Reageer jij op reacties die mensen achterlaten?

moet je reageren op reacties op je blog?

Het maakt niet uit om wat voor reden je een blog hebt en of dit zakelijk is of niet.

Er zal altijd iemand een keer een reactie achterlaten.

De vraag die je jezelf dan stelt is: “Ga ik op deze reactie reageren?”.

Voor mij persoonlijk is een reactie erg waardevol, het betekent iets.

Uit de duizenden blogs die er zijn, neemt iemand de tijd om op mijn blog een reactie achter te laten op een artikel die ik heb geschreven.

Dit heeft waarde (ook wanneer zij het oneens zijn), het is een teken van respect.

Waarom niet reageren onbeleefd is

Om een reactie niet te beantwoorden is naar mijn mening onbeleefd. Oké, er zijn wel enkele uitzonderingen (zie De waarheid over bloggen).

Maar bekijk het eens op deze manier: Je bent in een café en praat gezellig met je vrienden. Er komt iemand bijstaan die je nog niet kent en die stelt zich voor. Wanneer hij zich heeft voorgesteld, draai jij je toch ook niet meteen om zonder iets te zeggen.

In het echte leven zou je dit nooit doen (tenzij je een … bent ;)), je zegt beleefd gedag terug en geeft elkaar een hand.

Op je blog kun je hier precies hetzelfde over denken. Ik probeer daarom dus altijd te reageren op alle reacties die geplaatst worden. Het is een teken van respect en je laat zien dat je waardeert dat iemand een reactie achterliet.

Of ik nou 1 of 150 reacties krijg, ik zal altijd mijn best doen om zoveel mogelijk reacties te beantwoorden.

Hoe denk jij over reacties beantwoorden?

Misschien denk jij er precies hetzelfde over of misschien ben je het wel totaal met mij oneens, dat mag. Ik ben dan wel benieuwd waarom je het oneens bent, vertel dit gerust in de reacties.

Jij als blogger begint de conversatie, hier hoeft het echter nog niet te eindigen. Een reactie op jouw blog is een begin naar misschien wel een hele boeiende discussie waarvan iedereen wat van kan leren.

Waardeer jij reacties op je blog en hoe ga je hier mee om? Neem jij ook de tijd om (bijna) alle reacties te beantwoorden?

13 reacties

 1. Ik heb van de week mijn eerste reacties gekregen op mijn weblog, van onbekende mensen. Nou ik vond dit een behoorlijke mijlpaal en het geeft ook een boost om door te gaan met artikelen schrijven! Nu nog hopen dat de inspiratie niet opraakt… 😉

 2. Vroeger had ik het wat bizarre idee dat het reactieveld het exclusieve speelterrein was van de lezers/bezoekers. Sinds
  enige tijd probeer ik systematisch te reageren op ieder commentaar. Het heeft het voordeel dat je Google en je lezers toont dat je blog “leeft”.

 3. Zojuist een eerste reactie op mijn blog, in de lucht sinds drie dagen, mogen ontvangen. En natuurlijk gereageerd. De interactie maakt het volgens mij ook boeiender voor je lezers, omdat dan duidelijk blijkt dat er een persoon zit achter de blogs. En het is wel zo vriendelijk om te reageren op een stukje van iemand die de moeite heeft genomen om ‘iets’ van een blogartikel te vinden.

  1. Leuk dat je nu al een reactie hebt gekregen op je blog.

   Ben het met je eens. Het is ook leuk voor de lezer om te zien dat er interactie is tussen de lezers onderling en de persoon achter de blog.

   Ik denk dat het zelfs stimuleert dat mensen eerder een reactie achterlaten als zij zien dat er op hun reactie ook gereageerd zal worden.

 4. Ben nog bezig met mijn website dus weet niet hoe ik het precies ga aanpakken. Denk dat ik wel blij word als ik een reactie krijg haha.

  “Uit de duizenden blogs die er zijn, neemt iemand de tijd om op mijn blog een reactie achter te laten op een artikel die ik heb geschreven.” Zo is het maar net.

  Ga zo door!

 5. Ik ben het met je eens Maikel, de uitzonderingen zijn zeker reacties waarin mensen alleen maar “bedankt” zeggen, of de zogenaamde trollreacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *