Verwijderde pagina terughalen in WordPress

Verwijderde pagina terughalen in WordPress

Wil je een verwijderde pagina op je WordPress website terughalen?

Het kan altijd een keer gebeuren dat je per ongeluk een pagina van je website in de prullenbak plaatst of helemaal is verdwenen. Deze pagina wordt dan naar de prullenbak verplaatst, waar je de pagina ook weer uit kunt halen.

Soms gaat het echter anders en is de situatie moeilijker. Ik zal je daarom in dit artikel alles vertellen over het terughalen van verwijderde pagina’s in WordPress.

Hoe gaat WordPress met verwijderde pagina’s om?

WordPress gaat eigenlijk op een hele normale manier om met verwijderde pagina’s. Zodra je een pagina wil verwijderen, zal deze in de prullenbak geplaatst worden.

Na 30 dagen zal WordPress automatisch deze pagina’s definitief verwijderen uit de prullenbak en daarmee ook uit de database van je website. Het is dan niet meer eenvoudig terug te halen en je zal dan creatiever manieren moeten gebruiken.

Wanneer een pagina echter minder dan 30 dagen geleden naar de prullenbak is verplaatst, dan kun je het wel eenvoudig terughalen. Het werkt dan eigenlijk soortgelijk als de prullenbak op je computer.

Hoe kun je verwijderde pagina’s terughalen?

Ik zal je vertellen hoe je op diverse manieren pagina’s terug kunt halen nadat je deze een pagina op een eerder moment hebt verwijderd.

Pagina terughalen uit de prullenbak

Het zou mooi zijn als je deze manier zou kunnen gebruiken, want dit is veruit het makkelijkst en de pagina is dan nog niet compleet weg.

Wanneer je een pagina hebt verwijderd in WordPress, dan komt deze pagina automatisch in de prullenbak terecht. Je hebt dan 30 dagen de tijd om de pagina te herstellen met een druk op de knop. Daarna zal het moeilijker worden om het terug te halen.

Om je pagina (of bericht) terug te halen kun je naar Pagina’s → Alle pagina’s gaan en vervolgens op het tabblad Prullenbak klikken.

Verwijderde pagina in de prullenbak herstellen in WordPress

Zie je de verwijderde pagina die je wil herstellen? Mooi, beweeg met je muisaanwijzer over de pagina heen en klik op de optie Herstellen. Je pagina zal nu weer bereikbaar zijn en op het paginaoverzicht te vinden zijn.

Wanneer je artikel echter niet in de prullenbak bij berichten of pagina’s te vinden is, dan zal het artikel definitief verwijderd zijn. Je hebt dan nog twee extra mogelijkheden.

Back-up gebruiken om verwijderde pagina te herstellen

Als je een beetje goed aan WordPress onderhoud doet, dan maak je regelmatig een back-up van je website. Wanneer je dit nog niet doet, dan is het tijd om hiermee te beginnen. Back-ups zijn tenslotte super handig voor als er een keer iets fout gaat op je website en je dat wil kunnen herstellen.

Er zijn diverse (gratis) back-up plugins te vinden waar je gebruik van kunt maken. Wanneer je weet wanneer je een pagina van je website (per ongeluk) eraf hebt gegooid, kun je bekijken of je een back-up hebt van voor deze tijd.

Wanneer je verder niet teveel hebt aangepast, kun je deze back-up terugzetten. Heb je wel dingen aangepast, dan is het niet verstandig om een volledig back-up terug te zetten. Je raakt dan namelijk alle wijzigingen kwijt die je daarna hebt doorgevoerd.

Wat je echter wel altijd kunt doen is een test website maken van je back-up. Je kunt dan alsnog weer bij de pagina komen en deze vervolgens kopiëren naar je live website.

Wayback Machine is ook een optie

Wayback Machine

Wellicht heb je ooit al eens gehoord van de “Wayback Machine“, dit kun je namelijk zien als het archief van internet. Sinds 1996 worden pagina’s van websites opgeslagen, zodat je naderhand kunt bekijken hoe het er vroeger uit heeft gezien.

Wanneer je een verwijderde pagina op geen enkele manier kunt terugvinden, dan kun je deze wellicht nog wel via de Wayback Machine vinden. Je hoeft alleen maar de URL van je website in te voeren en dan kun je terug in de tijd op zoek naar de pagina die je terug op je website zou willen hebben.

Eenmaal de pagina gevonden? Vervolgens kun je teksten en afbeeldingen weer kopiëren om de pagina opnieuw op te bouwen op je website.

Niet alle websites of alle pagina’s van een website zijn te vinden in de Wayback Machine, maar het zijn er toch echt een hele hoop.

Verwijderde pagina’s van plugins terughalen

Het kan zijn dat je een plugin op je website installeert die pagina’s met zich meebrengt. Dit kan bijvoorbeeld een webshop plugin als WooCommerce zijn, maar ook een leeromgeving plugin als LearnDash.

In eerste instantie kun je dan denken dat je bepaalde pagina’s niet nodig hebt en deze verwijderen. Naderhand kun je er echter achter komen dat deze pagina’s wel degelijk van belang zijn.

Zo heeft WooCommerce een mijn account, winkelmand en afrekenpagina. Wanneer je deze weggooit kun je deze gelukkig wel herstellen. Je doet dit door naar WooCommerce → Status → Tools te gaan.

Vervolgens kun je klikken op Pagina’s aanmaken bij het kopje Standaard WooCommerce pagina’s aanmaken.

Nu is dit bij WooCommerce heel eenvoudig, maar andere plugins hebben vaak ook wel een soortgelijke optie of het is een kwestie van een shortcode toevoegen aan een pagina.

Conclusie

Het is vervelend om een pagina van je website (per ongeluk) kwijt te raken. Gelukkig zijn er meerdere manieren om verwijderde pagina’s terug te halen in WordPress.

Als eerste is het verstandig om te bekijken of de pagina nog in de prullenbak te vinden is. Indien dit niet het geval is wordt het verder kijken in een back-up of via de WayBack Machine. Pagina’s van specifieke plugins kunnen vaak via een tool of shortcode teruggehaald worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *