Wanneer je start met een nieuwe website of wanneer je al een tijdje bezig bent, dan ligt je focus vaak op één ding. Ranken in Google en dan het liefst hoog op de juiste zoekwoorden.
Waar je zo’n 8 jaar terug super eenvoudig met een nieuwe website kon ranken, is dit hedendaags een stuk moeilijker geworden. Het lijkt alsof je moet bewijzen dat je website goed genoeg is en geen eendagsvlieg is.
Zelf ben ik begin november met een nieuwe website begonnen over een totaal ander onderwerp dan WordPress. Ik neem je in dit artikel mee met het proces dat ik heb doorlopen.
Dit wil niet zeggen dat je direct rankt, maar wel dat Google van het bestaan van je website af weet en je artikelen in de zoekresultaten komen.
Meld je aan bij Google Search Console
Nadat ik een aantal artikelen had gepubliceerd heb ik mij direct aangemeld bij de Google Search Console. Dit is een tool die Google gratis ter beschikking stelt.
Met de Google Search Console kun je rapporten bekijken om het zoekverkeer en de prestaties van je site te meten, problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat je site opvalt onder de zoekresultaten van Google.
Met andere woorden. Je ziet als er iets fout is met je website en deze niet geïndexeerd kan worden. Daarnaast kun je ook je sitemap uploaden, dit is iets wat ik altijd doe, zodat Google precies weet welke pagina’s er op je website staan.
Kortom, als je start met een nieuwe website, dan kun je het beste jouw website aanmelden en je sitemap direct uploaden. Op deze manier heb je de meeste zichtbaarheid.
Desalniettemin kan het nog even duren voordat je de eerste pagina van je website in de zoekresultaten ziet staan. Dit is niet direct na het indienen van je sitemap en kan rustig een aantal dagen duren.
Doe een zoekwoordenonderzoek
Mooi, je hebt de eerste stap gezet. Het volgende wat je zal moeten doen, eigenlijk al voordat je een website start, is een zoekwoordenonderzoek.
Door dit te doen kom je erachter welke zoekwoorden interessant zijn voor jouw website en waar veel naar gezocht wordt.
Je kunt dit doen met bijvoorbeeld doen met gratis tools als de Google Keyword Planner en Ubersuggest of je kunt betaalde tools gebruiken als SEMrush en Ahrefs. Ik zeg je niet welke tool je moet gebruiken, het is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Optimaliseer je pagina’s voor een specifiek zoekwoord
Wanneer je weet welke zoekwoorden interessant voor je website zijn, dan kun je hier pagina’s voor bouwen en optimaliseren. Kies de zoekwoorden met een mooi zoekvolume, maar waar de competitie niet enorm is.
Met een plugin als Yoast SEO kun je op een pagina een zoekwoord aangeven waarop je wilt focussen. Je pagina wordt vervolgens geanalyseerd waarna je tips krijgt hoe je pagina beter kan worden.
Let op: Optimaliseer altijd maar één pagina voor één specifiek zoekwoord. De reden hiervan is dat je niet met jezelf moet concurreren en je Google beter goed duidelijk kunt maken welke pagina voor een bepaald zoekwoord moet ranken.
Optimaliseer je homepage voor algemene woorden die goed zijn voor jouw business. Je pagina’s voor producten en diensten kun je optimaliseren voor zoekwoorden die hiervoor in aanmerking komen. Je snapt denk ik het idee wel.
Door goed gestructureerd te werk te gaan geef je jouw bezoekers, en hierdoor ook Google, duidelijkheid over je website, pagina’s en voor welke zoekwoorden je wilt ranken.
Snelheid en performance optimalisatie is belangrijk
Google waardeert websites met een hoge snelheid en performance. Het is daarom belangrijk om jouw website goed te optimaliseren.
Sinds 2018 is paginasnelheid een rankingsfactor in Google, omdat dit een groot onderdeel is voor een goede gebruikerservaring. Je website kan daarom het best binnen 2 seconden geladen worden en goed geoptimaliseerd zijn voor de Core Web Vitals.
Om de snelheid te meten gebruik ik altijd Pingdom Tools. Om de performance te testen voor desktop en mobiele apparaten gebruik ik altijd Google PageSpeed Insights.
Je krijgt hier een score en aanbevelingen hoe je jouw website kunt verbeteren. Het kan af en toe wel iets te technisch zijn, dus het kan zijn dat je hiervoor iemand moet zoeken die je ondersteuning geeft.
Creëer goede content
Om meer rankings en bezoekers te krijgen naar je nieuwe website, is het ook belangrijk om artikelen te schrijven. Op deze manier kun je bezoekers ontvangen die op zoek zijn naar informatie en zoeken op informatieve zoekwoorden.
Je artikelen kunnen over van alles gaan. Het kan een artikel zoals deze zijn, het kunnen lijsten zijn, vergelijkingen, checklists, handleidingen en ga zo maar door.
Artikelen kunnen je waardevolle bezoekers opleveren die nog in de beginfase zitten om iets te kopen of af te nemen. Wanneer je kunt ranken op zoekwoorden die hier handig voor zijn en goede informatie levert, dan zullen deze bezoekers sneller geneigd zijn om later iets bij jou te kopen.
Tijdens je zoekwoordenonderzoek kun je onderwerpen identificeren waar potentiële klanten naar zoeken. Ontdek wat voor vragen klanten kunnen hebben en welk probleem opgelost kan worden.
Focus niet op de moeilijkste zoekwoorden
Het is altijd verstandig, zeker in het begin, om je te focussen op de wat langere zoekwoorden. Wanneer je bijvoorbeeld hondenvoer wilt verkopen, focus dan niet direct op hondenvoer. Hier is veel te veel concurrentie op en je zal niet snel bovenaan te vinden zijn.
Je kunt beter een zoekwoord gebruiken die iets uitlegt. Bijvoorbeeld hondenvoer om een Labrador op gewicht te houden. Ik noemde nu gewoon even iets geks, maar je snapt dat er voor dit soort onderwerpen minder geschreven wordt dan de algemene zoekwoorden, waardoor het makkelijker is om hier hoog voor te scoren. Super handig voor je nieuwe website.
Wanneer je eenmaal een goed zoekwoord hebt gevonden kun je de volgende dingen proberen om goed te scoren:
- Creëer lange artikelen (1500+ woorden).
- Gebruik het zoekwoord waar je op focust en ook synoniemen en variaties van dit zoekwoord.
- Zorg dat je content eenvoudig te lezen is. Gebruik koppen, lijsten, paragrafen en dat soort zaken.
- Lever waarde. Jouw artikel moet niet geoptimaliseerd zijn voor Google, maar de bezoeker ook echt iets opleveren. Ga dus niet te snel voor een verkoop of iets dergelijks.
Wanneer jouw artikelen goed zijn en populair in de markt waarin je actief bent, dan zal je ook sneller links van andere websites (backlinks) ontvangen. Dit helpt ook weer voor je ranking.
Maak gebruik van interne links
Wikipedia is een website die je regelmatig voorbij ziet komen als je ergens naar zoekt. Iets wat Wikipedia altijd enorm goed doet is het plaatsen van interne links.
Het maakt niet uit op welke pagina van de website je komt, je zal altijd links naar andere pagina’s van de website zien staan.
Dit is iets wat jij jezelf ook moet aanleren. Probeer altijd naar andere relevante pagina’s van je website te linken in je artikelen. Google volgt deze pagina’s ook en komt daardoor ook weer sneller achter je nieuwe artikelen.
Verder kan Google dankzij je interne links ook een beetje inschatten hoe belangrijk een pagina is op je website. Wanneer je nooit naar een bepaalde pagina linkt, dan zal Google ook niet verwachten dat deze belangrijk voor je is.
Onderschat YouTube niet
Waar je 8 jaar geleden nog in Google makkelijk binnen een maand hoge posities in de zoekresultaten kon behalen, is dit nu nog steeds het geval bij YouTube.
Wanneer jouw markt zich ervoor leent, dan zou ik mij ook zeker gaan focussen op het maken van video’s voor YouTube. Hiermee kun je sneller een grotere doelgroep bereiken dan met een nieuwe website.
Dit is voor mijzelf de grootste bezoekersbron op dit moment nadat ik mijn nieuwe website een maand terug ben gestart.
Hoelang duurt het voordat een nieuwe website rankt?
Het kan even duren voordat jouw nieuwe website rankt in Google. Reken zo maar op minimaal 6 maanden, maar het is natuurlijk ook afhankelijk van de markt waarin je zit, hoeveel concurrenten je hebt en hoeveel tijd en moeite je erin steekt.
Wanneer je nu een nieuwe website start kan het zo’n 3-4 maanden duren voordat je de eerste resultaten ziet en bezoekers ontvangt via Google.
Je kunt betere resultaten verwachten na zo’n 6-7 maanden. Tenminste, als je goed door blijft gaan. Na zo’n 6 tot 18 maanden kan je een serieus aantal bezoekers verwachten.
Conclusie
Het duurt altijd even voordat je begint te ranken in Google met je nieuwe website. Het is dan ook verstandig om een lange termijn strategie te hebben.
Hoewel het lang duurt is het wel de moeite waard om tijd in een nieuwe website te steken. Op de lange termijn krijg je tenslotte gratis bezoekers naar je websites die je kunt converteren naar klanten.
Laat je niet ontmoedigen doordat het in het begin lang kan duren voordat je start met ranken in Google. Bewijs jezelf en laat zien dat je geen opgever bent. Uiteindelijk zullen de resultaten vanzelf komen en klim je naar boven op weg naar hoge posities in Google.
Wat ik je als laatste tip wil meegeven is dat het altijd een goed idee is om je bezoekers bij te houden via een gratis tool als Google Analytics. Op deze manier kun je goed meten of je al meer bezoekers krijgt dan de maand daarvoor en je resultaten dus al beter worden.
8 reacties
Een vraag:
Ik heb een nieuwe website maar bij dekking krijg ik het bericht dat mijn pagina’s uitgesloten zijn, allemaal. Hoe kan ik dat oplossen?
Je hebt het al opgelost zo te zien. Vaak zitten dit soort dingen in een SEO plugin, tenzij je heel je website hebt uitgesloten.
Heel interessant en zeker nuttige tips ook voor bestaande websites (hetgeen bij mij het geval is)
Fijn om te horen dat je er iets aan hebt gehad.
Mooi artikel man
Thanks
Ha Maikel, wat geef jij toch altijd super veel waarde met jouw tips Dankjewel weer
Bedankt voor je positieve reactie. 🙂