Verkeerde afbeelding bij je website op Facebook

Facebook thumbnail

Is het bij jou weleens voorgekomen dat Facebook de verkeerde afbeelding laat zien wanneer je een artikel van je eigen website deelt op Facebook?

Deze verkeerde afbeelding zal dan ook worden weergegeven wanneer iemand anders op “vind ik leuk” klikt om je artikel te delen.

Het is een probleem dat bij veel gebruikers weleens is voorgekomen en het kan verschillende oorzaken hebben.

Zo kan het bijvoorbeeld komen omdat de uitgelichte afbeelding kleiner is dan de andere afbeeldingen in het artikel of dat de afbeelding te klein is.

Een andere reden kan zijn dat er geen open graph meta tags zijn en Facebook niet goed weet welke afbeelding gebruikt moet worden. Wanneer je de plugin WordPress SEO by Yoast gebruikt worden deze tags automatisch toegevoegd aan je artikelen.

Hoe het probleem is ontstaan maakt verder niet veel uit. In dit artikel laat ik zien hoe je ervoor kunt zorgen dat de juiste afbeelding wordt weergegeven op Facebook.

Facebook debugger tool

Ik maak altijd als eerste gebruik van de Facebook debugger tool wanneer de verkeerde afbeelding bij een artikel van mijn website wordt weergegeven.

Het enige wat je hoeft te doen is de URL van het artikel kopiëren, in de debugger tool plakken en op “Debug” klikken.

Facebook debugger tool

Facebook laat vervolgens bij “og:image” alle afbeeldingen zien die gevonden zijn via de open graph meta tags. Wanneer je uitgelichte afbeelding erbij staat is het probleem meestal gek genoeg alweer opgelost wanneer je daarna het artikel deelt.

Wanneer de afbeelding te klein is kun je een melding krijgen dat de afbeelding niet groot genoeg is en dat je een afbeelding van minimaal 200×200 pixels moet gebruiken.

Vertel Facebook welke thumbnail gebruikt moet worden

Werkt het nog steeds niet nadat je de debugger tool hebt gebruikt? Wanneer je gebruik maakt van de WordPress SEO plugin kun je zelf instellen welke afbeelding voor Facebook gebruikt moet worden.

Je kunt dit doen in de WordPress SEO by Yoast box die je altijd onderaan in de bewerker ziet staan bij berichten en pagina’s. Wanneer je bij de box bent moet je op “Social” klikken en dan kun je bij “Facebook afbeelding” een afbeelding selecteren die je wilt gebruiken.

WordPress seo social

Werkt het nog steeds niet terwijl je dit gedaan hebt? Dit kan aan de cache liggen van Facebook. Haal de URL opnieuw door de debugger en kijk of het daarna wel werkt.

Na deze stappen is het probleem bijna altijd opgelost. Ik hoop dat het voor jou ook het geval is.

Handmatig een afbeelding uploaden

De laatste optie die je hebt werkt alleen op je eigen Facebookpagina. Wanneer je een artikel deelt en Facebook wil de verkeerde afbeelding gebruiken als thumbnail, dan kun je op “Afbeelding uploaden” klikken om de juiste afbeelding te uploaden en te gebruiken.

Facebook afbeelding uploaden

Deze optie verhelpt alleen het probleem op je eigen Facebookpagina. Wanneer iemand op “Vind ik leuk” klikt zal nog steeds de verkeerde afbeelding gebruikt worden.

Heb jij weleens last gehad dat Facebook de verkeerde afbeelding gebruikt bij een artikel van je website? Heb je dit ook op deze manier opgelost of ken je nog een andere methode? Laat het gerust hieronder weten in de reacties.

32 reacties

 1. helaas werkt de oplossing niet in de gratis thema en moet je dus het pakket kopen. New: The Premium Plugin (Ultimate Social Media) allows you to define which picture, snippet text or tweet gets shared.

 2. Volgens mij zit het bij yoast niet meer in de gratis versie verwerkt. Helaas. Ik heb het dus ook nog niet opgelost gekregen via de andere opties.

 3. Hey Maikel,

  bedankt voor het artikel.
  Bovenstaande oplossingen werken niet voor mij. Heb al meerdere malen FB debugger gebruikt, afbeelding wordt weergegeven in FB debugger maar als ik het naar iemand stuur in message is er weer niets te zien!
  Ook heb ik de plugin gebruikt FB Thumb Fixer ofzoiets, werkte ook niet!
  Weet jij nog een oplossing?

  1. Wanneer de afbeelding in de debugger goed staat, ligt de fout niet meer bij je website en kun je het zelf niet meer oplossen. Wellicht dat messenger een andere cache systeem gebruikt dan voor de tijdlijn en Facebook pagina’s het geval is en je hierdoor nog wat langer moet wachten.

 4. Ha Maikel,

  Super dank voor je uitleg. Ik heb de debugger gebruikt, hier komt een afbeelding door van een bedrijf dat ook van ons is, alleen heeft niks te maken met de website waar de link mee gedeeld is. Wij delen meestal gewoon een link met informatie over wat mensen kunnen kopen en is op geen manier affiliated met een van de andere bedrijven. Weet jij hoe deze afbeelding weer juist kan worden gezet?

 5. Hallo Maikel,

  Ik heb al ontzettend veel aan je blog gehad. Bedankt voor alle indirecte hulp tot nu toe! Ik ben pas net begonnen met een blog dus nog volop aan het leren en mijn blog verder aan het ontwikkelen!

  Mijn vraag gaat ook over de afbeeldingen op de sociale media, maar ik zie überhaupt geen afbeelding in mijn doorgelinkte berichten naar fb en twitter. De bovenstaande tips heb ik allemaal al opgevolgd, ik gebruik de Seo van Yoast waarin ik dus de afb. toevoeg voor de sociale media, tevens is Publicize ingesteld (de berichten zelf linken dus wel automatisch door) en ik heb de debugger geprobeerd. Facebook geeft hierin dan aan dat de afbeelding te groot is, of dat de server te traag is. Ik heb de afbeeldingen verkleind met WP Smush, dit is dus niet het geval. De afbeeldingen heb ik opnieuw geschaald naar de maten die de SEO van Yoast aanbeveelt voor fb, maar niets van het bovenstaande helpt…. dus toch een berichtje naar jouw adres en kun jij me de gouden tip geven!?

  Alvast bedankt!
  Loraine

  1. Als ik naar het bovenste bericht kijk, dan is de afbeelding gewoonweg niet vindbaar en daarom kan Facebook er niks mee. Hetzelfde geldt ook als ik naar het tweede bericht kijk.

   In de code zie je dit soort url’s terugkomen:
   websitenaam.nl/wp-content/uploads/2016/11/IMG_3348.jpg

   terwijl je in het artikel het volgende ziet:
   websitenaam.nl/wp-content/uploads/2016/11/IMG_3252-700×653@2x.jpg

   Ik weet niet precies hoe het komt dat de originele afbeelding niet vindbaar is, maar dat zou opgelost moeten worden.

 6. Dag Maikel

  bedankt voor je heldere uitleg. Spijtig genoeg werkt geen van bovenstaande opties voor mij.

  Bij de debugger zie ik bij ‘og image’ de afbeelding staan die ik niet wil, maar geen andere. Ik heb een paar keer ‘gedebugt’ maar de ‘foute’ afbeelding blijft staan in mijn FB-post.

  Ik probeer de Yoast plugin te installeren maar ik krijg de melding dat je op wordpress.com geen eigen plugins kunt installeren, enkel de standaard voorgeselecteerde. Ik werk vanuit Ecuador, ik weet niet of dit een oorzaak kan zijn?

  Het plakken van de url in mijn facebookpost gaat, maar ik kan nergens de foto aanpassen.

  Weet jij wat ik zou kunnen doen? De url die ik wil delen is https://leanecuador.wordpress.com/2016/10/31/darwin-y-los-negocios/ en ik zou graag hebben dat de eerste afbeelding gedeeld wordt.

  Alvast bedankt voor de reactie!
  Jasper

 7. Maikel,

  Dank voor de FB uitleg ik had die problemen ook met nlontwikkel.nl Probleem met FB opgelost nu nog een twitter probleem, krijg ik ook geen afbeelding. Via SEO Yoast werkt het nog steeds niet. Heb jij een oplossing?

  Hoor het graag, Thanks

 8. Top ! Dank je wel. Bij mij was t probleem dat t bericht niet op afbeelding stond. Dat aangepast alleen Facebook pakte het nog steeds niet op. Via die tool kon ik aan facebook vertellen om het artikel opnieuw in te laden.

 9. Bedankt voor je duidelijke uitleg….ik beheer dan wel een bedrijf en een bijbehorende website, maar soms voel ik me nog echt een kleuter tussen alle termen en foutmeldingen!! 😉
  Maar we komen er wel zo!!!

 10. Hi Maikel,

  Bedankt voor dit stuk.
  Ik heb dit probleem ook. Ook als je op Google+ delen klikt dan toont hij een banner afbeelding en niet de uitgelichte afbeelding.

  Heb jij enig idee hoe ik dit kan herstellen?

  1. Bij Google+ maken ze volgens mij ook gebruik van de opengraph tag voor afbeeldingen (weet het niet 100% zeker). Heb je na het instellen van bovenstaande ook nog last bij nieuwe artikelen? Kan zijn dat het bij oude artikelen nog verkeerd staat door de cache van Google.

 11. Als ik een blogbericht plaats met een galerij aan foto’s, krijg ik er een totaal andere foto bij het bericht op mijn Facebookpagina, die helemaal niet bij het bericht hoort. Overigens is het zelfs een foto die ooit via Instagram in de bibliotheek van Facebook terecht is gekomen.

  Ik heb de diverse opties van jouw oplossing geprobeerd. Maar toch lukt het niet om dit aan te passen. Ik heb de instagram foto zelfs uit de bibliotheek verwijderd. Ook via SEO Yoast een afbeelding geupload die geplaatst wordt als een bericht geen foto zou hebben (komt nooit voor). Opnieuw hetzelfde blogbericht proberen te plaatsen in Facebook, toch blijft de bewuste Instagram-foto verschijnen. Wat kan ik nog meer doen, behalve geen berichten plaatsen met een galerij? Kijk anders even op mijn Facebookpagina, het gaat om het bericht Foodies on Winetravel.

  1. Facebook cached altijd URL’s die al een keer zijn gedeeld. Hierdoor wordt de afbeelding maar 1 keer uitgezocht en wanneer je het daarna deelt zal altijd de oude afbeelding nog gebruikt worden.

   Om dit te corrigeren kun je de URL door de Facebook Debugger halen (moet soms 2 keer), dit lost vaak het probleem op.

   update: Ik heb de URL zelf even door de debugger gehaald en als het goed is wordt nu de juiste afbeelding weergegeven.

 12. Hallo Maikel,

  Ik ben met een webshop bezig en gebruik hiervoor de plugin Zingiri.
  Door mijn handicap ken ik geen buitenlandse talen leren dus Engels ken ik ook niet wil jij mij uitleggen hoe ik producten toe moet voegen.

  groetjes Marian

  1. Sorry, maar dit zal ik niet doen omdat het mij teveel tijd kost. Het begint namelijk bij het toevoegen van een product, maar daarna moet bij een webshop nog zoveel meer gebeuren. Ik ken de plugin ook niet en zou dus ook eerst zelf alles moeten gaan uitzoeken terwijl er genoeg andere plugins voor zijn.

   Ik denk dat het beter is dat je voor de plugin WooCommerce kiest. Dit is momenteel de beste webshop plugin voor WordPress en ook nog eens in het Nederlands vertaald. Deze plugin is veel populairder dan Zinigiri, waardoor er ook in het Nederlands veel informatie over te vinden is. Wanneer je zoek via Google kun je op verschillende websites lezen hoe alles werkt.

   Succes

   1. ik bedoel in wordpress. Daar plan je je bericht in, maar kun je niet be”invloeden welke foto FBook gaat pakken. Achteraf na publicatie moet je dat dus corrigeren; voor mij te omslachtig en daardoor teveel werk. Er wordt automatisch gepost naar mijn pagina vanuit wordpress. (heb ik ingesteld)

    1. Je kunt voor publicatie gebruik maken van de WordPress SEO plugin. Je kunt hier zelf instellen welke afbeelding voor Facebook gebruikt moet worden. Het is dus niet noodzakelijk om alles achteraf te doen.

     De reden waarom ik dit niet in het artikel aanhaal is omdat het bijna altijd wel goed gaat. De keren dat het een keer fout gaat kun je op deze manier weer corrigeren. Het is echter dus ook mogelijk om het vooraf te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *