Verschillende menu’s per pagina in WordPress

Verschillende menu's per pagina in WordPress

Afgelopen week kwam ik in een situatie waarbij het super handig was om verschillende menu’s per pagina in te stellen.

Het ging in dit geval om een ledenwebsite die gemaakt was met Wishlist Member en waar meerdere cursussen voor beschikbaar zijn.

Aangezien niet iedereen toegang heeft tot alle cursussen, was het helaas geen optie om één menu te maken die handig is voor iedereen.

Ik ben daarom op zoek gegaan naar een oplossing en vertel je in dit artikel hoe je verschillende menu’s per pagina kunt instellen in WordPress.

Wanneer is een ander menu per pagina handig?

In de intro noemde ik eigenlijk al een perfect voorbeeld. Wanneer je online trainingen verkoopt en niet iedereen toegang heeft tot dezelfde cursus, kan het ontzettend handig zijn om verschillende menu’s per pagina (eigenlijk per cursus) te maken.

Natuurlijk kun je bij bepaalde membership plugins het menu ook per cursus/training instellen, maar wat nou als iemand toegang heeft tot twee cursussen? Juist, daarom heb ik ervoor gekozen om menu’s in te stellen gebaseerd op de pagina waar mensen op waren.

Zo heb ik voor alle cursussen verschillende menu’s gemaakt die helemaal gericht waren op de cursus, met ook nog een dropdown menu waarin je kon switchen naar een andere cursus. Hierdoor ligt de focus volledig op de cursus waar de cursist op dat moment mee bezig is, wat alleen maar goed is voor de gebruiksvriendelijkheid van de website.

Uiteraard kunnen verschillende menu’s per pagina ook handig zijn in andere situaties. Wanneer je bijvoorbeeld een verkooppagina hebt, is het misschien helemaal geen gek idee om het menu ook aan te passen (of weg te halen).

Wat dacht je verder van op een webshop? Wanneer klanten bijvoorbeeld op de accountpagina zijn, is het wellicht handig dat de klant ook direct bij een aantal soortgerelateerde pagina’s kan komen. Het hoeft in dit geval niet noodzakelijk het hoofdmenu te zijn dat je aanpast. Het kan ook een submenu zijn als je die hebt.

Tot zover een aantal voorbeelden. Ik denk dat je ondertussen maar al te graag ziet hoe ik verschillende menu’s heb ingesteld op verschillende pagina’s in WordPress.

Hoe je een verschillend menu per pagina kunt instellen

Zoals je van WordPress gewend bent, gaan we gebruik maken van een handige plugin waarmee je de optie krijgt om verschillende menu’s per pagina in te stellen. De plugin die ik heb gebruikt heet Conditional Menus.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd kun je naar “Weergave -> Menu’s” gaan om een aantal nieuwe menu’s te maken die je wilt inzetten. Ben je nog niet volledig bekend met alle menu-opties? Bekijk dan ook het artikel WordPress menu maken en beheren.

Eenmaal alle menu’s gemaakt wil je natuurlijk instellen wanneer deze getoond wordt. Hiervoor moet je naar het tabblad “Locaties beheren” gaan.

WordPress menu - Locaties beheren

Eenmaal op deze pagina aangekomen zal je een overzicht te zien krijgen met de verschillende menu locaties die beschikbaar zijn en de optie “+ Conditional Menu”. Om een andere menu in te stellen klik je op deze optie, waarna je een extra optie krijgt om een menu te selecteren.

Conditional menu toevoegen in WordPress

Selecteer een menu dat het standaard menu moet vervangen en klik vervolgens op “+ Conditions” om aan te geven wanneer dit menu zichtbaar moet worden. De volgende pop-up zal verschijnen.

WordPress menu per pagina instellen

Het is hier puur een kwestie van aangeven wanneer het menu zichtbaar moet worden. Je krijg hier de mogelijkheid om dus echt daadwerkelijk verschillende menu’s per pagina in te stellen, maar je kunt ook categorieën selecteren, post types, taxonomieën en gebruikersrollen.

In mijn geval hadden we het cursusmateriaal netjes aan allerlei verschillende categorieën toegevoegd, waardoor ik eenvoudig kon aangeven dat het menu alleen voor dit cursusmateriaal zichtbaar mocht zijn.

Zoals je hebt kunnen zien is het niet heel veel werk om alles in te stellen, maar het kan zo onwijs handig zijn. Ik kon het daarom niet laten om het met je te delen. Succes.

35 reacties

 1. Ha! Plugin geïnstalleerd, nu lekker aan het werk. Op de een of andere manier nemen mijn menus de sub-pagina’s niet mee in de condities. Kan ik daar iets aan doen?

  Thanks!

 2. gezocht een plugin ( gratis) die een keuze menu kan genereren met extra opties, dus als de klant een produkt koopt, er een menu onder komt dat extra opties kan weergeven en kiezen

 3. Hallo Maikel,
  Allereerst dank voor je uitgebreide tutorials! Ik heb Woocommerce geïnstalleerd en dat ging ook al erg eenvoudig met je hulp. Ik heb ook bovenstaand met het conditions menu geïnstalleerd. Ik wil namelijk een aparte shop pagina hebben. Deze opent op een nieuw tabblad. Op dit blad wil ik dus alles van de winkel/woocommerce. Ik heb daar al een paar dingen staan maar als ik bijvoorbeeld een product ‘open’ dan krijg ik daar het normale menu. Ik kan deze pagina https://ververculinair.nl/product/kerstrecepten/, dus de product page nergens vinden in het conditions menu. Wat doe ik fout of heb jij een andere oplossing. De site staat offline. Als ik reactie heb kan ik hem rustig even online zetten.

  groetjes Jurjen

  1. Je kunt bij Hoofdmenu een conditional menu toevoegen. Vervolgens kun je bij de conditions WooCommerce pagina’s en producten selecteren. Bij pagina’s zal je dingen van WooCommerce zien, bij in categories productcategorieën en bij post types de producten.

 4. Hoi Maikel, dankvoor je tips. Als hobby webmaster leer ik hier heel veel van. Heldere uitleg. Maar ik zou graag verschillende paginas aan de rechterkant willen hebben. De paginas die bij het onderwerp horen alleen maar laten zien. Onze website is steendam.info. We hebben zoveel informatie dat het veel handiger is om per onderwerp de nodige paginas te laten zien. Dat is geen optie in codtional menus. Weet jij een oplossing?

  1. Hoi Maikel, dank voor je antwoord, ik zie het probleem ws al. Jij hebt bij je widgets menu staan. Die heb ik niet. Ik gebruik 2014 omdat ik dat heel mooi vindt, maar het is duidelijk dat dit thma geen menu widget heeft. Zou het jammer vinden als ik over moet stappen. Bij custom sidebar kan ik geen menu selecteren. Groetjes, Sjouktje

 5. Ik zoek een plugin waar ik een pagina van een site beschikbaar moet maken voor een aantal leden. Members leek mij goed. Maar de leden moeten deze pagina ook kunnen bewerken, tekst en download. Kan kan niet met Members. Heb jij een suggestie?

 6. Hoi Maikel,
  Ik ben ook bezig met deze plugin. Ik wil een zijmenu tonen als een bep. pagina geopend wordt. Maar wt ik ook instel, het zijmenu blijft constant zichtbaar.
  Groetjes,
  Jos

 7. Hoi Maikel,

  Ik heb een vraag over het menu van WordPress (ik gebruik het thema shoptimizer).
  Ik probeer uit te zoeken hoe ik het dropdown menu kan uitschakelen. Nu als ik met mijn muis over het menu heen gaat komen alle subcategorieen tevoorschijn (dit zijn er nogal veel) . Echter ik kan nergens vinden hoe ik dit moet doen. Wellicht kun jij mij helpen?

  Groetjes Amber

 8. Hi Maikel,

  Via deze tip van jou mijn online leeromgeving gebouwd. Dank daarvoor.

  Wel een vraag.
  Ik heb de menu’s gekoppeld aan gebruikersrollen. Het vervelende is wanneer de cursist inlogt hij op de homepage komt. Wel met het juiste cursusmenu.
  Is het mogelijk de pagina waarop ze binnenkomen aan te passen naar de beginpagina van de cursus?

  Groet,
  Jolanda

 9. Beste Maikel,

  Omdat ik Ultimate Member gebruik lukt het niet om via de Hoofdpagina naar een Subpagina te gaan.
  Wel als lid maar niet als gewone gebruiker die de beveiligde pagina’s niet mag zien.

  Ik heb verschillende urls geprobeerd maar dan krijg ik error 404 wat logisch is.

  Wat moet ik doen om het wel werkende te krijgen?

  1. Als er pagina’s zijn die door iedereen te zien moeten zijn en dit is nu niet mogelijk, dan zal je ergens in de plugin moeten instellen dat deze niet beveiligd hoeven te zijn.

   Ik ben verder niet bekend met de plugin, dus kan je hier niet verder bij helpen.

 10. Ik wil dat ik op iedere pagina een apart hoofd kan instellen.
  Gebruik Conditional Menu maar dan krijg is op de alle pagina’s hetzelfe menu (met 4 doorlink pagina’s of met alle 10) is hier een oplossing voor?

 11. Hoi Maikel,

  Ik zou graag willen dat op een aantal pagina’s het volledige menu een andere kleur heeft dan op de rest van de pagina’s.

  De plugin Conditional Menus lijkt me daarvoor wat omslachtig, of is dat de enige manier om dat te doen? Hoe kan ik dat het beste doen?

  Alvast dank voor uw reactie.

 12. Hi,

  Ik ben bezig met een digitale lesmethode, en de module begint met inleiding en vervolgens ”1. lestitel ” maar het probleem is dat in het menu als eerste ”1. lestitel” komt te staan en dan algemene inleiding, maar hoe zou ik dat kunnen omdraaien? Gr!

 13. ik wil graag een horizontaal menu aanmaken dat niet werkt met een dropdown-menu, maar met een verticaal menu.
  Je hebt bovenaan (horiz. menu) bv. A, B en C.
  Als je klikt op A zie je in de sidebar (dus in het vertic. menu) bv. A1, A2 en A3. Rechts van het verticaal menu zie je dan de inhoud die hoort bij die A1, A2 enz…

  Enig idee hoe ik dit kan bewerkstelligen?

 14. Beste Maikel,

  Ik heb jou aanwijzingen allemaal opgevolgd, maar het lukt me nog niet.
  Ik doe screenings voor bedrijven. De uitslag komt op een berichten of op pagina’s te staan.
  Piet krijgt, na in te loggen screening 1 in zijn menu te zien.
  Jan krijgt na inlog screening 2 in zijn menu te zien
  Klaas krijgt na inlog screening 3 in zijn menu te zien.
  Althans dat is de bedoeling. Ik heb echt heel veel geprobeerd maar het lukt niet.
  Rechts van de pagina kan ik wordpress access control (rollen) aanvinken. Of lidmaatschapstoegang instellen. Allebeide geprobeerd. Dus ook categorieën ingevoerd.
  Inderdaad kan ik het allemaal aanvinken in het menu of verschillende menu’s. Ook de instellingen zoals hierboven opgevolgd. Eenmaal ingelogd pakt hij geen menu of een ander menu van een ander lid of de normale headermenu, echt heel raar. Heb ook geen idee meer wat ik anders moet doen. Ook kan ik bij gebruikers lidmaatschappen toevoegen. Ook dat heb ik geprobeerd.

  Is het überhaupt in wordpress mogelijk om verschillende pagina’s aan verschillende leden, na inlog te tonen?

  Verder heb ik al regelmatig iets van je geleerd. SJapo voor je website.

  Groetjes

  1. Deze plugin richt zich niet op verschillende gebruikers, maar op verschillende menu’s per pagina. In de situatie waar jij het over hebt zal het alleen werken als alle gebruikers een aparte eigen pagina krijgen na het inloggen. Wat dus een extra stap is dat momenteel ontbreekt.

   Ik denk dat de plugin PrivateContent je verder kan helpen, maar let vooral zelf ook op of dit voldoende is voor wat je wilt bereiken en als je vragen hebt kun je deze uiteraard stellen aan de pluginmaker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *