywords waarop je kunt gaan scoren.

Met de Keyword suggestie functionaliteit kun je keywords zoeken via de Google Adwords zoekwoordplanner, gerelateerde zoekopdrachten, SEMRush, en nog veel meer. Ook hierbij geldt dat je het land kunt selecteren waarvoor je wilt ranken.

Het enige wat je hoeft te doen is selecteren via welke tool je naar keywords wilt zoeken en vervolgens kun je meerdere keywords invullen die Rank Tracker als startpunt zal gebruiken.

Keyword suggestie in Rank Tracker

Bekijk op welke keywords je het beste kunt scoren

Een andere hele handige functie in Rank Tracker is dat je per keyword kunt bekijken wat de keyword moeilijkheidsgraad is.

De moeilijkheidsgraad wordt gebaseerd op factoren als page/domein pagerank, links naar pagina/domein, content optimalisatie, social shares, alexa rank, en nog veel meer.

Wanneer je nieuwe keywords hebt gevonden waar je op wilt scoren kun je al direct de moeilijkheidsgraad laten genereren door Rank Tracker.

keyword moeilijkheidsgraad

Verder kan Rank Tracker ook nog laten zien hoe vaak per maand mensen naar het keyword zoeken, hoeveel competitie er is en hoeveel bezoekers je ongeveer kunt verwachten als je op plek nummer 1 rankt.

Aan de hand van deze informatie wordt per keyword een cijfer gegeven in de Keyword Efficiëntie Index (KEI) om te laten zien welke zoekwoorden de moeite waard zijn om je op te richten.

Professionele SEO Rapporten maken

In de Enterprise versie van Rank Tracker heb je ook de mogelijkheid om rapporten te genereren van alle gegevens die je hebt verzameld.

Dit is een handige functie wanneer je het professioneel wilt aanpakken en ook voor bedrijven die rankings en dergelijke bij moet houden. Er zijn in totaal 6 rapport varianten waar je uit kunt kiezen.

Google captcha probleem waar ik tegenaan liep

Naarmate ik Rank Tracker voor steeds meer websites ging gebruiken viel het mij op dat ik in Google een captcha moest invullen om aan te geven dat ik wel een echte gebruiker ben.

Dit komt omdat Rank Tracker gebruik maakt van je eigen internetverbinding en als je veel websites controleert je natuurlijk veel verschillende opdrachten uitvoert achter elkaar.

Je zal van dit probleem helemaal geen last meer hebben wanneer je gebruik maakt van een proxy. Heb je geen proxy, dan kun je in de instellingen het een en ander aanpassen.

Zo kun je gebruik maken van menselijke emulatie, waardoor je zoekopdrachten vertraagd uitvoert. Het nadeel hieraan is wel dat het controleren van de posities wat langer duurt.

Kom je er echt niet uit, dan kun je je project sturen naar de klantenservice en vragen welke instellingen je het best kunt gebruiken. Je kunt dit doen via “Help – Stuur project naar klantenservice”.

Controleer je ranking niet vaker dan 1 keer per dag

Rank Tracker houdt je rankings bij, het is daarom niet nodig om vaker dan 1 keer per dag je rankings te controleren. Het is bij Rank Tracker zelfs zo dat je het maar 1 keer per 24 uur kunt doen.

Doe je het eerder dan lijkt het op het begin dat Rank Tracker draait, maar binnen een paar seconde is die klaar en krijg je geen vernieuwde resultaten. Je moet dus echt 24 uur wachten voordat je Rank Tracker opnieuw gebruikt.

Het kan dus handig zijn om gebruik te maken van de functie waarmee je Rank Tracker automatisch 1 keer per dag laat draaien.

Hoeveel kost Rank Tracker?

Rank Tracker is onderdeel van de SEO Powersuite bundel van Link-assistant.com. Het is echter ook mogelijk om Rank Tracker los van deze bundel aan te schaffen.

Rank Tracker heeft drie verschillende versies:

Wanneer je een betaalde versie aanschaft krijg je gratis een abonnement van 6 maanden op de Rank Tracker Search algo updates. Als je na 6 maanden nog steeds tevreden bent en gebruik wilt blijven maken van Rank Tracker kun je je abonnement verlengen om langer gebruik te maken van Rank Tracker.

De prijs begint bij € 6,95 voor 1 maand, maar wanneer je kunt ook voor langere periodes verlengen wat het goedkoper maakt. Het beste tarief is € 3,05 per maand, dit is bij een abonnement van 36 maanden.

Indien je twijfelt of Rank Tracker iets voor jou is kun je natuurlijk altijd eerst de gratis versie proberen en bekijken hoe het bevalt.

Klik hier en bestel Rank Tracker of download de gratis versie

SEO PowerSuite

Indien je ook geïnteresseerd bent in de andere programma’s van Link-assistant.com zoals Website Auditor, SEO SpyGlass en LinkAssistant, dan kun je gebruik maken van de bundelprijs van SEO Powersuite. Voor de Professional versie betaal je dan € 299,- en voor de Enterprise versie €699,-.

Ik zal hieronder nog even in het kort beschrijven wat de andere programma’s van de SEO Powersuite bundel voor je kunnen doen.

Website Auditor

Website AuditorMet Website Auditor kun je websites analyseren op allerlei SEO factoren. Zo kun je onder andere bekijken of er pagina’s een 404 error geven, wat de keyword dichtheid is van een bepaalde pagina, of je duplicate, lege of te lange titels hebt, en nog veel meer andere on-page optimalisatie factoren.

Website Auditor kan je handige tips geven om je website verder te optimaliseren. Je kunt tevens natuurlijk ook je concurrentie bekijken en zien hoe zij het aanpakken.

SEO SpyGlass

SEO SpyGlassMet SEO SpyGlass kun je bekijken wat voor backlinks je concurrenten hebben. Het is dus mogelijk om de volledige backlink strategie te ontdekken. Je kunt zien waar de meest waardevolle links vandaan komen, waarom deze links waardevol zijn, welke anker teksten gebruikt worden, en nog veel meer.

Je kunt vervolgens zelf je eigen backlink strategie bepalen en wellicht proberen om een link te krijgen op de meest waardevolle websites.

LinkAssistant

LinkAssistantLinkAssistant is de hoofd tool van SEO PowerSuite waarmee je goed kunt bijhouden wat je allemaal aan linkbuilding doet.

LinkAssistant kan je veel tijd besparen omdat het werk van je overneemt. Wanneer je een keyword invult gaat het programma voor je zoeken naar geschikte linkpartners.

Verder kun je ook een linkdirectory voor je website maken met een formulier die andere mensen kunnen invullen om links te ruilen.

Je kunt tevens ook controleren of je linkpartners niet per ongeluk je link verwijderen of de waarde van de link weghalen voor zoekmachines doormiddel van javascript, nofollow tag, etc.

Tot slot is er ook nog een e-mail client ingebouwd waarin je alle e-mails met betrekking tot linkbuilding kunt bijhouden en er zijn sjablonen die je kunt gebruiken voor aanvragen en andere dingen.

Klik hier en bestel SEO powersuite of download de gratis versie

Conclusie over Rank Tracker

Rank Tracker is een erg uitgebreide en handige tool om de rankings van je website bij te houden in de zoekmachines. Het heeft erg veel functionaliteiten en is vrij eenvoudig te gebruiken.

Je moet het programma wel goed instellen zodat je geen last krijgt dat je opeens in Google een Captcha code moet invullen wanneer je zelf gebruik wilt maken van Google. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te realiseren en kun je altijd om hulp vragen bij de klantenservice.

Het is zeker de moeite waard om Rank Tracker eens uit te proberen wanneer je op zoek bent naar software die je posities in de zoekresultaten laat zien.

9 reacties

 1. Hoi Maikel, klopt bovenstaand verhaal nog? Ik lees dat het ranking onderzoek nu via hun server loopt waardoor de captcha problemen tot het verleden behoren? En heb je nog nieuwe inzichten of opmerkingen nu je SE Powersuite al wat langer gebruikt?

  1. Dit durf ik eerlijk gezegd niet te zeggen. Persoonlijk ben ik gestopt met het tracken van mijn posities. Het draait prima en ik zie stijgingen, dus ik geloof het voor mezelf wel. Wanneer je dit echter leest zou het heel goed kunnen hoor, het is een goede verbetering waar destijds al veel vraag naar was.

 2. Van wat je onder de kop(pen) ‘Hoeveel kost Rank Tracker?’ (en ‘SEO PowerSuite’) schrijft begrijp ik iets niet. Eerst noem je gratis en bedragen en daarna heb je het over abonnementskosten per maand?

  1. Wanneer je betaald krijg je een licentie en 6 maanden gratis Search algo updates. Wanneer je na 6 maanden nog steeds updates wilt ontvangen, wat nodig is om het programma te kunnen blijven gebruiken, dan moet je hier per maand voor betalen.

  1. Bij mij werkt het prima, vandaar dit artikel. Zoals ik het daar lees kregen ze af en toe helemaal geen resultaten te zien en staat er niets over hoe accuraat het is (wat overigens naar mijn ervaring prima is). Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

   1. Het Google Captcha probleem waar ik ook ervaring mee heb gehad. Wanneer je teveel zoekwoorden in een kort tijdsbestek afspeurt kan het zijn dat je een Google Captcha moet invullen. Bij heel veel zoekwoorden en de verkeerde instellingen kan dit veroorzaken dat je op een gegeven moment geen resultaten meer krijgt omdat er dus eigenlijk een Captcha ingevuld moet worden in Google.

   2. Wanneer je bij de betaalde versie binnen 24 uur opnieuw de website ranking wilt controleren lijkt het alsof Rank Tracker draait, maar binnen een paar seconde krijg je geen vernieuwde resultaten. Je moet dus echt 24 uur wachten voordat je Rank Tracker opnieuw gebruikt. Bij de betaalde versie kun je instellen dat Rank Tracker 1x per dag automatisch draait. (zal dit puntje straks nog even in het artikel verwerken)

   Ik ben ook niet de enige die hier positief over is. Yoast (van de WordPress SEO plugin), heeft dit programma ook bij zijn aanbevolen SEO tools staan op zijn website.

   Verder kom je er natuurlijk alleen achter hoe accuraat e.d. het is door zelf gebruik te maken van het programma. Dit kan al met de gratis versie. Je kunt dan eventueel af en toe handmatig kijken of de ranking die het programma geeft ook daadwerkelijk klopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *