Website aanmelden bij Google

Website aanmelden bij Google

Je website is (eindelijk) af en staat online op internet.

De volgende logische stap is dat je gevonden wilt worden in de zoekresultaten van Google om bezoekers naar je website te krijgen.

Kortom, je wilt je website aanmelden bij Google.

Er zijn tegenwoordig meerdere manieren hoe je dit kunt doen en de beste methode gaat zelfs volledig automatisch nadat je één keer iets hebt ingesteld.

Je website aanmelden bij Google, is het nodig?

Dit hangt eigenlijk van de manier af. Wanneer ik zelf een nieuwe website heb gemaakt en deze gevonden wil laten worden, dan meld ik mijn website nooit aan via de tool van Google zelf.

Dit is misschien wel de eenvoudigste methode, maar het is zeker niet de snelste manier om in de zoekresultaten van Google te verschijnen.

Google kan steeds beter websites en pagina’s vinden en je kunt met de volgende methode Google een handje helpen.

Stuur een sitemap naar Google

Google heeft iets moois gemaakt voor webmasters, namelijk de Google Webmasterhulpprogramma’s. Ik raad je aan om je website hierbij aan te melden omdat je verschillende statistieken kunt bekijken en een sitemap kunt verzenden naar Google.

Je zou kunnen afwachten totdat de Google bot een keer op je website langskomt, maar je kunt ook actie ondernemen en zelf een sitemap van je website naar Google sturen.

Wat is een sitemap en hoe maak je een sitemap?

Een sitemap is een bestand waarin alle URL’s van de pagina’s van je website in komen te staan die je in de zoekmachines wilt hebben. Het is dus eigenlijk een “inhoudsopgave” van je website.

Wanneer je een WordPress website hebt kun je dit met behulp van een XML sitemap plugin volledig automatiseren. Iedere keer wanneer ik een nieuw blogbericht publiceer komt deze automatisch in mijn sitemap te staan en dit kan Google ook weer zien via de Google webmasterhulpprogramma’s.

Net als bij WordPress is er voor Joomla en andere content management systemen (CMS) vast ook wel een plugin te vinden die precies hetzelfde kan.

Bij een website zonder CMS kun je het best in Google zoeken op “xml sitemap generator” en handmatig een sitemap genereren.

Zijn er nog andere methodes om in Google te komen?

Ik moet zeggen dat ik alleen maar van bovenstaande methode gebruik maak en dat dit uitstekend werkt. Er wordt door een aantal andere mensen gezegd dat dit juist onverstandig is, maar dit is onzin.

Google geeft je een mogelijkheid die speciaal voor webmasters gemaakt is, waarom zou je hier dan geen gebruik van maken?

Desalniettemin zijn er nog een aantal andere methodes die je kunt gebruiken om in Google te komen. Je kunt zorgen dat Google je website ook via een andere website vindt die Google al wel geïndexeerd heeft.

Met andere woorden, het is handig om op een andere website (het liefst een veel bezochte website) een link te plaatsen naar je eigen website. Je kunt dit op de volgende manieren doen:

  • Plaats een bericht op Twitter of andere sociale media met een link naar je website;
  • Vraag aan een vriend met een website of hij misschien een (tijdelijke) link naar je website wilt plaatsen;
  • Plaats een waardevolle reactie op een veel bezochte website bij een recent artikel.

Het is wel belangrijk om de links “natuurlijk” te houden, plaats bijvoorbeeld maar 1 link naar je website. Het is onverstandig om heel het internet onder te spammen met een link naar je website, dit kan zelfs een negatief effect hebben op je website.

Hoe snel kom ik in Google te staan?

Uiteindelijk bepaald Google hoe snel jouw website aan de index van Google wordt toegevoegd. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je meestal in 1-2 dagen te vinden bent met enkele pagina’s van je website. Ik heb het nu wel alleen over de methode waarbij je een sitemap naar Google stuurt.

Met links durf ik het niet te zeggen, dit is afhankelijk van verschillende factoren en het duurt bij de een langer dan bij de ander.

Mijn advies is om je niet druk te maken en gewoon geduld te hebben. Google zal je website vanzelf indexeren en in de zoekresultaten plaatsen.

Hoe kan ik controleren of mijn website in Google staat?

Je website zal niet direct bovenin de zoekresultaten van Google staan, waardoor het soms lijkt dat je website nog niet is geïndexeerd terwijl dit wel het geval is.

Een eenvoudige manier om te controleren of er al pagina’s van je website in Google staan is door de volgende zoekopdracht te doen:

site:jewebsite.nl

Je krijgt nu alle pagina’s van je website te zien die Google geïndexeerd heeft. Wanneer je geen resultaten te zien krijgt sta je nog niet in de index van Google.

2 reacties

  1. om je nieuwe site snel te laten indexeren in Google adviseer ik je een aantal persberichten te plaatsen op sites bijvoorbeeld als nujij , werkt zeer goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *