Twee WordPress categorie vragen beantwoord

WordPress categorie vragen beantwoord

Er zijn twee basis vragen over categorieën die je als beginner regelmatig hebt en eigenlijk heel eenvoudig te beantwoorden zijn.

De eerste vraag is of het mogelijk is om de categorie “Geen categorie” anders te noemen of te verwijderen.

De tweede vraag is hoe je een categorie kunt instellen die automatisch gekozen wordt wanneer je vergeet een categorie in te vullen bij een bericht.

Ik weet nog dat toen ik begon met WordPress (in 2008) ik ook geen enkel idee had wat ik ermee aan moest. Op mijn allereerste website liet ik het dan ook gewoon staan en werkte ik eromheen.

Ondertussen ben ik natuurlijk een stukje wijzer geworden en kun je in dit artikel de antwoorden op deze vragen lezen, zodat jij hier geen last meer van hebt.

Geen categorie hernoemen in WordPress

Het lijkt in eerste instantie niet mogelijk om “Geen categorie” in WordPress te verwijderen (is wel mogelijk). De categorie een andere naam geven is echter wel direct mogelijk.

Zolang “Geen categorie” ingesteld staat als standaard categorie zal je geen optie zien om de categorie te verwijderen. Je hebt, zoals je hieronder ziet, alleen de optie om de standaard categorie te bewerken.

Geen categorie bewerken

Wanneer je website net aangemaakt is zou je op bewerken of snel bewerken kunnen klikken en de naam en slug aanpassen naar een categorienaam die op je website gebruikt zal worden.

Mocht je website al langer bestaan, dan wil je de categorie waarschijnlijk helemaal verwijderen en een ander standaard categorie instellen.

Standaard categorie wijzigen in WordPress

Om de standaard categorie te wijzigen heb je minimaal 1 andere categorie op je website nodig. Heb je nog geen extra categorie aangemaakt? Je kunt dit doen bij “Berichten -> Categorieën” door een naam in te vullen en op “nieuwe categorie toevoegen” te klikken.

Eenmaal meerdere categorieën kun je naar “Instellingen -> Schrijven” gaan. Je ziet hier bijna bovenaan meteen “Standaard berichtcategorie” staan. Om de categorie te wijzigen hoef je alleen maar te klikken op het dropdown menu en een andere standaard categorie selecteren.

Standaard WordPress categorie wijzigen

Vergeet tot slot niet om op wijzigingen opslaan te klikken onderaan de pagina.

Top, je hebt nu een ander standaard categorie die automatisch gebruikt wordt wanneer je geen categorie hebt geselecteerd bij een bericht.

Geen categorie verwijderen in WordPress

Nu je een ander standaard categorie hebt aangemaakt kun je naar “Berichten -> Categorieën” gaan om “geen categorie” te verwijderen van je WordPress website.

Eenmaal op deze pagina zal je nu wel de optie “Verwijderen” zien staan wanneer je met je muis over de categorie heen beweegt.

Geen categorie verwijderen in WordPress

Klik hierop en je bent voorgoed van “Geen categorie” af.

14 reacties

 1. Hoi Maikel,
  Onder Berichten heb ik Alle berichten, Nieuw bericht, Tags en Sorteren. De optie Categorieën heb ik helemaal niet, terwijl ik wel heel veel (te veel) categorieën heb. Ik wil er een paar verwijderen, maar ik kan er helemaal niet bij.

  1. Dat is vreemd en ongebruikelijk. Je hebt alle rechten neem ik aan? Wellicht dat er een plugin staat geïnstalleerd waarbij bepaalde menu-items zijn verborgen. Zodra je deze deactiveert zal je het weer kunnen zien.

 2. Hoi Maikel,
  Mooie info, maar toch een vraag. Het merendeel van mijn berichten staan in 1 categorie. Het overzicht is hierdoor weg. De betreffende categorie blijft bestaan, maar ik wil deze ‘uitdunnen’.
  Dus berichten verplaatsen naar andere bestaande- / nieuwe categorieën. Heeft dit invloed op de url structuur en SEO? De permalink instelling is: domein.nl/%postname%/
  Kortom kun je berichten zomaar onder een andere categorie plaatsen of is er iets waar ik rekening mee moet houden?

 3. Hoi Maikel,

  Ik wil mijn categorieën gaan wijzigen. Wat is nu handiger? De huidige een andere naam en slug geven en dan de oude categorieën redirecten? Of de bestaande helemaal verwijderen en nieuwe maken?

  Groet Kim Nelissen

  1. Het komt eigenlijk beide op hetzelfde neer. Om het jezelf gemakkelijker te maken, zou je de naam en slug kunnen wijzigen en een redirect instellen. Op deze manier staan de artikelen in elk geval ook direct in de juiste categorie.

 4. Hoi Maikel,
  ik heb een reeks categorie die ik wil veranderen.
  Maar ja, dan gaan alle eerdere links de mist in. Heb je daar een oplossing voor? Groet Eline

 5. Hartelijk dank, Maikel. Het is gelukt!
  Je Webtalis-site met info over het maken van een blog heeft me erg geholpen en tot een mooi fotoblog geleid. Althans wij zijn er erg blij mee! Dank hiervoor.

  Met vriendelijke groet,
  Maud

 6. Hallo Maikel,
  Ik zou graag de balk bij mijn bericht willen aanpassen.
  Dus geen vermelding van degene die het bericht geplaatst heeft noch de vermelding van (geen) reacties. Ik weet niet of het kan en waar ik het kan aanpassen.
  Mogelijk valt dit onder standaard bericht formaat?
  Met vriendelijke groet,
  Maud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *