SEO: Afbeeldingen optimaliseren

SEO afbeeldingen optimaliseren

De zoekmachines willen domineren is en blijft een ding waar bloggers continu mee bezig zijn.

Google is de grootste zoekmachine en doet meerdere algoritme updates per jaar zodat de beste websites bovenaan komen en blijven staan.

Om goed te ranken in de zoekmachine moet je je puur richten op de bezoekers van je website.

Google probeert de beste resultaten voor haar bezoekers te krijgen, wanneer jij je hier op richt kan dit alleen maar goed zijn.

Je afbeeldingen optimaliseren doe je dus niet alleen voor Google, maar ook voor je bezoekers.

Google afbeeldingen domineren als een baas

Je afbeeldingen optimaliseren is een goede methode om goed te ranken in Google afbeeldingen en hier extra bezoekers mee te scoren.

Mensen houden ervan om afbeeldingen te zien die relevant en interessant zijn. Er kan op geklikt worden en zo komen deze mensen op je blog terecht.

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden, wees dus selectief met welke afbeeldingen je gebruikt in je blogberichten. Bekijk hieronder wat Matt Cutts van Google over het optimaliseren van afbeelding zegt.

Afbeelding optimalisatie tips

Afbeeldingen optimaliseren is makkelijker dan je denkt. Hieronder staan een aantal tips die je zou kunnen gebruiken om jouw afbeeldingen te optimaliseren.

Zoekwoord in bestandsnaam

Dit is de eerste stap die je kunt uitvoeren voordat je een afbeelding gaat uploaden. Wanneer je een foto van je fototoestel haalt of een stockphoto koopt, heeft het altijd een bestandsnaam die niets over de afbeelding zegt.

Hier heeft Google helemaal niets aan, maar wanneer je de juiste woorden erin zet kun je op dit zoekterm beter gevonden worden.

Geef je afbeelding dus een goede bestandsnaam zodat Google snapt wat er op de afbeelding wordt weergegeven.

Alt tag

Zodra je de afbeelding hebt geüpload in een WordPress bericht, kun je de afbeelding een alt tag meegeven. In WordPress wordt dit de alt-tekst genoemd.

Wanneer jij een plaatje ziet met een huilende baby weet jij direct wat je ziet. Wanneer de afbeelding echter niet geladen kan worden of bekeken wordt door een praatprogramma voor blinden, dan weet je niet direct wat het plaatje inhoud. Ditzelfde geldt voor een zoekmachine.

De Alt tag zegt in het kort wat er op de afbeelding staat, zodat mensen die de afbeeldingen niet kunnen zien ook weten waar het over gaat.

Bekijk hieronder wat Matt Cutts over de alt tag te vertellen heeft. (Het geluid is niet optimaal)

Wanneer je de alt tag invult kun je ook meteen de titel tag invullen, dit zorgt ervoor dat je nog beter gevonden kunt worden en dat je WordPress SEO beter in orde is.

Bestandsgrootte van je afbeelding

De snelheid van een website speelt tegenwoordig ook een factor om hoog te staan in Google. Dit komt omdat niemand in de wereld zin heeft om te wachten, helemaal niet op internet.

Wanneer je een afbeelding van je fototoestel afhaalt kan dit eenvoudig 4 MB groot zijn. Dit is prima wanneer je het naar een drukkerij wilt sturen of een fotoboek wilt maken, maar voor een website is dit te groot.

Wanneer een bezoeker 4 MB moet binnenhalen voordat hij de afbeelding kan zien, dan kan dit een aantal seconde duren. Dit is helemaal niet goed voor de gebruiksvriendelijkheid.

Het ergste is dat je wel de breedte en hoogte van je afbeelding hebt verkleind omdat het anders niet op je website past. Je laadt dus een afbeelding van 4 MB terwijl dit niet nodig is.

Gelukkig is het eenvoudig om op te lossen. Met programma’s als Photoshop en Paint kun je de breedte en hoogte van je afbeelding verkleinen waardoor de bestandsgrootte van je afbeelding drastisch daalt.

Tevens kun je jouw afbeelding ook nog eens in KB’s verkleinen zonder kwaliteit te verliezen met een WordPress plugin als WP smush.it of via de website Smush.it.

Zorg dus altijd dat je afbeeldingen altijd kleiner maakt. Klik hier voor meer informatie over het optimaliseren van afbeeldingen.

Moraal van het verhaal

Wanneer je erg veel tijd steekt in het schrijven van een perfect blogbericht, dan moet je niet aan je voorbij laten gaan dat de afbeeldingen geoptimaliseerd moeten worden.

Al deze stappen zullen je maar een paar minuten kosten (misschien wel minder), het is zonde om het over te slaan.