Wat is een theme en voor welke kies je?

Een WordPress theme zorgt dat het uiterlijk (design) van je website op iedere pagina er hetzelfde uitziet. Een theme kan echter ook extra functionaliteiten met zich mee brengen.

Met een druk op de knop kun je het complete design van je website vervangen zonder dat je verder ook maar iets hoef aan te passen.

Is de theme die je gebruikt na een tijdje toch niet naar wens? Dan kun je gewoon een ander theme uitkiezen zonder dat de inhoud van je site verloren gaat.

Hoe kies je een WordPress theme die bij je website past

Van theme wisselen kun je met een druk op de knop, maar welke theme moet je nou kiezen? Om dit te achterhalen moet je jezelf een paar basis vragen stellen.

Uiterlijk WordPress website
Een theme speciaal voor restaurants zal qua uiterlijk niet gericht zijn op een website over dieren. Weet jij wat voor theme je ongeveer wilt hebben en wat bij jouw website past?

Gebruik je WordPress als blog of als complete website
Gebruik je WordPress puur om te bloggen of wil je een complete website maken? Hoe meer functionaliteiten je wilt gebruiken hoe flexibeler een theme moet zijn.

Aanpassingen maken
Kun je kleuren en dergelijke aanpassen via de instellingen pagina van een theme in WordPress of moet je zelf de code induiken om iets aan te passen? Als je niets van code af weet kan het erg lastig zijn.

Ondersteuning thememaker
Krijg je ondersteuning van de thememaker als je problemen hebt? Dit is een belangrijk verschil tussen een gratis en premium WordPress theme. Bij een premium WordPress theme krijg je bijna altijd support van de thememaker en bij een gratis theme moet je het meestal helemaal zelf uitzoeken.

Live voorbeelden
Wanneer je op alle vragen een antwoord wee  kun je op zoek gaan naar een theme voor je website. Bij de meeste themes kun je eerst een live voorbeeld bekijken, zie bijvoorbeeld de theme Newscast. Je kunt met dit voorbeeld precies zien hoe het eruit ziet en hoe alle onderdelen in elkaar zitten.

Professionele WordPress Themes

Er zijn meerdere websites waar je profesionele WordPress themes kunt kopen. Ik heb zelf ervaring met ThemeForest, de support van de thememakers waar ik mee te maken heb gehad is uitstekend en ik ben altijd erg tevreden over mijn gekozen themes.

Wanneer je op zoek bent naar een gratis theme kun je het best zoeken in de Free Themes Directory van WordPress.

4 reacties

 1. Hoi Maikel, op Webtalis gebruik je het theme Marketers Delight, Webtalis staat ook op de homepage van https://marketersdelight.net/ zie ik.

  Ben je binnenkort nog van plan om over te stappen naar een ander theme, of blijf je Marketers Delight de komende jaren nog gebruiken?

 2. Beste, Maikel,

  Bij het gebruik van gratis thema’s van WordPress voor een website
  Is het dan toegestaan op een gratis thema om hier geld mee te verdienen doormiddel van bijv Affiatie marketing op je website …of bijv Google Adsense…. Produckten hierop te verkopen…..Of moet je dit altijd vragen aan de maker van een thema….volgens mij op bepaalde themas die je koopt bij bijv ThemeForest dat er in de voorwaarden in staat dat je toestemming moet vragen om verdien modellen te gebruiken en dat de maker recht heeft op een bepaald percentage van je omzet…
  Of heb ik het mis …Kunt u eens uitleggen hoe dit zit…. dank u

  1. Ik hoor dit verhaal voor het eerst. Het is naar mijn weten gewoon toegestaan en ik heb nog nooit in een licentie hier iets over gelezen. Als ik bij de licentie kijk op bijvoorbeeld ThemeForest zie ik hier ook helemaal niets over staan.

   Wat wel op de website van ThemeForest staat, en waar waarschijnlijk de verwarring door komt, is dat wanneer je affiliate bent van ThemeForest de maker van het thema 50 tot 70% krijgt van de verkoop en de affiliate 30%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *