Wat is het beste WordPress thema?

Wat is het beste WordPress thema

Een WordPress thema draait op elke website en zorgt ervoor dat de website er schitterend uitziet.

Je hebt ontzettend veel keuze als het gaat om WordPress thema’s. Er zijn er echt wel duizenden, maar er zit toch ook weer een hoop verschil tussen de thema’s.

Ik kreeg daarom de volgende vraag binnen van Stefan (en dit heb ik vaker gehoord de afgelopen jaren).

Wat is het beste WordPress thema?

In deze video beantwoord ik deze vraag, voor zover deze natuurlijk te beantwoorden is.

De WordPress thema’s die ik in bovenstaande video heb genoemd en persoonlijk goede ervaringen mee heb.

Er bestaat geen beste WordPress thema

Ik kan wel een WordPress thema opnoemen die ik persoonlijk super goed vind, maar er bestaat gewoonweg geen beste WordPress thema. Een thema blijft een persoonlijke voorkeur en er is geen enkel thema die echt voor iedereen geschikt is waar je precies zoals jij het wilt dingen kunt doen en laten.

Je hebt tegenwoordig wel thema’s die zeggen dat je er elk soort website mee kunt maken en er echt alles mee kunt doen, maar het nadeel hiervan is misschien wel dat je het helemaal niet prettig vindt werken. Hierdoor is het al meteen niet meer zo’n fijn thema voor jou.

Waar moet je opletten bij het uitzoeken van een thema?

Ik wil je graag een aantal dingen vertellen waar je op zou kunnen letten bij het uitzoeken van een geschikt WordPress thema voor jouw website. Bij thema’s is het namelijk altijd zo dat het er schitterend uitziet in de demo’s, maar is het ook daadwerkelijk wat je krijgt als je het zelf moet bouwen?

Dat is meteen het punt van WordPress thema’s die alles zouden moeten kunnen. Waar je misschien wel 50 of 60 verschillende demo’s van kunt bekijken. Juist omdat je zoveel kan, kan het ook heel veel werk zijn om met dit thema aan de slag te gaan.  Door de duizenden opties die er zijn, is het een echte leercurve om het thema goed te snappen. Meestal kun je de demo versies tegenwoordig inladen op je website, maar het blijft uitzoeken hoe alles precies gedaan is zoals op de demo website.

Waar je je ook niet in moet vergissen bij demo websites, is dat je soms schitterende afbeeldingen erin verwerkt ziet staan. Of wat dacht je van een afbeelding van een persoon die uitgesneden is met een transparante achtergrond of met een achtergrond die hetzelfde is als van de website. Als jij dit soort foto’s niet hebt, dan kun je natuurlijk nooit hetzelfde effect bereiken. Staar je hier dus niet op blind.

Maak een keuze tussen veel of weinig opties

Het is altijd een persoonlijke voorkeur wat je prettig vindt werken. Maak van te voren uit of je een thema met veel of weinig opties wilt hebben qua instellingen.

Het gevaar bij ontzettend veel opties is dus dat het je zomaar een aantal dagen kan kosten om te ontdekken waar alles staat en je website te bouwen. Eenmaal alles ontdekt vind je het misschien wel helemaal geweldig vinden welke mogelijkheden je allemaal hebt en wat je met een thema kunt doen.

Wanneer je niet van heel veel opties houdt of het je totaal niet prettig lijkt en gewoon vrij eenvoudig wilt bereiken wat je in een demowebsite ziet staan, zal voor jou een WordPress thema met weinig opties beter zijn.

Juist omdat hier al heel veel verschil in kan zitten tussen twee personen, bestaat er gewoonweg geen beste WordPress thema. Persoonlijk kies ik altijd voor thema’s met weinig opties, maar dat is omdat ik graag ook in de code sleutel om bepaalde dingen te bereiken.

Hoe zit het met de veiligheid van een WordPress thema?

Hoe het met de veiligheid van een WordPress thema zit is natuurlijk vrij moeilijk te zeggen. Als je een thema nog niet hebt aangeschaft kun je de code niet zien en daarnaast heb je als je met code bekend bent ook geen zin om een hele security scan uit te voeren.

We moeten het dus op een andere eenvoudigere manier bekijken. Thema’s met veel opties bevatten over het algemeen ook heel veel scripts. Dit is niet per definitie slecht. Zo kan het prima zijn dat er op de front-end niets geladen wordt, waardoor je geen last hebt van snelheidsvermindering. Het is echter wel zo, dat hoe meer scripts je op je website hebt, het risico iets groter wordt op beveiligingslekken. Dit hangt ook af van hoe actief het gedicht wordt.

Als je bijvoorbeeld een thema hebt waar ook een aantal premium WordPress plugins bij geïntegreerd zitten, dan is het te hopen dat de thema-maker deze plugins wel up-to-date houdt via het thema. Wanneer er anders een lek gedicht wordt in de plugin en de maker van het thema verwerkt dit niet snel in zijn thema, dan loop je een tijdje risico.

Hoe zoek ik een WordPress thema uit?

Als je een WordPress thema uit wilt zoeken, dan moet je als eerste puur naar het design kijken. Functionaliteiten zijn bijzaak, die kun je altijd nog met plugins erin verwerken. Een thema is tenslotte gemaakt voor het design en plugins voor de functionaliteit.

Het nadeel van een thema met veel functionaliteiten waar je gebruik van wilt maken, is dat als je een keer wilt overschakelen naar een ander thema, dat je dan alles kwijt bent. Nogmaals, kijk dus alleen echt naar het design.

Verder is het ook altijd handig om op de snelheid te letten. Ik snap dat het lastig is voor jezelf om te bepalen of het WordPress thema wel snel is. Je hebt bepaalde websites waarmee je de snelheid van een website kunt testen, dit zou je kunnen uitvoeren op de demo versie van het thema. Pingdom speed test is een voorbeeld van een programma waarmee je dit kunt testen.

Als je let op de snelheid, moet je in elk geval niet letten op wat de maker van het WordPress thema zegt. Natuurlijk zegt hij dat het snel is. Misschien kun je wel een andere betrouwbare onafhankelijke bron vinden die het een en ander getest heeft bij dit thema.

Gebruik dus je gezonde verstand bij het uitzoeken van een WordPress thema. Let op het design en maak een keuze een thema met veel of weinig opties. Wordt alleen nooit afhankelijk van de functionaliteiten van een thema.

Welke WordPress thema’s ik adviseer

Ik kan je helaas niet goed helpen bij het uitzoeken van een thema die ideaal geschikt zou zijn voor jou, omdat het een persoonlijke keuze is. Wel kan ik je vertellen wat momenteel mijn favoriete WordPress thema’s zijn en die ik je daarom best kan aanbevelen.

Het thema waar Webtalis op draait en waar ik veel andere websites mee heb gebouwd, is het WordPress thema Marketers Delight. Dit is een thema met vrij weinig opties, maar wel een aantal hele fijne opties. Qua aanpassingen aan het design en kleuren heb je wel wat kennis van CSS nodig.

Een ander thema waar ik regelmatig mee gewerkt heb en die ik fijn vind is het thema Jupiter. Het is een thema met vrij veel opties, maar ik wist al snel mijn weg te vinden en dat heb ik zeker niet bij alle WordPress thema’s met veel opties. Ik heb met dit thema blogs en zakelijke websites gemaakt.

Het laatste thema wat ik je op dit moment kan aanbevelen, is het thema Flatsome. Dit is wederom een WordPress thema met best veel opties, maar naar mijn mening nog steeds overzichtelijk. Ik heb met dit thema met name webshops gebouwd, maar ook weleens een zakelijke website.

Ik hoop je met deze video en artikel op weg te hebben geholpen met het vinden van het beste WordPress thema voor jouw wensen en website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *