Wat is een slug in WordPress?

Wat is een slug in WordPress?

Wanneer je WordPress gebruikt kom je ontzettend veel verschillende dingen tegen waar je mee te maken krijgt.

Een slug in WordPress is een basisonderdeel waar je bij elk artikel mee te maken krijgt. De kans is aardig aanwezig dat je niet weet wat een slug precies is, maar dat je er wel degelijk naar kijkt bij je artikelen.

In dit artikel zal ik je vertellen wat een slug in WordPress nou precies is en kun je ook lezen wat voor invloed dit heeft op je zoekmachine optimalisatie.

Wat is een slug?

Een slug is een onderdeel van een URL dat meestal het artikel beschrijft. De slug is het gedeelte dat na je domeinnaam komt in de URL.

In WordPress staat standaard in de slug de titel van het artikel met een koppelstreepje (-) tussen de woorden in.

Hier is een voorbeeld van een slug in WordPress:

Slug in WordPress permalink

De titel van het artikel is WordPress SEO en WordPress heeft daarna automatisch de titel als slug gegenereerd (zie de woorden in het geel).

Wanneer WordPress een slug maakt voor een bericht of pagina, dan worden de volgende regels gevolgd:

 • In de slug komen alleen kleine letters;
 • Spaties worden vervangen voor een koppelstreepje;
 • Speciale karakters worden niet in de slug verwerkt.

Je hebt overigens altijd nog de mogelijkheid om de slug aan te passen door er dubbel op te klikken of om op de knop “bewerken” te klikken.

Voor categorieën en tags maak je ook slugs

Wanneer je een categorie of tag wilt aanmaken in WordPress moet je altijd het volgende invullen:

Slug maken voor een WordPress categorie

Zoals je ziet staat hier ook “slug” en dit is zoals WordPress het zelf zegt “de URL-vriendelijke versie van de naam” en “bevat alleen (kleine) letters, cijfers en koppeltekens”.

Een slug heeft invloed op je zoekmachine optimalisatie

De URL telt mee voor de zoekmachine optimalisatie van je artikel en daarom is het belangrijk dat je deze optimaliseert.

Google houdt van korte gebruiksvriendelijke URL’s en daarom kan het soms lonen om de automatisch gegenereerde slug aan te passen, waardoor de keywords extra opvallen omdat de onnodige woorden eruit zijn gehaald.

Zo kan het handig zijn om woorden als “en”, “of”, “als”, etc. uit de slug te halen. Wanneer je gebruikmaakt van de plugin WordPress SEO by Yoast zal je zien dat dit automatisch al voor je gedaan wordt.

De reden waarom dit soort woorden uit de URL kunnen is omdat Google weet dat deze woorden weinig tot geen waarde hebben. Je kunt deze dus beter weghalen om betere URL’s te creëren voor je artikelen.

Ik heb dit voor dit artikel ook gedaan. De titel is “Wat is een slug in WordPress?” en de automatisch gegenereerde slug was “wat-is-een-slug-in-wordpress”. Ik heb hier simpelweg “slug-wordpress” van gemaakt omdat dit gebruiksvriendelijker is, de zoekwoorden bevat en de lading dekt van waar het artikel over gaat.

Nu hoef je niet altijd bij alle artikelen de slug aan te passen, maar het is wel verstandig om hierop te letten wanneer je het artikel zo goed mogelijk wilt optimaliseren.

Kun je een slug veranderen nadat een artikel gepubliceerd is?

Het is mogelijk om de slug aan te passen nadat je een artikel gepubliceerd hebt. Het is echter niet verstandig om dit te doen omdat alle links naar de oude URL dan niet meer werken.

Nu is dit wel op te lossen door een 301 redirect te maken en de oude link door te verwijzen naar de nieuwe, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je dit bij alle artikelen gaat doen om het alleen maar mooier te maken.

Pas de slug alleen aan indien dit echt nodig is zorg dan dat er een 301 redirect komt te staan van de oude naar de nieuwe URL. Op deze manier komen je bezoekers altijd op de juiste pagina terecht en weet Google ook waar de pagina gebleven is.

Conclusie

Een slug is een onderdeel van de URL en komt altijd achter de domeinnaam te staan. De slug wordt door WordPress altijd automatisch gegenereerd en is gebaseerd op de titel.

Ondanks dat de slug automatisch voor je gemaakt wordt kan het verstandig zijn om het aan te passen en beter te optimaliseren om het gebruiksvriendelijker en beter voor de zoekmachines te maken.

Wanneer je een slug wilt aanpassen van een artikel dat al gepubliceerd is, dan moet je niet vergeten om altijd een 301 redirect te plaatsen.

Wist jij dat de tekst in de URL achter je domeinnaam bij een artikel een “slug” heet? Laat het weten in de reacties.

32 reacties

 1. hallo Maikel.
  dankzij jouw perfecte ultieme handleiding “hoe-maak-je-een-wordpress-website” heb ik een mooie website kunnen maken. Ik gebruik daarbij jouw voorbeeld van de Astra site “Lawyer”
  ik meen dat ik alle SEO alle informatie goed heb gezet, maar zodra ik via whataspp mijn website wil doorsturen komt nog steeds informatie van de “Lawyer” website. Ik heb een screendump gemaakt om te laten zien wat ik bedoel.
  Vraag is waar ik dat kan aanpassen.
  Bedankt alvast, groet, Jan

 2. Hoi, als ik in mijn dashboard de pagina snel bewerk en bij de slug iets schrijf als nederland-belgie of whatever, dan blijft dit bij de slug staan, maar als ik naar de pagina op de website ga staat er in de url /?page_id=7 … dit gebeurd voor al mijn pagina’s ookal pas ik de slug aan in het dashboard menu… wat doe ik fout? super bedankt voor hulp, ik kom er echt niet uit..

   1. Dit is ook het probleem waar ik tegenaan loop. In de instellingen (op de te bewerken pagina) kan ik niets bij de permalink aanpassen. Ik kan alleen maar: bekijk permalink aanklikken. Wat doe ik fout?

 3. Hallo Maikel, Ik heb 2 vragen. De 1e vraag is: Mijn pagina ‘Blogs’ geeft de melding ‘Forbidden. You don’t have permission to access ‘/blogs/’ on this server’. Alle andere pagina’s werken wel. Als ik mijn Permalinks-instellingen op Standaard zet, gaat het wel goed maar ik zet het liever op Bestandsnaam uiteraard. Weet je hoe dit kan worden opgelost? Ik heb al gewerkt aan ‘.htaccess’. En de 2e vraag: Hoe kun je in WordPress Gutenberg de Permalinks in een bericht aanpassen? Ik zie de Permalinks aan de rechterkant maar niet rondom de berichttitel staan.

  1. 1. Zou een fout in je htaccess-bestand kunnen zijn of een conflict met een plugin.
   2. Was voorheen ook bij de titel, maar is inderdaad in de laatste versie verdwenen. Nu kun je het wel gewoon rechts bij de permalinks aanpassen. Je moet wel minimaal een pagina als concept hebben opgeslagen voordat je dit ziet.

   1. Het aanpassen van de permalink lukt nog niet aan de rechterzijde. Daar staat onder Permalink ‘Bericht bekijken’. Hoe kun je de permalink aan de rechterzijde bewerken?

     1. Mijn blogs vielen weg met 403 foutmelding. Na het proberen van synchronisatie .htaccess ontdekte mijn hostprovider dat ik een foutje had gemaakt in de opstelling van het WordPress-menu. Met de oplossing van dit euvel lukte het ook weer om de permalinks te
      bewerken. Bedankt voor ook jouw hulp, Maikel.

 4. Ha Maikel,
  Ik heb een pagina aangemaakt met dezelfde naam als een pagina die eerder al verwijderd is. Nu wordt de slug steeds vanzelf aangevuld met -2. Hoe is dit te veranderen? het betreft o.a. de 404 pagina en sportmassage. Ik ben bang dat er meer gaan volgen. We willen er ook geen andere benaming aan geven. Dus ik hoop echt dat het op te lossen is.

  Ik hoor het graag,
  Helene

  1. Zitten de oude pagina’s nog in de prullenbak? Wanneer deze pagina’s nog in de prullenbak staan maakt WordPress er bij een nieuwe pagina nog altijd -2 van. Wanneer de prullenbak leeg is hoort dit niet meer te gebeuren.
   Mochten er geen pagina’s in de prullenbak zitten, dan zou je moeten kijken waar de pagina uitkomt als je de url zonder -2 invoert. Je zou dan deze pagina moeten aanpassen.

 5. Ik heb altijd in Dreamweaver gewerkt, en daar had je dus de /url, wat nu dus slug is. Maar ik kon ook gewoon in de pagina een H1 titel zetten, dat moet ik nu dus boven de slug invullen bij titel.
  Alleen is het ontzettend onhandig, omdat je dan in het menu al je titelnamen krijgt die je weer moet gaan inkorten, omdat ze te lang zijn.
  Stel de url is domein/bruidsmode
  Maar de H1 titel in pagina is tips en advies voor bruidsmode.
  Dan krijg ik dit ( tips en advies voor bruidsmode.)in mijn menu, wat ik niet wil omdat het te lang is.
  Dus moet nu veel handelingen doen, om een goede H1 titel te plaatsen.

  Hoe kan ik zien als hier een reactie is? Moeilijk om steeds alle pagina’s terug te vinden.

 6. Hoi Maikel,

  Al googlend naar een oplossing kwam ik jouw blog tegen. Ik wil in Yoast een slug invoeren, maar telkens wanneer ik heb opgeslagen verdwijnt deze. Wat doe ik verkeerd? Ik heb bij instellingen de permalinks al op berichtnaam gezet. Hoop dat je me kan helpen.

  Groetjes,
  Jenny

 7. Hallo Maikel,
  Mocht je in het verleden in je ijver toch slugs later hebben aangepast en Google is al langsgeweest, hoe kun je de oude URL’s vinden en weghalen uit Google?

  Vriendelijke groet,
  Bert

 8. Af en toe verander ik de slug wel eens, deze is dan anders dan de titel van het bericht, echter geeft bij controle van het bericht door Yoast dan aan dat het allemaal helemaal verkeerd is en meestal laat ik het dan maar weer automatisch bepalen aan de hand van de titel.

  Maar nu ik dit zo lees wil ik er toch eens mee experimenteren.

  1. De plugin van Yoast haalt ook stopwoorden weg (indien je dit hebt ingesteld), dus dit hoeft geen probleem te zijn. Wanneer je op de website van Yoast zelf kijkt zal je ook heel vaak zien dat de titel en URL’s verschillen.

   Het is dus zeker het proberen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *