Wat is nieuw in WordPress 3.9?

WordPress versie 3.9

WordPress 3.9 is de eerste grote update van WordPress in 2014. WordPress 3.9 heet “Smith” ter ere van de overleden jazzorganist Jimmy Smith.

Met deze update is hard gewerkt om het in de visuele bewerker allemaal nog eenvoudiger te maken en er is ook gezorgd dat je nu live previews van de widgets en header kunt bekijken.

In de video hieronder kun je in het kort zien wat er allemaal nieuw is.

Verbeteringen in de visuele bewerker (editor)

De visuele bewerker in WordPress heeft veel verbeteringen gekregen met deze update. Het is sneller geworden en het heeft een verbeterde ondersteuning en toegankelijkheid voor mobiele devices.

Je kunt vanaf nu ook zonder problemen teksten kopiëren uit Microsoft Word en andere programma’s zonder dat je problemen met de opmaak krijgt.

Verder kun je nu ook gewoon afbeeldingen uploaden door deze vanaf je bureaublad naar de visuele bewerker te slepen. Het is dus niet meer noodzakelijk om op “media toevoegen” te klikken.

WordPress bestanden uploaden

Afbeeldingen eenvoudig kleiner of groter maken

Afbeeldingen kleiner of groter maken is ook niet moeilijk meer. Je kunt afbeeldingen eenvoudig groter of kleiner maken met je muis zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien.

Galerij Previews

Galerijen zien er in WordPress 3.9 precies hetzelfde uit zoals in een gepubliceerd bericht. Alles staat overzichtelijk op een rijtje in de bewerker.

Galerij WordPress

Meer mogelijkheden met audio en video

Werk je veel met audio en video? Met WordPress 3.9 heb je de mogelijkheid om afspeellijsten te maken voor alle muziek of video’s die je wilt laten afspelen.

Wanneer je meerdere audio/video bestanden upload kun je er direct een afspeellijst van maken.

Playlist

Live Widgets en header previews

Een groot gemis in de vorige versies van WordPress was dat je altijd eerst een widget of header moest publiceren voordat je kon zien hoe het eruit zag.

In de top 5 WordPress plugins van de maand januari tipte ik de plugin Widget Customizer al, deze plugin is nu een vast onderdeel geworden van WordPress.

Er zijn nu geen verassingen meer bij het publiceren van een widget omdat je alles van te voren kunt bekijken en het pas hoeft te publiceren wanneer je tevreden bent.

Widget previewer

De verbeterde header afbeelding tool laat je vanaf nu ook afbeeldingen uploaden, bijsnijden en beheren terwijl je ermee bezig bent.

Eenvoudiger WordPress.org themes zoeken vanaf je website

Laten we eerlijk zijn, wanneer je voorheen een theme wilde zoeken via je eigen WordPress website was het niet allemaal zo overzichtelijk. Het zoeken naar nieuwe WordPress themes moet leuk zijn om te doen en daarom is er het een en ander gewijzigd.

Wanneer je een theme wilt zoeken via WordPress vanaf je website krijg je een mooi overzicht te zien met duidelijke afbeeldingen van themes waaruit je kunt kiezen.

Theme browser

Wat is jouw mening over WordPress 3.9?

Dit waren de grootste aanpassingen die in deze update gedaan zijn. Verder zijn er nog ontzettend veel kleine verbeteringen gedaan “onder de motorkap” waar je zelf weinig van zult zien.

Welke aanpassing in WordPress 3.9 is volgens jou het best? Laat het hieronder weten in de reacties.

2 reacties

  1. Hoi Maikel, volgens mij is dit wel een hele mooie WordPress update. Maar jeetje zeg, altijd weer spannend wanneer ik ga updaten. Dacht dat het net flink mis was gegaan, maar ik wist rustig te blijven 🙂 en na weer op de knop updaten te klikken is het gelukt. So far so good, alles werkt zo te zien 🙂 Bedankt voor je uitgebreide blogpost met alle nieuwigheden van WP.

    1. Mooi dat het updaten gelukt is. Het updaten van WordPress gaat bij veel websites gelukkig veel vaker goed dan fout. Het blijft inderdaad altijd wel klein beetje spannend of er niets mis gaat. Op extra werk na een update zit niemand te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *