Tips en tools om een domeinnaam uit te zoeken voor je website

Het kiezen van een domeinnaam is een belangrijke stap voor je succes. Een domeinnaam zorgt voor een stukje “branding”.

Wanneer je na verloop van tijd een andere naam wilt gebruiken, zal je keihard moeten werken om hetzelfde resultaat te behalen.

Voordat je een domeinnaam kiest is het dus heel belangrijk om hier goed over na te denken, onderschat het niet en neem het serieus.

Nu je dit weet kunnen we aan de gang met de beste tips en tools om een domeinnaam uit te zoeken.

Wat moet je overwegen wanneer je een domeinnaam kiest?

Het kiezen van een goede domeinnaam kan erg lastig voor je zijn, maar met onderstaande tips die ik voor je heb kan het een stuk eenvoudiger worden.

Keywords

Keywords, ook wel zoekwoorden genoemd, spelen een belangrijke rol in een domeinnaam. Goede keywords kunnen je helpen hoger te komen in Google. Google zegt wel dat dit telkens een minder belangrijke factor wordt in de zoekresultaten, maar het werkt nog steeds (wel in mindere mate als voorheen).

Twee voorbeelden van domeinnamen met keywords erin:

  1. Je wilt een blog over fitness oefeningen, een goed domeinnaam zou dan fitnessoefeningen.nl kunnen zijn.
  2. Je wilt schrijven over hoe je parfum kunt maken, een goed domeinnaam zou dan parfummaken.nl kunnen zijn.

Branding

Met keywords worden weleens de toekomstige bezoekers vergeten. Zorg ervoor dat je domeinnaam makkelijk te onthouden is zodat bezoekers eenvoudig kunnen terugkeren. Soms zijn pakkende domeinnamen zonder keywords juist het beste.

Neem Google als voorbeeld, de naam heeft niets met zoekmachine resultaten te maken, maar toch is Google groot geworden en is er van Google een bekende naam gemaakt. Tevens kan Google haar naam overal voor inzetten omdat er geen keywords instaan, de naam Google is niet beperkt tot een bepaald onderwerp.

Onthoud dus met je beslissing dat je van je domeinnaam een waar merk zou kunnen maken, waardoor een domeinnaam met keywords erin misschien niet de juiste keuze is.

Lengte, streepjes (-), en meer

Hoe korter de domeinnaam, hoe makkelijker het te onthouden is, let echter niet alleen op lengte. Het is niet eenvoudig om qvtrp.nl te onthouden omdat het nergens op slaat.

Streepjes in je domeinnaam raad ik af. Mensen vergeten heel snel een streepje in te typen en kunnen daardoor op de website komen met dezelfde naam zonder streepje. Wat zou jij makkelijker onthouden en intypen in je adresbalk, fietswinkel.nl of fiets-winkel.nl.

Domeinnamen met meer dezelfde letters op een rij kunnen ook verwarrend zijn. WordPresssite.nl zou voor veel typfouten kunnen zorgen omdat het mensen in de war brengt.

Domeinextensie

Een domeinextensie is .nl, .com, etc. Wanneer je op jouw website in het Nederlands gaat schrijven is .nl natuurlijk de beste keuze. Ga je wereldwijd? Dan is .com de beste keuze.

Nog een optie is om beide extensies vast te leggen en deze aan elkaar te linken, dan ben je zowel bereikbaar op .nl als .com.

Controleer of je domeinnaam vrij is

Wanneer je een domeinnaam hebt bedacht is de volgende vraag of de domeinnaam nog wel vrij is. Je kunt dit op de website van hostingbedrijven doen, maar je kunt dit het best bekijken bij de website van de organisatie die belast is met de uitgifte van de domeinnamen. Het verschilt per extensie welke organisatie hier verantwoordelijk voor is.

Waar kun je een domeinnaam registreren

Er zijn honderden bedrijven waar je een domeinnaam kunt registreren. Het handigste is om je domeinnaam te registreren waar je jouw website gaat laten hosten, zo heb je alles op 1 plek.

Voor webhosting raad ik Cloud86 aan, ik host hier meerdere websites en ben erg tevreden. De snelheid van de websites zijn prima en de support reageert erg snel wanneer je een mail stuurt. Voor deze prijs is het moeilijk iets beters te vinden.

Wil je meer informatie over hosting dat gericht is op WordPress? Lees dan het artikel WordPress hosting advies en tips.

Ben je niet direct geïnteresseerd in hosting en wil je alleen een domeinnaam registreren? Mijn eerste keus voor het registreren van alleen een domeinnaam is TransIP.

TransIP is één van de grootste providers van de Benelux, ik heb hier tientallen domeinnamen geregistreerd zonder problemen. Je hebt een goed overzicht welke domeinnamen je allemaal hebt en je kunt deze eenvoudig koppelen aan een hostingpakket bij een andere hostingbedrijf.

2 reacties

  1. Beste Maikel, Ik zag zojuist dat TransIp nu ook aan webhosting doet.
    Dankjewel voor je duidelijke uitleg op deze site. Met jouw hulp hoop ik eindelijk een WordPress blog te starten.

    1. Geen dank en alvast succes met je WordPress blog.

      Klopt, TransIP heeft inderdaad ook hosting en dit was voorheen ook al het geval. Het nadeel was echter dat het niet altijd zo goed ging samen met WordPress. Tegenwoordig zal dit wel aangepast zijn (geen ervaring mee), aangezien er ook de mogelijkheid is om WordPress met een 1-klik installatiesysteem te installeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *