Waarom je inactieve plugins en thema’s moet verwijderen in WordPress

Inactieve WordPress plugins en thema's verwijderen

Iedere website heeft WordPress thema’s en plugins geïnstalleerd staan. Het is de basis van een WordPress website en maakt WordPress ook zo populair.

Met het juiste WordPress thema ziet jouw website er geweldig uit en met de juiste WordPress plugins kun je bijna alle functionaliteiten toevoegen die je maar zou willen.

Je ziet dan ook bij veel website-eigenaren die voor het eerst een WordPress website maken dat er ontzettend veel plugins en thema’s geïnstalleerd worden om van alles uit te testen.

Het is echter de bedoeling om uiteindelijk alleen de plugins en thema’s die je daadwerkelijk gebruikt op je website te houden. Inactieve plugins en thema’s kunnen namelijk helaas wel gevolgen hebben voor je website en problemen opleveren. In dit artikel zal ik je er meer over vertellen.

Wat zijn inactieve en plugins en thema’s?

Inactieve WordPress plugins en thema’s zijn degene die je niet gebruikt en die ook niet geactiveerd staan. Tijdens het installeren van een plugin of thema zet je de bestanden op de server van je website. Vervolgens als het geïnstalleerd staat kom je op het punt dat je het daadwerkelijk moet activeren om de plugin werkend te krijgen op je website.

Wanneer je een plugin niet activeert of op een later moment deactiveert, dan zie je dit bij het plugin overzicht. Een inactieve plugin kun je vrij eenvoudig herkennen zoals je hieronder kunt zien.

Inactieve WordPress plugin

Ten eerste heeft een inactieve plugin een andere kleur en daarnaast heb je de mogelijkheden ‘Activeren’ en ‘Verwijderen’. Bij thema’s is het allemaal niet heel anders. Je kunt slechts één thema actief hebben staan op je website.

Inactieve WordPress thema's

Het thema dat je gebruikt staat altijd ‘Actief’ bij. De overige thema’s zijn inactief.

Waarom inactieve WordPress plugins en thema’s verwijderen?

Eigenlijk heb je geen enkele reden om plugins en thema’s op je website geïnstalleerd te laten staan als je het toch niet gebruikt of gaat gebruiken.

Wanneer ongebruikte plugins nog actief staan zal dit het dashboard alleen maar onoverzichtelijker maken, maar ook wanneer plugins inactief staan kun je nog problemen ervaren.

Je kunt te maken krijgen met veel overtollige tabellen in de database, wat een iets tragere website kan veroorzaken omdat verzoeken trager behandeld worden. Op een andere manier maken inactieve plugins je website niet trager, want de functionaliteiten staan uitgeschakeld.

Een ander heel belangrijk punt is dat extra plugins en thema’s altijd een veiligheidsrisico vormen. Ja, zelfs wanneer alles inactief staat. De reden hiervan is dat de code in de bestanden nog steeds op de server staan en misbruikt kunnen worden door kwaadwillende omdat de code nog altijd uitvoerbaar is.

Deactiveren of verwijderen?

De mogelijkheid om een plugin te deactiveren is er in WordPress natuurlijk niet voor niks. De enige reden om een plugin te deactiveren in plaats van te verwijderen is wanneer je een plugin tijdelijk wil deactiveren. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je een probleem aan het onderzoeken bent en wil kijken of een plugin de oorzaak is.

Wellicht heb je ook een andere reden om een plugin tijdelijk te deactiveren, dat is prima zolang je de plugin daarna weer gaat gebruiken. Ik kan mij namelijk goed voorstellen dat als je de plugin tijdelijk verwijderd van je website je bang bent dat de instellingen verdwijnen. Ik kan je vertellen dat dit inderdaad kan gebeuren, hoewel dit bij veel plugins niet het geval is.

Kortom, wanneer je niet meer van plan om een plugin te gebruiken, dan heb je geen enkele reden om de plugin geïnstalleerd te houden op je website. Het kan alleen maar problemen veroorzaken.

Plugins en thema’s verwijderen

Het is in WordPress super eenvoudig om plugins en thema’s te verwijderen van je website. Om plugins te verwijderen kun je in het menu naar ‘Plugins’ en vervolgens is het een kwestie van op de knop ‘Verwijderen’ klikken. Zie je geen verwijderknop? Je zal de plugin wel eerst moeten deactiveren voordat je dit kunt doen.

Om een thema te verwijderen kun je naar Weergave -> Thema’s gaan. Je kunt dan op het inactieve thema klikken waarna je rechtsonder een verwijderknop zal zien.

Tot slot kan het nooit kwaad om je database te optimaliseren voor als een plugin alles niet netjes heeft opgeruimd. Een plugin die je hierbij kan helpen is Advanced Database Cleaner. Wanneer je met deze plugin aan de slag gaat is het echter wel altijd aan te raden om een backup te maken van je WordPress website.

Veiligheid gaat voor alles

Het is natuurlijk helemaal je eigen keuze wat je met jouw website doet. Toch hoop ik dat dit artikel je duidelijk heeft gemaakt dat het zeer onverstandig is om ongebruikte plugins en thema’s geïnstalleerd te laten staan op je website. Veiligheid gaat wat mij betreft voor alles en het is zonde dat je het zo eenvoudig had kunnen voorkomen.

15 reacties

  1. Beste Maikel, dankjewel weer voor jouw leerzame update-mails.
    Ik was me net al aan het afvragen of ik wel het Theme (Kadence) en de geïnstalleerde plugins (Elementor en Kadence Starter Template) überhaupt gebruik.

    Gekke vraag misschien, maar kan ik dit testen door gewoon een Theme en plugin weg te halen en kijken wat het doet en daarna eventueel ze weer installeren? Website staat op NAS met dagelijkse backup schijfje.
    Groet, Geert

    1. Bij het thema kan je al zien of het actief staat. Anders kun je het inderdaad weggooien en dan zal je de starter template van het thema ook wel niet gebruiken. Bij elementor kan je ook eenvoudig zien of je het gebruikt. Het is een kwestie van kijken met welke editor je pagina’s bewerkt.

  2. Dag Maikel,
    Leuk dat je dit onderwerp weer op het juiste moment aan de orde stelt.Ikzelf begin je artikelen etc steeds meer te waarderen. In respect.

    In je artikel over het verwijderen van thema’s en plugins mis ik het gedeelte over .user.ini en het .htacces gedeelte. Uit ervaring blijkt dat bij verwijderen van plugin’s en thema’s genoemde bestanden beter geschoond moeten worden (foutmeldingen). Om onverwachte verstoringen te voorkomen.
    Ik ben benieuwd hoe jij daar mee om gaat. Groet.

    1. User.ini wordt voor zover ik weet nooit door een plugin gebruikt en pas je vaak zelf aan. Ik kan het mis hebben hoor, maar heb het nog nooit aangepast zien worden door een plugin. Het .htaccess-bestand is inderdaad wel iets waar dingen aan toegevoegd worden, met name caching plugins zijn hier goed in. Wat dat betreft kun je die het beste ook nog even bekijken en de overbodige codes weghalen na het verwijderen van de plugin. Dit zal voor de meeste echter te technisch zijn.

  3. Goedemiddag Maikel,

    Bestaat er ergens een plugin die exact kan vertellen welke plugin, hoeveel juist verbruikt op je website?

    Ik veronderstel dat elke plug die je download, ook qua verbruik je website zwaarder maakt waardoor deze minder snel gaat werken.

  4. Beste Maikel,

    Ik probeer een aantal oude thema’s die ik had geïnstalleerd te verwijderen maar krijg dan de volgende melding:
    ‘Verwijderen van Dat thema bestaat niet. mislukt’

    Hoe zou ik dit kunnen oplossen?
    Groetjes Corinne

  5. Dank je Maikel,

    Ik had Swift Basic gebruikt en daarbij de allerlei theme opties aangepast. Daarna had ik Swift er weer afgehaald en opnieuw gedownload en tot mijn verbazing stonden al mijn wijzigingen nog steeds in de nieuw gedownloade versie.
    Ik heb nu handmatig alles weer teruggezet.

    Groetjes,
    Denise

  6. Hoi,
    Ik had een paar Themes geinstalleerd en daar wat mee geoefend. Daarna heb ik deze verwijderd, maar later wilde ik hem ‘clean’ weer terug hebben. Dat lukte me niet. Al mijn bewerkingen zijn ergens opgeslagen, zodat ik geen nieuwe schone Theme meer heb. Worden Themes die je hebt gedownload ergens opgeslagen ?
    Of beter nog, kan ik ergens een soort prullebak leegmaken, zodat ik weer met een echte schone ongebruikte theme kan beginnen ?

    1. Over wat voor bewerkingen hebben we het? Als je dingen in de code hebt aangepast kun je gewoon het originele theme weer downloaden en uploaden.

      Indien je met de theme opties dingen hebt aangepast staat er altijd wel ergens een reset knop om alle instellingen naar de standaardinstellingen te brengen.

      Wat andere dingen betreft: Het menu dat je gekozen hebt en widgets die je hebt ingesteld worden volgens mij tegenwoordig ook onthouden door WordPress. Dit is in principe een kleine moeite om leeg te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *