Social media buttons op je WordPress website

Bijna alle bloggers willen graag dat hun blogberichten worden gedeeld op social media als Twitter, Facebook, Pinterest, etc.

Om hiervoor te zorgen helpt het als je social media buttons op je website plaatst. Om te zorgen dat deze knoppen ook daadwerkelijk gebruikt worden zijn de onderstaande drie punten nodig:

 1. Je lezers moet op social media actief zijn;
 2. Je blogberichten moeten goed zijn zodat het je lezers inspireert om te delen;
 3. Het moet niet moeilijk gemaakt worden om je blogberichten te kunnen delen.

Het eerste punt hangt natuurlijk af van je doelgroep en niche waarin je actief bent. Omdat veel mensen denken dat social media knoppen op alle websites nuttig zijn, zal ik even een voorbeeld geven van een website waar je er niet veel van moet verwachten als je deze wel plaatst.

Stel je hebt een website over scheiden en iemand leest een blogartikel met tips over scheiden. De kans dat je dit artikel gaat tweeten of liken is heel erg klein. Je lezer zit zelf in deze situatie, schaamt zich er misschien wel voor of de partner weet het nog niet eens. Zoals je wel begrijpt zal je bij deze doelgroep niet snel een like of tweet krijgen en zo is dit in nog veel meer niches.

Het tweede punt hangt helemaal van jezelf af. Schrijf je boeiend/humoristisch genoeg dat mensen het willen delen? Observeer wat voor soort artikelen er het meest gedeeld worden op je website of dat van je concurrenten en bedenk waarom dit komt en gebruik deze formule voor nieuwe blogberichten.

Om het derde punt gaat dit artikel natuurlijk, dit is een technische zaak waar WordPress plugins je mee kunnen helpen. Ik kan je de volgende twee plugins aanbevelen.

Digg Digg

Met de plugin Digg Digg kun je knoppen aan je blogberichten toevoegen op de plek waar je het zelf wilt. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een floating share bar. De floating share bar komt aan de zijkant van je blogberichten te staan en beweegt mee tijdens het scrollen. Je bezoekers kunnen hierdoor altijd snel op een social media knop klikken.

Floating Social Bar

De Floating Social Bar laat social media knoppen zien net onder de titel van je blogbericht. Wanneer je lezers naar beneden scrollen om je blogbericht volledig te lezen, blijft de social media bar bovenaan de pagina hangen.

5 reacties

 1. Vraagje ivm diggdigg.

  Bij het invoegen van een social media button bijvoorbeeld facebook, wat is het beste om te gebruiken? Facebook Like (XFBML) of Facebook Like (IFram). Blijkbaar zou iFrame makkelijker zijn maar niet goed samen gaan met SEO. klopt dit of komt het eigenlijk allemaal niet zo nauw?

  Vriendelijke groeten

  Dries

  1. Ik heb hier eigenlijk nog nooit bij stil gegaan en zou me ook niet druk maken om dit soort hele kleine details. Het zal weinig uitmaken.

   Beide manieren zijn verder vrij eenvoudig op een website te zetten, maar een iframe wordt vaak als eenvoudiger ervaren omdat dit 1 code is die je moet toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *