Wat is er nieuw in WordPress 4.3?

WordPress 4.3

Deze avond (18 augustus 2015) heeft WordPress versie 4.3 uitgebracht. De nieuwste versie van WordPress heeft dit keer de naam Billie gekregen, vernoemd naar jazz-zangeres Billie Holiday.

In versie 4.3 van WordPress zijn weer meerdere veranderingen doorgevoerd om jou het leven makkelijker te maken.

Hieronder volgen de grootste veranderingen die WordPress 4.3 met zich meebrengt.


Opmaak snelkoppelingen

Wanneer je tijdens het schrijven van je artikelen in WordPress ook meteen het artikel wilt opmaken met een lijst, kop, en dat soort dingen, dan zal je al snel merken dat het tijd kost om telkens met je muis een knop aan te klikken om een bepaald onderdeel op te maken.

In WordPress 4.3 heb je opmaak snelkoppelingen gekregen, waardoor je niet meer met je muis hoeft te bewegen tijdens het schrijven. Zo kun je met:

  • * of – een opsommingslijst starten.
  • 1. Een genummerde lijst start.
  • ## h2 koppen maken, met ### h3, en ga zo maar door.
  • > een blockquote maken.

Het is zeker het uitproberen waard om te kijken of het opmaken op deze manier voor jou beter en sneller werkt dan het klikken met een muis.

Betere wachtwoorden

Wanneer je een nieuwe gebruiker toevoegt aan WordPress zal WordPress vanaf nu een wachtwoord reset link sturen in plaats van een wachtwoord in platte tekst. Je kunt eventueel ook een wachtwoord aanmaken door op wachtwoord tonen te klikken.

Sterk wachtwoord in WordPress

WordPress zal zoals je hierboven ziet meteen automatisch een sterk wachtwoord invoeren wanneer je op wachtwoord tonen klikt, maar je kunt dit wachtwoord altijd aanpassen indien je hier behoefte aan hebt.

Hetzelfde geldt wanneer je via het profiel je wachtwoord wilt wijzigen. Je kunt dan op wachtwoord genereren klikken en WordPress een sterk wachtwoord laten maken.

WordPress wachtwoord genereren

Favicon instellen via WordPress zelf

Een favicon zie je altijd bovenaan in het tabblad van je browser wanneer je een website bezoekt. Voorheen kon je dit nooit via WordPress zelf instellen en zou je het via de code moeten doen of met behulp van een plugin of wellicht een optie in het thema waar je gebruik van maakte.

Met WordPress 4.3 krijg je eindelijk de mogelijkheid in WordPress zelf om een favicon toe te voegen. Je kunt dit eenvoudig doen door naar “Weergave -> Customizer” te gaan en dan naar “site identiteit”. Je hebt hier de mogelijkheid om een favicon te uploaden.

Favicon toevoegen in WordPress

Menu’s zijn toegevoegd aan de WordPress customizer

Naast dat je via de WordPress customizer een favicon kunt toevoegen kun je vanaf nu ook het menu beheren via de WordPress customizer.

WordPress menu in customizer

Je kunt uiteraard ook nog steeds het menu beheren via de oude manier, maar wanneer je de aanpassingen die je doet live wilt bekijken is de WordPress customizer een goede uitkomst.

Reacties zijn vanaf nu op pagina’s standaard uitgeschakeld

Wanneer je na het upgraden naar WordPress 4.3 een pagina aanmaakt staan de reacties standaard uitgeschakeld. Hier is voor gekozen omdat de meeste mensen op pagina’s de reacties uit willen hebben en bij een blog de discussie gevoerd moet worden onderaan de blogberichten.

Bij alle oude pagina’s die voor versie 4.3 zijn aangemaakt staan alle reacties nog wel ingeschakeld. Deze moet je dus nog altijd handmatig uitzetten indien de reacties uit moeten staan.

Zijn er nog meer veranderingen?

Jazeker, zo is de lijstweergave van WordPress ook beter gemaakt, waardoor de overzichtpagina’s van berichten, pagina’s, reacties, en dergelijke nu ook beter te bekijken zijn op kleinere apparaten.

Daarnaast zijn er ook nog allerlei dingen beter gemaakt waar je weinig van ziet of waar met name developers wat aan hebben.

Over welke vernieuwing in WordPress 4.3 ben jij enthousiast? Laat het hieronder weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *