Recente artikelen per categorie tonen in WordPress

Recente artikelen per categorie tonen in WordPress

In WordPress heb je standaard een widget waarmee je de recente berichten van je blog kunt laten weergeven in de sidebar of een ander gebied waar je widgets kunt laten weergeven.

In bepaalde situaties kan het beter zijn om de recente artikelen van een bepaalde categorie te tonen of wellicht wil je wel per categorie de laatste 3 artikelen tonen in de sidebar.

Helaas is het niet mogelijk om dit in te stellen met de standaard “Meest recente berichten” widget, maar gelukkig zijn er altijd weer manieren om dit wel voor elkaar te krijgen.

In dit artikel kun je lezen hoe je een widget kunt krijgen waarmee je artikelen van een specifieke categorie kunt laten weergeven.

Recente artikelen van een specifieke categorie weergeven

Om ervoor te zorgen dat je recente artikelen van een specifieke categorie kunt weergeven met behulp van een widget kun je het best een plugin installeren.

De plugin die we hiervoor kunnen gebruiken heet “Category Posts Widget”. Deze plugin is gemaakt om één ding goed te doen en dat is natuurlijk jou de mogelijkheid geven om artikelen per categorie te laten weergeven. Let er wel op dat je de goede plugin installeert, er zijn namelijk meerdere plugins met bijna dezelfde naam.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd kun je naar “Weergave -> Widgets” gaan. Je zal hier een nieuwe widget genaamd “Category posts” zien staan.

Wanneer je deze widget gebruikt heb je de mogelijkheid om in te stellen:

 • Category Posts Widget mogelijkhedenVan welke categorie je de recente artikelen wilt laten zien;
 • Hoeveel artikelen er mogen worden weergegeven;
 • Of de widget titel een link moet zijn;
 • In welke volgorde de artikelen worden weergegeven;
 • Of je de excerpt (uittreksel) van een artikel wilt tonen;
 • Of het aantal reacties moet worden getoond;
 • Of je de datum van het artikel wilt weergeven;
 • Of je een thumbnail wilt weergeven;
 • Hoe breed en hoog (in pixels) de thumbnail moet zijn.

Je hebt zoals je ziet dus behoorlijk wat mogelijkheden om alles helemaal naar wens in te stellen en goed bij je website te laten passen.

Wanneer je alles naar wens hebt ingesteld zou een artikel in de widget er eventueel zo uit kunnen zien:

Category Posts Widget voorbeeld

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld en kun je er ook voor kiezen om alleen de titel van de artikelen te laten weergeven. Het is helemaal aan jou om dit te bepalen.

Hoe je van meerdere categorieën de recente artikelen kunt laten zien in de sidebar of ander widget gebied? Je kunt dit eenvoudig bereiken door de widget nogmaals toe te voegen en een andere categorie in te stellen.

Ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft en dat het voor jou nu geen probleem meer is om recente artikelen per categorie te tonen in de sidebar van je website.

9 reacties

 1. Bedankt voor het delen.

  Om berichten per categorie op een pagina te tonen gebruik ik nu de plugin ‘List category posts’, maar visueel kan ik er weinig mee. Is er een plugin oid zoals hierboven, maar dan voor weergave op een pagina?

 2. Hoi,
  Ik heb de plugin geintstaleerd en kan nu van een bepaalde categorie links tonen in de sidebar. Als ik vervolgens op een link klik opent hij dit netjes, ik krijg alleen onderaan het recept (in dit geval) 2 knoppen (links rechts) met daarin de titel (tekst) van alle overige berichten (van alle categorien) dit wil ik niet. Kan ik dit weghalen?
  Gr. Angelique

  1. Dit heeft als ik het zo lees niks met de plugin te maken, maar dit zit ingebouwd in het thema. Wellicht dat je dit met een thema optie kunt uitschakelen en anders kun je het uit de code halen of verbergen met CSS.

 3. Hoi,

  Ik heb een gerelateerde vraag over de standaard blog widget in WordPress. Hierkomt komt standaard op de website een preview stukje van de tekst met de eerste paar zinnen. Wij hebben dit op onze homepage. Is het mogelijk om dit aan te passen naar zelfgekozen tekst? Ik kan het namelijk niet vinden. Weet jij dit toevallig? Ik hoor het heel graag!!

  1. Dit is geen standaard WordPress blog widget en zal in het thema verwerkt zitten. Het zal automatisch de excerpt pakken. Als het aan te passen is, dan is dit alleen te doen door de samenvatting optie te gebruiken en in te vullen in WordPress.

  1. In dit artikel gaat het over plugins die je met de .ORG variant direct kunt gebruiken. Bij de .COM variant heb je inderdaad een businessabonnement nodig om plugins te installeren.

   Het is op een andere manier helaas niet mogelijk om te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *