Waar slaat WordPress afbeeldingen op?

Waar slaat WordPress afbeeldingen op?

Wil je weten waar WordPress de afbeeldingen en andere bestanden die je toevoegt in WordPress opslaat?

Wanneer je veel afbeeldingen uploadt is dit handige informatie om te weten en of er wellicht een manier is om alles goed op orde te houden.

In dit artikel kun je lezen waar WordPress afbeeldingen opslaat op jouw website en hoe je het eventueel beter kunt ordenen in de WordPress mediabibliotheek.

Hoe WordPress geüploade afbeeldingen opslaat

WordPress komt met een ingebouwd systeem om mediabestanden als afbeeldingen, video’s en andere documenten te uploaden, beheren, bewerken en te verwijderen. Dit gaat allemaal via de WordPress mediabibliotheek, die je kunt vinden door naar “Media -> Mediabibliotheek” te gaan.

Mediabibliotheek in WordPress

Alle afbeelding en andere mediabestanden die je via de mediabibliotheek of in een artikel toevoegt aan je website, worden standaard door WordPress opgeslagen in de de /wp-content/uploads/ map op de server. In deze map staan alle uploads geordend op jaar en maand. Wanneer je bijvoorbeeld in februari 2017 een afbeelding uploadt naar je website, dan komt deze in de map /wp-content/uploads/2017/02/ te staan.

Wanneer je met een FTP programma verbinding maakt met de server waar je website opstaat, zal het er als volgt uitzien:

WordPress uploads-map in ftp op jaar en maand basis

Zodra een afbeelding is geüpload wordt dit ook in de database opgeslagen. Dit zorgt er onder andere voor dat jij eenvoudig de mogelijkheid hebt om de afbeelding te selecteren en toe te voegen in een artikel.

Wanneer je een afbeelding uploadt tijdens het bewerken van een bericht of pagina, zal WordPress onthouden dat dit de uploadlocatie is en de afbeelding koppelen aan dit bericht of pagina. Achteraf kun je dus nog nagaan waar je de afbeelding op de website gebruikt.

Mocht je afbeeldingen willen verwijderen, dan kun je dit het beste doen via de mediabibliotheek in WordPress om alles te verwijderen. Wanneer je de afbeeldingen namelijk weggooit via FTP, zal de WordPress database nog denken dat deze afbeelding bestaat, terwijl dit natuurlijk niet zo is. Verwijder je de afbeelding alleen via de database, dan zullen de bestanden nog op de server achterblijven.

Afbeeldingen los opslaan in de uploads-map

Standaard is het niet mogelijk om vanuit het WordPress beheerdersgedeelte de uploadlocatie te wijzigen. De enige verandering die je kunt doorvoeren, is dat je kunt uitschakelen dat afbeeldingen in mappen komen die op jaar en maand zijn gebaseerd.

Indien je dit wilt wijzigen kun je naar “Instellingen -> Media” gaan. Het enige wat je hier nog hoeft te doen, is het vinkje weghalen naast “Uploads bewaren in mappen op basis van maand en jaar”.

WordPress bestanden uploadsmap op jaar en maandbasis

Zodra je dit gedaan hebt worden alle afbeeldingen vanaf dat moment los opgeslagen in de uploads-map.

Afbeeldingen ordenen in WordPress

Wanneer je veel afbeeldingen hebt wil je het misschien op een bepaalde manier ordenen. WordPress heeft hier standaard geen mogelijkheid voor en laat de afbeeldingen zien op basis van wanneer de afbeeldingen zijn geüpload. De nieuwste afbeeldingen staan direct in je beeld, terwijl je voor oudere afbeeldingen wat verder moet zoeken.

Om meer overzicht te krijgen zou het in sommige gevallen handig zijn om afbeeldingen te kunnen categoriseren. Een handige plugin die je hierbij kan helpen is Enhanced Media Library.

Met behulp van deze plugin krijg je de mogelijkheid om bij “Media -> Media categories” categorieën te maken, die je vervolgens bij de afbeelding kunt selecteren. Via de mediabibliotheek kun je dan ook zoeken op categorie.

32 reacties

  1. Hi Michael,

    De afbeeldingen in de mediabibliotheek staan niet in de media library voor de Engelse vertaling van mijn website. Ik ben ze nu allemaal nog eens aan het uploaden, maar ik denk dat er een andere manier moet zijn. Weet jij dat misschien?

    Dank
    Fabienne

    1. Zal helemaal afhangen van de plugin die je voor de meertaligheid gebruikt. Waarschijnlijk is deze optie erin omdat je dan ook kunt ranken met de afbeeldingen als je hier de Engelse naam gebruikt in plaats van de Nederlandse (mocht dit verschillen).

  2. Goedemiddag Maikel,

    kan het zijn dat er ergens in wordpress/ woocommerce een upload limit zit? ik wil 15000 artikelen + foto’s van een csv bestand importeren, bij ongeveer 800 artikelen worden de artikelen wel netjes aangemaakt maar de foto’s worden niet meer geupload. Ik krijg deze foutmelding
    >> WARNING: File https://images.tom.shop/producten/original/nuby_nagelverzorgingsset_meisjes_155_cm_roze_3-delig_424325_1593154220.jpg can not be downloaded, response. Wat gaat er verkeerd?

  3. Hallo Maikel. Daar ik zoveel afbeeldingen heb, is het via de mediabib niet goed meer bij te houden. Ik heb dit grotendeels opgelost door alle mappen met foto’s op mijn server te zetten. Ik roep de foto’s dus aan via mijn mappen op de server. Dit is eigenlijk automatisch gekomen bij het kopiëren van mijn oude site, zo heb ik de url van de afbeeldingen mee gekopieerd. Weet jij of dit trager is, of maakt het niet zoveel uit?

  4. Beste Maikel,

    Ik heb je artikel gelezen maar heb nog steeds het volgende probleem:
    Na enkele updates werken mijn plaatjes helemaal niet meer.
    In de media library staan alleen maar lege plaatjes.
    Wanneer ik daar een nieuw plaatje neerzet krijg ik ook niets te zien.
    Van alles nagekeken:
    – rechten op 755
    – media instellingen opnieuw opgeslagen
    – .htacces nagekeken

    Zelfs mijn provider kan mij niet verder helpen.

  5. Op onze website staan ca. 700 Nextgen galleries, die gemiddeld zo’n 100 foto’s bevatten en die met enige regelmaat worden vernieuwd. Vóór het uploaden worden die galleries eerst leeg gemaakt (de foto’s worden gedelete) en daarna worden de nieuwe geüpload. Alle oude foto’s blijven echter op de server staan waardoor volgens onze host de grootte ervan ruim 250 Gb is (inclusief backup dus 500 Gb). Hoe kunnen wij die verwijderde foto’s ook echt ‘verwijderen’?

    1. Ik ben niet helemaal bekend met de plugin en hoe deze plugin foto’s opslaat. Wanneer de afbeeldingen in de mediabibliotheek komen, dan kun je de afbeeldingen vanaf daar volledig verwijderen. Wanneer de plugin alles in een aparte map opslaat op de server, dan zou je het wellicht via daar kunnen verwijderen.

      Wel vreemd dat alles niet direct goed verwijderd wordt. Je kunt ook aan de maker van de plugin vragen hoe je het best de afbeeldingen kunt verwijderen zodat deze ook echt van de server af zijn.

  6. Als ik een uitgelichte afbeelding wil uploaden dan worden niet alle afbeeldingen in de mediabibliotheek weergegeven. De mappen november 2018 en december2018 zijn leeg. Als ik naar media ga en dan bibliotheek dat worden de afbeeldingen wel weergegeven. Hoe kan dit?

  7. Hallo Maikel,

    Bedankt voor het duidelijke artikel! Bij mijn wordpress website heb ik op het moment alleen het probleem dat de afbeeldingen die ik upload na een paar uur veranderen in vraagtekens.

    Komt dit dan ook door de Permalinks? Deze staan nu op /wp-content/uploads/2018/12/. Kan ik dit dan beter aanpassen naar bestandsnaam? Of wat zou het probleem kunnen zijn?

    Het gaat om een website waarvoor ik een portfolio thema heb aangeschaft en die nog niet online staat.

    Groeten,
    Mirthe

  8. Als ik in mijn gepubliceerde stukken afbeeldingen meestuur, krijg ik vaak van de ontvanger te horen dat de foto’s liggend zijn i.p.v. Staand zoals ik deze gestuurd heb. Ik vind het erg storend, als dit zich steeds voordoet en er geen simpele oplossing voor is dit aan te passen.

  9. Kan je de ruimte die afbeeldingen nodig hebben uitbreiden?
    Ik loop redelijk snel tegen de mededeling aan dat de ruimte van de bibliotheek vol is.
    Heb nu het probleem nog niet maar met vorige sites was dat steeds het geval

    1. De ruimte die je hebt in de mediabibliotheek is eigenlijk je schijfruimte. (of bedoel je het uploadlimiet?)
      Zolang je voldoende schijfruimte hebt bij je hostingprovider hoor je dus niet in de problemen te komen en anders kun je dit vast via je hostingprovider upgraden.

  10. Hoi Maikel,
    Goed om te lezen.
    Waar ik tegenaan loop is dat wordpress allerlei verschillende formaten van mijn media bewaard. Hierdoor heb ik giga veel verschillende afbeeldingen (die ik overigens niet allemaal zie in de bibliotheek, want daar zie ik er maar één) maar het heeft wel effect op de snelheid van mijn website en grootte van mijn database.
    Hoe kan ik dit oplossen?
    Alvast bedankt!

    Groet Sandra

    1. Dit zorgt er niet voor dat je website trager wordt. Het vult alleen meer schijfruimte. Sterker nog, de meeste formaten die worden aangemaakt, worden aangemaakt omdat het thema waar je gebruik van maakt aangeeft dat deze formaten nodig zijn. Deze afbeeldingen zijn vaak nodig om te zorgen dat een kleiner formaat wordt weergegeven in bijvoorbeeld de sidebar, zodat niet de grootste afbeelding gepakt wordt en hierdoor de laadtijd slechter wordt.

      Wanneer je er toch vanaf wilt, zal je de formaten uit het thema moeten slopen (staat vaak in het functions.php bestand) en de paar formaten die WordPress aanmaakt, kun je op 0 zetten bij Instellingen -> Media.

  11. Goedemorgen Maikel, dank voor alle nuttige info. Ik ervaar een probleem waar ik de vinger niet achter kan krijgen. Als ik bestaande foto’s permanent verwijder, zijn die wel uit de bibliotheek verdwenen, maar er lijken sporen achter te blijven (in “cache”). Geef ik daarna eenzelfde naam aan een nieuwe foto, dan wordt die in de “cache” blijkbaar niet overschreven. Resultaat: je hebt een foto in je bibliotheek en als je ze in de tekst plaatst is het een andere foto (de oude)! Wat doe ik fout? Ik verneem het graag. Hartelijke groet

    1. Je doet niks fout, dit komt inderdaad door de cache. Het is alleen wel zo dat wel degelijk de nieuwe foto op deze plek staat. Wat ik zelf altijd in dit geval doe, is de afbeeldingslocatie kopiëren en plakken in mijn browser om deze bezoeken. Vervolgens zie je de oude afbeelding en doe je een harde refresh (ctrl + r / CMD + r).

  12. Je zegt dat WP afbeeldingen koppelt die je tijdens het maken van het bericht uploadt. En dus niet de afbeeldingen uit de bibliotheek die je tijdens het schrijven toevoegt. In de map met media zie je dit verschil: gekoppeld of niet gekoppeld. Je kunt ook een losse afbeelding achteraf koppelen aan het bericht waarin je hem gebruikt. Heeft dat nog voordelen of maakt dat niet uit? Ik heb een aantal afbeeldingen dubbel staan in de bibliotheek, en ik wil eigenlijk opschonen.

    1. Achteraf koppelen heeft alleen nut voor het overzicht dat je berichten en afbeeldingen gekoppeld zijn aan elkaar. Je zou dan beter kunnen zien welke afbeeldingen niet gebruikt worden.
      Pas op met opschonen, dat je geen afbeeldingen weggooit die ergens op de website staan.

  13. “Mocht je afbeeldingen willen verwijderen, dan kun je dit het beste doen via de mediabibliotheek in WordPress om alles te verwijderen. Wanneer je de afbeeldingen namelijk weggooit via FTP, zal de WordPress database nog denken dat deze afbeelding bestaat, terwijl dit natuurlijk niet zo is. Verwijder je de afbeelding alleen via de database, dan zullen de bestanden nog op de server achterblijven”

    Ik weet niet hoe, maar dit is mij overkomen. Als ik nu een nieuwe pagina aanmaak blijft er een afbeelding staan op de achtergrond. Ik heb geen idee hoe ik deze kan verwijderen. Ik heb de afbeelding verwijderd uit de mediabibliotheek in WordPress en hij is niet meer te zien via FTP. Echter als ik de website inspecteer vindt hij de afbeelding in een niet meer bestaande map. Wat kan ik doen?

    Alvast bedankt.

  14. Ik heb meerdere sites op een hosting, ik ben aan het experimenteren met verschillende templates, ik heb een site voor Nederlands winterhardecactussen.nl en daarnaast ook nog eens de domeinen hardycacti.eu en tephrocactus.eu op hardycacti probeer ik een template met automatische vertaling. Uiteindelijk gaan alle drie domeinen eigenlijk grotendeels dezelfde bestanden gebruiken. Vandaar mijn achterlijke vraag of ik niet een centraal gemaakte map kan gebruiken (die ook nog eens niet upload heet)

    1. Nee, niet echt. De bestanden moeten uiteindelijk altijd zichtbaar zijn in de mediabibliotheek, tenminste als je het op die manier wilt gebruiken. Een andere manier is om inderdaad een centrale map te maken en de bestanden toe te voegen door de juiste URL in te voegen. Voor uitgelichte afbeeldingen werkt dit echter niet zo.

  15. Duidelijk artikel. Bedankt voor de tip van Enhanced Media Library. Lijkt me een handige plugin die mij zeker van pas zal komen.

  16. Hartelijk dank voor deze info! Tot nu toe had ik dit nog nergens anders gevonden, maar heb er wel behoefte aan om zelf foto’s een beetje bij elkaar te houden. Zo is het bv prettig dat ik nu alle foto’s van reisverslagen bij elkaar kan zetten.
    Ik kom nog uit een oude FrontPage-omgeving, dus er valt voor mij nog veel te leren.
    De plugin ga ik zeker gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *