De perfecte breedte voor je content kolom, bestaat het?
Ik kom regelmatig websites tegen waar de content kolom naar mijn mening te breed is.
Het leest niet lekker en daardoor heb ik de neiging de website te verlaten zonder het einde van de tekst te halen.
Kortom, het is een mooi onderwerp om het eens over te hebben. In dit artikel kom je erachter wat de perfecte breedte is en waarom dit zo is.
Ik heb een tijdje geleden over de perfecte breedte voor je content kolom gelezen op de site Social Triggers van Derek Halpern en dit wil ik graag met jullie delen.
We moeten echter eerst terug naar het hoofddoel. Je artikelen moeten gelezen worden.
Zorg dat bezoekers de eerste zinnen lezen
Wanneer je er voor zorgt dat mensen de eerste paar zinnen van je content lezen, is de kans groter dat het volledige artikel gelezen wordt.
De realiteit is echter dat mensen binnen een paar seconde beslissen of je website überhaupt de moeite waard is. Het is dus best moeilijk om mensen de eerste paar zinnen te laten lezen.
Nu komt echter het mooie gedeelte, de breedte van je content kolom kan mensen beïnvloeden om de eerste paar zinnen van je artikelen te lezen.
Hoe breed moet je content kolom zijn?
Typografische onderzoekers hebben ontdekt dat mensen op internet liever kortere zinnen dan langere zinnen lezen. De reden hiervan is omdat het makkelijker te begrijpen lijkt en het er georganiseerder uitziet.
Dus we moeten alle regels super kort maken?
Nee, zo eenvoudig is het nou ook weer niet.
De perfecte breedte, volgens de onderzoekers, zou tussen de 40 en 55 karakters zijn. Dit is ongeveer 250-350 pixels breed.
Het probleem is echter dat je een heel beeldscherm moet vullen en dat dit dan veel te smal is. Daarnaast is er nog een punt, ondanks dat mensen graag korte zinnen lezen, lezen mensen langere zinnen (100 karakters per zin, 500-600 pixels) sneller.
Het is dus de vraag hoe je mensen tevreden kunt stellen met de breedte zodat de tekst eenvoudig te lezen is.
Afbeeldingen zijn ontzettend handig en belangrijk
De feiten zijn duidelijk. Mensen lezen liever korte zinnen, maar het is moeilijk om dit te geven omdat de breedte veel te smal is om een beeldscherm mee te vullen. Het is niet praktisch.
Er is een simpele oplossing die ik je kan aanbevelen. Je wilt dus dat de bezoekers de eerste paar zinnen van je artikel lezen en je weet dat korte zinnen eerder gelezen worden.
Een methode die je dan kunt gebruiken is een afbeelding te plaatsen aan het begin van je artikel. Zelf deed ik dit altijd al omdat een afbeelding ook de aandacht trekt van je bezoekers. Een afbeelding is dus multifunctioneel, kijk maar naar het begin van dit artikel.
Zie je wat voor effect de afbeelding hierboven heeft? Het maakt de breedte van de zinnen smaller zodat de mensen sneller geneigd zijn te lezen en wanneer ze eenmaal aan het lezen zijn gaat het over op bredere zinnen.
Conclusie: De perfecte breedte is…
Nu we weten wat we moeten doen om zinnen korter te maken, kunnen we stellen dat de perfecte breedte voor je content kolom tussen de 480 en 600 pixels is.
De reden hiervoor is omdat dit bij bijna alle blogdesigns past en er passen ook prima 100 karakters tussen (afhankelijk van de font en fontgrootte die je gebruikt).
Vergeet overigens niet dat de breedte van je afbeelding ook afhankelijk is van de breedte van je content kolom. Je wilt tussen de 40 en 50 karakters per regel en om dit te bereiken moet je afbeelding tussen de 180 en 300 pixels breed zijn, afhankelijk van de breedte van je content kolom.
Hoe denk jij over de breedte van je content kolom? Heb je hier ooit op gelet en denk je dat je er wat mee gaat doen? Laat het weten in de reacties.
9 reacties
Moeilijk, maar interessant onderwerp! Ik heb eerlijk gezegd geen idee of de kolombreedte van mijn blog goed is. Het thema vond ik er mooi uitzien, daarom heb ik het uiteindelijk gekocht. Ik heb om aandacht te trekken een slider bovenaan mijn blog onder de header gezet. De slider toont de drie laatste blogs in bepaalde categorieën. Dit vind ik zelf een mooie manier om een bezoeker in één keer te laten zien wat er zoal aan onderwerpen voorbij komt, zonder dat hij of zij eerst naar beneden moet scrollen.
Ik zal eens kijken hoe breed mijn kolom is en of dat aansluit op jouw advies. Bedankt voor deze blogpost in ieder geval! 🙂
Sorry voor de late reactie, ik had je reactie even over het hoofd gezien. Het is zeker verstandig om een thema uit te kiezen waar je zelf tevreden mee bent. Je slider is inderdaad ook een mooie manier om mensen kennis te laten maken met je artikelen zonder te hoeven scrollen.
De breedte van je contentkolom is 655 pixels, dit zou dan volgens het onderzoek net te breed te zijn voor het optimale resultaat.
Ik weet dat een content kolom niet te breed mag uitvallen, maar of het op mijn site een goede verhouding is, ik weet het niet. Hangt het niet ook een beetje af van je algemene schrijfstijl en – vooral – de grote van je lettertype (van je content)?
Klopt, het hangt ook van de fontgrootte en de font zelf af die je gebruikt. Ben er overigens zelf fan van om dat minimaal 14px te doen omdat 12px op een 24 inch scherm toch wel vrij klein is.
Ik heb verder ook geen problemen met de breedte van de content kolom op jouw blog, deze kan nog net (mijn mening).
Dank voor te feedback 🙂
Ik ben helemaal akkoord. Zelf vind ik de breedte van mijn content kolom behoorlijk goed, maar ik zal alvast rekening houden met je tip om de afbeelding in het begin te plaatsen en niet aan het eind, waar ik ze normaal zet.
Overigens zou ik hier nog iets aan willen toevoegen: ik vind de plaats van de content kolom en de breedte van de widgets kolom minstens even belangrijk. Op sommige sites staat de content kolom bijvoorbeeld te veel naar één kant wat dan gecompenseerd wordt door een bredere widget kolom die de aandacht van de hoofdtekst afleidt. Dat stoort me verschrikkelijk bij het lezen.
Goede toevoeging. De sidebar mag zeker niet voor afleiding zorgen, de content moet altijd centraal blijven staan.
Hey Maikel de breedte is zeer belangrijk inderdaad. Een nieuwe trend die je veel terugziet bij moderne websites is dat ze rekening kunnen houden met de breedte van het scherm, en daarbij ook de beschikbare ruimte voor de tekst automatisich op kunnen aanpassen. Ik zie dat webtalis.nl hier ook al rekening mee houdt 🙂 Dit heet met een duur woord een “responsive” layout. Responsive layouts zorgen ervoor dat je website er ook op een tablet of mobile goed leesbaar uitzien. Dit wordt steeds belangrijker en belangrijk, doordat steeds meer mensen met hun handheld devices websites bezoeken. Meer informatie over deze groei vindt je in de infographic die wij een tijdje geleden hebben gemaakt; http://nexusthemes.com/free-infographic-responsive-webdesign/.
Responsive design is ook zeker belangrijk, webites worden op steeds meer verschillende devices bekeken. Dit was dan ook de reden dat ik hier vorige maand een blogbericht over geplaatst heb. 🙂